Gogoşari în oţet pentru iarnă

Gogosari in otet pentru iarna reteta
Ingrediente reteta Gogosari in otet pentru iarna:
  • 5 kg gogosari
  • un litru otet de vin
  • 250 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 3 linguri sare grunjoasa
  • o lingura piper boabe
  • 10 foi de dafin
  • 4 bucati de hrean
Gogosari in otet pentru iarna ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Daca ne dorim o reteta de gogosari in otet pentru iarna care sa nu contina conservanti, atunci aceasta este reteta ideala. Este destul de rapida si nici macar nu necesita sterilizare, practic oricine se poate incumeta s-o prepare. Iar pentru a sublinia acest lucru, marturisesc ca cel mai greu la pregatirea retetei de gogosari in otet a fost sa gasesc un loc in care sa depozitez borcanele obtinute :) Pentru ca gogosarii in otet sa se pastreze mai bine peste iarna, este indicat sa folosim otet de vin, nu otet obtinut din alcool etilic. De asemenea, este important sa folosim sare grunjoasa, nu sare de masa fina. Pentru inceput spalam gogosarii si ii lasam la scurs. Dupa ce se usuca, le inlaturam toate semintele si ii taiem in jumatati sau in sferturi (in functie de marimea gogosarilor). Punem intr-o cratita un litru otet de vin si adaugam zaharul, sarea, boabele de piper, foile de dafin si uleiul. Deoarece gusturile difera de la o persoana la alta, ar fi bine sa gustam compozitia si, daca mai e cazul, sa-i mai adaugam sare sau zahar. Punem cratita la fiert si adaugam bucatile de gogosari in momentul in care otetul incepe sa fiarba (sa clocoteasca). Apoi dam focul la minim, lasam gogosarii in otet cateva minute (cat sa se opareasca) si repetam procedeul de cate ori este nevoie pentru a-i termina de oparit pe toti. Pentru a nu avea surprize peste iarna, trebuie sa ne asiguram ca borcanele in care vom pune gogosarii in otet sunt bine spalate si neaparat uscate. Taiem hreanul in suvite subtiri si punem cateva in fiecare borcan. Apoi asezam gogosarii in borcane si, pentru a nu se rupe, incercam sa nu-i inghesuim prea tare. Printre ei mai adaugam si cateva suvite de hrean si foi de dafin din compozitia de otet. Dupa ce am umplut borcanele cu gogosari (cat inca sunt calduti, nu trebuie sa-i lasam sa se raceasca), turnam peste acestia otetul fierbine. Infiletam foarte bine capacele borcanelor cu gogosari in otet si le asezam cu capacul in jos. N-ar strica sa le acoperim si sa le lasam sa stea asa pana a doua zi. Din ingredientele acestei retete eu am obtinut sapte borcane mari (de 800).
Gogosari in otet pentru iarna reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna

Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

43 de comentarii:

  1. Oare fara ulei vor fi la fel de buni si se vor pastra la fel de bine peste iarna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu stiu daca se vor pastra la fel de bine, insa sigur nu vor fi la fel de buni :)

      Ștergere
    2. sunt f. buni si fara ulei si se pastreaza bine, fac reteta de cativa ani si nu mi-a dat niciodata gres...doar ca pun ceva mai mult zahar, 400-500grame...in rest la fel... si tin si doi ani (atat am reusit eu cu doua borcanele, ca in rest s-au mancat...)..dar reteta este excelenta, o recomand tuturor!!

      Ștergere
    3. Mi-emi plac mai mult gogosarii cu ulei, dar poate si pentru ca toata viata i-am mancat fara si m-am cam saturat - deci e posibil sa fiu subiectiv...

      Ștergere
    4. sau eu sunt subiectiva...de exemplu, eu nu mananc masline cu ulei pe ele, numai cad le vad si...brrr..poate de aceea nu pun ulei nici la gogosari...

      Ștergere
    5. tot eu sunt, anonima.. am facut tortul de mere si mi-am mai aruncat un ochi iar pe aici...draga barbat la cratita, mai este o reteta de gogosari in otet foarte usoara, se si cheama reteta lenesului.. e doar cu otet si zahar, se amesteca toate si se lasa parca o zi..stii ceva despre asta? Multumesc

      Ștergere
    6. Am auzit de reteta asta a lenesului, insa eu ma tin departe de retetele cu astfel de nume :D Nu stiu exact cum se prepara, dar banuiesc ca este asemanatoare cu reteta mea, insa fara ulei...

      Ștergere
    7. va spun eu , ca fac de anide zile; 5kg. gogosari taiati, 500 ml. otet, 350 gr. zahar, 2 linguri sare mare. , piper boabe, 3 foi dafin. se tin cam 48 ore in lighean amestecand periodic in ei, si apoi se pun in borcane cu zeama pe care o lasa. se pastreaza f. bine si sunt mortali.

      Ștergere
    8. Nu vad de ce s-ar numi " reteta lenesului"! Pentru ca este de munca si la aceasta reteta, nu se face batand din palme. Eu am facut-o si a iesit super buna, am facut si cu gogosarii opariti si a iesit la fel, cu diferenta ca nu am facut cu ulei, avand experiente neplacute din copilarie cand am mancat la cineva facuti cu ulei si acesta se rancezise si erau oribili. Dar, se poate sa fiu si eu subiectiva, probabil ca persoana nu legase bine borcanul, o fi fost uleiul prost... era pe vremea lui Ceausescu.
      Cred ca este foarte important ca atunci cand faci ceva sa nu te grabesti si sa sari peste etape in ideea ca " merge si-asa", pentru ca atunci se strica.

      Ștergere
    9. Uneori ma gandesc ca ar trebui sa scriu asta in multe dintre retetele pe care le scriu: "nu sariti peste etape sau nu faceti altfel decat am scris eu aici!", anumite retete pur si simplu nu permit asta...
      Chestia cu experientele neplacute avute in copilarie cu mancarea se aplica si in cazul meu. Desi, de ceva vreme, ma straduiesc sa trec peste si sa incerc sa gust macar :) Adevaru` e ca uleiul comunist nu pare ceva de incredere, imi amintesc ca se cumpara varsat... mama se ducea la alimentara cu sticla si vanzatoarea o umplea cu o palnie :)))
      Ai dreptate, e cam greu sa-i zici "reteta lenesului" cand totusi gogosarii in otet implica destul de multa munca. Un lenes nu s-ar apuca niciodata de asa ceva, nu? :D

      Ștergere
  2. Ma uit degeba la frumuseii astia ca nu mai am borcane.Le-am zapacit pe toate cu gemuri,dulceturi,compoturi,zacusca...
    De cumparat ,gata ,nu mai dau banii pe borcane pentru ca am luat o teapa mare cu 2 baxuri;la nici un borcan din ele nu se strangea capacul.:(

    Este o reteta de conservat foarte buna!:)
    O salvez si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai fost tare harnicuta toamna asta, din moment ce ai ramas fara borcane - sper ca ai pus si niste gogosari printre toate conservele alea. Nu cred ca voi avea vreodata asemenea problema :D, insa e bine de stiut asta cu borcanele cumparate. Nu m-as fi asteptat, mai degraba m-as fi gandit ca acele borcane trebuie sa fie foarte bune, din moment ce dau bani pe ele...

      Ștergere
    2. da, sunt f. buni si fara ulei, eu asa fac reteta de mai multi ani si se pastreaza fara probleme...parca as incerca acum, ca inca nu am pus gogosari,si cu ulei...sa vad...dar reteta este excelenta, nu mi-a dat gres niciodata!!

      Ștergere
  3. Te astept cu drag la Provocarea Dulce Romanie - editia septembrie 2012, a carei tema e "De-ale camarii"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicol, ca sa glumesc putin: eu incerc sa nu raspund la provocari :)) Insa iti multumesc ca te-ai gandit si la mine si urez mult succes!

      Ștergere
  4. I-am facut si eu acum 3 zile,mi-au iesit 8 borcane de 800gr si sunt foaaaaaarte deliciosi,nu am mai avut rabdare si am desfacut un borcan!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil fara sa-mi dau seama, eu am mancat un borcan de gogosari in timp ce preparam reteta :))) Am inceput sa-i tot gust inca de cand le-am scos semintele si am continuat pana cand am turnat otetul peste ei... :D

      Ștergere
  5. "reteta lenesului" (nu stiam ca i se mai spune si asa) este, de fapt, reteta gogosarilor "la rece". nu e nici o problema cu ea, din contra, este extrem de simpla, motiv pentru care o face foarte multa lume. nu necesita preparare pe foc, nici sterilizarea borcanelor.
    .....
    reteta de gogosari marinati prezentata aici o fac si eu, dar pun mai putin ulei, doar cateva linguri. se pastreaza la fel de bine, numai ca este mai puternic gustul otetului. e mai bine sa gustati compozitia si, eventual, sa mariti cantitatea de zahar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine ma atrage numele retetei, ma duce automat cu gandul la ceva extrem de usor de preparat...

      Ștergere
  6. 1l otet
    1kg zahar
    10 linguri sare
    boabe piper si mustar
    aprox 10 kg gogosari
    Se pune otetul cu sarea si zaharul, cateva boabe mustar si piper intro oala la foc.
    Cand a inceput sa fiarba , se oparesc gogosarii curatati si spalati, cam 1 minut (eu personal astept dupa ce am pus gogosari in oala sa inceapa sa clocoteasca din nou).
    se scot si se pun in borcane cu cateva boabe de piper, mustar si cateva foi de dafin (cu vreo 9 kg de gogosari umpli cam 4 borcane mari).
    dupa ce am oparit toti gogosarii si iam pus in borcane (destul de inghesuiti) adaugam otetul din oala impartit la toate borcanele cat sa acopere gogosarii.
    MARE ATENTIE CAND UMPLETI BORCANELE CU OTET ACESTEA TREBUIESC SA FIE PUSE PE UN SUPORT METALIC (GEN CUTIT SPATULA SAU TAVA)PT A EVITA SA SE SPARGA.
    Gogosarii pot fi consumati dupa 2 saptamani aproximativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru reteta! Eu am desfacut un borcan dupa vreo cinci zile si gogosarii pareau ok.

      Ștergere
  7. Mare tampenie cu punerea sub borcane a unor obiecte metalice, ca pe vremea bunicii. Astazi se fabrica recipiente de sticla calita, rezistenta la diferente mari de temperatura. Nu credeti? Probati!
    Nu cred ca azi mai foloseste cineva borcane sau sticle fabricate acum 50 de ani!

    Pe mine ma ingrijoreaza altceva si sunt intr-o mare dilema: Nu cumva se pune otet in combinatie cu apa? Nu-mi vine sa cred ca se foloseste otet pur! Poate stie cineva si-mi spune si mie, multumiri anticipate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se stie niciodata cum apare un borcan inca nepensionat, asa ca paza buna trece primejdia rea :))
      Nu, nu se dilueaza cu apa otetul. Acesta nu este atat de tare precum iti imaginezi - nu uita ca trebuie folosit otet de vin.

      Ștergere
    2. Nu se pune apa , gogosarii isi vor lasa zeama si va fi suficienta dilutia

      Ștergere
  8. Multumesc de raspuns, asa voi face cum zici. In alte retete vad ca unii pun frunze de telina, chiar si marar si cimbru, se pare ca la da o aroma deosebita. Unii pun miere, in loc de zahar sau o combinatie de miere cu zahar. Altii mai pun si Aspirina in loc de hrean si seminte de mustar, sa nu fermenteze gogosarii. Ce parere ai? Pe mine ma intereseaza sa ramana gogosarii tari timp de cateva luni, cel putin pana in luna Mai. Anul trecut mi s-au flescait la scurt timp dupa ce i-am pus si a trebuit sa-i arunc la compost. Nu stiu unde am gresit si n-as vrea sa mi se mai intample. Raman dator pentru un sfat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Michel, eu i-am gustat acum si, dupa fix o luna, inca sunt tari. Normal ar trebui ca gogosarii in otet sa se pastreze asa, insa cred ca mai conteaza si felul in care sunt depozitati in aceasta perioada (ar trebui sa nu fie in bataia soarelui, sa fie intr-un loc racoros). Frunzele de telina, mararul, cimbrul, mierea sau semintele de mustar cred ca tin mai mult de gusturile fiecaruia. Aspirina stiu ca ajuta la conservarea gogosarilor, insa nu pot sa-ti zic exact cat de bine sau cat de mult o face. In reteta mea, otetul nu se dilueaza cu apa tocmai pentru a-i conserva cat mai bine.

      Ștergere
  9. buna,
    am facut si eu reteta, a iesit supeeer, am insa doua probleme: 1. cum infiletez bine capacul astfel incat sa fie ermetic 2. nu stiu unde sa le depozitez (in afara de frigider), eu neavand balcon.
    va multumesc anticipat si bafta acolo la preparat retete!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capacul trebuie infiletat cat mai strans si apoi borcanul asezat pe capac. Astfel se va vedea clar daca l-am infiletat asa cum trebuie, pentru ca in caz contrar va curge. Gogosarii in otet n-ar trebui depozitati in frigider decat in varianta ideala in care dispunem de unul atat de mare incat n-avem ce pune in el :) Si eu am renuntat la balcon, asa ca am intampinat aceeasi problema: imi tin conservele in dulapioarele de sub blatul bucatariei, cat mai departe de cuptor si frigider (la loc intunecos si, pe cat posibil, rece).

      Ștergere
  10. Eu as vrea foarte mult sa vad o reteta pentru castraveti murati, daca nu este cu suparare un link catre o astfel de reteta imi poti oferi te rog frumos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vali, insa din pacate eu n-am publicat deocamdata o reteta de castraveti murati si nu recomand niciodata o reteta fara a o testa inainte. Probabil pentru tine e prea tarziu acum, dar voi avea in vedere aceasta reteta.

      Ștergere
  11. Castraveti in saramura

    Pentru 10 kg de castraveti:
    2 legaturi de marar uscat in floare, 2 crengute de cimbru (sau o lingura de cimbru uscat), 1 capatana de usturoi, 4 foi de dafin, 10 frunze de visin cu crengute, 5 frunze de telina, boabe de piper, o lingura piper macinat, 100 g boabe de mustar, 600 g hrean, ardei iuti (facultativ).

    Alegem castraveti proaspeti de cca. 10-12 cm, ii spalam, ii punem in apa rece putin sarata (10 g sare la litrul de apa) si ii tinem cateva ore sa devina elastici, apoi ii clatim bine si ii aseazam vertical in borcane de minimum 700 ml sau de max. 3000 ml cu capac cu filet.

    Saramura o facem astfel: calculam 22,5 g de sare grunjoasa, neiodata, la1 litru de apa, doua legaturi de marar uscat in floare, o lingura de cimbru uscat, 4 foi de dafin, 10 frunze de visin, 5 frunze de telina, o lingura piper macinat si 30 boabe de piper. Apa, impreuna cu aceste mirodenii, o punem la fiert si o lasam sa fiarba 5 min. Apoi o luam de pe foc si o lasam sa se racoreasca 5 min dupa care o turnam cu polonicul peste castravetii din borcane.

    Saramura se calculeaza la jumatate din gramajul borcanului, adica pentru un borcan de 800 ml preparam 400 ml de saramura. Borcanele le lasam la temperatura camerei pana a treia zi (48 de ore), dupa care rasturnam saramura intr-o oala (acum ea este tulbure si are miros intens de acru). Rasturnarea se face tinand degetele ca pe o sita la gura borcanului si astfel se scurge doar zeama, castravetii ramanand in borcane. Saramura o punem din nou la fiert. Intre timp castravetii din borcane se tin sub jet de apa rece si se clatesc bine de mai multe ori scuturandu-i, astfel incat sa se inlature orice urma de ferment de pe ei si de pe fundul borcanului.

    Curatam usturoiul si taiem cateii in 4, punandu-i peste castraveti. La fiecare borcan punem cate un varf de cutit de piper macinat, ½ ardei iute (facultativ),1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime, pe care il punem in forma de cruce la gura borcanului, ca sa ii tina bine. Saramura care a fiert inca o data circa 10 min se toarna fierbinte peste castraveti, avand grija sa ajunga pana sus la gura borcanelor, apoi se infileteaza capacele. Borcanele trebuie duse imediat la rece (sub 15°C) si, in cateva zile, saramura se va limpezi. Astfel conservati, castravetii sunt buni chiar si dupa doi ani, fara sa prinda mucegai sau sa se inmoaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Michel, iti multumesc pentru reteta. Cred ca mai detaliata de atat nici ca putea fi scrisa. Atunci cand voi face castraveti murati, ma voi ghida dupa reteta ta. Chiar daca la mine n-ar scapa nemancati timp de doi ani, totusi e linistitor sa stiu ca rezista atat.

      Ștergere
    2. Iti multumesc pentru aprecieri dar nu este o reteta conceputa de mine, am gasit-o si eu pe net si i-am adus cateva mici modificari. De ani de zile ma ghidez dupa ea si n-am dat gres niciodata.
      Cred totusi ca am mai uitat ceva: Borcanele nu numai ca trebuie sa stea la racoare ci si la intuneric, altfel castravetii se vor decolora si vor prinde un gust neplacut (e valabil si pentru gogosarii murati in otet).

      Ștergere
    3. In ziua de azi e greu sa mai putem inventa ceva in materie de retete culinare, ne-am nascut prea tarziu pentru asta :) Putem doar sa imbunatatim vechile retete, sa le adaptam gusturilor noastre si timpurilor in care traim.
      Parca am scris si eu la gogosarii in otet intr-un comentariu cum ca ar trebui pastrati la loc intunecos si rece, dar asta cred este de la sine inteles. Insa cred ca nu strica mentionat...

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. Mariana, probabil reteta de gogosari in otet ar putea fi folosita si pentru conopida... Insa, cum eu n-am incercat asta, nu pot garanta rezultatul. Daca incerci, ti-as fi recunoscator daca ne-ai anunta si pe noi cum s-a comportat conopida dupa cateva luni.

      Ștergere
  13. apa nu se pune deloc? solutia este facuta doar din otet si zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deloc! Altfel numeam reteta "gogosari in otet si apa" :) Serios vorbind, nu diluam deloc otetul cu apa fiindca astfel gogosarii nu se vor mai pastra la fel de bine pe timpul iernii.

      Ștergere
  14. Sunt foarte buni intradevar. Eu una ii tai mai subtiri, si nu i fierb. Ii las in 'zeama' lor si otet, zahar etc pana a doua zi. Da n am inteles un lucru, ii lasi sa se usuce dupa ce i speli?!? De ce? Dupa ce i desfaci oricum ii speli din nou... Oricum, sincere felicitari. AMA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ama, explicatia este de fapt una foarte simpla: eu nu mai spal gogosarii dupa ce le scot semintele. Apropo de taiat felii mai subtiri, maine voi publica o noua reteta de gogosari pentru iarna in care si eu ii tai la fel :) (RETETA DE GOGOSARI IN SOS DE MUSTAR PENTRU IARNA).

      Ștergere
  15. :)) ok, am inteles. Fiecare face cum crede ca i mai bine. Am vazut reteta si pare ...mmm, delicios. Cred ca mi iau inima in dinti s o incerc. Mi e cam teama cu sterilizatu' da tre' s o fac si pe asta. Spor la treaba. AMA

    RăspundețiȘtergere
  16. am sa incerc sa adaug si niste conopida,cred ca vor iesi la fel de buni !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau, daca esti mare amatoare de conopida, gogosarii in otet iti vor iesi cu siguranta mult mai buni, Cristina.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)