- un blat de tort de cacao
- pentru crema:
- 2 borcane mici compot de visine (2x400)
- 400 ml frisca lichida
- 200 g zahar
- o lingura faina
- pentru decor:
- 100 ml frisca lichida
- 100 g ciocolata
Tortul Padurea Neagra este un tort extrem de cunoscut in lume si chiar si la noi il mai gasim prin cofetarii sub numele de tort Foret Noire. Pentru cei care nu-si doresc un blat de tort cumparat, am postat deja pe blog o reteta de blat de tort, asa ca este suficient un click pe link-ul acesteia. Pentru tortul Padurea Neagra, la blatul de tort de cacao am adaugat si o lingurita de esenta de migdale (pentru a completa gustul visinelor din crema tortului). Incepem prepararea cremei tortului Padurea Neagra. Punem intr-o cratita 200 g de zahar si turnam sucul de la un compot si jumatate de visine. Lasam cratita pe foc pana cand se topeste zaharul si incepe sucul sa fiarba, apoi adaugam o lingura de faina (nici rasa, nici cu varf) pe care o dizolvam in prealabil in putin suc din compot. Pentru a se desface eventualele cocoloase sau pentru a nu se prinde de vas, trebuie sa amestecam tot timpul crema. In momentul in care crema incepe sa se ingroase, adaugam si visinele din compot. Lasam crema de visine sa mai fiarba cinci minute, dupa care o luam de pe foc si o lasam la racit. Taiem blatul de tort in doua bucati - de obicei eu incerc sa tai blatul de tort in trei bucati, insa acum mi-a iesit cam subtire :D Insiropam prima felie de blat de tort cu jumatate din sucul ramas de la compot. Batem frisca conform instructiunilor de pe ambalaj (se poate folosi atat frisca lichida, cat si frisca la plic - evident, ideala ar fi frisca din smantana). Intindem cat mai uniform peste prima felie de blat de tort jumatate din cantitatea de frisca (200 ml de frisca). Apoi intindem o parte din crema de visine (doar dupa ce acesta s-a racit). Deasupra asezam cea de-a doua felie de blat de tort si procedam la fel ca si la prima felie (adica intai punem frisca si apoi crema de visine). Dupa ce terminam de asamblat tortul Padurea Neagra, pentru a fi siguri ca nu se prelinge frisca sau crema, punem cercul de la forma detasabila de tort si il lasam o jumatate de ora la frigider. Dupa aceea scoatem forma de tort si imbracam marginile tortului Padurea Neagra cu frisca pe care apoi o tapetam cu ciocolata rasa.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tort!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Paste fericit alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereCELE MAI FRUMOASE SI FERICITE SARBATORI PASCALE.
RăspundețiȘtergereNASTEREA DOMNULUI IISUS CRISTOS SA VA ADUCA PACE SI LUMINA IN SUFLET, IMPREUNA CU MULTA, MULTA IUBIRE.
PS. Am facut si eu acest tort (alta reteta) si este f gustos!
CLAUDIA
Claudia, pentru ca de sarbatori trebuie sa fiu mai bun, te iert pentru ca n-ai avut rabdare pana am postat eu reteta de tort Padurea Neagra :P
RăspundețiȘtergerePASTE FERICIT!
La multi ani Robert si Sarbatori cu bucurie .Dia
RăspundețiȘtergereHristos a inviat!
RăspundețiȘtergereFain tort ai facut! ;)
Adevarat a inviat! Multumesc pentru urari Dia. Miha, am facut tortul mai mult pentru a avea si eu o categorie de torturi, la fel ca voi :D Eu de obicei fac tortul Padurea Neagra ca pe o prajitura. E mai simplu, mai maaare ;D si scap si de decorat :)
RăspundețiȘtergereBuna!Azi am descoperit sites tau,imi place chiar f mult.Retete f.bune si f bine explicate pt tot omul.Cand o sa fiu in criza de idei ...sau sugestii o sa apelez.Azi o sa incerc briose cu capsuni(de fapt cu visine)din congelator.
RăspundețiȘtergereRodica
Buna, Rodica! Te astept cu placere, chiar si cu eventuale critici, atata timp cat acestea sunt constructive :) In cazul in care inca n-ai terminat, spor la treaba azi!
RăspundețiȘtergereHello!
RăspundețiȘtergereAm o intrebare..
Cum reusesti sa tapetezi marginile...de fapt..de jur imprejurul tortului? (cu ciocolata rasa cum ai facut..ma refer.. )
Eu ma chinui..sucesc tortul pe toate partile si mi-e sa nu raman cu tava in mana si cu tortul pe jos:)
:) In primul rand, incearca sa nu mai tii in mana tava tortului, eu am tinut-o pe blat si doar am rasucit-o atunci cand a fost nevoie.
ȘtergereAm tapetat marginile cu ciocolata rasa pur si simplu asezand-o cu mana, apasand (foarte usor) in cazul in care aceasta nu se lipea. Bineinteles, se lipea doar o parte din ceea ce incercam eu sa lipesc... am facut ceva mizerie la baza tortului, dar la sfarsit am strans surplusul si gata :)
Se poate face si cu alte fructe in compot?
RăspundețiȘtergereLa ce fel de borcane te referi, la cele mai mici sau mai mari? Nu stiu gramajele lor ca sa iti zic exact...
Chiar daca aroma tortului nu va mai fi aceeasi, tortul Padurea Neagra poate fi facut si cu alte fructe din compot. Este vorba de borcane mari, nici eu nu stiu exact cate grame au :) Dar am observat ca in comert majoritatea compoturilor se gasesc in borcane mari.
ȘtergereMa ajuti cu ceva?
RăspundețiȘtergerePeste 3 saptamani este ziua fiului meu, pe care tot Robert il cheama ( am citit prin posturile tale ca asta este si numele tau )iar anul trecut cand a implinit un an am pregatit padurea neagra, care a fost suuuuuupeeeeeeeer yaaaaammmmyyyyy !
Nu vrei sa faci un cheesecake? ca sa-l fac si eu peste 3 saptamani????????? pls pls pls pls - Ii faci un cadou tizului tau de la Bv?
Ama, iti promit ca voi face un cheesecake in timp util. Ar fi si pacat ca tizul meu sa-si serbeze zilele de nastere fara o reteta de-a mea, instituim acum o traditie :) Ma voi gandi si la o modalitate de ornare prin care sa arate cat de cat festiv.
ȘtergereSuper !!! Multumesc muuuult. Si ... s-a facut ... facem o traditie din asta ! Nu stiu care e ziua ta de nastere, dar pe el l-am nascut in 10.10.2010 la ora 10 si 10 min.Asa ca vezi ce baiat norocos e daca ii facem un tort special 1 Apropos, cand e ziua ta de nastere?
ȘtergereMultumesc mult
N-ai pentru ce, sa-mi spui cum ti se pare (zilele astea voi si publica reteta). Interesant era sa fi fost nascut si eu tot pe 10... 10.10.1910 :)))) Dar am stricat totul, sunt pe 24...
ȘtergereFaceti niste torturi deosebite! Am sa le incerc si eu pe cateva de aici. Bunica mea face un tort excelent, iar reteta este ,,mostenirea'' familiei. Eu nu am incercat pana acum sa-l fac singura pt ca mi se pare destul de complex, dar am asistat si ajutat de cateva ori cand bunica mea l-a facut. Va dau reteta asa cum mi-a explicat-o bunica mea, in caz ca vreti sa incercati. Tortul se numeste ,,Trunchi de copac''.
RăspundețiȘtergereBlatul:
- 10 albusuri;
- 150 gr. zahar tos cu 5 linguri apa, se fierbe si se face sirop.
Albusurile se bat bine de tot (pana stau ,,bat'') peste care se pune putin cate putin siropul fierbinte batand cu telul pana se termina siropul. Apoi se toarna in ploaie circa 150 gr nuca data prin masina, amestecand usor cu lingura. Compozitia se toarna in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit. Cand este gata se dezlipeste usor, se pudreaza putin cu zahar farin. Se impacheteaza in 3.
Crema:
- 400 gr margarina Rama;
- 400 gr zahar pudra;
- 10 galbenusuri;
- 6 linguri faina;
- cca 500 ml lapte;
- 50 gr. cacao;
-esenta de fistic sau vanilie.
Se face o ciulama din faina si lapte (laptele nu se pune tot de la inceput). Se fierbe sa se ingroase. Galbenusurile frecate cu un praf de sare se dizolva cu putin lapte rece si se toarna treptat peste ciulamaua care-i pe foc, amestecand continuu sa se incorporeze. Trebuie sa mai dea cateva clocote pt a fi groasa ca mamaliga. Se da la rece amestecand sa nu prinda coaja.
Untul se freaca cu zaharul mai intai cu lingura, apoi cu mixerul. Spuma peste care se pune treptat ciulamaua rece amestecand continuu cu mixerul. Se pune esenta de fistic dupa gust.
Se depliaza blatul, se pune crema la mijloc si se acopera cu marginile cca 3 sferturi crema. Din restul de crema amestecata cu cacao fiarta cu putina apa si racita, se imbraca tortul.
La final se fac zig-zag-uri cu furculita si se orneaza cu frunzulite.
Cristina, iti multumesc pentru efortul de a ne impartasi reteta de tort a bunicii. Aproape toata lumea vorbeste la pertu cu mine, iar tu acum ti-ai castigat cu varf si indesat dreptul asta ;) Daca am acordul tau, iti pot publica reteta intr-o rubrica intitulata "retetele cititorilor" - acolo poate va fi vizibila pentru mai multa lume, nu se va mai pierde printre comentarii...
RăspundețiȘtergereBineinteles ca iti dau acordul, doar de aceea am si scris-o! Iti multumesc din suflet!
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, considera ca suntem chit ;)
Ștergeream o intrebare.....borcan de compot de 400g sau 800 g?
RăspundețiȘtergereEste vorba despre borcane de compot mici, din acelea de 400.
Ștergereeu am facut ceva mai simplu....blatul de tort l-am taiat in 3 , am insiropat fiecare parte (cu compot de ananas), am pus un strat de frisca si multeee visine si....tot asa mai departe....nu l-am taiat , inca....sper sa fie bun! multumim pt retete:))
RăspundețiȘtergereUna dintre devizele mele in bucatarie: daca poti simplifica reteta, atunci fa-o! :)) Deci iti multumesc si eu pentru varianta ta de tort Padurea Neagra!
ȘtergereToate retete tale sunt super!
RăspundețiȘtergereE o placere sa citesc asta! :) Sper sa le gasesti la fel (si sa le gatesti!) si pe cele pe care le voi publica in viitor.
ȘtergereO intrebare intrebatoare , de ce nu se pune intai crema si apoi frisca , nu e mai greu sa asezi crema peste frisca , are ceva ordinea in care le pui ? Multumesc .
RăspundețiȘtergereSe pune crema de visine peste frisca pentru ca tortul sa "tipe" ca este un tort Padurea Neagra :) Altfel ar arata ca un tort banal, imbracat in frisca si tapetat cu ciocolata pe margini. Daca ni se pare greu sa intindem crema peste frisca (desi nu mi se pare c-ar fi deloc), putem sa schimbam ordinea - insa va trebui sa pastram un pic de crema pentru a o aseza deasupra, e pacat de culoarea asta frumoasa...
ȘtergereMultumesc .... sunt in proces de desfasurare al tortului ... mi-a fost recomandat de pe acest site .
ȘtergereCu placere si spor la treaba! Sper ca tortul sa se ridice la inaltimea asteptarilor si sa merite acea recomandare.
Ștergere