Cozonac pufos cu nucă
Ingrediente reteta Cozonac pufos cu nuca:
- pentru maiaua cozonacului
- 100 ml lapte
- 50 g drojdie proaspata (sau 14 g drojdie uscata)
- o lingura zahar
- o lingura faina
- un praf sare
- pentru aluatul de cozonac pufos
- un kg faina
- 300 ml lapte
- un pachet de unt (200 g)
- 4 oua
- o lingurita sare
- o lamaie (doar coaja)
- 300 g zahar
- pentru umplutura cozonac
- 600 g miez de nuca
- 100 g zahar
- 2 linguri cacao
Prăjitură cu ness şi nucă
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de ness si nuca:
- pentru blatul prajiturii cu ness
- 6 linguri miez de nuca macinat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- pentru crema de ness a prajiturii
- 400 g unt (2 pachete)
- 200 g zahar (de preferat pudra)
- 150 g miez de nuca
- 6 lingurite ness (cafea solubila/ instant)
- pentru glazura prajiturii
- 200 g ciocolata
- 8 linguri lapte
Tort Doboş (inclusiv reţeta foilor)
Ingrediente reteta Tort Dobos:
- pentru foile de Dobos (blatul tortului)
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 3-4 lingurite esenta (rom sau vanilie)
- pentru crema tortului Dobos
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 300 g unt (sau margarina)
- 200 g ciocolata
- 30 g cacao
- pentru decor (glazura de caramel)
- 10 linguri zahar
Prăjitură cu miere (cu foi, cremă şi gem)
Ingrediente reteta Prajitura cu miere:
- 150 g gem (1/3 borcan mic)
- pentru foile prajiturii cu miere
- 6 linguri miere
- 4 oua
- 4 linguri ulei
- o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
- 600 g faina
- pentru crema prajiturii cu miere
- 500 ml lapte
- 2 oua
- 4 linguri faina (sau amidon)
- 200 g unt (un pachet)
- 8 linguri miere
Prăjitură chinezoaică (negresă cu glazură)
Ingrediente reteta Prajitura chinezoaica (negresa cu glazura si nuca):
- pentru blatul prajiturii chinezoaica
- 200 g miez de nuca
- 200 g unt
- 100 g zahar
- 2 linguri cacao
- 200 g faina
- 6 albusuri
- un pliculet praf de copt (10g)
- pentru glazura prajiturii chinezoaica
- 6 galbenusuri
- 200 g zahar
Mâncare de ţelină cu măsline
Ingrediente reteta Mancare de telina cu masline:
- 2 teline (de marime potrivita)
- 200 g masline (optional)
- 2 cepe
- 100 ml vin (optional)
- 200 ml suc de rosii
- 2-3 foi de dafin
- o legatura mica de patrunjel
- ulei, sare si piper
Prăjitură cu vanilie
Ingrediente reteta Prajitura cu vanilie:
- pentru blatul prajiturii cu vanilie
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 2 lingurite esenta vanilie
- pentru crema de vanilie
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 1/2 litru lapte
- 200 g unt (un pachet) sau margarina
- 2 lingurite esenta vanilie
Ciorbă de curcan
Ingrediente reteta Ciorba de curcan:
- 1/2 kg carne de curcan
- 2 cuiburi de taitei sau fidea (cam 50 g)
- un morcov
- un ardei
- un pastarnac
- o ceapa
- o conserva de rosii in suc propriu (400 g)
- o legatura mica de leustean
- cateva linguri de bors (optional)
- circa 3 litri de apa si sare dupa gust
Tocană de legume cu orez şi ciuperci
Ingrediente reteta Tocana de legume cu orez si ciuperci:
- 200 g orez
- un kg ardei capia
- 1/2 kg ciuperci
- 1/2 kg ceapa
- 1/4 kg morcov
- 1/4 kg dovlecel
- 500 ml suc rosii
- 200 ml ulei
- 2 foi de dafin
- sare si piper
Gogoşari în sos de muştar (pentru iarnă)
Ingrediente reteta Gogosari in sos de mustar pentru iarna:
- 2 kg gogosari
- 200 g mustar
- 200 ml otet
- 200 ml ulei
- 200 g zahar
- 2 linguri sare grunjoasa
- 3 foi dafin
- o lingurita piper boabe
Prăjitură cu struguri, bezea şi nucă
Ingrediente reteta Prajitura cu struguri, bezea si nuca:
- 1/2 kg struguri
- 100 g miez de nuca
- pentru bezeaua prajiturii
- 6 albusuri
- pentru blatul prajiturii
- 500 g faina
- 200 ml ulei
- 6 linguri zahar
- 100 ml apa
- 6 galbenusuri
- un pliculet praf de copt (10 g)
Prăjitură-Chec cu cremă de ciocolată şi gem
Ingrediente reteta Prajitura Chec cu crema ganache si gem:
- 200 g gem
- pentru chec (un chec)
- 5 oua
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 100 ml ulei
- 1/2 pliculet praf de copt (5 g) - optional
- o lingurita esenta de vanilie (sau rom)
- pentru crema ganache
- 400 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata
Şniţele cu iaurt (de pui sau porc)
Ingrediente reteta Snitele cu iaurt (de pui sau porc):
- un piept de pui (sau 1/2 kg porc)
- 200 ml iaurt
- 1/2 lingurita piper
- 1/2 lingurita boia
- 100 g pesmet
- ulei pentru prajit
- sare dupa gust
Rulouri de vinete cu brânză (la cuptor)
Ingrediente reteta Rulouri de vinete cu branza (la cuptor):
- 3 vinete
- 300 ml suc de rosii
- ulei, sare si piper
- pentru umplutura rulourilor
- 300 g branza cremoasa (gen feta)
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- 1/2 legatura menta (optional)
- pentru a gratina rulourile
- 100 g cascaval
Prăjitură cu prune şi nucă
Ingrediente reteta Prajitura cu prune si nuca:
- 500 g prune
- 200 g miez de nuca
- 200 g zahar
- 6 oua
- un pachet de unt 200 g (sau margarina, ulei)
- 300 g faina
- un pliculet praf de copt (10 g)
Saltimbocca (un fel de friptură la tigaie)
Ingrediente reteta Saltimbocca friptura la tigaie cu prosciutto si salvie:
- 400 g carne vitel (sau piept de pui)
- 4 felii de prosciutto
- 12 frunze de salvie (sau busuioc)
- 2 linguri faina
- 100 ml vin alb sec
- o lingura zeama lamaie
- 50 g unt
- 12 scobitori
- ulei, sare si piper
Peşte la cuptor cu legume
Ingrediente reteta Peste la cuptor cu legume:
- 2 pesti (aprox. 500 g)
- 3 cartofi
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 4 catei de usturoi
- o conserva de rosii (circa 300 g)
- o lamaie
- ulei, sare si piper
Mâncare de ardei copţi
Ingrediente reteta Mancare de ardei copti:
- un kg ardei (de preferat capia)
- 4 rosii proaspete (sau conservate)
- o ceapa
- 2-3 catei usturoi
- o lingurita faina
- o legatura mica de patrunjel
- ulei, sare si piper
Chiftele de peşte
Ingrediente reteta Chiftele de peste:
- 500 g file de peste
- o lamaie
- 2-3 catei usturoi
- o ceapa
- un ou
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- 2 linguri pesmet
- ulei, sare, piper si faina
Prăjitură Deliciu (cu blat din nucă)
Ingrediente reteta Prajitura Deliciu cu blat din nuca si crema:
- pentru blatul prajiturii Deliciu
- 7 albusuri
- 200 g zahar
- 4 linguri nuca macinata
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri faina
- pentru straturile adiacente blatului
- 250 g miez de nuca
- 250 crema de ciocolata
- pentru crema prajiturii Deliciu
- 7 galbenusuri
- 7 linguri zahar
- 7 linguri lapte
- 500 ml frisca lichida
- un pliculet gelatina (10 g)
- pentru stratul de biscuiti
- 200 ml cafea
- 24 biscuiti (un pachet)
Prăjitură cu mentă, ciocolată şi cocos
Ingrediente reteta Prajitura cu menta, ciocolata si nuca de cocos:
- 150 ml sirop de menta
- 3 oua
- 350 g faina
- 200 ml iaurt
- 300 g zahar
- 100 g fulgi nuca de cocos
- 100 ml ulei
- 300 g ciocolata (3 tablete)
- un pliculet praf de copt (10 g)
- 2-3 lingurite esenta de menta (optional)
Creveţi la tigaie cu vin şi usturoi
Ingrediente reteta Creveti la tigaie cu vin si usturoi:
- 500 g creveti prefierti
- 200 ml vin alb
- o lamaie mica
- un ardei iute
- 3 catei usturoi
- 1/2 legatura patrunjel
- ulei, sare si piper
Prăjitură cu caise
Ingrediente reteta Prajitura cu caise:
- 1/2 kg caise
- 6 oua
- 12 linguri zahar
- 200 ml ulei
- 200 ml iaurt
- 1/2 plic praf copt
- 350-400 g faina
- coaja unei lamai
Brioşe cu stafide
Ingrediente reteta Briose cu stafide:
- 200 g stafide
- 250 ml ulei
- 250 ml iaurt
- 200 g zahar
- 300 g faina
- 2 oua
- un pliculet praf de copt (10 g)
Iepure la cuptor cu legume
Ingrediente reteta Iepure la cuptor cu legume:
- 1/2 iepure (circa 700 g)
- 200 g afumatura
- 2 morcovi
- 2 cartofi
- un ardei
- 6-7 catei de usturoi
- 200 ml vin
- 2-3 ramurele de rozmarin (optional)
- ulei, sare si piper
Prăjitură cu foi şi cremă caramel
Ingrediente reteta Prajitura cu foi si crema caramel:
- pentru foile de prajitura
- 3 oua
- 10 linguri ulei
- 10 linguri lapte
- 5 linguri zahar
- o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
- aprox. 400 g faina (cat cuprinde)
- pentru crema caramel
- 300 g zahar
- 100 g faina (sau amidon)
- 500 ml lapte
- 300 g unt (un pachet si jumatate)
- 4 oua
- pentru glazura (optional)
- o ciocolata (100 g)
- 2-3 lingurite ulei sau lapte
Salată de chiftele cu maioneză, smântână şi ceapă marinată
Ingrediente reteta Salata de chiftele cu maioneza si ceapa marinata:
- pentru chiftele
- 500 g carne tocata
- un ou
- 2 catei de usturoi
- 4 linguri pesmet (sau miez de paine)
- o legatura mica verdeata (marar, patrunjel)
- sare si piper
- pentru ceapa marinata
- 3 cepe
- 150 ml otet
- 150 ml apa
- pentru sosul salatei
- 200 g maioneza
- 100 ml smantana
Ciorbă de salată verde cu smântână
Ingrediente reteta Ciorba de salata verde cu smantana:
- o salata verde
- 2 cepe
- 2 catei usturoi
- un morcov
- o lingurita boia de ardei
- 100 g afumatura (optional)
- o lingura faina
- 200 ml smantana (sau iaurt gras)
- 2 oua (doar galbenusurile)
- o legatura marar
- otet sau lamaie pentru acrit
- ulei, sare si piper
Chec din albuşuri cu fructe
Ingrediente reteta Chec din albusuri cu fructe:
- 6-7 albusuri (o cana circa 250 ml)
- 200 g zahar (o cana)
- 150 g faina (o cana)
- coaja unei lamai
- 200 g fructe confiate (optional)
- 100 ml ulei
Plăcintă cu carne in foitaj
Ingrediente reteta Placinta cu carne in foitaj:
- 800 g aluat foitaj
- 700 g carne tocata
- un morcov
- o ceapa
- o legatura marar
- o legatura patrunjel
- 3 oua
- boia, sare si piper
Ciorbă de linte
Ingrediente reteta Ciorba de linte:
- 300 g linte rosie (sau verde)
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- un morcov
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 linguri ulei de masline (sau floarea soarelui)
- o lingurita boia
- o lingurita chimion (optional)
- o jumatate de lamaie
- sare si piper
Prăjitură Krantz (cu nuci caramelizate)
Ingrediente reteta Prajitura Krantz cu nuci caramelizate:
- pentru foile prajiturii
- 10 albusuri
- 250 g zahar
- 300 g miez de nuca (macinat)
- 6 linguri faina
- pentru crema prajiturii
- 10 galbenusuri
- 150 g zahar
- 300 g unt
- 2-3 lingurite esenta (rom si vanilie)
- pentru "krantz"
- 100 g zahar
- 100 g miez nuca (bucati)
Cremşnit (foitajul şi crema de vanilie)
Ingrediente reteta Cremsnit:
- pentru aluatul foilor de cremsnit
- 2 galbenusuri
- 1/2 pachet unt (100 g)
- o lingura otet
- faina cat cuprinde (circa 400 g)
- pentru a unge foile
- un pachet unt (200 g)
- 200 g faina
- pentru crema de vanilie a cremsnitului
- un litru lapte
- 200 g amidon (sau faina)
- 5 galbenusuri
- 200 g zahar
- 4 pliculete zahar vanilat (4x8g)
- 1/2 pachet unt (100 g)
Mâncare de peşte la cuptor (cu smântână)
Ingrediente reteta Mancare de peste la cuptor (Stiuca):
- un peste mare (de macar un kg)
- o conserva de rosii in bulion (400 g)
- 300 g ciuperci
- 2 ardei
- 4 cepe
- 4-5 catei de usturoi
- 200 ml smantana
- o lingurita cimbru
- circa 100 g faina
- ulei, sare si piper
Clătite braşovene cu ciuperci şi carne
Ingrediente reteta Clatite brasovene cu ciuperci si carne:
- pentru clatitele simple
- 250 ml apa (o cana)
- 75 g faina (1/2 cana)
- 2 linguri ulei
- un praf de sare
- pentru umplutura clatitelor brasovene
- 250 g ciuperci
- 250 g carne de pui (tocata)
- o ceapa
- o legatura marar
- 250 ml lapte (1/2 cana)
- un ou
- o lingurita faina
- sare, piper, boia, cimbru
- pentru crusta clatitelor brasovene
- 2 oua
- 150 g pesmet
- ulei pentru prajit
Tuslama de burtă
Ingrediente reteta Tuslama de burta:
- 500 g burta de vita
- 300 ml supa de vita (optional)
- 200 ml smantana
- 2 lingurite faina
- un ou
- 4-5 catei de usturoi
- ulei, sare si piper
Prăjitură cu griş şi lămâie
Ingrediente reteta Prajitura cu gris si lamaie:
- pentru blatul prajiturii
- 5 oua
- 100 g unt
- 500 ml iaurt
- 200 g zahar
- 500 g gris
- un pliculet praf de copt (10g)
- pentru siropul prajiturii
- 300 g zahar
- 2 lamai
- 200 ml apa
Ştrudel cu mere
Ingrediente reteta Strudel cu mere:
- pentru foile strudelului
- 12 linguri ulei
- 12 linguri apa minerala
- un ou
- 5 g praf de copt (1/2 pliculet)
- 1/2 lingurita sare
- aprox. 500 g faina (cat cuprinde)
- pentru "ciulama" (folosita la foi)
- 6 linguri ulei
- 6 linguri faina
- pentru umplutura strudelului
- un kg mere
- 5 linguri zahar
- 1-2 lingurite scortisoara
Salată orientală de cartofi
Ingrediente reteta Salata orientala de cartofi:
- un kg cartofi rosii
- o ceapa
- 2 oua
- 200 g masline
- ulei, sare si otet
Panna cotta (budincă italienească)
Ingrediente reteta Panna cotta (budinca italieneasca):
- 500 ml frisca lichida
- 100 ml lapte (sau apa)
- 10 g gelatina (un pliculet)
- 100 g zahar
- esenta de vanilie (ideal pastaie)
Creier pane (de vită sau porc)
Ingrediente reteta Creier pane:
- 500 g creier (de vita sau porc)
- 2 oua
- 150 g faina
- 200 g pesmet
- 2 linguri otet
- 2 foi de dafin
- 1/2 lingurita piper boabe
- sare si ulei pentru prajit
Covrigi pufoşi umpluţi cu nucă
Ingrediente reteta Covrigi pufosi umpluti cu nuca macinata:
- pentru aluatul covrigilor
- 500 g faina
- 200 ml lapte
- 100 g unt
- 2 oua
- 150 g zahar
- un cubulet drojdie (25g) sau un plic (7g)
- o lamaie (doar coaja)
- pentru umplutura covrigilor
- 300 g nuca macinata
- 150 g zahar
- 100 g unt
- pentru a unge covrigii
- un ou