Tocăniţă de vită

Tocanita de vita
Ingrediente reteta Tocanita de vita:
  • 400 g carne de vita
  • un pahar vin
  • o lingura faina
  • o lingura boia dulce
  • un morcov
  • o ceapa
  • un ardei
  • un dovlecel
  • 3 foi de dafin
  • o legatura patrunjel
  • sare, piper si ulei
Tocanita de vita ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Spalam carnea de vita si o taiem cubulete de marime potrivita. Curatam ceapa, morcovul si ardeiul, apoi le tocam dupa preferinta. Punem cateva linguri de ulei la incins intr-un vas, iar atunci cand uleiul incepe sa sfaraie adaugam legumele tocate. Le lasam la calit doar cateva minute, atat cat sa se inmoaie putin. Atunci adaugam cubuletele de carne de vita si le calim alaturi de legume pana cand carnea de vita isi va schimba culoarea. Dupa ce am calit carnea de vita, turnam in tocanita paharul de vin si punem foile de dafin. Ideal ar fi sa folosim un vin bun, deoarece cu cat vinul este mai bun cu atat tocanita de vita ne va iesi mai aromata. Tot acum adaugam si niste apa - cantitatea de apa variaza in functie de cat de mult sos ne dorim sa fie in tocanita. Acoperim vasul si lasam tocanita de vita la fiert in jur de 30-40 minute, la foc mediu. Timpul de fierbere al carnii de vita difera foarte mult de la o carne la alta, in functie de cat de batrana a fost vita. De aceasta data eu am avut noroc si am nimerit o carne de vita care s-a facut repede, insa este obligatoriu sa incercam carnea pentru a verifica daca s-a facut sau nu. Dupa ce carnea de vita se fragezeste, adaugam dovlecelul taiat cubulete si boiaua de ardei dulce. Nu este obligatoriu sa punem dovlecel in tocanita de vita, dovlecelul il putem inlocui fara probleme cu cartofi sau orice alte legume avem la indemana. Am adaugat dovlecelul in tocanita doar dupa ce carnea de vita s-a fiert, asta pentru a pastra dovlecelul intact. Din momentul in care am adaugat dovlecelul, mai lasam tocanita de vita la fiert maxim un sfert de ora. Dizolvam faina adaugand peste ea cateva linguri din zeama din tocanita, dupa care o punem in tocanita de vita cu cinci minute inainte de a o lua de pe foc. Daca la sfarsit tocanita de vita ni se pare ca nu este indeajuns de groasa, mai adaugam putina faina - in caz contrar mai adaugam putina apa - si o mai lasam la fiert cateva minute. Tocam marunt patrunjelul si il punem imediat ce luam tocanita de vita de pe foc, apoi amestecam.
Tocanita de vita reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocanita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

33 de comentarii:

  1. Ce pofta mi-ai facut :) nu am mai mancat de o vesnicie.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai intai inabusi legumele??/ si apoi adaugi carnea ?????????? eu credeam ca e invers . carnea de vita e mai tare si se inabuse torni cate unpik de apa fierbinte peste carne intai, pana se mai inmoaie unpik si dupa adaugi legumele <<> pana ai pus carnea se fac legumele. SI ALTCEVA, DE BACTERIE AI AUZIT???

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca am ajuns sa-mi fac griji pentru o bacterie, atunci devin paranoic :)) Din cate stiu, organismul are nevoie se de microbi, bacterii pentru a produce anticorpi. In fine, nu sunt nici doctor si nici bucatar, deci nu pot spune ca ma pricep prea bine. Eu am scris aici reteta de tocanita de vita exact asa cum o fac eu. Fiecare e liber s-o faca asa cum vrea sau asa cum stie. Sa nu ma intelegi gresit, nu ma deranjeaza deloc criticile, insa atunci cand ai zis si de bacterii deja parca m-ai cam luat la rost. Pana la urma, e blogul meu si pot sa pun si capsuni in tocanita mea de vita daca asa-mi place mine :)) Nu oblig pe nimeni sa-mi faca retetele si n-am pretentia ca sunt vreun mare bucatar. Blogul asta e facut in primul rand pentru mine si apoi pentru cititori, nu m-a angajat nimeni aici sa fac educatie ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze Domnule <> nu te am luat la rost. Am gatit tocanita si stii ceva???? a iesit super de m am lins pe degete. MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere, dar sa stii ca nu e nevoie sa-mi multumesti - parca ma simt aiurea :) Pana la urma nici nu stiu de ce am scris atata la comentariul anterior. Sunt constient ca nu toata lumea poate fi de acord cu mine, cu felul meu de a gati sau cu gusturile mele. Dar vad ca tin cu tot dinadinsul sa comentez eu ceva, probabil sa ma dau important :D
    Tocanita de vita asa am facut-o prima data, mi s-a parut buna si am continuat s-o fac la fel. Asta nu inseamna ca e perfecta, dar eu consider ca daca gasesc ceva bun, atunci incetez sa mai caut ceva si mai bun. Oricun nu fac foarte des tocanita de vita, asa ca n-are rost sa caut o reteta mai buna. Dar oricine e binevenit sa scrie aici reteta personala, oricand sunt dispus sa experimentez (in cazul in care ma atrage).

    RăspundețiȘtergere
  6. In tocanita de vita am pus vin rosu. Cum la carnea de vita se recomanda vinul rosu, cred ca si la tocanita de vita tot el este cel mai potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  7. salut, probabil ca sa nu ai surprinze cu fiertul carnii de vita, ar merge mai bine carnea de vitel.

    RăspundețiȘtergere
  8. Clar, carnea de vitel ar fi ideala. Insuficient fiarta, carnea de vita batrana poate parea uneori un fel de guma de mestecat :)

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte bun! multzumesc.... si ce bine ca nu necesita suc de rosii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu placere! Dar ce ai cu sucul de rosii? :))

    RăspundețiȘtergere
  11. tuica adaugata la ceapa, morcovul si ardeiul calit, inainte de a adauga carnea ... da o aroma excelenta ... in rest, toate ingredientele sunt de gulas unguresc, daca pui si boia iute sau ardei iute chiar e foarte aproape de asa zisul original

    RăspundețiȘtergere
  12. La tuica nu m-am gandit niciodata :D, in schimb mi-as dori sa prepar un gulas adevarat. Cred ca voi face reteta in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am probat si eu reteta ta.A iesit super buna.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Am vazut si comentariul meu precedent - intre timp am facut gulasul, chiar iti recomand sa incerci reteta.

      Ștergere
  14. eu de cate ori gatesc carne de vita este tare ca nu o poti manca ,imi spui te rog cum sal pregatesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, depinde ce anume vrei sa prepari din carnea de vita. Daca iti doresti aceasta tocanita, atunci este suficient sa respecti indicatiile retetei si carnea de vita te va surprinde in mod placut.

      Ștergere
  15. asa am sa fac multumesc pt.raspun,am sa fac si eu reteta asta ca mi se pare super si dupa aia am sa-ti spun cum mi-a iesit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, ar trebui sa primesc multumirile dupa ce-mi confirmi ca ai fost multumita de tocanita de vita. Spor la gatit!

      Ștergere
  16. buna, in loc de vin pot folosi apa? sau ce imi recomanzi...?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. apa oricum o pui...vinul e ptr o aroma mai placuta a felului de mancare pe care il prepari!

      Ștergere
    2. Asa cum a spus si Elena, vinul e pentru a aroma tocanita. Daca renunti la acesta, poti completa cu apa sau cu o supa de vita, de exemplu.

      Ștergere
  17. eu acum incerc reteta....o sa scriu dupa ce a iesit :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca a fost pe placul tau. Si-ti multumesc pentru raspunsul de mai sus, spre rusinea mea, mie mi-a luat trei zile sa vad intrebarea...

      Ștergere
  19. Eu sunt la inceput cu bucataria. De cand am descoperit site-ul acesta parca gatesc mai des :)) Nu-mi plac retelele care au ingrediente de care nu am auzit si nu stiut unde le gasesc. Ma tot plangeam ca nu gasesc un site cu retete "normale" :)) In weekend am gatit prima oara cu vita si a iesit foarte bun. Concluzia e ca invat sa gatesc cu barbat la cratita :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mi-a placut cum suna concluzia ta. Adevarul este ca si eu am invatat alaturi de cititorii mai vechi, atunci cand am inceput blogul eram total pe langa gatit si bucatarie. Site-ul l-am facut initial mai mult pentru mine, ma enerva faptul ca imi renovasem bucataria si vroiam s-o folosesc si eu din cand in cand, insa gaseam pe net numai retete sofisticate si cu ingrediente pe care mi-era greu sa le gasesc sau chiar si sa le cumpar (pentru ca ori erau scumpe, ori le foloseam probabil din an in Paste - cum ar fi sosul Worchestershire, pe care l-am cumparat pentru o reteta simpla - salata Caesar - si pe care-l tin degeaba prin bucatarie de aproape un an). Pana la urma, am realizat ca cele mai bune retete sunt tot cele simple si cu ingrediente obisnuite, asa cum e aceasta tocanita de vita.

      Ștergere
  20. Mama imi spune deja "m-ai innebunit cu barbat la cratita!cine e barbatul asta?!" :))) M-am prapadit de ras cand am auzit-o :)) Imi da si ea sfaturi la telefon cand sunt nelamurita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Bine ca n-ai un sot pe care sa-l innebunesti cu barbat la cratita, atunci probabil nu-ti mai ardea de ras... Spune-i mamei ca ma cheama Robert, poate asa e mai putin reticenta :D

      Ștergere
  21. Salut ,
    fratioare cred ca am facut-o pe treaba...
    dupa ce mazarea cu pui si ciupercile de post mi-au iesit ca la carte ... cu tocanita de vita cred ca am dat-o de gard... e drept a mea doamna a fost plecata in delegatie la un control si am ramas "Kevin" ,ca urmare am facut putina mancarica.. ingredientele... by the book... cu singurul amendament... m-a pus ..nush cine.. sa citesc comentariile si am vazut ca se poate pune tzuica ..numa ca eu nu am avut tzuica si am pus palinca, fratioare si lume buna ..ori am avut eu un noroc chior ori asa se face , ca a iesit o mancare de numa-numa, dar nush de ce am senzatia ca sunt pe langa original..si ca urmare m-am hotarat sa mai trag un rand (fara palinca;) )

    Cu Stima,
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Cristi! Daca tot ai ramas singur acasa, ai profitat de ocazie si ai incercat palinca in tocanita de vita (cam asa cum Kevin a incercat after-shave-ul tatalui :)) ) Sunt curios care va fi pana la urma reteta ta preferata...

      Ștergere
  22. Buna, Tocanita a iesit foarte gustoasa! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Si multumesc! Desi meritele nu sunt doar ale mele - eu am furnizat reteta, insa tu ai preparat tocanita.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)