Foi de prăjitură

Foi de prajitura reteta
Ingrediente reteta Foi de prajitura:
  • 2 oua mari (sau 3 oua mici)
  • 10 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • 300-400 g faina
Foi de prajitura ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
De foarte mult timp am promis ca voi explica detaliat cum se fac foile de prajitura, dar tocmai acum am reusit sa le strecor in lista mea de retete. Din aceste ingrediente vom obtine trei foi de prajitura cu dimensiunea 25x35cm. Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si amestecam pana topim zaharul. Pentru a economisi timp, putem folosi zahar pudra in locul zaharului tos. Dupa ce s-a topit zaharul, adaugam cele zece linguri de ulei. Trebuie sa facem asta treptat, adica turnam o lingura de ulei, amestecam pana reusim sa-l incorporam in compozitia de foi, apoi turnam urmatoarea lingura. Adaugam lingurita de amoniac fie direct in compozitia foilor de prajitura, fie amestecand-o in faina. Apoi punem pentru inceput 300 g de faina, presarand-o in ploaie si framantam bine aluatul, avand in vedere faptul ca trebuie sa obtinem un aluat tare si putin elastic. Pentru ca aluatul foilor sa fie usor de intins, mai mult ca sigur va fi nevoie sa adaugam faina (cantitatea este relativa deoarece este influentata de tipul de faina folosit si de marimea oualor), iar atunci cand vom adauga, va trebui sa o facem treptat. In cazul in care punem mult prea multa faina, aluatul va fi greu de intins si foile se vor rupe foarte repede. Eu am patit-o, asa ca pentru completare recomand folosirea unor cantitati mici de faina ;) Impartim aluatul obtinut in trei parti aproximativ egale si le lasam cateva minute sa se "odihneasca". Tapetam blatul de lucru cu putina faina si incepem sa intindem fiecare bucata de aluat cu ajutorul unui sucitor (poate fi folosita si o sticla). Intindem fiecare foaie de prajitura pana cand aceasta ajunge la dimensiunea tavii pe care o vom folosi pentru coacere, apoi ii conturam forma dorita (taind-o cu un cutit) si inlaturam marginile. Repetam procedeul si cu celelalte doua foi de prajitura. Asezam foile pe hartie de copt si le coacem pe dosul tavii. Fiind subtiri, foile de prajitura se coc destul de repede, deci trebuie sa avem grija sa nu ni se arda prea tare. Incingem cuptorul si apoi lasam foile circa 15-20 minute la foc mediu (150-175 grade C), pana se vor rumeneni putin. N-are de ce sa ne ingrijoreze faptul ca foile vor iesi tari si oarecum sfaramicioase, acestea vor deveni foarte pufoase dupa ce vor intra in contact cu crema. Foile de prajitura sunt fragile si se rup foarte usor, deci trebuie sa le manevram cu atentie. Oricum, nu este nicio tragedie daca ni se rup, eu am reusit sa mentin intacta doar una singura :)
Foi de prajitura reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

43 de comentarii:

  1. Multumim Robert !
    Wk implinit !
    Diana .
    PS Am retinut-o la favorite , ptr ca mi se pare usor de realizat .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce foi faine ti-au iesit !!!
    Bravo tie...imi plac mult retetele tale.
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  3. pana acum n-am avut curaj sa fac astfel de foi, mi se pare "riscant": sa nu le ard, sa nu se rupa, ufff, tie ti-au iesit asa frumoasa!!!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. He he, in poza retetei apare doar o foaie de prajitura, adica singura care a scapat intreaga :D Dar crema le "lipeste" imediat ce se intareste, totul e sa reconstituim cu atentie fiecare foaie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,
    Am vazut in cateva poze de pe blog ca folosesti un cuptor electric. Mi-am achizitionat si eu de curand unul, dar inca nu stiu cum sa folosesc functiile. Tu cum faci prajiturile? Pe ce nivel le pui si ce functie folosesti (coacere traditionala sus-jos sau convectie)?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Ionela. De obicei folosesc coacerea traditionala, convectia o folosesc doar atunci cand am la cuptor doua feluri de mancare si nu vreau sa faca schimb de miros :) Nu stiu daca la asta te referi, dar tavile incerc sa le pun cat mai la mijlocul cuptorului. Dar totul e relativ, depinde foarte mult de ceea ce gatesti si doar experimentand vei ajunge sa folosesti cuptorul la capacitatea lui maxima. Eu mi-l programez sa ma anunte la anumite intervale de timp si merg sa verific cum decurge coacerea, apoi ajustez temperatura, timpul si poate chiar pozitia tavii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumesc mult pentru raspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
  8. ar merge si fara amoniac oare sa fac foile de praji?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic, n-am incercat niciodata. Pentru a evita o situatie neplacuta, n-ar fi mai simplu sa folosesti totusi amoniac?

      Ștergere
  9. Buna, aceste foi de prajitura sunt cele ale copilariei mele, numai ca atunci se gasea "amoniac".
    Asteptam sa greseasca mama si sa se rupa o bucatica sa mananc si eu, ca pana ii punea crema si se facea pufoasa, era o vesnicie pentru mine !!!!!
    Te rog sa-mi spui si mie sursa, de unde il cumperi ca in comertul " capitalist" nu prea exista sau poate da, si mi-a scapat mie!
    Astept raspunsul tau.

    N.B. am descoperit o reteta grozava de prajitura imi permiti sa ti-o trimit?
    mi-a iesit ca-n povesti, ce-i drept nu am poze dar am sa o mai fac si pot trimite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca n-ai fost suficient de atenta, amoniacul se gaseste peste tot. Cauta la raionul unde se afla si praful de copt si sigur vei gasi.
      Imi poti trimite reteta pe fb, nu-i pot rezista unei prajituri atat de laudate :)

      Ștergere
  10. Asa cum te-am mai rugat si pe 2 mai,te mai rog si astazi sa-mi spui si mie sursa, de unde cumperi amoniacul ca in comertul " capitalist" nu prea exista sau poate da, si mi-a scapat mie!
    Astept raspunsul tau.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi vorbesti despre BICARBONATUL DE AMONIU ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Pai despre ce altceva sa-ti vorbesc?!? Doar nu despre amoniacul aflat in stare gazoasa, aici vorbim despre reteta foilor de prajitura...

      Ștergere
    2. Brr! am uitat sa-ti spun ca pe aici nu se gaseste, adica prin Canada, iar "cand eram eu mica " acest amoniac alimentar despre care te intreb se gasea in magazin, comercializat nu in plic ci in borcan de sticla si imi amintesc ca mama dupa ce il desfacea il tinea la rece, iar cand facea foi pentru Alba ca zapada mirosea de-ti muta nasul din loc, acum in schimb, ceea ce se comercializeaza la plic imi pare mie nu atinge aceasi performanta.
      Eu fac prajituri din pasiune uneori dusa la extrem, cu mancatul mai putin, imi place sa ii multumesc culinar pe prieteni cand ne strangem cu totii.

      Ștergere
    3. N-am stiut ca esti in Canada, chiar ma miram cum de n-ai vazut asa ceva in comert. Probabil canadienilor nu le plac prajiturile cu foi :) Nu-mi amintesc de amoniacul la borcan, insa e posibil sa-l mai fi "ameliorat" intre timp cu tot felul de prostii.
      Imi place sa aud ca exista persoane ca tine, mai ales in Canada unde, din ce stiu eu, semipreparatele sunt la putere. Cred ca prietenii te apreciaza tare mult.

      Ștergere
  12. Buna, am revenit la patria mama gata scolarizarea si am dat o raita pe la raionul cu praf de copt si iata si bicarbonatul de amoniu. Facut, mancat, lins pe degete, intr-un cuvant "ca la mama acasa", am si sunat-o si i-am spus ce prajitura fac asa ca... vom mai face.
    Dar sa-ti povestesc; 2 foi au iesit de rasa ariana iar una cam mulatra !!!( am uitat-o in cuptor) noroc cu baietelul meu care a zis " mamai ce miroase asa"...
    Sper ca nu te superi dar ti-am sfartecat reteta cu ceva modificari :) si anume: la crema de lamaie am pus gris in loc de faina si am adaugat si un pachet de unt.
    Astazi o sa fac sarmale in foi de vita ( este doar vremea lor),cu piept de pui .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Daca nu-ti atragea baietelul atentia, foaia de prajitura mulatra se putea transforma in negresa. Eu chiar ma bucur atunci cand aud ca cineva imi sfarteca/imbunatateste reteta. :)

      Ștergere
  13. desi nu suntem la reteta respectiva (te rog sa nu ma apostrofezi), am uitat sa-ti spun, foile de vita le oparesc cu bors facut in casa -- si e acruuuuuuuuuuuu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nicio problema, pana la urma e vorba tot de o reteta. Buna ideea cu borsul, altfel foile sunt destul de dulci...

      Ștergere
  14. acum le am scos de la cuptor si sunt tare mandra de ele...3 foi intregi ce arata exact ca la tine in poza...acum sa vedem daca iese si crema de lamaie...la crescut isi asteapta randul aluatul pt. cornurile cu gem... multumesc pt. toate retetele acestea minunate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Vad ca esti pusa pe treaba astazi :) Din moment ce ai reusit performanta de a pastra intregi toate cele trei foi de prajitura, nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme in legatura cu crema de lamaie ;)

      Ștergere
  15. Am o rugaminte la tine, stiind ca esti salvatorul incepatoarelor si nu numai. Vreau o reteta asemanatoare biscuitilor simpli din comert, ca sotul e operat si consuma acesti biscuiti Te rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum aflu si eu ca sunt salvatorul cuiva :) Nu stiu la ce fel de biscuiti te referi, cumva la cei petit beurre? Am publicat pe blog o RETETA de biscuiti, insa nu cred ca aceasta se preteaza regimului sotului tau.

      Ștergere
  16. O, doamne! E vorba de biscuitii aia fara nici un D-zeu..... populari, simpli...Oricum, multumesc de intentie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Nu cred ca merita sa consumam atata timp si energie pentru a prepara acei biscuiti...

      Ștergere
  17. Buna! De ceva vreme, imi face cu ochiul reteta asta :P si abia zilele astea am un pic de timp sa o pun in practica. Doar ca am aceeasi problema ca Rodica: ma aflu intr-un loc unde nu gasesc deloc amoniac. L-as putea inlocui oare cu bicarbonat sau altceva? Ar "afecta" foile? Chiar vreau sa prepar aceste foi, mi se par super.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, din pacate nu prea cred ca se poate inlocui amoniacul cu nimic altceva (e posibil sa ma insel, nu bag mana in foc). Amoniacul are un rol important in reteta, rolul lui fiind acela de a fragezi foile de prajitura... Ai incercat sa cauti in micile magazine romanest, sau ale vreunei alte minoritati din partea noastra a Europei?

      Ștergere
  18. Da, am un magazin de romani aici, dar au doar bicarbonat de sodiu :(
    De Pasti o sa fac o plimbare prin orasele invecinate, poate gasesc. Ma tin de ceva vreme sa fac foile astea si nu ma las pana nu le fac :P
    Nu de alta dar mi-a iesit tot ce am facut dupa retele tale si ma gandesc ca o sa iasa o minunatie:)
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, mi-ar fi placut sa te pot ajuta sa gasesti un inlocuitor pentru amoniacul din foile de prajitura fara sa "scotocesti" prin toate orasele invecinate... Iti multumesc si eu pentru increderea pe care o ai in retetele mele ;)

      Ștergere
  19. Eu le intind direct pe hartia de copt, croiesc hartia dupa marimea tavii.Hartia ramane pe foaie pana la umplerea cu crema,asez foaia cu hartia-n sus.Dupa care ma descotorosesc de hartie.Asa raman foile intacte si marimea e uniforma.Desi preferatele mele sunt cornuletele pudrate-n punga (:p ).Prajitura cu crema de lamaie a devenit preferata familiei mele frumoase. (prajitura o invelesc cu glazura alba).Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Pare logic modul tau de "operare", probabil asa ar trebui sa procedam si noi cu foile de prajitura - la fel cum ar trebui s-o facem si in cazul acelor cornulete :) Cu siguranta prajitura arata tare bine acoperita cu glazura alba, nu-i de mirare ca prajitura cu crema de lamaie a devenit atat de apreciata in familia ta...

      Ștergere
  20. Huh, am scapat :), le-am facut din seara asta ca mi-era teama cu intinsul, si nu s-au rupt, hehe :). Este o mica greseala dc se poate: la ingrediente sunt 10 linguri ulei, iar in descriere sunt 8 linguri ulei. Eu am pus 8 ca in descriere.
    Un Paste linistit iti doresc, un stomac puternic pt mesele copioase si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multmesc la fel, desi e un pic cam tarziu :) Am fost plecat si n-am prea avut acces la internet...
      De fapt era vorba de 10 linguri cu ulei (e reteta foilor de prajitura pe care o folosesc mereu), insa atunci cand am scris reteta le-am incurcat cu cele 8 de zahar :D Dar, dupa cum ai observat, nu conteaza prea mult - asta deoarece cantitatea de faina nu este fixa si putem jongla foarte usor cu uleiul sau zaharul (daca vrem foile de prajitura sa fie mai putin dulci). Oricum, ma bucur ca ti-au iesit foile si ca ai reusit preformanta de a nu le rupe (chiar din prima incercare!) :)

      Ștergere
    2. Nu conteaza, niciodata nu e prea tarziu :).
      Imi convine mai bine asa:8 linguri ulei si 8 zahar :) (mai reducem caloriile:)).
      Dar prajitura mi-a iesit de nu se poate, crema este grozava, foile minunate in contact cu ea. Stiam eu ca nu pot sa dau gres cu o reteta de pe blogul tau. Multumesc!

      Ștergere
    3. Deci a fost o greseala cu happy end :)) Desi e ceva inevitabil in bucatarie, vreau sa cred in finaluri fericite si deci imi doresc sa nu dai niciodata gres cu vreo reteta de pe blogul meu :)

      Ștergere
  21. Scuze, sunt 10 linguri ulei sau 8, cate spui ca se pun, in desfasuratorul retetei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu trebuie sa fiu cel care-si cere scuze... :) Este vorba despre 10 linguri de ulei, acum am modificat si in reteta.

      Ștergere
  22. Servus!
    Am o intrebare pentru orice reteta: daca inlocuiesti zaharul tos cu zahar pudra se respecta cantitatile? Multu!
    P.S. Impresionata cat am dat scroll sa ajung la rubrica de comment:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Nu se mai respecta cantitatile, insa nici nu prea stiu cum sa te ajut. Am avut si eu dilema asta mai demult si am ajuns la concluzia ca o lingura de zahar pudra nu indulceste la fel ca o lingura de zahar tos. Apoi, o lingura de zahar pudra cantareste mai putin decat una de zahar tos... Daca vrei neaparat sa-l folosesti la foile de prajitura, cel mai simplu este s-o faci empiric (la fel cum m-am convins si eu de faptul ca cele doua tipuri de zahar nu indulcesc la fel): pui aceeasi cantitate de zahar pudra, apoi gusti compozitia foilor prajiturii si mai adaugi, treptat, pana cand "dulceata" foilor corespunde gusturilor tale.
      Poate asta-i motivul atator comentarii primite la retete, dau raspunsuri care te baga si mai mult in ceata :)

      Ștergere
  23. Sunt convins ca ati confundat amidonul ca amoniacul, nu e de mirare ca nu gaseste lumea pe nicaieri. Amidonul e folosit pentru fragezire, iar pentru afanare e mult mai bun praful de copt (care e facut din bicarbonat de sodiu plus agent de activare gen sare de lamaie), desi daca te pricepi se poate face si fara, doar cu albusuri batute si iese fin ca pandispanul. Amoniacul insa e cel mai prost agent de crestere, caci lasa mirosul ala intepator si inecacios ca de cianura si este unul dintre E-uri, poate daia nu se gaseste in unele tari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si eu sunt absolut convins ca nu am confundat amidonul cu amoniacul. Deci ce ne facem? Suntem doua persoane convinse, insa in mod evident cineva greseste aici :))
      Eu, la fel ca si mama si bunicile mele (si ale multor altora), facem foile de prajitura folosind bicarbonat de amoniu (care, in bucatariile romanilor este cunoscut drept amoniac). Ca acesta miroase a cianura sau ca e un compus anorganic, se pare ca nu ne-a deranjat timp de generatii, din moment ce reteta foilor de prajitura inca este preparata in Romania.
      Retetele culinare sunt numeroase si inventive, deci amidonul probabil este folosit in numeroase feluri in gastronomie. Eu il folosesc in general in locul fainii la cremele prajiturilor, amidonul face cremele o idee mai fine, mai delicate.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)