Salată de iarnă cu muştar

Salata de iarna cu mustar reteta
Ingrediente reteta Salata de iarna cu mustar:
  • 250 ml otet
  • 3 linguri zahar
  • o lingura sare
  • un kg gogonele
  • un kg gogosari
  • 1/2 kg ceapa
  • 1/2 kg morcovi
  • 150 g mustar
  • 150 ml ulei
Salata de iarna cu mustar ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Cu toate ca nu ma prea atrage prepararea muraturilor, aceasta salata imi place pentru ca este putin mai altfel. I se mai zice si salata de iarna cu maioneza din mustar, chiar daca sosul respectiv este departe de a fi o maioneza. In orice caz, dupa cum se vede si in imagini, maioneza mea de mustar s-a taiat :) Pentru a nu uita, mai bine spun de pe acum ca din aceste ingrediente am obtinut trei borcane mari (de 800 ml). Turnam un sfert de litru de otet intr-o cratita, adaugam o lingura de sare si trei linguri de zahar, apoi o punem la fiert. Taiem fideluta ceapa si incercam sa tocam in mod asemanator gogonelele si gogosarii. Fiind mai tare, dam morcovul pe razatoarea mare (sau il tocam marunt). Punem legumele in vase diferite, nu le amestecam, dupa care le oparim pe fiecare in parte in otet clocotit. Anumite retete de salata de iarna cu mustar recomanda o anumita ordine in care ar trebui oparite legumele, dar acest lucru mie mi se pare lipsit de importanta. Tinem legumele la oparit cate doua-trei minute, doar cat sa traga putin otet si sa se inmoaie putin. Apoi le scurgem cat putem de bine si le lasam impreuna la scurs de seara pana dimineata. Amestecam uleiul cu mustarul si fierbem sosul obtinut aproximativ cinci minute (adica il lasam sa dea in cateva clocote). Dupa aceea, cat timp este inca fierbinte, turnam sosul de mustar peste legumele bine scurse si amestecam. Punem salata cu mustar in borcane si o indesam putin, pentru a evita golurile de aer. Inainte sa apuce sa se raceasca, incepem sa sterilizam borcanele cu salata. Putem steriliza salata pentru iarna fie la cuptor, fie fierband-o. Eu am sterilizat-o la cuptor, tinand-o la foc mic pana cand a inceput sa fiarba in borcan. Dupa aceea am oprit focul, am mai lasat salata inca zece minute in cuptorul tinut cu usa deschisa, apoi am acoperit borcanele cu cateva prosoape si le-am pastrat acoperite pana cand salata cu mustar a ajuns la temperatura camerei.
Salata de iarna cu mustar reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

50 de comentarii:

  1. Robert , deja am inundatie in gura ; neaparat trebuie s-o fac si eu , e usor de facut si sunt convinsa ca-i tare gustoasa .
    Duminica frumoasa .
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  2. As mai pune un pic de cimbru si o frunza-doua de dafin ! Este buna ! Felicitari, Barbatla cratita!
    Adriana

    RăspundețiȘtergere
  3. Adriana, multumesc pentru felicitari si pentru sugestie! Mie trei borcane de salata cu mustar imi sunt suficiente, deci nu le pun in practica, dar poate incearca Diana.

    RăspundețiȘtergere
  4. .............Robert , poate un pic de dafin , da ; uite , acum este-n pregatire , am luat legumele , tre' sa le curat , sa le trag in otet (fara apa , nu ?)si musai se lasa la scurs pana maine ? pfffffffffffff ... sunt convinsa ca merita atata ,,mocaiala" , eu am cantitati duble , daca muncesc , sa fie 6 borcane hihihi
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, otetul trebuie sa fie fara apa si ar trebui sa le lasi la scurs. Vei vedea maine cata zeama se va strange.
    Dar te-ai gandit si la reversul medaliei - daca nu-ti place salata, ce te faci cu 6 borcane? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Neaaaaaaaaaaaaaa , n-are cum sa nu ne placa , la cat de gurmanzi suntem - acum sa nu crezi ca sunt vreo grasana :)); toate sunt la scurs de acum si pana maine , abia astept sa simt ce iese , c-am mai adaugat una alta otetului ... zic maine , k ?
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  7. Robeeeeeeeeeert , a iesit o salata cri-mi-na-la si-ti multumesc ptr reteta , dar nu fara peripetii ... mai intai cand am facut solutia de otet cu zahar si cu ceva boabe de mustar si dafin si-am adaugat o parte din legume , am simtit ca mor , asa de ,,tare" era solutia ... asa ca am diluat totul , dar dupa ce-am inmuiat toate legumele , mi-a parut rau ca n-am pus si ceva boabe de piper , dar spre norocul meu , mustarul cumparat era ... iute ; buuun ... am facut si ,,maioneza" si daca-s nauca :)))), n-am mai dat-o-n clocot si-am turnat-o peste legumele scurse , PERFECT , nu mi s-a taiat (cred ca teperatura ti-a taiat sosul tau). Am umplut fix 6 borcane pe care le-am fiert in cuptorul cu microunde , timp de 30' . Wow , mi-e teama ca mai fac o portie dubla .
    Diana.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Si eu, care-mi faceam griji ca poate te trezesti cu prea multa salata... Cand colo, tu vad ca esti pe cale sa mananci numai salata cu mustar toata iarna :P
    Se pare ca maioneza asta din mustar ne da batai de cap tuturor :) Cred ca trebuia sa folosesc si eu un mustar iute, eu am folosit unul normal; ba chiar ma batea gandul sa iau unul dulce.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar crezi ca doar asta vom papa ? n-ai idee cam ce-am pus in lada frig , zici ca suntem vreo 10/zi la masa .
    Maioneza , cred ca nu trebuie supusa focului , altfel nu se taie , cu atata mustar ... ce zici ?
    Wk frumos !

    RăspundețiȘtergere
  10. am gustat si eu acum ceva vreme aceasta salata si mi s-a parut gustoasa, insa nu stiu cand ii va veni randul, sotului nu-i place mustarul :(
    astept o donatie :)))))
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  11. Diana, sunt convins ca ai facut foarte multe conserve pentru iarna. M-am uitat pe net si am mai vazut retete in care mustarul se pune la foc, deci aici e vorba doar de nepriceperea mea ;)

    Claudia, cu doar trei borcane nu prea sunt in postura de a-mi permite sa fac donatii :P Poate reusesti s-o sensibilizezi pe Diana :))

    RăspundețiȘtergere
  12. eu ieri am mancat prima data aceasta salata ,laga o friptura,si alaturi smantana... aramas friptura...mununata...la cine am mancat a pus si telina...... buuuuunnnnnn

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca salata te-a facut sa uiti de friptura, inseamna ca trebuie sa faci neaparat reteta, altfel la iarna s-ar putea sa poftesti :) Cred ca mi-ar placea si mie cu putina telina.

      Ștergere
  13. M-am apucat si eu de facut. Intrebarea cheie este, cum las la scurs pana dimineata 9 kilograme de legume imbibate cu otet? Ca nu am asa sita mare :)))) Abastraaaact!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... eu i-as zice intrebare incuietoare :)) Nu stiu daca am nimerit cheia potrivita, insa eu as incerca sa pun legumele salatei in cat mai multe vase pe care le-as inclina. Iar a doua zi le-as scurge si as presa putin cu mana legumele.

      Ștergere
  14. Am facut si eu in toamna asta, dupa o reteta asemanatoare primita de la o colega de serviciu (difera doar cantitatile de otet si zahar, la modul ca-s mai mari un pic). Din pacate, si mie mi s-a taiat maioneza.Nu mi-e clar unde am gresit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc ca poate conteaza si calitatea mustarului folosit, poate chiar si cea a uleiului. Altfel am cam fi caraghiosi... chiar sa nu fim in stare sa fierbem niste mustar cu ulei? :))

      Ștergere
    2. mustarul cel mai bun e cel dijon,cu bobite in el :)

      Ștergere
    3. :) N-ai deloc gusturi rele in materie de mustar, Alina...

      Ștergere
  15. Sa va dau un pont:incercati sa adaugati si mere date pe razatoarea mare(tb avut grija ca oxideaza repede),sau gutui.Eu pun gogosari gogonele,morcovi,mere sau gutui,conopida.E salata noastra preferata de iarna.mmm...Felicitari ptr retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru pontul cu merele! Pe mine parca ma atrage mai mult ideea de a pune mere, nu gutui.

      Ștergere
  16. este apetisanta aceasta reteta,am sa o fac si eu tot am inceput sa pun muraturi si zacusti pt iarna,multumim domnule Barbat la cratita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Doina! Sa-mi zici cum ti s-a parut salata - si poti sa renunti la domnule, e mai simplu Robert.

      Ștergere
  17. buna Robert esti de apreciat in tot ce faci,un barbat ca tine as vrea si eu:))..legat de reteta cand pui legumele in borcan nu se mai pune si otetul? :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Nu trebuie sa mai punem in borcanul cu salata si otetul in care am oparit legumele. Oricum, prea mult otet nu ne va ramane, legumele vor absorbi o buna parte din acesta. Merci pentru apreciere, insa ai grija ce-ti doresti :D Gatesc cam o data pe saptamana, deci nu sunt chiar "de luat acasa" :))

      Ștergere
  18. buna,sti decat deloc e bine si odata pe saptamana tinand cont ca al meu sot nu gateste deloc :d legat de reteta mersi de rasp am incercat multe retete de aici chiar daca am 15 ani de gatit tot imi place sa mai incerc si cate ceva nou k doar nu poti sa le sti pe toate o viata intreaga tot inveti cate ceva. pwp Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, eu sper sa reusesc sa te surprind cat mai des cu retete pe care nu le stiai.

      Ștergere
  19. imi place foarte mult si va multumesc ca existati va felicit

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am facut-o anul trecut. Si anul acesta e pe lista de toamna. Neaparat. E minunata cu orice fel de friptura. Am revenit aici sa iau necesarul. Si sa fac ce trebuia sa fac demult: multumesc Robert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Nu era nicio graba, puteam sa-mi iau multumirile si toamna viitoare - ma gandesc ca vei reveni sa recitesti reteta :) Mie mi s-a intamplat sa mananc salata asta chiar si fara friptura, e atat de buna incat cateodata imi pare rau s-o irosesc folosind-o pe post de garnitura - o transform intr-un fel de gustare :D

      Ștergere
  21. Am dat-o in bara, am facut intocmai reteta si din pacate, am descoperit ca fermenteaza. Spune-mi te rog ce pot sa mai salvez, sa o mai fierb , ..... Anul trecut nu am avut probleme, chiar am aruncat un borcan perfect, pe motiv ca fac altele . Multumesc ! VALI

    RăspundețiȘtergere
  22. dupa cat timp dupa preparare se poate manca? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexis, salata poate fi mancata imediat - e perfecta pentru cei nerabdatori :)

      Ștergere
  23. Salata "a fost" grozava, am distribuit reteta catre multi prieteni pe care i-am avut la ospete iarna ce tocmai a trecut.Friptura s-a intamplat sa mai ramana pe farfurii, dar salata nu!
    Am incercat si retete de dulciuri si au iesit delicioase.
    Esti un bucatar extra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cam asa patesc si eu, mai degraba ma atrage aceasta salata decat friptura (desi o stiu de ceva ani, ar fi trebuit sa ma plictisesc de ea!).
      Ma bucur sa aud ca si celelalte retete au iesit pe placul tau si-ti multumesc pentru recomandarile facute prietenilor !

      Ștergere
  24. Numai citindu-va comm si am inundat tot pe aici ...
    Robert , stii de cat timp caut aceasta reteta ? am si imbatranit :))
    Ms mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar fi trebuit sa promovez mai bine reteta salatei, poate asa o mancai si in tinerete :P (am publicat reteta pe blog acum fix patru ani!). Spor la treaba si la "cotrobait" prin retetele mai vechi - cine stie ce surprize placute mai gasesti! :)

      Ștergere
  25. Cred ca-s ...senila :) aceasta reteta am mai facut-o in cantitate dubla , tripla , acum vreo trei ani , dar am uitat complet si c-am facut-o , dar si ca era a ta . Acum mi-am amintit ca m-ai si intrebat atunci daca toata iarna voi manca doar salata de legume ... hahaha . Ce fac anii astia din om ..................

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Pare-se ca n-ai uitat chiar totul: iti aminteai ca iti doreai reteta salatei. Si, cel mai important, bine ca n-ai uitat s-o si mananci, ar fi fost pacat de toata munca depusa :P

      Ștergere
  26. Vaaaaai , am scris ceva si mi s-a sters tot , nu mai scriu ca ma asteapta legumele sa le scap de coaja :))))))))))))))))))) . Ceva ptr mentinerea lor ai folosit ? in reteta nu este , dar eu intreb ... ms mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca mai foloseam ceva special pentru conservarea salatei, atunci cu siguranta as fi mentionat asta in reteta. Apropo de scris, ai dreptate: si eu ar trebui sa pun pe primul plan gatitul, in ultimii ani vad ca mai mult scriu decat gatesc :)

      Ștergere
  27. Desi este timpul inaintat am mai gasit ultimile muraturi si gogosari asa ca am pus deja legumele oparite la scurs. Abia astept maine sa fac sosul iar poimaine ..gata de mancat. Sunt tare curioasa cum va fi. Daca imi iese bine, la toamna voi face de 3 X reteta. Multumesc Robert

    RăspundețiȘtergere
  28. Revin -am terminat ieri salata ,a iesit ff buna dar eu am sterilizat borcanele 25 min in apa nu in cuptor avand in vedere ca le voi consuma in postul acesta.E bine cum am procedat? Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca preconizezi ca salata va fi mancata in postul acesta, atunci probabil nici nu mai trebuia s-o sterilizezi - daca nu era depozitata intr-un loc prea calduros, cred ca tinea fara probleme patru saptamani. Din ce stiu eu, sterilizatul conservelor in apa sau in cuptor are practic acelasi rezultat, deci n-ai de ce sa-ti faci griji. N-ai de ce sa-mi multumesti, m-a multumit suficient faptul ca mi-ai zis ca ti-a placut. Deci, anul viitor vei avea o cantitate tripla de salata cu mustar! :)

      Ștergere
  29. aceasta reteta o fac ,aproximativ de 3o de ani dar in plus patrunjel si telina radacina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am ales sa simplific reteta cat mai mult, mai putine ingrediente inseamna mai putina bataie de cap - insa probabil salata ta iese o idee mai gustoasa.

      Ștergere
  30. Buna, Robert.
    Vine, vine... iarna. Daca intram in vreo stare de "izolare", ar fi de preferat sa avem camara plina. Deci ma intorc iar la minunea ta de salata. Am o intrebare: pot folosi pentru scurs o sita de metal (eticheta spune ca este inox) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Eu unu` nu mi-as bate capul in legatura cu sita, insa nu strica sa te mai interesezi pentru linistea ta sufleteasca. O camar plina de conserve e buna oricand, sper sa nu mai fie nicio izolare 😅

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)