Prăjitură cu cremă de cocos

Prajitura cu crema de cocos
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de cocos:
  • pentru blatul prajiturii:
  • 5 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 10 linguri apa
  • 200 g faina
  • un praf de copt
  • 2-3 lingurite esenta de vanilie
  • pentru crema de cocos:
  • 400 ml lapte
  • 150 g nuca de cocos rasa
  • un pachet unt
  • pentru glazura prajiturii:
  • 5 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri nuca de cocos
Prajitura cu crema de cocos ingrediente
Prepararea blatului prajiturii. Intr-un vas incapator punem cele cinci galbenusuri, cinci linguri de zahar, zece linguri de apa si esenta de vanilie dupa gust, apoi amestecam pana cand acestea formeaza o pasta si isi maresc putin volumul. Amestecam faina cu praful de copt si le presaram in ploaie, treptat, pana cand se incorporeaza toata cantitatea. Aluatul blatului de prajitura obtinut va fi moale si va avea o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. Turnam aluatul intr-o tava (a mea avea 25x30 cm) tapetata cu hartie de copt, introducem tava in cuptorul preincalzit si tinem blatul de prajitura la cuptor timp de 15-20 minute (la foc mediu, circa 175-180 grade C). Trebuie neaparat sa tapetam cu hartie de copt tava - eu am folosit o tava teflonata si n-am reusit sa dezlipesc blatul decat dupa ce am asteptat pana cand s-a racit si numai dupa ce l-am "ajutat/ convins" cu cativa pumni :D Prepararea cremei de cocos. Punem laptele la fiert, punem 150 g nuca de cocos intr-o cratita (sau un vas termorezistent) si turnam laptele peste nuca de cocos atunci cand acesta incepe sa fiarba, apoi lasam compozitia de nuca de cocos si lapte la racit. Frecam bine untul (cu ajutorul unei linguri sau al mixerului) pana cand acesta devine spumos (pentru a ne fi mai usor, este bine sa scotem din timp untul din frigider si sa il lasam la temperatura camerei). Incorporam untul frecat in compozitia de nuca de cocos si cu asta am terminat de preparat crema prajiturii. Prepararea glazurii prajiturii. Amestecam cele cinci albusuri cu zece linguri de zahar, punem vasul la bain-marie si mixam albusurile pana cand acestea se intaresc in vasul aburind. Trebuie sa avem in vedere faptul ca glazura din albusuri pentru prajitura cu crema de cocos trebuie sa fie foarte tare (adica sa nu cada atunci cand intoarcem vasul), iar inainte de a o pune peste prajitura este nevoie sa lasam glazura sa se raceasca macar cateva minute. Incepem asamblarea prajiturii cu crema de nuca de cocos taind blatul in doua parti egale. Punem peste prima bucata de blat jumatate din crema de nuca de cocos si o intindem uniform. Deasupra punem cea de-a doua bucata de blat pe care apoi intindem restul de crema. Deasupra ultimului strat de crema adaugam glazura din albusuri peste care presaram trei linguri cu nuca de cocos. Este recomandat sa tinem prajitura cu crema de nuca de cocos la frigider cateva ore inainte de servire (preferabil ar fi peste noapte)- in acest timp blatul prajiturii va trage laptele din nuca de cocos si, intr-un final, prajitura noastra va fi moale si pufoasa. Sugestie: daca dorim sa facem impresie cu aceasta prajitura cu crema de cocos, atunci va trebui sa punem glazura de albusuri chiar inainte de servire, asta deoarece glazura prajiturii are prostul obicei de a-si pierde din volum peste noapte si deci mai bine nu-i dam ocazia sa-si faca de cap ;)
Prajitura cu crema de cocos reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

52 de comentarii:

  1. EX-CE-LEN-TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!
    RESPECT !

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata extraordinar!!!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  3. ff buna reteta.am o intrebare. la ingrediente pentru blat ati spus ca trebuie 5 linguri de zahar, si la preparare ati spus ca punem 5 galbenusuri cu o lingura de zahar. nu inteleg trebuie 5 sau 1 lingura zahar ?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze, am scris din greseala o lingura in loc de cinci. Probabil ma grabeam sa mai mananc inca o portie de prajitura si nu ma puteam concentra cum trebuie la scris :) Tocmai am corectat textul retetei, multumesc pentru atentionare.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu ai pentru ce :) am facut si eu reteta dar am pus din pacate o lingura de zahar in blat ca am vazut prea tarziu greseala :D dar a iesit fff buna :X:X:X:X

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine-ar fi ca toata lumea sa fie la fel de iertatoare :) Chiar imi pare rau, dar bine macar ca nu blatul este cel care joaca rolul principal in prajitura asta. Apropo de zahar, ma gandeam ca poate n-ar strica daca as incerca sa pun o lingura-doua si in crema de cocos.

    RăspundețiȘtergere
  7. daa asta am vrut si eu sa fac :d dar a fost destul de dulce datorita glazurii :x a iesit f buna glazura, nu am pus-o toata ca sa fac si cateva bezele, care au iesit delicioase :d

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Deci oricum n-ai respectat cu sfintenie reteta mea :P

    RăspundețiȘtergere
  9. a iesit buna! blatul mi-am dat seama ca va iesi prea subtire si l-am adaptat iar in crema am adaugat zahar praf vanilat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, blatul prajiturii este destul de subtirel. Dar pe mine nu m-a deranjat, mi se pare ca punctul de forte al acestei prajituri este crema de cocos si am vrut sa cada accentul pe aceasta. Buna ideea cu zaharul vanilat.

    RăspundețiȘtergere
  11. cea mai senzatie prajitura >Am fost laudata de toata lumea fiind la prima mea prajitura :>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te contrazic deloc :)) Felicitari! Iti doresc sa fii la fel de laudata si data viitoare cand vei prepara inca o reteta de pe blog.

      Ștergere
  12. in blat pun si 3 plicuri de cafea ness sa ii dea o alta culoare. E delicioasă prajitura. E cea mai buna :x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar trebui sa incerc si eu. Nu neaparat pentru culoare, cat mai mult pentru gust :)

      Ștergere
  13. Chiar si eu ( un "gandacel" in bucatarie) pot sa spun ca este o prajitura extraordinara! :) Nu ma asteptam sa aibe un gust ataaaat de bun. Am "furat" si ideile celorlalti de mai sus si am adaugat ness pentru blat si zaharul vanilat pentru crema; mi-a iesit foarte delicios! Singura problema e ca nu am avut in ce altceva sa pun compozitia decat intr-o tava rotunda pentru tort.. are si diametrul mic, am ramas cu ceva crema si frisca...dar in rest, toata lumea imi spune cat de bun e tortul! :)) Multumim frumos pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, "gandacel :) Daca numarul tavilor de care dispunem ar fi un criteriu, sa stii ca si eu tot o insecta as fi in bucatarie :)) Ma bucur ca si comentariile retetelor pot servi drept sursa de inspiratie., iar faptul ca tie ti-a placut cum a iesit prajitura poate ii va incuraja si pe altii sa incerce.

      Ștergere
  14. buna am incercat sa fac glazura din spuma de albusuri la bain-marie dar mi s-a taiat toata...ma puteti ajuta?este vreun secret?conteaza vasul in care este pregatit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mariana, nu cred ca este vreun secret. Sau daca o fi vreunul, atunci nu-l cunosc nici eu :) Teoretic n-ar trebui sa fie probleme la prepararea glazurii de albusuri a prajiturii, doar este vorba de albusuri batute cu zahar, insa se pare ca in practica mai apar si accidente.

      Ștergere
    2. Stiam ca albusurile nu se bat daca din greseala se sparge vreun galbenus la separare si se amesteca cu albusurile, chiar in cantitate f mica. Asta la cele batute la rece. Poate si la cele facute la bain marie...

      Ștergere
  15. i-a venit randul acestei prajituri..:)...deci sunt chiar multumita de retele pe care le postati pe acest blog...mai ales ca cele pe care deja le-am incercat mi-au iesit...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din moment ce mie mi-au iesit, cred ca normal este sa iasa bine toate retetele de pe blog :) Iar exceptiile sa fie extrem de rare.

      Ștergere
  16. la spuma de albusuri conteaza mult ouale. Unele nu se bat orice ar fi. Incercati cele de casa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ar fi ideale ouale de casa, insa parca sunt din ce in ce mai greu de procurat... Cel putin in cazul meu.

      Ștergere
  17. La multi ani!!!Nu am mai scris mimic de ceva timp,insa nu ne putem satura de prajitura tosca :D ...si totusi am sa o inlocuiesc ptr ziua mea cu aceasta frumoasa prajitura!!!Sper sa aiba acelasi succes ca si tosca ;) .Iti doresc un an mai bun si mai frumos decat cel care a trecut!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani! Atat pentru noul an, cat si pentru ziua ta :) E greu ca aceasta prajitura sa aiba acelasi succes, in primul rand pentru ca nu e atat de dulce... Dar sper sa ma insel totusi :D

      Ștergere
  18. crema prajiturii nu contine zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum se vede in reteta, crema de cocos nu contine deloc zahar :) Asa-mi place mie si asa vad eu genul asta de prajitura, insa asta nu inseamna ca e musai sa le placa tuturor sau ca zaharul n-are ce cauta acolo. Daca vrei sa-ti iasa mai dulce aceasta prajitura, atunci poti pune zahar dupa gust si totul va fi ok.

      Ștergere
  19. am incercat sa o fac si eu,dar nu inteleg cum se imbina laptele cu cocosul si cu untul,deoarece nu s-au legat deloc ,erau precum apa si uleiul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai respectat intocmai indicatiile retetei (adica ai lasat laptele cu cocos sa se raceasca si ai folosit unt aflat la temperatura camerei), atunci ma gandesc ca e posibil sa fie de vina untul. Poate acesta a fost de slaba calitate, avand un continut ridicat de apa - altfel nu-mi explic. Intotdeauna calitatea ingredientelor folosite joaca un rol important in reusita oricarei retete...

      Ștergere
  20. Eu sunt o " veterana " in ale prajituritului, dar totusi , crema de la prajitura asta , nu are zahar ... parca nu ma ncumet s o fac .... ce zici ? sa ncerc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pai daca am publicat reteta pe blog, inseamna ca mie mi se pare o prajitura de facut... Insa aici intervine chestiunea cu gusturile diferite - este absolut imposibil ca gusturile mele sa corespunda cu gusturile tuturor celor aproape doua milioane de vizitatori care au vizitat pana acum blogul. Nu cred ca ar ramane nemancata prajitura incerca reteta exact asa cum am facut-o eu :) Dar ma gandesc ca tu stii cel mai bine cum ti-ar placea sa fie crema de cocos, asa ca ai putea sa-i adaugi putin zahar pudra si nu ti-ai mai bate capul...

      Ștergere
  21. am facut prajitura mia iesit perfect multumesc pt postari felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. Merci, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Poate te atrag si fursecurile cu COCOS

    RăspundețiȘtergere
  23. Am incercat si eu azi sa fac aceasta prajitura.Blatu nu mi-a crescut deloc si am procedat exact ca in descriere.La 175 grade am setat cuptoru si am lasat 20 de minute.Si cuptorul era incalzit cand am bagat tava.Aveti vreo idee de ce s-a intamplat asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum inteleg ca reteta a fost urmata intocmai, singurul vinovat nu poate fi decat praful de copt folosit. Este posibil sa fi fost ceva in neregula cu acesta, poate ii expirase termenul de valabilitate...

      Ștergere
  24. Nu pot sa cred ca toti idiotii posteaza retete de cacao...nu faceti oameni buni reteta asta,nu e buna de nk nu stiu cine posteaza tot felul de tampenii ,mai stricam si ingredientele din cauza unor oameni care habar nu au.nu mai postati fratilor,pastrati-va retetele inventate si de c...t pt voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai sa inteleg: adica daca nu-ti vine sa crezi ca un idiot ca mine posteaza retete de cacao / cocos, atunci e normal sa nu-ti vina sa crezi ca o desteapta ca tine nu e in stare sa o prajitura care mie mi-a iesit... Eu ma bazez aici pe fapte, nu vorbe ;) imaginile pe care m-am chinuit sa le fac in timp ce preparam reteta confirma asta. Ce usor e sa scrii cateva vorbe semnand Anonim, cand idiotu` de mine munceste cateva ore bune pentru a posta o astfel de reteta...

      Gatitul nu e o stiinta exacta, e normal sa mai dai si rateuri din cand in cand. Iar daca vreodata nu-ti iese o reteta, poate ar fi mai bine sa incerci sa te gandesti daca nu cumva ai gresit tu ceva, daca nu cumva ai uitat tu ceva, daca nu cumva vreun ingredient folosit a fost expirat sau de proasta calitate, daca..., daca... Si mai apoi sa te apuci sa-l jignesti pe idiotu` ala de la care ai luat GRATIS reteta ;) Poti oricand cumpara cartea cu retetele culinare scrise de Sanda Marin, nu?

      Ca sa inchei asa cum ai inceput tu: nici mie nu-mi vine sa cred ca aprob comentarii rautacioase ca al tau si nici ca-mi irosesc timpul raspunzandu-le... Asta in conditiile in care astazi, 11 octombrie 2013, sunt 145.918 de persoane care apreciaza Barbat la Cratita retete...

      Ștergere
  25. Eu nu inteleg de ce tu, Robert, răspunzi la astfel de mesaje. Cine vrea sa gătească o reteta de a ta e liber sa o faca, cui nu ii iese asta este, nu i o tragedie, se poate oricând repeta reteta sau încerca alta. Saaauuu si mai bine (zic eu) ptr astfel de persoane, sa schimbe blogul/siteul/adresa. O zi si o pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci nimeni nu mai intelege nimic... Sincer, habar n-am de ce-mi bat capu`, probabil mi se pare ciudat sa vad ca apare din cand in cand cineva care nu lauda retetele :) Pe de-o parte, nu vreau sa cenzurez mesajele, dar pe de alta parte, nici nu vreau ca astfel de comentarii sa-i indeparteze pe cititorii usor influentabili. Nici eu nu stiu cum o fi mai bine... Oricum, iti multumesc pentru sustinere ;)

      Ștergere
  26. Mesajul meu nu a avut acest scop, crede-ma. Dar, desi nu am fost implicată in mesaj, am fost deranjata. Probabil din același motiv ca si tine, am fost obișnuită sa citesc numai mesaje de bine, iar asta a venit prea răutăcios. Oricum, 99,9% din cei care intram pe blog,ii suntem fideli (blogului).

    RăspundețiȘtergere
  27. Este a 2a prajitura pe care o fac (prima a fost cea cu mac)...si sunt f incantata de cum a iesit.Delicioasa! Eu am folosit o nuca de cocos cu ceva granule colorate, iar in amestec cu laptele fierbinte..a devenit bleu-vernil...deasupra am folosit nuca de cocos alba(din abundenta) si am facut si cateva cocoloase din cea colorata care mi-a ramas de la crema...arata..deosebit!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vica, cu siguranta arata deosebit prajitura ta cu crema de cocos bleu-vernil :) Intotdeauna ma bucur sa aud ca retetele mele sunt imbunatatite - desi poate sunt putin invidios la gandul ca nu mi-a venit mie ideea, mi-ar fi placut sa public niste poze mai deosebite la reteta :D

      Ștergere
  28. buna ziua.crema prajiturii o pot face intr-o cratita oarecare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Bineinteles, crema de cocos a prajiturii poate fi facuta intr-o cratita oarecare.

      Ștergere
  29. Bună,v-am mai vizitat de multe ori; acum căutam o crema cocos și cred ca am gasit-o,mersi. Îmi iese orice prăjitură as încerca, din prima!din a doua și mai buna, o completez, cosmetizez... suna a lauda?�� va invit la degustare!
    Simina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cica lauda de sine nu miroase-a bine, dar eu zic ca aroma prajiturii acopera complet acel "miros" si deci n-ar trebui sa deranjeze pe nimeni 😁 Ce-as mai degusta eu acum o prajitura cu crema de cocos... dar mai bine astept pana cand o faci a doua oara, sa prind varianta imbunatatita a retetei 😎

      Ștergere
  30. Răspunsuri
    1. Crema de cocos nu are zahar, prajitura mi s-a parut suficient de dulce gratie blatului si glazurii (dar asta tine de gusturile mele, recunosc ca am primit si "reclamatii" 😁). Deci daca iti plac prajiturile mai dulci, atunci poti pune niste zahar si in crema.

      Ștergere
  31. In crema nu se pune zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am pus deloc zahar in crema de cocos, mie-mi place astfel aceasta prajitura. Dar retetele nu sunt niciodata batute in cuie - daca consideri ca ti-ar placea mai mult, poti pune cat zahar vrei in crema prajiturii (recomandat ar fi sa folosesti zahar pudra pentru a te asigura ca se topi integral).

      Ștergere
  32. As dori sa stiu cite grame de unt trebuie la crema de cocos? Locuiesc in Canada si s-ar putea ca gramajul unui pachet de unt sa fie diferit. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema de cocos are nevoie de 200 g de unt. Imi cer scuze pentru faptul ca atunci cand am scris reteta nu am luat in calcul posibilitatea ca ingredientele folosite sa fie ambalate putin diferit :) Spor la gatit!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)