Ruladă aperitiv din cartofi

Rulada aperitiv din cartofi reteta
Ingrediente reteta Rulada aperitiv din cartofi:
  • 500 g cartofi
  • 150-200 g faina
  • 2 oua
  • o lingurita sare
  • 200 g kaizer
  • 50 g telemea
  • un ardei
  • o legatura patrunjel
  • un galbenus
  • o lingura chimen
Rulada aperitiv din cartofi ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Chiar daca ingredientul de baza al acestei retete este cartoful, rulada aperitiv de cartofi este o mancare foarte consistenta. Si am observat ca produce o impresie foarte buna, deci nu va sfiiti s-o incercati. Spalam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare pentru aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce s-au fiert, scurgem cartofii de apa si ii lasam sa se raceasca. Apoi curatam cartofii de coaja, ii punem intr-un vas incapator si ii pasam la fel ca pentru piure. Peste cartofii pasati adaugam cele doua oua, 150 g de faina faina si o lingurita cu sare. Amestecam compozitia ruladei pana cand incorporam ingredientele, apoi mai completam cu faina pana cand obtinem un aluat suficient de tare pentru a fi intins. Asezam aluatul ruladei pe un prosop (pe care am presarat faina) si apoi il intindem cu ajutorul sucitorului pana ce vom obtine o foaie destul de subtire pentru a fi rulata cu usurinta. Cum aluatul ruladei din cartofi va fi destul de lipicios, va trebui sa ne pudram cu faina atat mainile, cat si sucitorul. Peste foaia ruladei aperitiv imprastiem uniform telemeaua data pe razatoare, ardeiul taiat fasii, patrunjelul tocat, kaizerul taiat fasii subtiri si jumatate din lingura cu seminte de chimen. In momentul in in care incepem sa rulam foaia, o vom face cu ajutorul prosopului, cu multa grija pentru a nu o rupe. Batem galbenusul oului intr-un vas si asezam rulada intr-o tava. Apoi ungem rulada cu galbenusul folosindu-ne de o pensula si presaram chimenul ramas. Introducem rulada aperitiv in cuptorul incins si o lasam la copt circa 40 minute la foc mediu (175 grade C).
Rulada aperitiv din cartofi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu cartofi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

43 de comentarii:

  1. Robert....ce minunatie ai facut tu aici???? ma faci sa uit ca sunt la cura....apropo de comentariul pe care l-am scris si l-am sters de ai spus ca ti-am speriat cititorii,spuneam ca mie imi plac la nebunie dulciurile si vreau sa faci numai dulciuri si la persoana care spunea ca faci prea multe dulciuri,sa nu-i dai nici macar un borcan de dulceata :)) ma gandeam ca e Dia...atat am spus acolo

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca-s cartofi sunt fericita.
    Vreti si voi o feliuta???????

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate in seara asta iti mai fac ceva cu cartofi :) Mai ales ca ieri nu ti-ai manccat orezul :P
    Ela, daca e minunatie si nu rulada, atunci nu-ti afecteaza regimul ;) Sa nu crezi ca m-am suparat cumva, eram doar curios ce ai scris acolo, atat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. am sters din greseala comentariul acela,nu intentionat,dar nu era nimic urat scris

    RăspundețiȘtergere
  5. :))) nu ma asteptam sa fi scris tu ceva urat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce aperitiv frumos....imi place cum este rumenit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Medi, stiind ca ii voi face poze, chiar am stat si an supravegheat rulada pentru a fi sigur ca se rumeneste exact cat trebuie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmmmmmm prea consistent pentru mine ....poate alta data oi fi mai cu noroc

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent arata !!!!Imi place foarte mult, imi place inventivitatea barbatilor in bucatarie si faptul ca mereu incearca ceva nou! Felicitari si voi testa cu siguranta reteta dupa post.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, ma bucur ca e pe gustul tau. Imi pare rau doar ca n-am fotografiat rulada imediat ce am scos-o din cuptor, atunci inca nu se lasase deloc.

    RăspundețiȘtergere
  11. da-mi un sfat,la aceasta rulada ca garnitura ce pot sa mai adaug.parca nu as lasa-o asa singura pe farfurie :)carmen s

    RăspundețiȘtergere
  12. aaa...am uitat sa iti spun ca vreau sa o fac cu piept de pui

    RăspundețiȘtergere
  13. Carmen, eu i-as pune niste castraveciori murati/in otet si as scapa usor :) Sau niste muraturi mai deosebite, daca as avea. Mai ales ca pieptul de pui e cam fad si inecacios iar rulada din cartofi oricum este destul de dulce.

    RăspundețiȘtergere
  14. am facut si eu ieri aceasta rulada...dar nu a fost coapta in mijloc.care ar putea fi cauza?sa fi pus prea multa faina eu am facut cum ati zis un aluat destul de tare care sa poata fi intins.astept raspuns pt ca nu ma las pana nu mi iese buna :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa aud asta... Nu cred ca s-a intamplat din cauza fainii, mai repede a fost din cauza temperaturii prea ridicate la care a fost coapta rulada. Cuptoarele coc in mod diferit, iar diferenta este cu atat mai mare intre cele pe gaz si cele electrice. Data viitoare ar trebui schimbata pozitia in cuptor si eventual redusa temperatura.

      Ștergere
  15. Multumesc pentru raspuns :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Aseara am gasit reteta si astazi am facut-o,nu e buna,e dementiala,simultan cu mine a facut si o vecina care a adaugat margarina in cartof (deci a facut piure)in care a adaugat piper,dar sincer eu cred ca reteta originala e mai buna.Sotul meu a zis ca e super ok,deci nu-mi ramane decat sa-ti multumesc"BARBATE":)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Mariana! Bine ca ai fost mai inspirata decat vecina si ai ales reteta mea, altfel nu mai primeam azi multumiri :)

      Ștergere
  17. si eu fac aceasta reteta dar putin modificata deoarece folosesc rulada pe post de garnitura langa friptura asa ca o umplu dor cu ciuperci pe care le calesc putin inainte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, n-are rost sa mai pui kaizer daca o folosesti pe post de garnitura. Doar ca arata mai putin frumos cu ciuperci decat cu kaizer.

      Ștergere
  18. Mulţam fain de reţetă, Tizule! Cu prima ocazie am s-o surprind pe aleasa inimii mele cu această delicatesă! Am să-ţi relatez cum a reacţionat, de-acord?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, sper sa-mi merit multumirile astea si dupa ce vezi reactia iubitei tale :) Spor la gatit, Robert!

      Ștergere
  19. Arata super, mai mult ca sigur o voi incerca de Revelion :D de Craciun am deja cateva mancaruri romanesti de facut si voi incerca si reteta ta de cozonac, sper sa-mi iasa cozonacul fiind prima data cand voi face si plus emotiile de a-mi impresiona socrii (mama soacra frantuzoaica, tata socru englez). Felicitari pentru blog, mereu caut retete delicioase aici.
    Samantha Marie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow, deja ti-ai facut deja meniul pentru sarbatori? Asta da organizare! Pare tipic nemteasca, nu cumva stramosii tai sunt sasi? :) Bine, gandindu-ma la socrii tai, ar trebui ca tu si cu sotul sa traiti in Spania, ca sa fie totul si mai complicat :))
      Nu mai stiu daca am scris in reteta, dar si eu am facut cozonacul tot pentru prima data, insa din fericire nu trebuia sa impresionez pe nimeni, asa ca n-am avut emotii :) Parca e prea devreme sa-ti urez bafta inca de pe acum... sa nu uiti sa-mi spui cat de mare a fost succesul mesei de Craciun ;)

      Ștergere
    2. Hmmm, nu prea am foarte multe rude in Romania si cele pe care le am sunt din Bucuresti si Buftea, insa eu si mama suntem intrebate des daca suntem asiatice :)) ceea ce ma pune pe ganduri :)), iubesc Craciunul si tot ce tine de sarbatori, anul trecut nu am facut decat salata de Beof si am dus dorul sarmalelor si fripturii impanate cu usturoi, (reteta pe care am vazut si pe blog si abia astept sa o pun in practica, reteta de sarmale nu am gasit-o decat pe cea in foi de vita, tot pentru prima data o sa gatesc si aceste doua retete) traiesc de la 21 de ani in Anglia, acum am 22 :)))) dar pentru ca ne mutam in Paris imi va fii mai usor sa gasesc magazine romanesti si produse ca acasa, aici ei mananca mai mult ca americanii si unde locuiesc eu nu sunt deloc magazine romanesti. :(
      Samantha Marie

      Ștergere
    3. Deci sa ma astept sa gatesti mult mai des dupa ce te muti in Paris :) Pana atunci voi publica pe blog si reteta de samale in foi de varza - cred ca reusesc sa fac asta pana la Craciun. Te-ai maritat cam repede pentru zilele noastre, da` probabil asa e obiceiul prin Asia... :)))

      Ștergere
    4. Da la ce a zis fata asta,ca traieste de la 21 de ani in Anglia,si acum are 22, chiar a uitat viatza din Romania dupa 1 an?Mai sa fie.Ce mare problema si cu fitzele astea. Eu sunt plecata din tzara de 15 ani, dar tot nu ma simt asa deconectata total de locul unde m-am nascut.P.S. sunt Maria.

      Ștergere
  20. Am avut o problema: la 640gr cartofi si 200gr faina se lipea f tare aluatul de mana. Am mai pus cred 150-200gr faina si aproape nici o imbunatatire. Este normal? Ps. Am intins asa aluatul, am facut tot ce scrie si tocmai am scos din cuptor, arata bine, sunt sigur ca are gust f bun, insa e prea "hot". Astept totusi niste indicatii cu privire la "lipiciozitatea" excesiva cu care m-am luptat. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea, vad ca n-am specificat in reteta (si poate ar fi bine sa adaug acum acest lucru), insa este normal ca aluatul ruladei din cartofi sa se lipeasca de mana (important este ca aluatul sa se lege si sa-l putem intinde). Ma gandesc ca prea multa faina poate "acapareaza" cam mult din gustul si consistenta cartofilor...
      Foaia ruladei poate fi manipulata relativ usor daca ne pudram foarte des cu faina mainile si sucitorul.
      Acum, cand rulada sigur s-a mai racit, gustul este atat de bun precum preconizai?

      Ștergere
    2. Imi cer scuze de intarziere, eram decis sa postez experienta mea pana la capat cu ce a urmat, insa rezultatul a fost greu de "digerat" din toate punctele de vedere si am uitat: dupa ce am scos din cuptor, aluatul in interior nu era copt aproape deloc, probabil pt ca am dublat cantitatea de faina(sau chiar mai mult, eu fiind obisnuit ca aluatul sa fie ca cel pt paine...). Ca s-o dreg, am taiat rulada in felii de 3cm si le-am bagat la cuptor in speranta ca se va coace acum aluatul, fiind felii subtiri. Dezastru: aluatul s-a transformat intr-un fel de tabla:) f. tare si putin elastic. N-o sa renunt insa, deja a devenit personal:), cand o sa am perioade mai relaxate o sa ma iau la tranta din nou cu reteta asta. Acum am obiectiv principal sa fac un cozonac pt Craciun.

      Ștergere
    3. Nu trebuie sa-ti ceri scuze, altfel va trebui s-o fac si eu aproape de fiecare data cand raspund :) Sa-mi zici cand transezi pana la urma mica ta disputa cu rulada asta, sper s-o rezolvi pana-i vine randul cozonacului :)

      Ștergere
  21. si eu vreau sa fac rulada asta care arata super ''mancabila'.o sa am grija sa fie cartofii reci,daca sunt chiar putin calzi,se lipeste aluatul f tare si tot tre sa pui si sa tot pui faina..eu mai fac gnochi si o pateam la inceput :D poate de asta mai apar probleme cu aluatul la altii.
    abia astept sa vad ce o sa iasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu stiam ca ar conta atat de mult faptul ca nu sunt reci cartofii. Iti multumesc pentru pont ;) Si sper sa-ti placa rulada :D

      Ștergere
  22. trebuie sa incerc si eu neaprat!!! pare f buna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu cumva avem gusturi total diferite in materie de mancare, atunci rulada ar trebui sa fie si buna :) Sa-mi zici cum ti s-a parut...

      Ștergere
    2. a fost superrrrr buna !!!!! doar ca eu nu sunt specialista in a gati dupa retete fixe asa ca mi s-a cam rupt aluatul pt ca bineinteles nu am respectat faza cu prosopul am crezut ca sunt mai desteapta:)) am psu pe staniol cu faina :P:)) dar a fost ok.. am pus-o intr-o tava de chec asa cum am reusit cu cate oun fir de ardei sau kaizer care iesea din ea:)) sotului i-a placut...l-am chiar surprins deci... mi-am implinit scopul cu ajutorul tau :) ms!!

      Ștergere
    3. Haha, nici eu nu prea gatesc respectand intocmai retetele si, uneori, bineinteles ca o mai patesc si eu :D Insa, ca si in cazul tau, de cele mai multe ori "desteptaciunea" asta a mea nu se lasa cu daune majore, ci mai mult cu aspect nereusit. Intr-un final, gustul este cel care conteaza cu adevarat, cea mai buna dovada este faptul ca sotului tau i-a placut rulada aperitiv. Dar data viitoare cand mai faci rulada, ar fi bine sa folosesti totusi prosopul, poate sotul nu va mai fi la fel de indulgent ca acum :)

      Ștergere
  23. super buna, incercata azi reteta dupa ce mi a stat capul 2 saptamani la ea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Bine macar ca rulada a meritat asteptarea! Doua saptamani trec destul de greu atunci cand pofta nu de da pace :D

      Ștergere
  24. Vai, de capul meu! Si eu am inteles ca trebuie adaugat faina pana se intinde aluatul bine, asa ca am pus. Acum am bagat rulada la cuptor. Daca nu va mai scriu inseamna ca am facut-o lata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ada, daca nu ai exagerat cu faina, atunci rulada va fi ok. Trebuie pusa faina doar cat sa ne usuram intinderea foii, cartofii sunt ingredientul de baza al ruladei. Nu ma domni si scrie-mi chiar si in eventualitatea unei nereusite, pana la urma eu sunt cel care a explicat reteta si deci merit sa fiu tras putin de urechi.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)