Chiftele

Chiftele reteta
Ingrediente reteta Chiftele:
  • 500 g carne tocata
  • 2 oua
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • o legatura marar (sau patrunjel)
  • 4 felii paine
  • 5 catei usturoi
  • ulei, sare, piper si vegeta (sau condimente pentru chiftele)
Chiftele ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Curatam, spalam si dam pe razatoare legumele. Legumele pot fi date pe razatoare, tocate la cutit sau cu masina de tocat, in functie de cum ne este mai usor sau de cum ne dorim sa fie chiftelele.
Feliile de paine le maruntim. Unii folosesc paine uscata care este mai usor de maruntit, altii folosesc doar miezul painii proaspete, nu este o regula stricta in prepararea chiftelelor. Tocam mararul si il punem intr-un vas alaturi de celelalte legume si de painea maruntita, apoi le amestecam. Spargem ouale si le incorporam in compozitia de chiftele.
Punem la indemana o farfurie cu faina, presaram blatul de lucru cu faina si, inainte de a modela chiftelele, ne pudram mainile cu faina. Eu de obicei intai modelez toate chiftelele si apoi le prajesc, pentru a nu face foarte multa mizerie in bucatarie. Putem modela chiftelele in orice forma si marime dorim. Deoarece le prefer mai bine prajite, eu de obicei le turtesc chiftelele, cele sub forma de biluta mi se pare ca raman cam nefacute la mijloc.
Punem la prajit chiftelele doar in momentul in care uleiul este bine incins. Este de preferat sa fie macar un deget de ulei in tigaie. Eu de obicei pun marar la chiftele, mama pune patrunjel iar bunica le pune pe amandoua :) - deci depinde de voi ce anume alegeti sa folositi.
Chiftele reteta

Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de chiftele!

Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

19 comentarii:

  1. Aha, mi-ai luat-o înainte, că le am şi eu în plan, dar abia la sfarşitul săptămânii.
    Îmi place că ai pus mult usturoi, şi mărar (pătrunjelul nu mi se pare destul de aromat...). Eu mai pun şi cimbru uscat.
    ...şi prefer să nu le înfăinez, că se depune din făina de pe ele pe fundul tigăii...
    Care este aportul morcovului?

    RăspundeţiȘtergere
  2. ...dap, acum vad ca reteta e pusa mai de mult. scuze, m-am ratacit printre poze...

    RăspundeţiȘtergere
  3. :) Incerc sa fiu cu un pas inaintea ta atunci cand e vorba de chiftele.
    Daca tot pun usturoi in chiftele, macar sa-l simt cum trebuie. Oricum trebuie sa evit apoi sa ies din casa :)) Atunci cand am si patrunjel sa stii ca pun si marar si patrunjel in chiftele. Imi plac chiftelele cu cat mai multa verdeata. Cam asta este si rolul morcovului. Chiftelele ies mai putin "carnoase" si au un gust mai dulceag. Plus ca arata mai bine atunci cand le rupi.
    Cu faina intradevar este o problema. Eu prajesc o parte din chiftele, apoi transfer uleiul in alta tigaie. E cam aiurea faptul ca trebuie sa spal doua tigai, dar asa evit arderea fainii si a uleiului iar chiftelele nu au de suferit.

    RăspundeţiȘtergere
  4. mulţumesc pentru înţelegere şi explicaţii...
    am facut chiftelele, aşa cum mă lăudam:) am pus de toate (mărar şi pătrunjel verde, cimbru uscat, usturoi la greu, ceapă, pâine şi cartofi cruzi raşi).
    nu şi morcov. ai dreptate, contează la efectul artistic, dar nu cred că mi-ar plăcea tenta dulceagă pe care ar da-o chiftelelor...
    ador usturoiul, l-aş pune în toate mâncărurile!:)
    şi am prăjit chiftelele tot fără să le dau prin făină. oul le leagă destul, iar formă le dau cu palmele udate cu apă. mi se pare că făcute în felul ăsta absorb mai puţin ulei decât cele date prin făină. aşa cred...

    ...şi să ştii că te gelozesc pentru poze. mie încă nu-mi reuşesc aşa bine:))

    RăspundeţiȘtergere
  5. Cu placere, Daniela - dar nu e nevoie de multumiri. Nu m-am gandit niciodata sa pun cimbru in chiftele, insa cred ca voi incerca si eu. Am incercat si chiftelele cu cartofi cruzi rasi. Chiftelele mi s-au parut bune, dar asta pana in momentul in care am gasit prima chiftea mai putin prajita :) Daca nu sunt foarte bine prajite chiftelele, atunci cartoful ramane crud in mijloc.
    Ar fi bine daca chiftelele fara faina ar absorbi mai putin ulei. Poate voi face si eu un mic "experiment".
    Nu-ti face griji in legatura cu pozele, in timp te vei perfectiona. Eu fac asta deja de 8 luni si vad ca am progresat foarte mult. Parca imi vine sa sterg retetele atunci cand ma uit la pozele pe care le-am facut la inceput... :))

    RăspundeţiȘtergere
  6. incearca sa le faci la foc potrivit asa nu vor mai iesi nefacute la miljoc...imi plac retetele tale ;)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat! Suntem chit... si mie-mi plac sfaturile tale ;)

      Ștergere
  7. eu stiam ca in compozitia ce chiftele intra doar carne si putina paine sa le faca pufoase. \\\\daca se adauga legume(cartofi si morcovi) se cheama parjoale moldovenesti. Oricum, nu mi-au iesit niciodata asa cum trebuie in sensul ca au fost tari si s-au lipit de cratita. Aveau un aspect zgrunturos, lipicios. Nu stiu unde gresesc.
    Anonimus 2.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate, sincer sa fiu n-am stiut niciodata ce inseamna exact parjoalele moldovenesti :)) Chiar nu-mi dau seama de ce nu ti-au iesit niciodata asa cum trebuie chiftelele, reteta mi se pare destul de simpla si am observat ca tu te pricepi la gatit...

      Ștergere
  8. Dupa reusita cu cozonacii si pasca am zis sa fac si ceva de mancare. Ieri am incercat si eu chiftelele doar ca eu am mai adaugat si un pic de miez de paine , putin morcov si cartof au iesit delicioase.Am facut si marinate(pana acum nu prea imi iesea sosul)dar reteta ta e simpla si delicioasa!
    Cred ca ti-am mai spus ca imi place blogul tau :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petro, daca-ti place blogul meu, poti sa-mi spui asta de cate ori simti nevoia - nu cred ca ma va deranja vreodata :)
      Eu incerc sa fac chiftelele ori cu paine, ori cu cartof, nu ma complic sa le pun pe amandoua - incerc sa simplific la maxim retetele si sa reduc numarul ingredientelor folosite :D De fapt, poate asta este si motivul pentru care ti-a placut reteta chiftelelor marinate :))

      Ștergere
  9. Chiftele delicioase !! le.am facut si au iesit super !!
    Imi plac foarte mult retele tale !! complimentele mele !!
    Spor la gatit !!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Multumesc! Sper sa-mi incerci toate retetele, asa ca trebuie sa-ti urez si eu acelasi lucru: spor la gatit!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Azi am "comanda" de la ai mei fix aceasta reteta! De pe telefon am cautat/notat/comentat...asa...la prima ora ;-)
    Cred insa ca le voi coace in cuptor! deh, e vara...
    Apoi, numa' bine o baie in mare!
    Magda

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am facut cateva bai in mare astazi si am scris raspunsul tot la prima ora - asta pentru ca e trecut de miezul noptii :) Nici la cuptor nu e prea bine vara, oricum se face cald in casa, insa macar nu stai sa prajesti fiecare chiftea in parte.

      Ștergere
  12. O rețetă diferită de ceea ce știam. Dar din acest moment aceasta va fi preferata mea. Au ieșit excelente. Deja mă gândesc la chiftele marinate pe care și mâine voi prepara marinata tot după rețeta Dvs.
    Am mai făcut tot astăzi ciorba de varză dulce și a ieșit și ea foarte bună, cu mențiunea că am pus în cei doi litri de apă, 4 cubulețe de concentrat pentru supă de legume.
    Mulțumesc!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu stiu cateva retete diferite de chiftele (de fapt, "stiu" e impropriu spus, mai corect ar fi "am incercat"), insa aceasta reteta de chiftele este favorita mea - reteta de baza.
      Iti multumesc pentru increderea pe carele-o acorzi retetelor mele, sper sa-ti placa si cea de chiftele marinate.
      Poti sa-mi spui Robert.

      Ștergere
  13. Robert, cred ca ai uitat ceva: sa treci faina la ingrediente. La ingredientele necesare nu ai scris si faina :D
    In rest...iami-iami! Eu le fac sub forme de bilute :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru atentionare, Gabriela! N-am trecut faina in lista ingredientelor retetei gandindu-ma ca n-are rost, din moment ce nu intra in compozitie si este un ingredient banal, prezent in bucatariile tuturor. Insa ai dreptate, nu-i rau sa atentionez lumea inca de la inceput de faptul ca este nevoie si de faina pentru a tavali chiftelele, astfel se pot evita surprize neplacute. Voi modifica reteta mai tarziu, acum sunt "setat" sa raspund comentariilor primite :)

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails