- 500 g burta de vita
- 300 ml supa de vita (optional)
- 200 ml smantana
- 2 lingurite faina
- un ou
- 4-5 catei de usturoi
- ulei, sare si piper
Tuslamaua este un fel de ciulama de burta, adica o mancare facuta din burta fiarta si supa din oase de vita cu legume, ingrosata cu putina faina si ou. Se prepara foarte usor, iar daca avem burta deja fiarta atunci cand ne apucam de gatit (nu ma refer la burta prefiarta care se gaseste in comert), atunci putem spune ca reteta se prepara si foarte rapid. Punem la foc o cratita cu cateva linguri de ulei si adaugam doi catei de usturoi tocati. Amestecam si, atunci cand simtim ca usturoiul incepe sa-si elibereze aroma (cam dupa un minut), punem burta de vita fiarta si tocata fasii de cativa centimetri (mai multe detalii in reteta ciorbei de burta). Tinem burta la foc mediu timp de cateva minute, timp in care preparam un amestec dintr-un ou, 200 ml de smantana, doua lingurite de faina si 200 ml de supa de vita pe care o obtinem fierband cateva bucati de oase/ picioare de vita (sau putem folosi doar apa cu legume in care a fiert burta). Amestecam foarte bine ingredientele, asigurandu-ne ca nu raman cocoloase de faina si apoi turnam totul peste fasiile de burta. Lasam tuslamaua sa fiarba aproximativ zece minute, apoi ne condimentam mancarea cu sare si piper dupa gust si oprim focul. Daca la sfarsit ni se pare ca tuslamaua este prea groasa, o putem subtia cu putina supa - daca mai avem - sau, daca nu, cu putina apa calduta. Atunci cand servim tuslamaua de burta, ii adaugam usturoi pisat si putina zeama de lamaie (trebuie neaparat s-o gustam, pentru a sti cat anume sa punem).
Lectura optionala. Deoarece dureaza destul de mult (chiar si daca folosim o oala sub presiune), ideal ar fi ca, atunci cand facem ciorba de burta, sa punem la fiert mai multa burta decat ar fi nevoie, impuscand astfel doi iepuri dintr-o lovitura (daca tot ne apucam de fiert, macar sa obtinem doua feluri de mancare). Si nu trebuie sa ne speriem de monotonie, deoarece burta fiarta poate fi pastrata fara probleme timp de cateva zile in frigider (la fel si o parte din zeama in care a fiert), pana cand decidem sa preparam tuslamaua.
Am scris mai devreme ca detalii despre cum fierbem burta pot fi citite in reteta ciorbei de burta publicata acum cativa ani, insa voi explica pe scurt si aici, pentru a fi sigur ca vede toata lumea. Deci, fie fierbem burta in apa, fie in zeama in care am fiert oasele de vita pentru supa (daca o facem). Pentru aroma, punem o ceapa mica (intreaga), un morcov, un sfert de telina si niste piper boabe, fierband totul cateva ore, pana cand se inmoaie burta (si completand din cand in cand cu apa fierbinte, deoarece se va mai evapora).
Ca mai toate retetele, si cea de tuslama pare sa aiba mai multe variante - deci putem improviza fara griji pentru a o adapta gusturilor noastre.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)