Prăjitură Krantz (cu nuci caramelizate)

Trei prajiturele Krantz cu foi, crema si nuci caramelizate pentru reteta
Ingrediente reteta Prajitura Krantz cu nuci caramelizate:
  • pentru foile prajiturii
  • 10 albusuri
  • 250 g zahar
  • 300 g miez de nuca (macinat)
  • 6 linguri faina
  • pentru crema prajiturii
  • 10 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 300 g unt
  • 2-3 lingurite esenta (rom si vanilie)
  • pentru "krantz"
  • 100 g zahar
  • 100 g miez nuca (bucati)
Prajitura Krantz cu foi, crema si nuci caramelizate - toate ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Prajitura Krantz are trei foi "aerate" cu nuca macinata (gen pricomigdala), o crema simpla si deasupra acel "krantz" din zahar ars si nuca. Aspectuoasa, fara a fi insa complicata: facem doar o singura compozitie din care coacem trei foi subtiri, o crema rapida si o decoram cu nuci tavalite prin zahar ars si strivite dupa ce s-au intarit. Foile prajiturii Krantz. Separam albusurile celor zece oua de galbenusuri si le batem spuma cu un praf de sare. Dupa ce albusurile isi maresc considerabil volumul si se intaresc, incepem sa punem zahar, putin cate putin, continuand sa mixam pana cand intra un sfert de kg de zahar (daca dorim ca prajitura sa fie mai putin dulce, putem micsora o idee cantitatea de zahar). Mixam pana cand se topeste tot zaharul si obtinem o bezea tare si lucioasa, moment in care adaugam 300 g de miez de nuca pe care l-am macinat in prealabil. Punem cele sase linguri de faina (cam cat intra la repezeala, nu trebuie sa fie nici rase, dar nici cu varf). Nu aruncam toata faina in vas, ci o punem treptat, presarand-o in ploaie si amestecand pentru a o incorpora. Pentru foile prajiturii Krantz este nevoie sa pastram bezeaua cat mai pufoasa, deci va trebui sa amestecam cat mai delicat compozitia. Inainte de a incheia aceasta etapa, ne asiguram ca "desfacem" toate cocoloasele de faina. La acest tip de foi este obligatoriu sa folosim hartie de copt, altfel nu le vom mai putea dezlipi de pe fundul tavii, dupa ce le scoatem din cuptor. Tapetam o tava cu hartie de copt (eu am copt foile prajiturii Krantz intr-o tava cu dimensiunile 25x35cm), turnam o treime din bezeaua cu nuca si nivelam usor cu o spatula. Introducem tava in cuptorul foarte bine incins si coacem foile de prajitura la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 15-20 minute. Daca nu avem mai multe tavi, putem coace pe rand cele trei foi de prajitura (compozitia se va mai lasa putin intre timp, insa nu atat de mult incat sa strice foile). Indepartam hartia de copt doar dupa ce foile s-au racit (pentru a ne creste sansele de a mentine intacte delicatele foi ale prajiturii Krantz, ar fi bine sa dezlipim hartia cate putin, incepand s-o facem uniform dinspre toate cele patru margini, pana ajungem la mijloc). Crema prajiturii Krantz o vom prepara la bain-marie (adica nu direct pe foc, ci asezam craticioara deasupra altei cratite mai mari in care se afla apa, pentru a fierbe la aburii degajati de aceasta). Amestecam foarte bine intr-o cratita micuta zece galbenusuri cu 150 g de zahar si lasam amestecul sa fiarba pana cand se ingroasa si ajunge sa aiba consistenta unei budinci (trebuie sa amestecam destul de des). Putem sa punem cratita si direct pe foc, situatie in care timpul de preparare se scurteaza, dar! riscam sa se prinda de fundul cratitei si sa se afume galbenusurile. Dupa ce galbenusurile capata consistenta necesara, luam cratita de pe foc, adaugam esenta dupa gust si amestecam (la prajitura Krantz mi se pare ideala combinatia de vanilie si rom, insa se poate improviza daca gusturile nu coincid cu ale mele). Le lasam putin sa se raceasca si adaugam un pachet si jumatate de unt, amestecand foarte bine pentru a-l incorpora. Intindem un strat de crema pe prima foaie, peste aceasta asezam a doua foaie pe care o ungem cu al doilea strat de crema si o acoperim cu foaia numarul trei. Prajitura trebuie sa aiba deasupra un strat subtirel de creama pe care sa se lipeasca la sfarsit "krantz"-ul care-i da numele. "Krantz"-ul prajiturii. Punem 100 g de zahar intr-o cratita, o asezam pe foc si adaugam miezul de nuca atunci cand acesta se topeste si capata o culoare aurie-aramie. Amestecam bine si luam cratita de pe foc (altfel zaharul se va arde si va capata un gust amarui - mie imi place si mai ars, deci nu e chiar o tragedie daca o patim). Imediat ce luam cratita de pe aragaz, turnam nucile caramelizate pe o hartie de copt (daca nu o facem imediat, se vor intari si le vom scoate foarte greu din cratita). Dupa ce s-au racit (dureaza foarte putin, cam cinci-zece minute), le rupem bucatele si le zdrobim cu un sucitor (sau le pisam in mojar) pana cand obtinem granulatia potrivita gusturilor si/sau maselelor noastre :) Presaram uniform nucile caramelizate deasupra ultimei foi unse cu crema si lasam prajitura Krantz sa stea in frigider macar o ora-doua inainte de a o taia.
Prajitura Krantz cu foi, crema si nuci caramelizate reteta
Lectura optionala. Prajiturelele din imaginile retetei mele sunt destul de mici, par mari deoarece le-am fotografiat de la mica distanta (le-am taiat cam 2cm latime si 4cm lungime). Inaltimea lor nu depaseste 3cm, mie mi s-a parut suficienta - vestea buna este ca prajitura Krantz permite o inaltime mult mai mare. Cei care doresc o prajitura mai inalta pot coace foile intr-o tava mai mica sau le pot taia astfel incat sa obtina mai multe straturi foaie-crema.
Mi se pare o prajitura delicioasa - de obicei evit sa zic chestii de genul asta atunci cand scriu retetele, imi par enervanti cei care-si lauda absolut tot ceea ce gatesc - insa chiar imi place la nebunie Krantz-ul asta si sunt atat de incantat de reteta incat simt nevoia s-o elogiez putin :)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

15 comentarii:

  1. Corect se scrie Kranz, nu Krantz, cand e vorba de prajitura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a interesat mai mult felul cum suna krantz... sa fie un "cranţ" romanesc. Apoi, google translate imi spune ca acest kranz de care vorbesti ar insemna coroană in germana. Eu vreau ca prajitura mea Krantz sa duca cu gandul la crănţănit, nu la incoronat :) Poate n-o fi corect, insa, pana la urma, nu poti avea mari pretentii de la un blog culinar... nu sunt lingvist, scriu doar niste simple retete.

      Ștergere
  2. Denumirea prajiturii nu are nimic cu "crantanitul", e doar o coincidenta ca suna astfel. De fapt atat Kranz cat si Krantz se pronunta la fel, insa mie, care locuiesc in Austria si vorbesc limba germana tot asa bine ca si romana, imi pare ceva ridicol sa se scrie Krantz, mai ales ca aici se si face o prajitura aproape identica cu a dumneavoastra, insa in forma de coronita, de unde si numele de Kranz. Va rog sa ma scuzati pentru aceasta interventie si ma bucur totodata ca nu mi-a fost luata prea tare in nume de rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu se pune problema scuzelor in cazul de fata... Imi place sa inteleg cat mai bine lumea in care traiesc (in general, nu ma refer doar la gatit) si stiu foarte bine ca doar un prost se supara atunci cand i se atrage politicos atentia ca greseste.
      Acum realizez ca, cel mai probabil, prajitura Krantz pe care o stim noi, romanii, este practic preluata de la austrieci (sau nemti, elvetieni, alsacieni...) si romanizata (toata lumea o stie de Krantz, dar am zis sa verific, poate totusi e pocita astfel numai in zona mea - am scris acum pe google "prajitura Krantz" si mai toate site-urile culinare romanesti cu vechime par sa fi publicat prajitura asta, incepe sa apara Krantz inca de la "prajitura K" si nici macar nu apare Kantz ca sugestie alternativa). Evident, daca vad ca toti sunt ignoranti in jurul meu, atunci nu inseamna ca am scuza perfecta pentru ramane si eu la fel :) Doar ca, daca la noi tot s-a denaturat si romanii o cauta astfel, acum am s-o las si eu asa. Apropo de asta, mi se pare putin amuzant faptul ca majoritatea romanilor au inceput de ceva vreme sa zica tigare in loc de tigara, iar in germana se zice zigarre - pare-se ca suntem germanofili doar in greseli :)
      Daca ma gandesc mai bine, chiar are sens ideea de coronita - daca e taiata pe rotund, seamana cu o coroana princiara plina de aur si pietre pretioase.
      Mi se poate vorbi la pertu, toata lumea o face.
      Robert

      Ștergere
  3. Buna Robert!
    Mare fan la taste :). Am incercat si am avut succes cu foarte multe dintre retetele tale, cea mai recenta fiind cea de la foile de prajitura (am primit niste amoniac recent).
    Mi-e tare drag si de reteta asta, sper sa am ocazia sa o incerc curand de tot.
    P.S. si complet off topic: in germana "e"-ul de la final se citeste "ă" - deci nici macar de acolo nu am preluat "greseala" :)) Cat despre praji, sa se numeasca cum vrei tu, nu vad cum numele ar putea sa o modifice in vreun fel. E minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Buna Ana! Dupa ce am citit prima parte a mesajului tau, simt ca ai dreptul sa fii off-topic cat de mult vrei :D Imi doresc doar sa continui sa ai "succesuri" cu retetele de pe blog, indiferent cum s-ar numi ele - oare romanescul succes n-ar trebui sa fie success, pare preluat din engleza :)))
      Ma bucur sa aud ca ti-au iesit foile, ar fi fost groaznic sa strici amoniacul primit (am inteles ca este dificil de gasit in afara tarii). Mi-ai facut pofta de o prajitura cu foi, ma gandesc sa public una cat de curand (cu o crema caramel, ca sa fiu on topic la "Krantz"-ul asta).

      Ștergere
  4. A-propos de off-topic, Zigarre, in limba germana inseamna trabuc, tigara se numeste Zigarette, iar in cuvantul Zigarre "e"-ul de la final NU se citeste "ă", acest privilegiu avandu-l doar cuvintele terminate in "er", deci dati-mi voie sa o contrazic pe Ana M. N-as dori sa ma erijez intr-un urmas al lui George Pruteanu, insa tigare nu e inspirat din limba germana ci este o tendinta gresita de a se folosi "e" in loc de "ă", de ex. "căpsune" in loc de "căpsună - căpsuni" sau "dupe" in loc de "după" si exemplele ar putea continua.

    Dar sa ne intoarcem la oile noastre, in limba engleza aceasta prajitura divina se numeste "Crown Cake", iar in germana e Kranz. Cea mai cunoscuta varianta este "Frankfurter Kranz", care seamana cu o coronita si din care am mancat saptamana trecuta la Salzburg. Imi pare rau ca nu pot posta o fotografie cu aceasta minunata prajitura, ingredientele sunt cam aceleasi. Important este faptul ca nu doar ornamentul de nuci si zahar topit se numeste Kranz, ci intreaga prajitura in forma de coronita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) E clara treaba, Krantz-ul meu e de fapt Coronita in toate limbile germanice! Cred ca ar trebui sa incep invatarea limbii germane - sau pot sa consider ca am si inceput, pentru ca deja am luat primele lectii :D

      Ștergere
    2. Nu are rost sa inveti germana, doar pentru simplu fapt : denuirea
      "originala".... Coronita, Krantz, Kranz. Ce naiba, e vorba de o prajitura, nu de aprofundarea unei limbi. Cui nu -i convine , sa se abtina! Nu cred ca se mananca denumirea unei prajituri fie ea de orice natura. ( Multumesc pentru reteta.) :)

      Ștergere
  5. Buna Robert.Sunt Gianna, si deja ma gandesc la ce ai facut tu aici,ca tare-mi face cu ochiul.Maine probam,daca tot am unda verde acum sa mananc .Care-i denumirea prajiturii nu ma intereseaza,ca e krantz,kranz,sau coronita. Important e ca tu ne ajutzi sa facem miracole in bucatarie.Cu stima ,cea care care te adora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Ce mai conteaza cum se numeste. Tot ce conteaza e ce avem in final in farfurie.Nu mananc numele, ci prajitura in sine.

      Ștergere
    2. Concluzie cat se poate de corecta.Gianna a comentat, anonim la fel, si eu le dau dreptate.Ne invartim in jurul numelui in loc sa ne axam pe gatitul in sine al prajiturii (daca asta vrem cu adevarat ).

      Ștergere
  6. Imi place mult cum suna si cum arata aceasta prajitura, seamana cu ceva pe care il stiu si care e demential :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Prajitura este o minune.Am intervenit putin in reteta folosind esenta de migdale, in locul celei de rom.Are zic eu o aroma mai exotica,o aroma care face ,,casa buna" cu nucile caramelizate.A devenit preferata fiului meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi n-am incercat-o astfel, si mie mi se pare ca aroma migdalelor ar merge foarte bine la aceasta prajitura. Nu strica sa mai schimbam din canf in cand retetele...

      Ștergere

.