Cremşnit (foitajul şi crema de vanilie)

Cremsnit reteta
Ingrediente reteta Cremsnit:
  • pentru aluatul foilor de cremsnit
  • 2 galbenusuri
  • 1/2 pachet unt (100 g)
  • o lingura otet
  • faina cat cuprinde (circa 400 g)
  • pentru a unge foile
  • un pachet unt (200 g)
  • 200 g faina
  • pentru crema de vanilie a cremsnitului
  • un litru lapte
  • 200 g amidon (sau faina)
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 4 pliculete zahar vanilat (4x8g)
  • 1/2 pachet unt (100 g)
Cremsnit - toate ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei:
Cremsnitul este o prajitura nemteasca care in germana inseamna "felie de crema" (kremschnitte), deci este o bucata de crema de vanilie facuta sendvis intre doua foi de aluat frantuzesc (foitaj). Nu sunt putini cei care cumpara foitajul, niste budinca de vanilie la plic si le asambleaza zicand ca au facut cremsnit. Daca pot intelege cumpararea foitajului (lipsa timpului ar fi o scuza acceptabila), nu pot fi de acord cu folosirea budincii la plic. Mai bine intram intr-o cofetarie si cumparam cremsnitul gata facut. Mai jos voi explica detaliat modul de preparare al aluatului frantuzesc, astfel incat sa vada toata lumea ca nu e nimic complicat si, sper eu, sa se poata incumeta sa-l faca chiar si cei fara experienta in bucatarie. Foile de aluat frantuzesc vor fi preparate primele deoarece aluatul lor trebuie sa stea un timp in frigider inainte de a-l intinde. Punem intr-un vas doua galbenusuri, jumatate de pachet de unt scos din timp din frigider (sau margarina) si o lingura de otet. Peste acestea punem faina, treptat, presarand-o in ploaie pe masura ce o incorporam in compozitie - trebuie sa punem atata faina cat sa obtinem un aluat nelipicios si suficient de tare incat sa poata fi intins cu sucitorul (n-ar trebui sa intre mai mult de 400 g, insa e bine sa avem mai multa faina la indemana). Intindem aluatul obtinut cu sucitorul (sau cu o sticla) pana obtinem o foaie subtire (de circa doua palme - 40x40cm). Amestecam repede un pachet de unt (aflat la temperatura camerei) cu 200 g de faina si intindem o parte din acest amestec peste jumatate din foaie. Pliem aluatul (adica acoperim partea unsa cu cealalta parte), ungem iarasi jumatate si pliem, tot repetand "operatiunea" asta pana cand facem un pachet mic de aluat (eu il impaturesc de patru ori, obtinand o bucata de circa o jumatate de palma - 10x10cm). Putem sa facem un compromis si sa-l impaturim de mai putine ori, insa trebuie sa avem in vedere faptul ca de la aceasta impaturire se obtine tot farmecul aluatului frantuzesc, adica acele foite sfaramicioase pe care ne asteptam sa le gasim la cremsnit. Imi este greu sa zic cantitatea exacta de unt cu care va trebui sa ungem fiecare jumatate de foaie, aici mai conteaza si "ochiul" bucatarului, existand posibilitatea ca spre sfarsit sa vedem ca ne ramane cam mult unt - nu este nicio problema, punem mai mult si chiar ungem intreaga foaie (nu doar jumatate, asa cum am procedat la inceput), important este sa-l punem cumva pe tot. Invelim aluatul intr-o folie alimentara de plastic si il lasam sa stea in frigider cel putin o ora. Dupa aceea il taiem pe jumatate si intindem doua foi de marimea dosului tavii pe care le vom coace (tava mea are dimensiunile 35x25cm). Pentru ca foaia sa nu se umfle prea tare in timpul coacerii, ar fi bine sa o intepam in cateva locuri cu o furculita (ocupat sa-i fac poze, eu am uitat s-o mai intep...). Si se pare ca devin din ce in ce mai uituc, tocmai mi s-a atras atentia ca am mai uitat ceva: coacem foile de cremsnit la foc mediu (circa 180 grade C) timp de 25-30 minute (pana cand foile se rumenesc). Crema de vanilie. Punem intr-o cratita 200 g de amidon (putem folosi si faina la reteta de cremsnit, insa crema va iesi mult mai fina cu amidon) peste care turnam un litru de lapte, treptat (trebuie sa amestecam foarte bine pentru a nu ramane cocoloase). Adaugam cele cinci galbenusuri, 200 g de zahar amestecat cu patru pliculete de zahar vanilat si continuam sa amestecam. Punem cratita la foc (potrivit) si incercam sa amestecam in tot acest timp, pentru a nu se prinde crema de cratita (in niciun caz nu vrem sa capete un gust de afumat). In momentul in care crema de vanilie a cremsnitului ajunge la consistenta unei budinci, o luam de pe foc si ii adaugam o jumatate de pachet de unt aflat la temperatura camerei. Amestecam/ frecam energic cu o spatula (sau lingura), pana cand untul se va topi si va fi absorbit total in crema (nu trebuie s-o lasam sa stea prea mult, deoarece se va intinde cu greutate dupa ce va incepe sa se raceasca). Asamblarea cremsnitului este o joaca de copii: distribuim uniform intreaga crema de vanilie pe o foaie de aluat frantuzesc, iar peste crema asezam apoi cealalta foaie si o pudram din abundenta cu zahar (desigur, putem renunta la zaharul pudra in caz ca dorim un cremsnit mai putin dulce). Iar daca nu stim ce sa facem cu cele sapte albusuri ramase, iata o idee simpla: reteta de gogosi!
Felie de cremsnit
Lectura optionala. Exista si o solutie pentru a scapa de toata "mizeria" care se face atunci cand taiem cremsnitul. Putem taia foile inca de atunci cand le intindem pe dosul tavii, inainte de a le introduce in cuptor (am testat si eu, dupa cum se poate vedea in ultimele poze, insa mie imi place tot varianta clasica, cea in care cremsnitul este taiat asa cum il stiu de prin cofetarii). Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte prajituri cu crema de vanilie!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

35 de comentarii:

  1. Oauuu...ce simpla e reteta de aluat frantuzesc. Garantat o sa o fac si nu numai la cremsnit ci si la niste ciuperci imbracate in aluat .... imi ploua in gura. Legat de cremsnit care mie imi place maxim dar nu prea il faceam din cauza foilor din comert pe care nu le agreez...foaia de deasupra eu o sfaramam si o puneam asa...arata bine si scapi fff usor la taiat ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca reteta mea te-a cinvins! Eu am incercat mai multe foi din comert si nu toate erau proaste, insa parca tot mai bune ies cele facute in casa - plus ca stim exact ce am pus in ele. Parca nu te astepti la o reteta atat de simpla atunci cand ii auzi numele: "aluat frantuzesc" suna sofisticat si pare complicat. Cremsnitul nu arata rau cu foaia de deasupra sfaramata, insa nu-mi place pentru ca as vrea sa arate ca cel din cofetarie :)

      Ștergere
    2. Folosesc reteta de cativa ani, multumesc :)

      Ștergere
  2. Reteta pe care ne-o oferiti azi as numi-o de suflet,deoarece raposata soacra mea era specialista in prepararea cremsnitului,fara ca eu sa reusesc sa notez reteta de la ea.Voi pregati reteta dumneavoastra.Cu multumiri,
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, niciodata nu ne gandim ca vremea cand ii vom pierde pe cei dragi va veni mai repede decat ne-am astepta... Inevitabil, dupa ce acestia se duc, ramanem cu regretul ca nu am apucat sa facem o gramada de lucruri. Sper ca reteta de cremsnit sa fie exact asa cum o facea mama soacra.

      Ștergere
  3. Prietena mea e mare fana cremsnit si chiar ma gandeam sa ii fac o surpriza. reteta nu pare atat de complicata pe cat ma asteptam, Acum sper sa si iasa ce trebuie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, stii cum se zice: "gestul conteaza", "e de apreciat efortul" si altele asemenea, asa ca tot vei iesi bine dupa experienta cu cremsnitul :)) Iti tin pumnii, sper sa-ti iasa un cremsnit macar la fel ca cel din pozele retetei mele!

      Ștergere
  4. Am incercat reteta si a fost un succes! tot ce am incercat de pe acest site a fost super delicios. Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, te astept sa incerci toate retetele de pe site - bine, nu chiar absolut pe toate, ci pe toate cele care par sa fie pe gustul tau :)

      Ștergere
  5. Facem o singură foaie pe care o împăturim în patru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Facem o singura foaie de cremsnit pe care pana la final o impaturim de patru ori; iar de fiecare data cand o impaturim, inainte o ungem cu unt pe jumatate (adica partea pe care o acoperim cu "patura"). Apoi aceasta singura foaie o vom imparti in doua parti si le vom intinde pentru a obtine acele doua foi finale in care vom vace sandvis crema cremsnitului. Se poate vedea destul de bine in imaginile retetei (la o adica, imaginile acelea mici se pot mari cu un click). Spor la impaturit! :)

      Ștergere
  6. Mulțumesc, am făcut o ieri nu a ieșit un aluat de foetaj cred ca am greșit pe undeva, dar a ieșit un aluat foarte bun fraged și sfărâmicios. A fost un succes.mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ma bucur sa aud ca ti-a placut cremsnitul chiar si daca foitajul ala nu ti-a iesit exact asa cum trebuia. Poate atunci cand ai citit reteta ti-a scapat ceva important, dar aparent fara prea mare insemnatate, de exemplu faptul ca trebuia tinut un timp in frigider inainte de a fi intins...

      Ștergere
  7. Aluat fraged si sfaramicios-da, foietaj-ba :( - nu stiu de ce. Eu n-am putut sa incorporez in aluat (langa cele 2 galbenusuri, 1/2 pachet unt si o lingura de otet) mai mult de 200 g faina. Si asa a fost destul de tare.... N-a fost rea, dar n-a fost foietaj....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicoleta, oricat de mici sa fi fost ouale folosite la reteta, totusi mi se pare ciudat faptul ca nu a putut fi incorporata decat circa jumatate din cantitatea de faina... Aluatul pentru foitajul cremsnitului trebuie sa fie tare, sfatul meu este ca data viitoare sa "indesi" cel putin 300 g de faina - daca framanti energic, pana la urma va intra. Nu trebuie sa te descurajezi, mai ales ca ai vazut ca, in cel mai rau caz, cremsnitul va fi totusi "mancabil".

      Ștergere
    2. Intr-o reteta veche spune ca aluatul trebuie sa fie tarisor ca la paste/taiteii de casa. Nu e nevoie musai de oua si nici de unt si doar otet 3 linguri, sare un praf si apa. Dupa ce il framantati sa fie omogen il dati la rece circa 10 minute apoi va apucati sa faceti impachetari cu untul frecat cu faina. Impachetarile se fac din intinderea la sucitor a 2 portii unse cu untul frecat cu faina. Fiecare foaie unsa se ruleaza ca la rulada apoi se da iar la frigider un timp. Puteti congela acest aluat daca va iese mai mult si folosi cu alta ocazie.

      Ștergere
  8. Aluatul mi s-a sfaramitat si nu am mai putut sa-l intind?! Nu stiu CE am gresit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e greu sa-mi dau cu parerea fara sa vad aluatul si fara sa stiu cat de exact a fost pusa reteta in practica, insa ma gandesc ca poate o fi fost mult prea multa faina... Sfatul meu este ca data viitoare sa incorporezi mai putina faina.

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Am scris si in reteta, insa ti-a scapat :) Foitajul cremsnitului se tine in cuptar pana cand se rumeneste (cam 25-30 de minute).

      Ștergere
  10. foarte simplu si bun ,multumim!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, sper ca ai facut si foitajul cremsnitului, nu doar crema de vanilie.

      Ștergere
  11. Pare simplu de facut. Mulumesc pentru reteta. Cred ca e cea clasica. Cu atat mai bine. Sper sa-mi reuseasca! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti tin pumnii! Si-mi "iau" multumirile doar daca aud ca ti-a reusit cremsnitul :)

      Ștergere
  12. Am incercat reteta, dar nu mi-a iesit. La aluat am adaugat toata faina (400 g) si nu s-a mai legat deloc, era sfaramicios. A trebuit sa mai pun apa. Pana la urma, aluatul a fost bun, dar crema a stricat totul, pentru ca a iesit foarte tare si se simtea la gust ca e mult amidon in ea. Oare am lasat-o prea mult pe foc? Arata mai degraba ca o coca decat ca o crema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La foitajul cremsnitului variaza putin cantitatea de faina datorita calitatii diferite si/sau marimii galbenusurilor. Crema e posibil sa se fi intarit atat de mult deoarece a fost tinuta prea mult pe foc, altfel untul ar fi trebuit s-o inmoaie fara probleme. In legatura cu amidonul, nu prea stiu ce sa zic... eu nu l-am simtit absolut deloc in crema...

      Ștergere
  13. Buna seara,
    Reteta dvs. este gresita, am respectat toti pasii, si nu fac prajituri de azi...un aluat care numai de cremsnit nu este si o crema groasa ca o caramida...greseala este a mea ca am avut incredere sa- mi irosesc timpul si ingredientele.

    RăspundețiȘtergere
  14. Comentariul pe care l-am scris acum cateva minute nu a fost publicat...sa nu va suparati dle barbat la cratita dar nu mai dati retete doar de dragul laudelor.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile la retete apar doar intotdeauna, insa nu sunt publicate automat, ci doar dupa ce sunt aprobate - se intampla asta de cativa ani, datorita spamului din ce in ce mai prezent pe internet (faptul ca n-ar fi iesit nici foitajul si nici crema unei persoane experimentate in bucatarie imi suna cam suspect si ma duce cu gandul la un fel de "rautacioso-spam", insa il aprob tocmai pentru ca am incredere in reteta cremsnitului).
      Imi pare rau sa aud ca nu a iesit cremsnitul, insa asta nu inseamna ca reteta este gresita, iar cea mai buna dovada este chiar faptul ca mie mi-a iesit (iar eu nu sunt vreun mare specialist in bucatarie, pentru mine gatitul a fost si a ramas doar o joaca). Intotdeauna scriu cu atentie retetele (ba chiar ii exasperez pe unii cu multitudinea detaliilor), pierd o gramada de timp incercand sa pozez toate etapele prepararii unei retete (desi stiu prea bine ca foarte multe bloguri culinare se multumesc sa puna doua-trei poze la misto si nu se plange nimeni), deci logica ar trebui sa spuna ca retetele mele sunt de incredere... Lauda ar fi cam ultimul lucru care ma intereseaza pe mine aici. Uneori retete pe care le stapanim de ani de zile nu ne ies datorita neatentiei sau calitatii ingredientelor folosite, gatitul nu este o stiinta exacta si poate n-ar trebui sa ne suparam exagerat atunci cand lucrurile nu ies asa cum ne doream...

      Ștergere
  15. Atat de ocupat ca ai uitat, la aluatul pentru foietaj, sa specifici si de niste lichid ceva ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ?.. Nu prea inteleg de ce consideri ca ar fi trebuit sa mai specific si un alt lichid. Aluatul pentru foietajul cremsnitului se prepara doar din ingredientele specificate in reteta - cat timp nu punem exagerat de multa faina, totul va fi ok doar cu o lingura de otet, doua galbenusuri si unt.

      Ștergere
    2. Deci....nici reteta foilor ,nici reteta creme nu sunt celle originale .Foile se fac cu 2 tipuri de faina:faina de manitoba (faina 0)si faina 00,se foloseste apa si in nici un c az otet,sare si unt. Cat despre ''creme patissiere" nu stiu de unde ai reteta asta dar nu are nici o treaba cu reteta originala in care trebuie sa fie doar oua,lapte,vanilie si amidon de orez sau porumb

      Ștergere
    3. Iti respect opinia, insa eu n-am avut niciodata pretentia ca public "retete originale". In general adaptez retetele si incerc, pe cat posibil, sa folosesc ingrediente accesibile (sa fim seriosi, in bucataria romanului obisnuit nu exista faina de manitoba sau amidon de orez). Daca ar fi RETETE STAS, atunci blogul meu ar fi inutil - toata lumea le-ar folosi pe acelea 🙂

      Ștergere
  16. La crema se pun 6 galbenusuri. Daca nu stii ce sa faci cu albusurile, le bati spuma si le amesteci in crema dupa ce ai incorporat laptele treptat, 1 litru. Adaugi vanilie si mai fierbi un clocot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumiri pentru pont! Ar merge preparat si un chec de albusuri sau niste simple gogosi (RETETA).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)