publicitate

Prăjitură cu cremă de cocos

Prajitura cu crema de cocos
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de cocos:
  • pentru blat:
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 10 linguri apa
  • 200 g faina
  • un praf de copt
  • 2-3 lingurite esenta de vanilie
  • pentru crema de cocos:
  • 400 ml lapte
  • 150 g nuca de cocos rasa
  • un pachet unt
  • pentru glazura:
  • 5 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri nuca de cocos
Prajitura cu crema de cocos ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Intr-un vas incapator punem cele cinci galbenusuri, cinci linguri de zahar, zece linguri de apa si esenta de vanilie dupa gust, apoi amestecam pana cand acestea formeaza o pasta si isi maresc putin volumul. Amestecam faina cu praful de copt si le presaram in ploaie, treptat, pana cand se incorporeaza toata cantitatea. Aluatul blatului de prajitura obtinut va fi moale si va avea o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii.
Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, introducem tava in cuptorul preincalzit si lasam blatul de prajitura la cuptor timp de 15-20 minute (la foc mediu). Trebuie neaparat sa tapetam cu hartie de copt tava - eu am folosit o tava teflonata si n-am reusit sa dezlipesc blatul decat dupa ce am asteptat pana cand s-a racit si doar dupa ce l-am "ajutat/convins" cu cativa pumni :D
Pentru crema de cocos - punem laptele la fiert, punem 150 g nuca de cocos intr-o cratita (sau un vas termorezistent) si turnam laptele peste nuca de cocos atunci cand acesta incepe sa fiarba, apoi lasam compozitia de nuca de cocos si lapte la racit. Frecam bine untul (cu ajutorul unei linguri sau al mixerului) pana cand acesta devine spumos (pentru a ne fi mai usor, este bine sa scotem din timp untul din frigider si sa il lasam la temperatura camerei). Incorporam untul frecat in compozitia de nuca de cocos si cu asta am terminat de preparat crema prajiturii.
Pentru glazura prajiturii - amestecam cele cinci albusuri cu zece linguri de zahar, punem vasul la bain-marie si mixam albusurile pana cand acestea se intaresc in vasul aburind. Glazura din albusuri pentru prajitura cu crema de cocos trebuie sa fie foarte tare (adica sa nu cada atunci cand intoarcem vasul). Inainte de a o pune peste prajitura, trebuie sa lasam glazura sa se raceasca macar cateva minute.
Incepem asamblarea prajiturii cu crema de nuca de cocos taind blatul in doua parti egale. Punem peste prima bucata de blat jumatate din crema de nuca de cocos si o intindem uniform. Deasupra punem cea de-a doua bucata de blat pe care apoi intindem restul de crema. Deasupra ultimului strat de crema adaugam glazura din albusuri peste care presaram trei linguri cu nuca de cocos.
Este recomandat sa tinem prajitura cu crema de nuca de cocos la frigider cateva ore inainte de servire (preferabil ar fi peste noapte). In acest timp blatul prajiturii va trage laptele din nuca de cocos si, intr-un final, prajitura noastra va fi moale si pufoasa. Daca dorim sa facem impresie cu aceasta prajitura cu crema de cocos, atunci va trebui sa punem glazura de albusuri chiar inainte de servire. Asta deoarece glazura prajiturii are prostul obicei de a-si pierde din volum peste noapte.
Prajitura cu crema de cocos reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

46 de comentarii:

  1. EX-CE-LEN-TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!
    RESPECT !

    RăspundeţiȘtergere
  2. Arata extraordinar!!!
    Claudia

    RăspundeţiȘtergere
  3. ff buna reteta.am o intrebare. la ingrediente pentru blat ati spus ca trebuie 5 linguri de zahar, si la preparare ati spus ca punem 5 galbenusuri cu o lingura de zahar. nu inteleg trebuie 5 sau 1 lingura zahar ?:)

    RăspundeţiȘtergere
  4. Scuze, am scris din greseala o lingura in loc de cinci. Probabil ma grabeam sa mai mananc inca o portie de prajitura si nu ma puteam concentra cum trebuie la scris :) Tocmai am corectat textul retetei, multumesc pentru atentionare.

    RăspundeţiȘtergere
  5. nu ai pentru ce :) am facut si eu reteta dar am pus din pacate o lingura de zahar in blat ca am vazut prea tarziu greseala :D dar a iesit fff buna :X:X:X:X

    RăspundeţiȘtergere
  6. Bine-ar fi ca toata lumea sa fie la fel de iertatoare :) Chiar imi pare rau, dar bine macar ca nu blatul este cel care joaca rolul principal in prajitura asta. Apropo de zahar, ma gandeam ca poate n-ar strica daca as incerca sa pun o lingura-doua si in crema de cocos.

    RăspundeţiȘtergere
  7. daa asta am vrut si eu sa fac :d dar a fost destul de dulce datorita glazurii :x a iesit f buna glazura, nu am pus-o toata ca sa fac si cateva bezele, care au iesit delicioase :d

    RăspundeţiȘtergere
  8. :)) Deci oricum n-ai respectat cu sfintenie reteta mea :P

    RăspundeţiȘtergere
  9. a iesit buna! blatul mi-am dat seama ca va iesi prea subtire si l-am adaptat iar in crema am adaugat zahar praf vanilat.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Da, blatul prajiturii este destul de subtirel. Dar pe mine nu m-a deranjat, mi se pare ca punctul de forte al acestei prajituri este crema de cocos si am vrut sa cada accentul pe aceasta. Buna ideea cu zaharul vanilat.

    RăspundeţiȘtergere
  11. cea mai senzatie prajitura >Am fost laudata de toata lumea fiind la prima mea prajitura :>

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te contrazic deloc :)) Felicitari! Iti doresc sa fii la fel de laudata si data viitoare cand vei prepara inca o reteta de pe blog.

      Ștergere
  12. in blat pun si 3 plicuri de cafea ness sa ii dea o alta culoare. E delicioasă prajitura. E cea mai buna :x

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar trebui sa incerc si eu. Nu neaparat pentru culoare, cat mai mult pentru gust :)

      Ștergere
  13. Chiar si eu ( un "gandacel" in bucatarie) pot sa spun ca este o prajitura extraordinara! :) Nu ma asteptam sa aibe un gust ataaaat de bun. Am "furat" si ideile celorlalti de mai sus si am adaugat ness pentru blat si zaharul vanilat pentru crema; mi-a iesit foarte delicios! Singura problema e ca nu am avut in ce altceva sa pun compozitia decat intr-o tava rotunda pentru tort.. are si diametrul mic, am ramas cu ceva crema si frisca...dar in rest, toata lumea imi spune cat de bun e tortul! :)) Multumim frumos pentru reteta!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, "gandacel :) Daca numarul tavilor de care dispunem ar fi un criteriu, sa stii ca si eu tot o insecta as fi in bucatarie :)) Ma bucur ca si comentariile retetelor pot servi drept sursa de inspiratie., iar faptul ca tie ti-a placut cum a iesit prajitura poate ii va incuraja si pe altii sa incerce.

      Ștergere
  14. Sunt dezamagit. Am facut o varza si tu m-ai ajutat. Ai scris o lingura in loc de 5 si nu ai spus nimic de esenta la modul de preparare. Mi s-a taiat albusul, mi-a iesit prea lipicios aluatul de blat si finalul a fost tragic...

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca te-am ajutat chiar atat de mult - in lista cu ingrediente apareau 5 linguri, deci trebuia sa-ti mai ramana zahar. Iar esenta era clar ca trebuie s-o pui candva, oricand, inainte de a introduce aluatul la cuptor... :) Recunosc, am si eu partea mea de vina, dar acum am modificat in reteta si sper sa nu mai fie neclaritati.

      Ștergere
  15. buna am incercat sa fac glazura din spuma de albusuri la bain-marie dar mi s-a taiat toata...ma puteti ajuta?este vreun secret?conteaza vasul in care este pregatit?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mariana, nu cred ca este vreun secret. Sau daca o fi vreunul, atunci nu-l cunosc nici eu :) Teoretic n-ar trebui sa fie probleme la prepararea glazurii de albusuri a prajiturii, doar este vorba de albusuri batute cu zahar, insa se pare ca in practica mai apar si accidente.

      Ștergere
    2. Stiam ca albusurile nu se bat daca din greseala se sparge vreun galbenus la separare si se amesteca cu albusurile, chiar in cantitate f mica. Asta la cele batute la rece. Poate si la cele facute la bain marie...

      Ștergere
  16. i-a venit randul acestei prajituri..:)...deci sunt chiar multumita de retele pe care le postati pe acest blog...mai ales ca cele pe care deja le-am incercat mi-au iesit...:)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din moment ce mie mi-au iesit, cred ca normal este sa iasa bine toate retetele de pe blog :) Iar exceptiile sa fie extrem de rare.

      Ștergere
  17. la spuma de albusuri conteaza mult ouale. Unele nu se bat orice ar fi. Incercati cele de casa

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar fi ideale ouale de casa, insa parca sunt din ce in ce mai greu de procurat... Cel putin in cazul meu.

      Ștergere
  18. La multi ani!!!Nu am mai scris mimic de ceva timp,insa nu ne putem satura de prajitura tosca :D ...si totusi am sa o inlocuiesc ptr ziua mea cu aceasta frumoasa prajitura!!!Sper sa aiba acelasi succes ca si tosca ;) .Iti doresc un an mai bun si mai frumos decat cel care a trecut!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani! Atat pentru noul an, cat si pentru ziua ta :) E greu ca aceasta prajitura sa aiba acelasi succes, in primul rand pentru ca nu e atat de dulce... Dar sper sa ma insel totusi :D

      Ștergere
  19. crema prajiturii nu contine zahar?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum se vede in reteta, crema de cocos nu contine deloc zahar :) Asa-mi place mie si asa vad eu genul asta de prajitura, insa asta nu inseamna ca e musai sa le placa tuturor sau ca zaharul n-are ce cauta acolo. Daca vrei sa-ti iasa mai dulce aceasta prajitura, atunci poti pune zahar dupa gust si totul va fi ok.

      Ștergere
  20. am incercat sa o fac si eu,dar nu inteleg cum se imbina laptele cu cocosul si cu untul,deoarece nu s-au legat deloc ,erau precum apa si uleiul.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai respectat intocmai indicatiile retetei (adica ai lasat laptele cu cocos sa se raceasca si ai folosit unt aflat la temperatura camerei), atunci ma gandesc ca e posibil sa fie de vina untul. Poate acesta a fost de slaba calitate, avand un continut ridicat de apa - altfel nu-mi explic. Intotdeauna calitatea ingredientelor folosite joaca un rol important in reusita oricarei retete...

      Ștergere
  21. Eu sunt o " veterana " in ale prajituritului, dar totusi , crema de la prajitura asta , nu are zahar ... parca nu ma ncumet s o fac .... ce zici ? sa ncerc ?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pai daca am publicat reteta pe blog, inseamna ca mie mi se pare o prajitura de facut... Insa aici intervine chestiunea cu gusturile diferite - este absolut imposibil ca gusturile mele sa corespunda cu gusturile tuturor celor aproape doua milioane de vizitatori care au vizitat pana acum blogul. Nu cred ca ar ramane nemancata prajitura incerca reteta exact asa cum am facut-o eu :) Dar ma gandesc ca tu stii cel mai bine cum ti-ar placea sa fie crema de cocos, asa ca ai putea sa-i adaugi putin zahar pudra si nu ti-ai mai bate capul...

      Ștergere
  22. am facut prajitura mia iesit perfect multumesc pt postari felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Merci, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Poate te atrag si fursecurile cu COCOS

    RăspundeţiȘtergere
  24. Am incercat si eu azi sa fac aceasta prajitura.Blatu nu mi-a crescut deloc si am procedat exact ca in descriere.La 175 grade am setat cuptoru si am lasat 20 de minute.Si cuptorul era incalzit cand am bagat tava.Aveti vreo idee de ce s-a intamplat asta?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum inteleg ca reteta a fost urmata intocmai, singurul vinovat nu poate fi decat praful de copt folosit. Este posibil sa fi fost ceva in neregula cu acesta, poate ii expirase termenul de valabilitate...

      Ștergere
  25. Nu pot sa cred ca toti idiotii posteaza retete de cacao...nu faceti oameni buni reteta asta,nu e buna de nk nu stiu cine posteaza tot felul de tampenii ,mai stricam si ingredientele din cauza unor oameni care habar nu au.nu mai postati fratilor,pastrati-va retetele inventate si de c...t pt voi!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai sa inteleg: adica daca nu-ti vine sa crezi ca un idiot ca mine posteaza retete de cacao / cocos, atunci e normal sa nu-ti vina sa crezi ca o desteapta ca tine nu e in stare sa o prajitura care mie mi-a iesit... Eu ma bazez aici pe fapte, nu vorbe ;) imaginile pe care m-am chinuit sa le fac in timp ce preparam reteta confirma asta. Ce usor e sa scrii cateva vorbe semnand Anonim, cand idiotu` de mine munceste cateva ore bune pentru a posta o astfel de reteta...

      Gatitul nu e o stiinta exacta, e normal sa mai dai si rateuri din cand in cand. Iar daca vreodata nu-ti iese o reteta, poate ar fi mai bine sa incerci sa te gandesti daca nu cumva ai gresit tu ceva, daca nu cumva ai uitat tu ceva, daca nu cumva vreun ingredient folosit a fost expirat sau de proasta calitate, daca..., daca... Si mai apoi sa te apuci sa-l jignesti pe idiotu` ala de la care ai luat GRATIS reteta ;) Poti oricand cumpara cartea cu retetele culinare scrise de Sanda Marin, nu?

      Ca sa inchei asa cum ai inceput tu: nici mie nu-mi vine sa cred ca aprob comentarii rautacioase ca al tau si nici ca-mi irosesc timpul raspunzandu-le... Asta in conditiile in care astazi, 11 octombrie 2013, sunt 145.918 de persoane care apreciaza Barbat la Cratita retete...

      Ștergere
  26. Eu nu inteleg de ce tu, Robert, răspunzi la astfel de mesaje. Cine vrea sa gătească o reteta de a ta e liber sa o faca, cui nu ii iese asta este, nu i o tragedie, se poate oricând repeta reteta sau încerca alta. Saaauuu si mai bine (zic eu) ptr astfel de persoane, sa schimbe blogul/siteul/adresa. O zi si o pofta buna!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci nimeni nu mai intelege nimic... Sincer, habar n-am de ce-mi bat capu`, probabil mi se pare ciudat sa vad ca apare din cand in cand cineva care nu lauda retetele :) Pe de-o parte, nu vreau sa cenzurez mesajele, dar pe de alta parte, nici nu vreau ca astfel de comentarii sa-i indeparteze pe cititorii usor influentabili. Nici eu nu stiu cum o fi mai bine... Oricum, iti multumesc pentru sustinere ;)

      Ștergere
  27. Mesajul meu nu a avut acest scop, crede-ma. Dar, desi nu am fost implicată in mesaj, am fost deranjata. Probabil din același motiv ca si tine, am fost obișnuită sa citesc numai mesaje de bine, iar asta a venit prea răutăcios. Oricum, 99,9% din cei care intram pe blog,ii suntem fideli (blogului).

    RăspundeţiȘtergere
  28. Este a 2a prajitura pe care o fac (prima a fost cea cu mac)...si sunt f incantata de cum a iesit.Delicioasa! Eu am folosit o nuca de cocos cu ceva granule colorate, iar in amestec cu laptele fierbinte..a devenit bleu-vernil...deasupra am folosit nuca de cocos alba(din abundenta) si am facut si cateva cocoloase din cea colorata care mi-a ramas de la crema...arata..deosebit!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vica, cu siguranta arata deosebit prajitura ta cu crema de cocos bleu-vernil :) Intotdeauna ma bucur sa aud ca retetele mele sunt imbunatatite - desi poate sunt putin invidios la gandul ca nu mi-a venit mie ideea, mi-ar fi placut sa public niste poze mai deosebite la reteta :D

      Ștergere
  29. buna ziua.crema prajiturii o pot face intr-o cratita oarecare?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Bineinteles, crema de cocos a prajiturii poate fi facuta intr-o cratita oarecare.

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails