Prăjitură "tăvălită" (cu cocos)

Ingrediente reteta Prajitura tavalita cu cocos:
  • pentru blat:
  • 300 g zahar
  • 500 g faina
  • 4 oua
  • 300 ml lapte
  • un pliculet praf de copt
  • pentru sirop/glazura:
  • un pachet unt (sau margarina)
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri esenta rom
  • 200 g nuca de cocos rasa
Modul de preparare a retetei:
Chiar daca la inceput a fost cu nuca de-a noastra, prajitura tavalita prin nuca de cocos a avut mare trecere la mine in familie. La inceput o facea mama, dar ii ceream s-o faca atat de des incat pana la urma ne-am saturat de ea si a cazut in dizgratie timp de cativa ani. Asta doar pana cand a redescoperit-o sora mea, care o prepara de cate ori vroia o prajitura - adica frecvent, dat fiind faptul ca era singura reteta pe care o stia :) La un moment dat nici nu mai vroiam sa aud de tavalita, dar acum se pare ca a venit randul meu sa aduc in actualitate aceasta reteta de prajitura. Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile si adaugam 300 g de zahar dupa ce acestea s-au intarit. Continuam sa mixam albusurile pana cand se topeste zaharul. Apoi adaugam galbenusurile si 300 ml de lapte. Amestecam faina cu praful de copt si apoi o incorporam in compozitia blatului prajiturii tavalite. Nu este nici o problema daca ne mai raman cocoloase de faina, acestea vor disparea in timpul coacerii. Turnam aluatul intr-o tava unsa cu ulei sau margarina si tapetata cu faina. Pentru prajitura tavalita am folosit o tava de 30x40cm. Incingem cuptorul si coacem blatul la foc mediu aproximativ 30-40 minute (cel mai sigur insa este sa il incercam cu o scobitoare, garantat este facut atunci cand aceasta va iesi uscata). Lasam blatul prajiturii sa se raceasca si apoi il taiem cubulete de dimensiunea dorita. Pentru siropul prajiturii tavalite - turnam intr-o cratita 100 ml de lapte, punem cratita la foc si adaugam 200 g de zahar. In momentul in care zaharul s-a topit iar laptele incepe sa fiarba, punem cele patru linguri de cacao. Pentru a nu ramane cocoloase de cacao, amestecam siropul prajiturii foarte bine cu un tel. Lasam siropul la fiert maxim zece minute, dupa care oprim focul si adaugam untul taiat cubulete. Amestecam pana cand se topeste untul si dupa aceea turnam esenta de rom. Ultimul pas este si cel mai putin placut (cel putin din punctul meu de vedere), adica in sfarsit vom tavali prajitura. Trecem fiecare cubulet de blat prin siropul de cacao si apoi prin nuca de cocos. Cel mai bine este sa facem acest lucru cat timp siropul prajiturii este cald, acesta se va imbiba mai greu in blat dupa ce se raceste. Dar daca nu terminam in timp util prajitura tavalita si siropul ni se raceste, cel mai bine este sa-l incalzim putin.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

80 de comentarii:

  1. Waw cat de bine arata "tavalita" ta !!!
    Este preferata sotului meu dar si mie imi place mult, asa ca eu ma autoservesc, mai ales ca am ajuns prima pe aici....
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Uuuuuuuuuuuuuu , sssssssssssss ...... nu vrei sa stii cum fac papilele mele gustative
    O pastram la favorite , ptr ca arata muuult prea bine .
    Saptamana frumoasa , Barbate !
    Diana
    PS Da' te pricepi la ,,tavaleala " ........

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata ti-a iesit, eu nu ma omor dupa ea, dar gust o bucatica!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sidy, ce matinala esti... :)) sau stii ca la mine functioneaza principiul "primul venit - primul servit"? :) Am facut o tava mare, deci este pentru toata lumea.
    Diana, nici nu stii cata dreptate ai :D

    RăspundețiȘtergere
  5. ce dimensiune are tava in care ai pregatit-o? trebuie sa incerc si eu prajitura asta, arata prea bine!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci te-ai uitat doar la poze, n-ai citit reteta :)) Am scris acolo si dimensiunea tavii - 30x40cm.

    RăspundețiȘtergere
  7. parol ca am citit reteta! dar in marea goana nu mi-am dat seama ca scria undeva si acest detaliu, ms frumos
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  8. delicioasa si ieftina si pe deasupra are si un aspect deosebit dar eu amestec cocos cu nuca normala e si mai buna .ancearca...geta

    RăspundețiȘtergere
  9. Geta, am incercat prajitura tavalita si cu nuca, dar nu m-am gandit sa amestec nucile :) Pana acum... data viitoare incerc.

    RăspundețiȘtergere
  10. este minunata aceasta prajitura,eu am o reteta care are si putina miere,ii da o culoare mai maronie si aroma deosebita.reteta o am si eu mai demult, era printre primele retete cu nuca de cocos din ungaria.,prin 1975.... pa spor la gatit , dana din arad. daca doriti va trimit si reteta mea

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, mi-ar placea sa vad reteta de prajitura tavalita cu miere. Mai ales ca e mai veche decat mine :)

    RăspundețiȘtergere
  12. primul deliciu cu un ingredient exotic.250g.zahar,250g faina.3oua intregi,1/2 l-ta bicarbonat,50g margarina.2linguri miere topita,sare.Crema.300g zahar,150ml apa,50g cacao,200g unt.secretul:se tavalesc intai in crema toate bucatile, apoi in cocos.Ai un blog super interesant si apetisant. Dupa diversitatea retetelor s-ar parea ca esti din Ardeal.mult succes, dana din arad

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru reteta! Si sper ca blogul sa primeasca aceeasi apreciere chiar daca eu sunt in Dobrogea :)

    RăspundețiȘtergere
  14. buna!abia ieri am descoperit acest blog...am citit cateva din retetele tale si mi s-au parut super.azi am incercat tavalita si aripioarele marinate la cuptor(mi-au lasat gura apa,cand am vazut pozele:)...verdictul il voi da diseara(dupa cina)..dar cu siguranata va fi unul favorabil:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Buuuna! Sper ca ai observat ca este un "buna" mieros, in speranta ca voi influenta putin verdictul :))))

    RăspundețiȘtergere
  16. hahaha...imi pare rau,cu mana pe inima iti spun..ca imi pare ff rau dar eu nu ma las asa usor influentata....mai ales cand e vorba de mancare:P cu toate astea,iti pot spune ca aripioarele marinate,cat si prajitura mi-au intrecut orice asteptare,si nu numai mie...tavalita a fost f apreciata de amici...nu stiu daca prajitura in sine sau doar numele ei a starnit interesul:)oricum FELICITARI pt retete.

    RăspundețiȘtergere
  17. :P Atunci nu-mi ramane altceva de facut decat sa continui sa postez doar retete de calitate :)) E important si numele prajiturii tavalite, parca lumea o priveste altfel apoi :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Tare buna si frumoasa prajitura! Am preparat-o si vreau s-o mai prepar,e o bunatate. Felicitari pentru acest blog frumos si ff folositor; este sursa mea de inspiratie de ceva timp, de cand l-am gasit. Am preparat mai multe retete de pe acest blog si toate au iesit perfect (desi eu sunt mai incepatoare:P). Imi place foarte mult cum prezentati retetele, iar pozele sunt nu numai frumoase, dar si utile. Tot respectul din partea mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Simona, aproape ca m-ai lasat fara cuvinte cu mesajul asta :)) Asa ca, drept multumire, iti acord dreptul de a vorbi cu mine la per tu. Si sper ca blogul sa ramana cat mai mult timp sursa ta de inspiratie :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Merci mult! A iesit exceptionala prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cu placere! Sper sa mai incerci si alte prajituri de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  22. foarte buna prajitura....este cea mai buna pe care am mancat-o....

    RăspundețiȘtergere
  23. Asta e si parerea mea, dar am zis sa nu-mi laud singur "marfa" :) Multumesc pentru confirmare si te mai astept pe blog, te asigur ca tavalita nu este singura prajitura buna pe care o vei gasi aici.

    RăspundețiȘtergere
  24. Prajitura asta a trecut pe lista de "to do" :) Ma bucur ca ai scris si dimensiunea tavii. Majoritatea celor care fac prajituri si posteaza retete omit sa scrie si asta sau mai uita din ingrediente :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Nico, intotdeauna incerc sa scriu in retete cat mai multe detalii pe care eu le consider folositoare. Iar dimensiunea tavii utilizate pentru prajituri imi pare a fi unul dintre aceste detalii. Am observat ca multora li se pare a fi ceva insignifiant, insa uneori ne poate scuti de o gramada de batai de cap.
    Am vazut si eu pe unele bloguri culinare retete destul de complicate explicate in 3-4 propozitii si mi s-a parut putin ciudat :) Dar poate acelea se adreseaza "avansatilor" :D Sau celor carora le place sa admire niste fotografii apetisante :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Revin cu impresiile despre reteta :)Prajitura a iesit foarte buna! Dar sa stii ca laptele pt sirop nu e suficient, nu ajung 100 ml pt a tavali toata prajitura ;) Si data viitoare cand o s-o mai fac o sa pun in alutat si stafide inmuiate in rom cred ca o sa fie si mai si :P

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu stiu ce sa zic de sirop, probabil depinde cat de bine tavalim prajitura. Eu nu o las sa se imbibe prea mult, poate asta sa fie motivul pentru care imi ajunge siropul.
    Stafidele cred ca vor face ca prajitura sa fie mult mai buna, insa, eu fiind invatat cu ea inca din copilarie, o prefer totusi exact asa cum e. Iti recomand sa incerci si negresa cu stafide.

    RăspundețiȘtergere
  28. buna foarte buna prajiturica ta si din cate am inteles esti barbat felicitari adevarul sotul meu a descoperit blogul tau vrand sami faca o surpriza gatind romaneste fiind albanez datorita tie am scapat de gatit :)))e obsedat de retetele tale si nu numai el intreaga familie astazi a facut aceasta tavalita a ta si trb sa iti scriu ceva din partea lui spune ca esti eroul lui si in modul in care prezinti retelele si albanez sa fi si tot intelegi:)tot respectul din partea noastra bravo esti plin de minunati culinare.lore si bledi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lore, iti multumesc si eu pentru faptul ca ti-ai facut timp sa-mi scrii. Ii multumesc si lui Bledi pentru faptul ca a ales drept sursa de inspiratie tocmai blogul meu. De fapt, gandindu-ma ca sunt romani get beget care cer o gramada de explicatii suplimentare, poate ar trebui sa-l felicit pentru felul in care reuseste sa inteleaga si sa puna in aplicare retetele explicate de mine - mai mult ca sigur este vorba si de talentul sau ;)

      Ștergere
  29. este doar talentul tau modul in care explici cu ajutorul imaginilor .tineo tot asa pupicei

    RăspundețiȘtergere
  30. eu am reteta putin mai diferita.
    in compozitie pun si miere si putin ascortisoara, iar in sirop 150 gr ciocolata.
    in ultima vreme am avut o idee mai traznita(pe care nu am reusit sa o pun in practica...inca)
    ma gandeam sa pun in compozitie putina cacao, in sirop sa folosesc ciocolata alba in loc de neagra iar la urma sa flosesc mac in loc de cocos....si astfel tavalita cu cocos ar deveni tavalita cu mac.
    voi ce ziceti??
    mama(persoana sceptica de felul ei care nu prea experimenteaza in bucatarie) spune ca nu ar merge:|
    as avea nevoie deinca o parere inainte sa ma risc;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, eu as pune in practica ideea, mi se pare interesanta. N-are cum sa iasa o prajitura de nemancat, in cel mai rau caz ar putea fi mai putin buna decat tavalita cu cocos, nu? :)
      Oricum, eu astept cu nerabdare rezultatul experimentului, iar daca prajitura te multumeste, atunci o putem populariza publicand-o in rubrica "retetele cititorilor" ;)

      Ștergere
  31. am facut si prajitura asta, pe langa altele, pt ziua lu' sora'mea, weekendul trecut. s'a batut lumea pe ea :)) numai ca eu in loc de sirop, am topit 1 ciocolata poiana cu lapte si una amaruie, am pus si vreo 100 ml lapte, 50 g unt.. si la sfarsit dupa ce le'am topit, am turnat 2 fiole de esenta de rom... mi'a cerut mama reteta sa o faca si de craciun :)) super buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tu esti priceputa la prajituri, deci nu ma mir deloc auzind ca ai modificat reteta :) La multi ani sorei tale!

      Ștergere
  32. Multumesc pentru inspiratie, barbate! foarte buna a iesit prajitura! ma bucur ca am gasit blogul asta. In 2 zile am preparat 3 retete de aici. Toate au iesit "first class"! Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Emanuel! Ma bucur ca am reusit sa te inspir, vad ca te-ai pus serios pe treaba :) Iti urez sa-ti iasa la fel toate retetele pe care le vei incerca!

      Ștergere
  33. Deci prajitura asta Robert este pur si simplu WOW...mi-am adus aminte de copilarie, o vecina de a mea facea tot timpul prajitura asta si cand am facut-o si eu si am gustat din ea eram atat de incantat si de fericita...Multumim pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Andreea... e placut gandul ca o prajitura atat de simplu de preparat ne poate face atat de fericiti. De acum poti deveni tu vecina care face o prajitura tavalita, ma gandesc ca intre timp s-au schimbat vecinii :)

      Ștergere
  34. Foatre buna prajitura.......

    RăspundețiȘtergere
  35. Am facut prajiturica. Foarte buna. Dar ceva am gresit pt ca siropul nu mi-a ajuns deloc...nu l-am fiert decat cateva minute, de frica sa nu scada prea mult ... l-am reincalzit de vreo 2 ori ca sa fie cat mai usor de insiropat...bucatelele le-am luat una cate una cu o furculita si le-am scufundat pt o secunda in sirop dupa care le-am scurs bine...oare ce am gresit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu-mi dau seama, Ramo... de obicei mie-mi mai ramane sirop dupa ce tavalesc bucatelele de prajitura. Si nici nu stiu daca sa-ti recomand sa faci mai mult sirop data viitoare cand faci prajitura tavalita, e posibil ca data viitoare blatul sa nu-ti mai iasa atat de "insetat" :)

      Ștergere
  36. daca stau sa ma gandesc singurul lucru diferit a fost marimea tavii...a fost mai mica decat a ta...deci partile care absorb mai putin adica suprafata de sus si cea de jos a prajiturii au fost mai mici...iar cele laterale, care sunt mai poroase,au fost mai mari...ar fi singura explicatie..mi-a parut rau sa raman cu un sfert de prajitura neterminata (nu mai aveam unt ca sa fac alt sirop)..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Vezi ca pana la urma ai reusit sa-ti dai seama singura care e problema? Eu am presupus ca ai respectat intocmai tot ce am scris eu in reteta... Dar chiar si asa, exista posibilitatea ca blatul prajiturii tale sa fi iesit extraordinar de pufos si astfel sa fi absorbit mai mult sirop atunci cand l-ai fi tavalit. Astfel de lucruri se mai intampla in bucatarie...

      Ștergere
  37. maine o sa pregatesc "tavalita",reteta ta e la fel ca a mamei pe care o pregatea in copilaria mea. sper sa-mi iasa buna tavalita:D si sa gasesc cocos cat mai "mashcat" .felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci! Cu siguranta iti va iesi prajitura tavalita, ramane sa vedem insa daca va fi si la gust la fel ca cea a mamei tale. Spor la gatit maine!

      Ștergere
  38. Buna!Acest blog este "cartea mea de bucate".Cand nu mai stiu ce sa gatesc,sau cand vreau ceva mai special,"rasfoiesc" blogul si sunt incantata de rezultate.Prajitura aceasta este delicioasa, a devenit favorita familiei mele.Tot respectul meu pentru ceea ce faceti!Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna! Cred ca pentru mine faptul ca cineva imi spune ca acest blog culinar este perceput drept "cartea mea de bucate" ar trebui sa fie complimentul suprem - sau confirmarea suprema a lucrului bine facut (zic asta gandindu-ma la faptul ca mama gandea astfel despre cartea de bucate a Sandei Marin). Ma bucur ca te pot inspira si ca rezultatele retetelor sunt pe masura asteptarilor tale. Zi-mi Robert, ma simt mai bine asa decat daca ma "domnesti" :)

    RăspundețiȘtergere
  40. :)) Robert,iti multumesc pentru raspuns,eu sunt Alex. Dupa ce s-a papat si ultima bucatica de "tavalita"am dat fuguta la "cartea de bucate" si am descoperit tortul cu iaurt.Imi place cum arata dar mai ales usurinta cu care se prepara.Ma duce cu gandul la "tarta tres chocolates" care are acelasi blat si trei straturi de ciocolata.Am preparat-o de multe ori ,este usoara si dulce.Abia astept sa fac tortul de iaurt!Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, nu trebuie sa-mi multumesti pentru atata lucru :) Daca-mi multumesti pentru un raspuns simplu, ce te faci atunci cand iti voi da un raspuns care necesita explicatii detaliate in legatura cu vreo prajitura sau cine stie ce alta reteta mai dificila?!? :P Cum nu sunt vreun mare bucatar, evident ca n-am mai auzit de tarta asta tres chocolates, insa pare o reteta interesanta (am aflat ce si cum multumita lui google). Evident, reteta tortului meu de iaurt este mult mai buna, doar trebuie sa-mi laud si eu marfa :D Dupa ce-o incerci, sa-mi zici daca a meritat toate laudele astea.

      Ștergere
    2. Da, e buna ´´tarta tres chocolates´´ :)si are acelasi blat de biscuiti cu unt. Si eu am de gand sa fac tortul de iaurt cat de curand, ca nah, imi bate cea de-a patra ocazie la usa, care necesita tort bineinteles :).

      Ștergere
    3. :)) In ritmul asta, in curand vei ajunge experta in torturi. Mie-mi plac tare mult blaturile astea de biscuiti cu unt si ma gandesc sa le "strecor" in cat mai multe retete de prajituri. N-are cum sa nu fie buna o prajitura care are in compozitie si asa ceva. Iar daca tot suntem la prajitura tavalita, cred ca ar merge sa punem si putina nuca de cocos rasa in blat, ar deveni putin mai uscat. Intrebarea e: cine incearca primul? :D

      Ștergere
    4. Incearca si tortul ´´tres chocolates´´, o sa iti placa. Da, torturi fac mai rar, dar prajituri mult mai des. Maine am sa fac cornuletele cu rahat. Eu as vrea sa incerc, insa am o pb cu negresele in general (eu o vad tot un fel de negresa), nu imi creste si cred ca stiu cauza: cuptorul, mereu patesc aceeasi treaba :( si ma oftic pt ca imi plac negresele. Eu am o prajitura cu cocos in blat si e ff buna, de fapt are un blat de cocos, unul de cacao si deasupra crema de vanilie cu cocos :).

      Ștergere
    5. E clar, sunt cam in urma cu raspunsul la mesajele tale :) Stiu ca ieri am vorbit despre numarul cornuletelor obtinute de tine, iar acum citesc ca le vei face... parca as calatori in timp :)) Desi ma cam feresc de torturi, cred ca am sa-l incerc si pe acesta, mai mult pentru ca are ciocolata. Si eu am publicat o RETETA cu crema de cocos pe blog, insa nu este atat de elaborata ca a ta.

      Ștergere
    6. Da, vreau sa fac prajitura ta cu cocos,imi face cu ochiul de mai mult timp :). E simplu si bun, doar cremele de ciocolata trebuie fierte, in rest nu necesita cuptor si iese frumos in 3 culori: alb, maro si negru.

      Ștergere
  41. Uai cum fac prajitura asta, fix acuma! Locuiesc in noua zeelanda cu sotul, si azi e ziua lui! (30 face, si mandru de ei!) Si ce surpriza mai buna decat prajitura cu gust de romania? hi hi:)
    In alta ordine de idei, ma uit pe blogul tau mai mereu sa iau retete sa gatesc, si toate pana acum au fost un succes! Foarte explicit si ''pe intelesul oricui'' scrii retetele! multumesc si felicitari! Va salut pe toti
    Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont de diferenta de fus orar, ai timp suficient sa-i prepari sotului surpriza cu gust de Romania :) Transmite-i un calduros La multi ani! din partea ajutorului tau de bucatar aflat in cealalta emisfera :)
      Ma bucur ca-ti place felul in care scriu retetele, sper ca acestea sa-ti fie de folos cat mai mult timp de acum inainte iar prajitura tavalita de astazi sa fie un succes rasunator :D Spor la gatit, Alina!

      Ștergere
  42. Buna! Trebuie sa recunosc, in primul rand, ca am descoperit blogul tau acum cateva zile (stiu, stiu...rusine sa-mi fie!), datorita sotului meu...:) De fapt, el te-a gasit primul si i-a ramas sufletul la supa-crema de brocoli. In ceea ce ma priveste, tot ce ai tu aici trebuie sa treaca pe lista de to do!!! Toate arata incantator si esti vinovat pentru pacatele papilelor mele gustative! Felicitari din tot sufletul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Buna, Vali! Daca e sa-ti fie rusine ca nu mi-ai descoperit blogul culinar decat atat de tarziu, atunci si mie ar trebui sa-mi fie rusine ca n-am fost in stare sa-l fac mai cunoscut, adica nu m-am priceput suficient sa-l promovez... Asa ca trebuie sa-i multumesc sotului pentru promovare :) Dar daca treci toate retetele pe to do list, atunci cred ca sotul isi va primi rasplata :))

      Ștergere
    2. Sunt sigura ca le voi incerca, dar nu promit ca vor arata toate atat de bine ca aici! In orice caz, luna decembrie e plina de sarbatoriti in familie, asa ca torturile tale vor fi la loc de cinste!:)

      Ștergere
    3. Sa nu uitam si de Craciun si Revelion, deci ocazii vor fi destule :)) Iar daca ai timp si rabdare, te asigur ca si retetele pe care le vei prepara tu vor putea arata chiar si mai bine decat pe blog.

      Ștergere
    4. Hello again! Stiu ca nu sunt in sectiunea potrivita, dar, daca tot am gasit aici loc si pentru comentariile mele :))), m-am gandit sa te intreb: cum se face ca nu ai retete cu linte?! Nu-mi spune ca ai si nu le-am gasit eu...:(. Te intreb pentru ca eu nu am gatit decat de doua ori linte, dar sa stii ca e foaaarte buna si se face extrem de repede! In orice caz, ma mai uit o data, poate am ratat vreuna.

      Ștergere
    5. Vali, poate nu e gresita sectiunea, nu m-ar mira sa existe si vreo reteta de prajitura cu linte (poate chiar si tavalita, de ce n-am tavali-o si prin fulgi de linte?!) :)) Nu mai cauta, stiu cu siguranta ca nu am nici macar o singura reteta... am facut o ciorba mai demult si nu mi-a placut deloc cum arata, asa ca n-am mai publicat reteta pe blog :) Era o linte verde si a iesit ceva tare "mohorat", mi-am propus sa o refac cu o linte rosie :)

      Ștergere
  43. Wow. .. e prajitura copilariei mele. Am sa fac zilele astea, doar ca eu o prefer in varianta cu nuca. Yummy.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde si cat de indepartata e copilaria fiecaruia... ma gandesc ca poate pe timpul comunistilor nu se prea gasea nuca de cocos rasa, iar atunci prajitura tavalita era cu nuca autohtona :) Oricum, e buna in ambele variante. Desi eu parca as inclina catre nuca de cocos - e mult mai ieftina si se pastreaza fara probleme timp indelungat.

      Ștergere
  44. PREFERATA MEA!!!!! am mai incercat rtetete dar asta le depaseste pe toate din toate punctele de vedere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, ma bucur sa aud ca tavalita a devenit prajitura ta preferata!

      Ștergere
  45. Mi-a iesit grozav,mersi de reteta.Poate-mi fac curaj sa fac dulciuri cu creme,cu alea nu ma prea inteleg:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andra, nici prajiturile cu crema nu sunt mult mai dificil de preparat comparativ cu aceasta prajitura tavalita... Daca citesti cu atentie reteta si urmezi intocmai indicatiile, te asigur ca vei fi surprinsa de cat de usor vor decurge lucrurile :)

      Ștergere
  46. Domnule draga, multumesc ca existati! Sinteti o adevarata comoara la casa omului! Si cred ca si visul oricarei femei!!! Toate retetele dv. sint minunate ( si bune, si usoare si explicite in acelasi timp!) Multe dintre ele sint asa cum le stiu si cum le fac si eu, ( si eu le stiu de la mama mea!), asa ca sint foarte incintata de ele! Sa fiti sanatos si sa mai postati in continuare! Oricum, ideea e ca ori de cite ori am nevoie, gasesc aici o sursa nemaipomenita de inspiratie!!! Multa sanatate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru apreciere, trebuie sa recunosc ca este placut sa citesc un astfel de mesaj. Sper sa reusesc sa va incant si pe viitor cu retete cunoscute sau sa va surprind cu retete noi (insa la fel de bune si usoare ca cele deja prezente pe blog!).

      Ștergere
  47. Cat unt/ margarina trebuie sa folosesc mai exact? In Romania pachetul e de 250, parca si in Germania este de 200.
    Va multumesc mult, o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in Romania pachetul de unt este in general tot de 200 de grame, cel de margarina fiind de 250 g (deci daca folosim margarina, atunci folosim doar 200 g, nu tot pachetul).
      Spor la gatit, sper ca prajitura tavalita sa se ridice la inaltimea asteptarilor!

      Ștergere
  48. Si mie mi-a iesit foarte buna; credeai ca eu nu ma pricep.... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pai daca tavalita mi-a iesit mie buna, ma asteptam sa-ti iasa la fel si tie... altfel scriam reteta mai rapid, fara prea multe detalii :P

      Ștergere
  49. Robert! Te mananc! Sotul meu a descoperit blogul tau si acum, la fiecare 5 minute( nu exagerez), vine si-mi spune: Ia uite din asta sa faci, si din asta, si din asta! A vazut el ca am facut eu retetele tale acum doi ani pentru Craciun, si toti au ramas uimiti, si acum toata ziua "rasfoieste" prin retete! Prajitura tavalita e noua pofta a lui😀 Roxana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, sunt si asa destul de slabut pentru gusturile unora si nu-mi prea permit sa mai mananci si tu din mine ��, asa ca incerc sa scap oferindu-ti un sfat: mai "arde" din cand in cand cate-o prajitura si determina-l astfel pe sot sa doreasca sa-si faca singur unele care ies "ca pe blog". Daca-l rasfoieste de ceva timp, ar trebui sa fi capatat putina incredere in fortele lui, eu explic retetele ca pentru mine (si eu inca ma simt incepator intr-ale gatitului, chiar daca am inceput blogul culinar in 2010).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)