Piure de cartofi fierţi în lapte

-piure-de-cartofi-fierti-in-lapte-1
Ingrediente reteta Piure de cartofi fierti in lapte:
  • 1/2 kg cartofi
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt
  • sare
-piure-de-cartofi-fierti-in-lapte-2
Modul de preparare a retetei:
Curatam, spalam si taiem cubulete cartofii. Pentru reteta de piure de cartofi eu folosesc in general cartofi rosii, deoarece sunt mai fainosi. Punem cartofii intr-o cratita si adaugam laptele (in cazul in care nu respectam cu exactitate ingredientele, trebuie sa avem in vedere faptul ca laptele trebuie sa acopere cartofii). Punem cartofii la fiert aproximativ 20 minute, insa cel mai bine este sa-i incercam, pentru a ne asigura ca sunt facuti inainte de a-i lua de pe foc.
Dupa ce s-au fiert cartofii, transferam laptele intr-un vas si pasam cartofii. Apoi incepem sa adaugam laptele in piureul de cartofi, amestecand bine. Turnam lapte treptat, pana cand piureul de cartofi capata consistenta pe care ne-o dorim. Adaugam si cubuletul de unt si il amestecam bine pana cand se topeste. Cu cat amestecam mai mult, cu atat piureul de cartofi va deveni mai cremos.
La sfarsit adaugam sare dupa gust. Piureul de cartofi fierti in lapte este mult mai fin si mai gustos in comparatie cu piureul de cartofi fierti in apa. Nici macar nu se pierde foarte mult lapte, datorita faptului ca o parte din lapte intra in cartofi in timpul fierberii iar o buna parte se amesteca in piure. Piureul de cartofi fierti in lapte la care adaug unt mi se pare atat de bun incat de multe ori nici nu-l fac pentru a servi drept garnitura, ci pur si simplu il mananc ca pe o budinca, fara paine :)
-piure-de-cartofi-fierti-in-lapte-9
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. asta chiar ca nu o stiam cu laptele :D acum ma duc sa vad daca am cartofiori si ma apuc de facut piureul hihi

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Tot timpul invatam lucruri noi. Succes la cautat si apoi spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand am gasit reteta ta piureul numai asa il fac, iubitul meu e inebunit dupa el daca pana acum nu manca aproape deloc acum mereu ma pune sa fac. imi place foarte mult site-ul de fiecare data cand sunt in pana de idei intru aici si mereu gasesc cate o reteta interesanta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! E placut sa stiu ca site-ul reuseste sa-ti dea mereu idei... Ma bucur ca ai reusit sa-l faci pe iubitul tau sa manance piure, stiu cat de greu ne e tuturor sa incercam mancaruri pe care le-am inclus in "lista neagra". Inca mai am si eu cateva in lista :)

      Ștergere
  4. Prima oara in viata cand aud ca se recomanda cartofii rosii la fiert.In rest o.k.iar niste branza rasa inglobata spre final ii da un plus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am auzit ambele variante si bineinteles ca le-am si testat. Poate o tine si de gusturile fiecaruia, insa mie-mi place mai mult piureul facut din cartofii rosii. Dar de obicei il fac din cartofii pe care-i am in casa la momentul respectiv :) Multumesc pentru ideea cu branza rasa!

      Ștergere
  5. Prima mancare facuta in intregime de mine.Mi-a iesit minunat,avand in vedere ca am 15 ani.
    Bafta in continuare cu gatitul.


    Dany.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi inainte, Dany! Nu pot sa zic decat "tine-o tot asa!" :) si felicitarile mele pentru prima reteta reusita. Ma bucur ca ai ales una de pe blogul meu.

      Ștergere
  6. Am facut piure cu lapte dar am fiert cartofi in apa, apoi am adaugat laptele, nu cred ca e vreo diferenta de gust daca adaugi laptele dupa ce ai scos cartofi din apa, fata de ei fierti dirct in lapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La piure eu merg pe ideea ca, daca tot se infiltreaza un lichid in cartofi in timpul fierberii, atunci sa fie lapte. Dar atunci cand e vorba de perceptie, fiecare percepe probabil in functie de papilele gustative :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)