Falafel - Chiftele din năut

Falafel Chiftele din naut reteta
Ingrediente reteta Falafel - Chiftele din naut:
  • 400 g naut (2 conserve)
  • 4 linguri pesmet
  • o lingura faina
  • o ceapa
  • 4 catei de usturoi
  • o legatura patrunjel
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita boia iute
  • o lingurita chimen
  • o lingurita coriandru
  • un ou
  • sare, piper si ulei
Falafel Chiftele din naut ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Falafelul este o alternativa la chiftelele noastre cu carne. Inventat de egipteni, s-a raspandit apoi in tot Orientul Apropiat si este cunoscut drept una dintre mancarurile traditionale din Israel. Iar de astazi se pare ca falafelul si-a gasit un fan si in Romania :D Nautul se pune la hidratat pentru 12-14 ore, insa pentru a evita asteptarea eu am folosit naut din conserva. Tocam patrunjelul (nu prea marunt) apoi il amestecam cu nautul scurs bine de zeama. Pasam cu blenderul (sau dam prin masina de tocat) pana cand obtinem o pasta fina. Adaugam ceapa si usturoiul taiate grosier si continuam sa pasam. Punem si condimentele, fara sa ne zgarcim deoarece falafelul trebuie sa fie aromat si picant. Apoi adaugam trei linguri de pesmet, faina si bicarbonatul de sodiu. Pesmetul din falafel poate fi inlocuit cu cateva felii de paine faramitate iar bicarbonatul trebuie stins inainte cu o lingurita de zeama de lamaie sau otet. Amestecam compozitia pana atunci cand se incorporeaza toate ingredientele. Datorita faptului ca acum a fost prima data cand am preparat falafel, eu am adaugat si un ou in compozitie - pentru a fi sigur ca nu se destrama in timpul prajirii. Insa ne putem foarte bine lipsi de ou in cazul in care ne dorim sa obtinem un falafel de post. Din pasta de naut modelam chiftele de marimea dorita. Apoi tavalim chiftelele din naut prin pesmet si le prajim in ulei incins. Falafelul se prajeste pe amandoua partile pana cand se rumeneste putin. Reteta originala de falafel contine si coriandru, insa eu n-am avut si am fost prea comod sa mai merg la cumparaturi.
Falafel Chiftele din naut reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de chiftele!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

26 de comentarii:

  1. N-am mancat niciodata falafel, curiozitatea ma incerca ce-i drept, insa nu eram sigura de reusita. Acum mi-ai dat incredere sa incerc, insa fara ou, sa fie de post.
    PS. Pt a scurta timpul de inmuiere a boabelor de naut le poti pune cu apa fierbinte.
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am patit la fel cu falafelul, dar pana la urma i-am pus un ou si gata! :D Nu-mi bat capul cu naut uscat, mi-e mai usor cu naut din conserva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat majoritatea retetelor si spre surprinderea mea chiar mi-au reusit! M-as bucura daca ai publica si cateva retete orientale

      Ștergere
    2. Maria, intr-o lume normala, ar trebui sa fim surprinsi atunci cand NU ne ies retetele gasite pe blogurile culinare :) Insa, din pacate, multe retete sunt scrise la repezeala, doar pentru a fi la numar (pentru a genera cat mai multi bani)... In general ma feresc de retetele orientale din cauza ingredientelor exotice, insa voi incerca sa public unele mai accesibile romanilor. Pentru inceput iti recomand sa incerci o reteta orientala aproape romaneasca: suberek :)

      Ștergere
  3. Falafelul fara coriandru e ca berea calda si trezita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi pentru sfat, nu credeam ca e atat de important coriandrul. Oricum, acesta este pus in lista cu ingredientele retetei si chiar am specificat ca trebuie pus in falafel. Dar macar am aflat acum ca-mi place berea calda si trezita, asta deoarece mie mi-a placut falafelul chiar si fara coriandru :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gatit de multe ori falafel. Recomand a se folosi naut uscat, pus la muiat peste noapte, asta va da o textura mai grunjoasa. Nu trebuie macinat prea marunt. Nu se foloseste chimen ci chimen turcesc care desi arata la fel are o cu totul alta aroma. In engleza se numeste cummin, iar prin orient ii mai zice "ghira" (urdu, hindi, persana) e folosit mult in bucataria indiana, araba dar si mexicana.
    Falafelul se serveste cu salata verde, rosii si neaparat un sos din pasta de susan (tahini).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. George, iti multumesc pentru toate informatiile pe care ai avut amabilitatea sa ni le impartasesti.

      Ștergere
    2. Cu placere si sa fie de folos

      Ștergere
  6. Servus Robert,

    Am intrat sa ma inspir putin, pe caldura asta m-am oprit la salata ta de naut. Eu sunt fanul nr 1. Am intrat de curiozitate sa vad reteta de Falafael. Am mancat in Egipt si eram curioasa sa vad daca se face la fel. Doar o mentiune as avea. Contrar asteptarilor egiptenii nu mananca foarte iute ci doar foarte condimentat. Eu am sa fac reteta (intr-o zi cu ploaie) si in loc de boia iute am sa pun doar coriandru. Pentru egipteni coriandru(pudra, nu proaspat) e ca si mararul pentru tine :).
    Multumesc frumos pentru praji cu rubarba, e in meniul de sambata!

    O vara frumoasa,
    Ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ani, iti multumesc si eu pentru informatii. Nu stiam ca egiptenilor le place atat de mult coriandrul :) Cred ca s-ar cam mira auzind ca eu nu sunt deloc atras de mararul pudra :))

      Ștergere
  7. De cand am descoperit falafelul, cand mai mananca cineva shaorma langa mine, pot sa "combat" si eu cu acest fel de mancare vegetarian. :) Si e de-a dreptul delicios!
    Chiar as vrea sa incerc in acest week-end, mi se pare o mancare buna de luat la servici si mancat la pranz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat sa intreb: de ce se pune bicarbonat de sodiu? Care este rolul lui?
      Poate intrebarea mea pare prosteasca, dar sunt noua intr-ale bucataritului, iar la mine in familie nu se foloseste bicarbonatul in mancaruri.

      Ștergere
    2. Stai linistita, intrebarea ta nu pare deloc prosteasca - am pus-o si eu atunci cand am vazut pe cineva punand bicarbonat de sodiu in apa in care fierbea fasolea boabe :) Acesta se pune pentru inmuierea nautului.

      Ștergere
  8. Multumesc mult pentru raspuns. Dar daca folosesc naut la conserva, care este deja inmuiat, mai trebuie sa pun bicarbonat? Nautul din conserva il pun direct in compozitie, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Da, nautul din conserva trebuie pus direct in compozitie, exact ca in imaginile retetei. Chiar si asa, tot mai trebuie pus bicarbonat in falafel, dar poti renunta la acesta in caz ca nu-i suporti gustul.

      Ștergere
  9. Recunosc ca am trisat! Nu aruncati cu rosii in mine :). Am aflat ca pot sa cumpar compozitie de falafel de la magazinele cu specific oriental. M-am gandit ca ei stiu cel mai bine sa prepare falafelul si au si acele condimente fara de care gustul chiftelutelor nu va mai fi la fel. In zona Obor sunt destule magazizne, iar pretul e foarte ok. Pe 500 de grame am dat 9 lei. Am cumparat si seminte de susan cum mi-a spus vanzatorul, insa nu am adaugat sare, iar aici am gresit rau pentru ca... doar stim cum e sarea in bucate.
    Insa avea compozitia o aroma asa buna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara rosii, mai bine aruncam cu naut :P Iar cum greseala recunoscuta este pe jumatate iertata, vom fierbe nautul inainte, ca sa nu fie prea tare :)))
      In graba lui de a-ti da pontul cu susanul, vanzatorul a uitat tocmai sa te avertizeze in legatura cu sarea care-i lipsea falafelului :) Cred ca s-a emotionat saracu` baiat...

      Ștergere
  10. Astazi am facut chiftelutele astea de naut!!! imi place tare mult nautul, numai ca eu l-am folosit doar la pate si la o mancarica! chiftelutele sunt delicioase si foarte simple de facut! numai ca am fiert nautul eu, nu imi place cel din conserva!!! si...au iesit excelente!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pateul de naut este foarte usor de facut.(hummus).Dar ai nevoie de un ingredient principal care este tahina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica un ingredient cam exotic pentru gusturile mele... :) Daca s-ar gasi pe toate drumurile, atunci sigur as incerca reteta.

      Ștergere
  12. nu e deloc exotic. e pasta de susan, pe care o poti prepara singur sau o poti cumpara din supermarket.

    Felicitari pentru reteta, o sa o fac si eu intr-o zi.

    Aa.. si apropo, sunt de acord cu ce spunea cineva mai sus: falafelul fara coriandru e ca berea calda :))) Glumesc, dar intr-adevar e ingredient de baza, ca mararul la mancarea de mazare.

    Deea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deea, eu percep tahina asta ca fiind un ingredient exotic poate si din comoditate :) Daca nu sunt extrem de simple, atunci foarte rar testez retete pe care nu le-am gustat inainte. N-am observat-o pana acum prin supermarketuri, cred ca va trebui sa fiu mai atent.
      Am retinut ideea cu coriandrul, mai ales ca m-ai atins acolo unde ma doare: nici eu nu concep mancarea de mazare fara marar :)

      Ștergere
  13. In loc sa le prajesc in ulei, pot sa le coc la cuptor? Oare merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am incercat, insa nu vad niciun motiv pentru care n-ar merge sa faci falafelul si la cuptor.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)