- 1/2 borcan gem
- 200 g nuca macinata
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- o lingurita esenta de vanilie
Incepem prepararea foii de rulada prin a separa albusurile de galbenusuri. Punem albusurile intr-un vas, le amestecam cu o lingura de zahar si le batem pana cand se intaresc. Intr-un alt vas punem cele cinci galbenusuri, adaugam esenta de vanilie si restul de zahar (adica patru linguri), apoi le amestecam bine pana cand se topeste tot zaharul din compozitie. Turnam amestecul de galbenusuri peste albusurile batute si le incorporam cu grija, amestecand usor de jos in sus pentru ca albusul batut sa ramana cat mai pufos si implicit pentru a obtine o foaie de rulada cat mai pufoasa. Dupa ce s-au amestecat cele doua compozitii, adaugam faina in ploaie si amestecam pana cand vom reusi sa eliminam toate cocoloasele. Pentru coacerea foii de rulada se poate folosi tava cu care vine dotat cuptorul - tapetam tava cu hartie de copt sau cu grasime (unt, ulei, margarina, untura) si apoi turnam aluatul foii de rulada. Intindem uniform aluatul de rulada in tava, o introducem in cuptorul bine incins si coacem foaia pentru aproximativ un sfert de ora (250 grade C). Dupa ce foaia de rulada este gata, imediat ce am scos-o din cuptor o rasturnam pe o hartie de copt unsa cu ulei sau pe un prosop umed. Este foarte important sa rulam foaia de rulada cat timp inca mai este calda, pentru a evita ruperea acesteia. Intindem gemul pe toata suprafata foii de rulada si apoi o rulam exact ca pe o clatita. Pentru a se lipi bine, pastram rulada cu gem infasurata in hartia de copt vreo cateva minute. La sfarsit, ungem rulada cu putin gem (cam o lingura) si apoi o tapetam cu nuca macinata. Eu am umplut rulada cu gem de gutui, dar putem folosi orice fel de gem avem la indemana; putem folosi orice crema pentru a umple rulada, nu neaparat gem, iar nuca cu care o imbracam poate fi si ea inlocuita cu orice altceva ne place.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de rulada!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
good job :) bravo !
RăspundețiȘtergerearata f bine rulada; as fi inlocuit gemul cu o crema fina cu nuca/cioco/frisca.
RăspundețiȘtergereClaudia
Am facut rulada cu gem pentru ca imi place in primul rand ideea dereteta rapida. A gustat-o cineva si m-a intrebat ce fel de crema este, nu si-a dat seama ca e gem. Si mie imi place rulada cu creme cat mai complicate, dar daca e preparata de altcineva. Daca o prepar eu, parca mai repede imi vine sa ma apuc de rulada cu gem... :D Am si eu o scuza, sunt barbat :P
RăspundețiȘtergerebravo , altii nu stiu sa arunce un ou in tigaie !!:))
Ștergere:)) pe cand eu intind gemul pe foaia de rulada ca un adevarat maestru.... :D
ȘtergereIndeed...like a maestro :)
Ștergerenu-i problema; fiecare gateste pe gustul sau.
RăspundețiȘtergeree si normal sa alegi o umputura rapida, si eu as face la fel, dar cand personal nu pot asocia nuca cu gemul de gutui, maxim cel de prune/magiun.
apropo, amestecul de magiun cu nuca macinata este perfecta pt cornulete fragede ;)
Claudia
as fi vrut mai multe detalii despre rularea foi, eu cand fac se crapa
RăspundețiȘtergereNu prea ar fi alte detalii legate de rularea foii de rulada. Eu rulez foaia de rulada imediat ce o scot din cuptor si n-am intampinat niciodata mari probleme. Mai apare cateodata cate-o crapatura mica, dar nimic serios.
RăspundețiȘtergeremultumesc de reteta!e reteta perfecta pt o rulada!o zi buna!
RăspundețiȘtergereCu placere Raluka! In curand voi face si o rulada cu ciocolata, asa ca fii pe faza ;)
RăspundețiȘtergereBuna , dar nu se rupe cand o faci ?
RăspundețiȘtergereBuna! Daca respecti ceea ce am scris in reteta, atunci nu cred ca vei avea vreo problema cu aceasta rulada :)
RăspundețiȘtergereii absolut obligatorie esenta de vanilie?:)
RăspundețiȘtergere:) Nu, poti face rulada cu orice fel de esenta preferi. La o adica, n-ar fi o mare tragedie nici daca n-ai pune deloc esenta. De tine depinde, doar ca rulada va fi mai aromata daca folosesti esenta.
ȘtergereE ceva ce n-am prea înţeles .... după ce ai scos blatul din cuptor, îl aşezi pe hârtia de copt / prosop umed, adaugi umplutura şi de-abia apoi rulezi?
RăspundețiȘtergereDa, Stefania, rulada o rulez imediat dupa ce intind uniform umplutura de gem si nuca.
Ștergerebuna,
RăspundețiȘtergereintotdeauna am facut aceasta rulada cu cacao, si am umplut-o cu crema cumparata pentru torturi de vanilie. la urma o glazura cu ciocolata.. super fast!
-dar ..am rulat rulada fara crema in prosopel apoi am desfacut-0 si am adaugat crema aia faina -nici o ruptura! nici macar una mica.
spor la bucatarit
katia (eu si pretioasele mele sfaturi;)
:) Katia, niciodata nu strica niste sfaturi, mai ales daca sunt pretioase. Imi place ca tu simplifici retetele mai rau decat o fac eu, dar totusi, de data aceasta, nu era mai simplu daca intindeai crema din prima? Oricum, ai un mare plus pentru curaj, vad ca tie nu ti-a fost deloc frica sa rulezi de doua ori foaia ruladei :D
Ștergerepai, sincer am cam gasit fel si fel de idei pe net si asa stiam ca se ruleaza intai in prosopelul umed, sigur ca aceasta se inmoaie si e cat se poate de usor sa faci 2 operatiuni.. :)katia
RăspundețiȘtergereInca o reteta super usor de facut, dar deosebita. Iti multumesc din nou si te voi tine la curent cu toate bunatatile pe care le voi fura de la tine. Eu am facut rulada cu gem de caise facut in casa, bineinteles, nu se compara cu cele cumparate; am ornat-o cu frisca si cu niste decoruri din ciocolata. Recomand cu toata increderea;;)
RăspundețiȘtergereCristina, daca ai folosit si frisca facuta in casa (adica din smantana), atunci inseamna ca rulada ta a fost grozava. Frisca cred ca o face sa fie mai putin uscata decat o face nuca mea...
ȘtergereEu am umplut-o cu gem de mere facut de mine si singura problema a fost ca,...m-am cam fript la degete... :( cand am rulat foaia,dar mi-a trecut in momentul magic...cand am savurat-o si,ai mei nu mai incetau cu laudele/complimentele.Asa ca,raman la parerea ca,blogul tau e super! Ups!!!iar am uitat sa te laud si sa iti multumesc doar in gand :) Adriana ;)
RăspundețiȘtergere:) Blogul ar fi fost super daca scriam in reteta ca ar trebui sa avem grija la degete, astfel nu ti le mai frigeai. Deci are si scapari, insa imi amintesc ca am mentionat asta la crema de zahar ars... Deci acolo sigur nu vei avea probleme :D
ȘtergereSi eu fac de mult timp rulada asta numai ca eu bag nuca tocata in gem si pe afara o pudrez cu zahar pudra.
RăspundețiȘtergereCred ca varianta ta e mai simpla, nu te chinuiesti deloc s-o tapetezi cu nuca. Cum nu mi se pare ca as complica prea mult reteta, data viitoare iti voi urma sfatul si voi incerca sa pun si eu niste nuca tocata in gemul umpluturii ;)
ȘtergereClasica rulada, rapida si gustoasa. Variantele umpluturii pot fi nenumarate, depind de fanteziile noastre culinare. Chestia cu hartia uleioasa... nu o stiam :p multumesc pentru secret. Acum am terminat a doua rulada, prima cu gem de gutui si nuca, a doua cu crema de lamaie, baiatul meu mananca rulada doar cu crema de lamaie, acoperita cu glazura .Secretul foii pufoase.. vrei sa-l stii ? Vrei ? Nu vrei ? ! Vrei ? Bine... ti-l spun :)) DECI, 5 oua, 5 zahar, 5 faina, 5 linguri apa :p apa rece...Ardeleanca fiind.. rulada asta face parte din copilaria mea, uitasem de ea.. multumesc pentru ca prin blogul tau mi-ai reamintit de rulada. Oricum vizitez blogul tau cu regularitate, de aici ma inspir pentru meniul de maine :)) de fapt maine fac un pui umplut cu garnitura de cartofi si patrunjel.. ma inspir maine pentru poimaine .. ITI MULTUMIM ca existi, umorul si pasiunea ta face ca acest blog sa devina si mai pretuit .. Semnat "cornulete pudrate'
RăspundețiȘtergereEu incerc si imi doresc ca de fiecare data sa dezvalui toate secretele astea, insa de multe ori nu le dau importanta. Iar unele am impresia ca sunt arhicunoscute si ca doar as plictisi lumea mentionndu-le si lungind prea mult reteta :) Merci ca mi-ai impartasit secretul foii pufoase, desi ai facut-o impotriva vointei mele :)) Te astept sa-mi impartasesti si alte secrete legate de retetele din Ardeal, Dobrogea mea e atat de departe...
Ștergeream facut reteta dar am pus peste gem nuca macinata, cum a spus cineva mai sus si a iesit grozava...am pus gem de prune, facut de mine, si cu nuca a mers grozav...nu am avut gem de gutui, ar fi iesit si mai delicioasa...retete atat de bune si usor de facut si de un incepator in ale bucatariei...multumim pentru ele...
RăspundețiȘtergereDeci merita citite si aceste comentarii lasate la retete, ponturile gasite aici pot fi folositoare. Sunt convins ca rulada ta cu gem de prune n-a fost cu nimic mai prejos... deseori avem tendinta sa credem ca o reteta ne putea iesi mai bine daca am fi avut un alt ingredient destul de asemanator :) Nu e nevoie de multumiri, ma bucur ca retetele ti se par bune si usoare - sper ca si incepatorii in ale bucatariei sa le vada la fel :)
ȘtergereFelicitari! O idee.... nemaipomenita! Nu mi-a venit sa cred! Am facut-o cat ai bate din palme, am umplut-o cu crema de cacao si aveam niste inghetata de vanilie.... Ce sa spun?! Tot 15 minute au trecut si rulada s-a evaporat! Felicitari si multumesc din suflet pentru reteta! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc si cu placere, sper sa gasesti aici cat mai multe retete cu 15 minute timp de evaporare! :) Cele care se prepara repede au ca indiciu o lista foarte scurta de ingrediente, asa ca le poti descoperi mai usor doar aruncand o privire scurta la imaginea cu ingrediente (cam asa sta treaba si in cazul acestei rulade).
Ștergere