Prăjitură cu foi şi cremă caramel

Prajitura cu foi si crema caramel
Ingrediente reteta Prajitura cu foi si crema caramel:
  • pentru foile de prajitura
  • 3 oua
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 5 linguri zahar
  • o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • aprox. 400 g faina (cat cuprinde)
  • pentru crema caramel
  • 300 g zahar
  • 100 g faina (sau amidon)
  • 500 ml lapte
  • 300 g unt (un pachet si jumatate)
  • 4 oua
  • pentru glazura (optional)
  • o ciocolata (100 g)
  • 2-3 lingurite ulei sau lapte
Prajitura cu foi si crema caramel ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Pentru prajitura cu foi si crema caramel va trebui sa preparam o singura crema si un singur aluat din care sa coacem patru foi (in total vor fi trei straturi de crema puse intre patru foi de prajitura). Glazura prajiturii este optionala, insa totusi recomandata (macar pentru aspect). Foile de prajitura. Punem trei oua intr-un vas incapator, peste acestea adaugam zece linguri de ulei, zece linguri de lapte si cinci linguri de zahar. Amestecam foarte bine ingredientele si apoi punem o lingurita de amoniac stins (il stingem adaugandu-i putina zeama de lamaie sau otet si amestecand pana cand se dizolva). Pentru inceput, presaram ("in ploaie") circa 300 g de faina, amestecand cu spatula pana cand se intareste suficient incat putem sa framantam cu mana. Foile prajiturii au nevoie de atata faina cata intra pentru a obtine un aluat nelipicios (acesta se va lipi foarte tare de degete la inceput) si suficient de tare pentru a putea fi intins cu sucitorul. Impartim aluatul foilor prajiturii in patru bucati aproximativ egale si presaram putina faina pe blatul bucatariei. Intindem fiecare bucata cu sucitorul (sau cu o sticla) pana cand obtinem o foaie de marimea dosului tavii in care o vom coace (eu am copt foile prajiturii pe o tava de 25-35cm). Pentru a nu se lipi, vom presara faina de fiecare data cand intoarcem foaia (dupa ce o intindem putin, o intoarcem pe partea cealalta, altfel va fi greu sa o mai dezlipim de blat) si nu strica nici sa punem din cand in cand putina faina pe sucitor. Punem hartie de copt pe dosul tavii si coacem fiecare dintre cele patru foi timp de aproximativ 15 minute la foc mediu (175-180 grade C). Crema caramel. Punem intr-un vas o jumatate de litru de lapte peste care adaugam cele patru oua si 100 g de faina sau amidon (crema caramel a prajiturii noastre va iesi mai fina daca folosim amidon in locul fainii). Amestecam foarte bine ingredientele pentru a ne asigura ca nu raman cocoloase de faina. Punem 300 g de zahar intr-o cratita si o tinem pe aragaz pana cand zaharul se topeste, avand insa grija sa-l caramelizam fara a-l arde (crema va capata un gust amarui). Peste zaharul caramelizat adaugam amestecul de lapte, oua si faina preparat mai devreme si lasam totul sa fiarba la foc mediu-spre mic pana cand se ingroasa si ajunge sa aiba consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. In cele circa 10-15 minute cat ii ia cremei caramel sa sa ingroase, va trebui sa amestecam din cand in cand, pentru a nu se prinde de fundul cratitei (iar daca totusi nu suntem suficient de atenti si ni se prinde, o transferam in alta cratita, fara a "racai" partea de pe fund - astfel evitam gustul de afumat). Atunci cand crema caramel ajunge la consistenta dorita, indepartam cratita de pe aragaz si o lasam sa se raceasca complet, dupa care adaugam un pachet si jumatate de unt aflat la temperatura camerei si amestecam pana cand se incorporeaza (deci trebuie sa scoatem untul din frigider cu cateva ore inainte de a incepe prepararea prajiturii cu foi si crema caramel). Asamblarea prajiturii. Asezam prima foaie pe o hartie de copt (sau intr-o tava) si turnam peste ea o parte din crema caramel (incercam sa calculam "ochiometric" cam cat ar fi o treime). Intindem uniform crema caramel cu o spatula si peste asezam cea de-a doua foaie pe care iarasi o acoperim cu crema, apoi punem cea de-a treia foaie, o ungem cu restul de crema si in sfarsit ii punem capac cu cea de-a patra foaie. Presam usor cu mainile prajitura cu crema caramel (nu prea tare, altfel foile se vor rupe) si apoi, pentru a capata un aspect uniform, ii punem o greutate deasupra (de exemplu, un tocator) si o lasam sa stea vreme de cateva ore la presat (foile vor trage umezeala din crema si vor deveni maleabile). Dupa ce prajitura cu foi si crema caramel s-a "indreptat", fie o glazuram cu ciocolata (sau cu glazura din comert), fie alegem varianta mai simpla, adica o pudram cu zahar.
Doua prajiturele cu foi si crema caramel
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)