Sos Tzatziki

Sos-Tzatziki-01
Ingrediente reteta Sos Tzatziki:
  • un castravete
  • 200 g iaurt
  • 2 linguri ulei de masline
  • o legatura marar
  • un catel usturoi
  • 1/2 lingurita sare
  • piper
Sos-Tzatziki-ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Spalam castravetele, il taiem pe jumatate si il curatam de coaja. Inlaturam semintele castravetelui cu ajutorul unei lingurite si apoi il dam pe razatoarea mica. Punem sare peste castravetele ras si il lasam sa stea cu sarea o jumatate de ora intr-o strecuratoare sau sita. Daca nu avem asa ceva, dupa ce trece jumatatea de ora vom stoarce bine cu mana castravetele ras pana cand vom inlatura toata zeama.
Ideal ar fi sa punem castravetele stors pe o hartie absorbanta si sa il mai lasam cateva minute inainte de a-l pune in sosul Tzatziki. Aceasta este o etapa foarte importanta, iar tratarea ei cu atentia cuvenita este punctul cheie care face diferenta intre un sos Tzatziki perfect si un sos Tzatziki mediocru.
Pentru prepararea sosului Tzatziki avem nevoie de un iaurt mai gras, deci trebuie neaparat sa evitam folosirea unui iaurt degresat. Ca si in cazul castravetelui ras, iaurtul trebuie scurs bine de zer/zeama. Daca avem rabdare si timp, n-ar strica nici sa-l punem intr-un servet curat si sa-l presam putin pentru a inlatura cat mai mult zer din iaurt.
Punem iaurtul intr-un vas, adaugam castravetele ras, uleiul de masline, mararul tocat marunt si usturoiul dat pe razatoare. Amestecam bine toate ingredientele si mai adaugam sare si piper dupa gust. Inainte de servire, sosul Tzatziki se da cateva ore la frigider. In loc de marar, reteta de sos Tzatziki permite si utilizarea mentei proaspete. Eu insa prefer mararul in sosul Tzatziki, folosesc menta rareori si in general pe timpul verii, asta doar pentru ca menta mi se pare mai racoroasa in zilele caniculare.
Sos-Tzatziki-12
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de sos!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. nu ai specificat ce fel de iaurt, daca respectam reteta traditionala ar fi iaurt de capra:d sa stii ca e ft bun si gras cum trebuie, se gaseste la supermarket sau daca ai pe cineva la piata care aduce esti bazat :D:D , insa daca nu .. facem cu ce avem:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa ce ca numele sosului este destul de amuzant pentru unii, daca mai spuneam ca la Tzatziki trebuie iaurt de capra, atunci ar mai fi ramas putini cei care s-ar fi incumetat sa prepare reteta :)) Eu oricum nu respect intocmai retetele, chiar si pe cele clasice le mai adaptez cateodata gusturilor mele. In afara de asta, incerc sa folosesc in retetele mele ingrediente cat mai accesibile.
    Sa inteleg ca tu esti una dintre acele persoane bazate? :P

    RăspundețiȘtergere
  3. da e amuzant:)) eu incerc sa respect daca nu mi place le rezolv eu sa iasa pe gustul meu:)) la altele nu am stare, si pun ingredientele dupa ochi:)) dar iese ft bun cu iaurt d capra.. nu sunt bazata:)) am luat de vreo 2 ori de la hypermarket;;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca voi incerca sosul Tzatziki cu iaurt de capra, mai mult ca sigur o voi face fara sa anunt pe blog :D Si eu incerc sa respect, pe cat posibil, retetele mai complicate. Dar eu le fac rar, retetele simple sunt predominante pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  5. As vrea sa mentionez ca la tzatziki se foloseste iaurt gros, " strecurat" se spune aici. Eu locuiesc in Grecia de ani de zile si pentru tzatziki folosesc: 1/2 kg iaurt, un castravete lung curatat de coaja , razuit si stors bine de zeama , vreo 4 - 5 linguri ulei de masline, 2 linguri otet, putina sare, usturoi dupa gust ( eu pun vreo 3-4 catei de usturoi)si marar tocat fin. Totul se amesteca si gata. Daca nu puteti gasi iaurt gros, faceti astfel: luati o bucata mare de tifon si o impaturiti de mai multe ori, o puneti intr-o strecuratoare si deasupra puneti iaurtul. Lasati la strecurat o noapte, pana a doua zi,la frigider.

    RăspundețiȘtergere
  6. Luminita, nu strica niciodata mai multe variante de Tzatziki. Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acu nu vreau sa par carcotas, dar in ultima poza e cam multa aparaie, se poate si mai bine.
    Fiind mai tech-addicted, folosesc robotul de bucatarie pentru tzatziki, si am vazut diferenta.
    Ca secrete:
    1. iaurtul sa fie cat mai gros, de preferinta grecesc; eu folosesc de obicei napolact 3.5% (cica e mai natural)
    2. lasat la scurs (intr-o sita de spalat legume) vreo 7-8 ore; am incercat si cu ciorap (se intelege ca cumparat de nou), ca tifon era mai greu de gasit; dar am descoperit metoda cu sita si mi se pare mult mai elegant
    3. castravetii (de preferinta din aia lungi) ii pun la stors intr-o centrifuga la robot (cred ca e storcatorul de fructe de la aparat)
    4. usturoi nu mai pun ca am luat din grecia tzatziki mix (si care contine deja usturoi, sare, si putin marar); marar e bine de pus, mai ales proaspat, pentru ca da un gust mult mai bun salatei
    si btw: tzatziki e mai mult salata decat sos, pentru ca de obicei se consuma ca atare; nu de alta dar am cautat de nebun asa numitul 'sos grecesc' si dadeam numai peste 'sos' tzatziki; in final am aflat ca ceea ce cautam eu se numea sosul celor 1000 de insule si apoi in 2 minute aveam sute de retete :-D

    RăspundețiȘtergere
  8. Tu vad ca esti un perfectionist si, pe deasupra, mult mai bine tehnologizat :) Eu am lasat castravetii la scurs doar o jumatate de ora, n-am avut mai multa rabdare. Si mie mi se pare ca parca tzatziki are un gust mai bun daca e preparat cu castraveti lungi.
    Foarte bune sfaturile tale, doar de mixul ala nu sunt prea convins, adica prefer totusi sa pun usturoi proaspat.
    N-am mai auzit pana acum de sosul celor 1000 de insule, dar l-am gasit imediat pe google :D

    RăspundețiȘtergere
  9. arata minunat si este facut ca la mama lui. sa stii ca mi-ai facut pofta si cred ca o sa-l fac si eu ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate tu reusesti sa storci castravetii mai bine decat mine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. despre reteta originala nu cred ca ne putem pronunta prea vehement deoarece fiecare zona sau taverna a Greciei are reteta sa de tzatziki....asa ca eu zic ca fiecare il poate prepara dupa gust si preferinta... :) scuze daca deranjeaza opinia mea,dar si eu am mancata tzatziki in mai multe taverne ale Greciei si era diferit in fiecare caz in parte;pana si cel din supermarketele lor difere de la firma la firma...asa ca felicitari barbat la cratita ca iti sustii gusturile si retetele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Pe mine pot sa-ti spun sigur ca nu ma deranjeaza opinia ta :) De fapt, n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni. Fiecare are propriile sale opinii si, atata timp cat si le exprima intr-un mod civilizat, ar trebui sa le respectam, chiar daca sunt diferite de ale noastre. Pana la urma, toti suntem aici sa invatam, sa ne perfectionam sau macar sa ne inspiram.

      Ștergere
  12. nu se poate face in loc de iaurt, cu branza de vaci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca pe tine nu te deranjeaza, atunci de ce nu? Doar ca acel tzatziki pe care-l vei obtine va fi destul de diferit de cel pe care l-am obtinut eu folosind iaurt.

      Ștergere
  13. reteta ta e PERFECTA....Si eu in Grecia sunt de 20 ani :) Un singur tip....nu e nevoie de asa mult timp pt castravete....eu nici semintele nu le scot....doar sa in storci bine de zeama si gata....si cum s-a spus mai sus iaurtul cu cat mai gros cu atat mai bine :) Efxaristo :)

    RăspundețiȘtergere
  14. va sugerez o alta varianta:500gr iaurt gras si gros,2 linguri cu miere,sare,piper,coriandru si chimen macinate si puse dupa gust

    RăspundețiȘtergere
  15. eu fac iarna cu castraveciori murati un deliciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... nici nu-mi trecuse prin cap ca as putea face tzatziki cu castraveti murati.

      Ștergere
  16. NU STIU EU NU AM PROBLEME CU FAPTUL CA SOSUL E PUTIN APOS SINGURA SCHIMBARE LA RETETA E CA PISESZ USTUROIUL BINE SI IL TRANSFORM IN PASTA FRECANDUL CU ULEIUL PESTE PUN CASTRAVETII NECURATATI DE COAJA DAR STORSI SI IAURTUL CAT MAI GROS SI IESE O BUNATATE ....DAR VB AIA CATE BORDEIE ATATEA OBICEIE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine. Asa cum se mai zice ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, mie mi se pare ca retetele sunt facute pentru a fi adaptate - adaptate gusturilor noastre... :)

      Ștergere
  17. cu ce se poate manca acest sos?...friptura, cartofi..chiar nu imi dau seama!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sosul tzatziki se poate manca aproape cu orice: cu friptura, cu cartofi, in sandvisuri (in loc de maioneza), in salate (pe post de dressing). Iti las un link catre reteta mea de salata de paste cu sos tzatziki - iata RETETA.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)