Prăjitură cu mere de post

Prajitura cu mere de post reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu mere de post:
  • pentru foile prajiturii:
  • 250 g margarina (un pachet)
  • 100 g zahar
  • 250 ml apa minerala (optional)
  • un pliculet praf de copt (10 g)
  • faina cat cuprinde (circa 600 g)
  • pentru umplutura prajiturii:
  • 1,5 kg mere
  • 100 g zahar
  • o lingurita scortisoara
  • 4 linguri apa
  • 2 linguri gris
  • 200 g miez de nuca (optional)
Prajitura cu mere de post ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
In lista cu ingredientele prajiturii cu mere am trecut doua ingrediente ca fiind optionale: nuca (de care ne putem lipsi fara probleme) si apa minerala (prajitura iese bine-mersi si cu apa de la robinet). Margarina ar putea fi si ea optionala, asta deoarece o putem inlocui cu unt (daca nu vrem sa obtinem neaparat o prajitura cu mere de post). Prepararea umpluturii prajiturii. Spalam un kg si jumatate de mere, le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. Punem merele rase intr-o cratita pe care o asezam pe plita aragazului, adaugam patru linguri cu apa, 100 g de zahar si amestecam bine. Lasam umplutura de mere a prajiturii la foc aproximativ 15 minute, avand grija sa amestecam din cand in cand. La sfarsit, adaugam o lingurita cu scortisoara, cele doua linguri cu gris si 200 g de nuca maruntita (nu macinata, ideea este sa se simta bucatile de nuca) Prepararea foilor prajiturii. Maruntim un pachet de margarina si il punem la topit la bain-marie - adica punem o cratita cu apa la foc si asezam deasupra acesteia vasul cu margarina (prajitura cu mere ar iesi mult mai gustoasa cu unt, doar ca nu va mai fi de post). Aburii formati vor topi in cateva minute margarina si atunci este momentul sa adaugam 100 g de zahar, un pliculet cu praf de copt si 250 ml de apa minerala. Amestecam compozitia foilor prajiturii pana cand se dizolva zaharul, apoi incepem sa adaugam faina (in ploaie). Pentru siguranta, trebuie sa avem la dispozitie aproximativ 750 g, aluatul foilor fiind cel care ne va "spune" la final cantitatea exacta - aluatul pentru prajitura cu mere trebuie sa fie suficient de tare pentru a putea fi intins cu usurinta, deci adaugam treptat faina si il tot framantam pana cand se intareste. Acoperim vasul sau punem aluatul intr-o folie de plastic si il introducem in frigider pentru aproximativ 30 de minute. Tapetam blatul de lucru cu putina faina, scoatem aluatul rece din frigider si il impartim in doua bucati aproximativ egale. Cu ajutorul unui sucitor (sau chiar al unei sticle), intindem prima bucata de aluat pana cand obtinem o foaie de marimea tavii in care avem de gand sa coacem prajitura cu mere. Asezam apoi foaia in tava tapetata cu hartie de copt (sau unsa cu ulei si presarata cu putina faina) si o adaptam cat mai bine dimensiunilor tavii (presand-o cu degetele acolo unde nu este suficienta si decupand-o cu un cutit acolo unde este prea multa). Peste foaia prajiturii asezam compozitia de mere, incercand s-o distribuim cat mai uniform. Intindem si cea de-a doua bucata de aluat, asezam foaia obtinuta in tava deasupra compozitiei de mere si o intepam din loc in loc cu o furculita (pentru a nu se umfla in timpul coacerii). Pornim cuptorul si introducem tava cu prajitura in momentul in care acesta s-a incins bine. Coacem prajitura cu mere la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 45 de minute. Dupa ce o scoatem din cuptor, lasam prajitura putin la racit si apoi ii presaram deasupra zahar pudra (si acest lucru este optional). Dimensiunile tavii folosite de mine au fost 25x35 cm.
Prajitura cu mere de post reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

15 comentarii:

  1. Aveam pofta deja de cateva saptamani de o prajitura/placinta cu mere si cand am vazut reteta ta nu am mai rezistat am fugit am mai luat ce mi lipsea din ingrediente si m am pus pe treaba.A iesit absolut delicioasa.Multumesc mult pt reteta si tine o tot asa retetele tale sunt geniale iar modul in care explici e pe intelesul tuturor:*
    Ana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, deci ne-am sincronizat perfect cu reteta prajiturii cu mere :) Ma bucur ca ti-a placut si mai ales ca ti-ai facut timp sa-mi scrii si sa ma lauzi in "halul" asta :)

      Ștergere
  2. Azi mi-am propus sa fac o baclava. Am venit direct la tine. Am cautat si ... surpriza... n-am gasit. Cand ne pregatesti o baclava delicioasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De vreo doi ani tot zic ca voi publica si o baclava, insa tot uit de ea. Nu stiu cum reusesc contraperformanta asta, mai ales ca traiesc in Constanta baclavaua imi sare in ochi tot timpul :)

      Ștergere
    2. Deocamdata mai poate astepta reteta. Avem turtele de craciun. Nu stiu daca la Constanta se fac. Eu le-am copt deja. Iti trimit :)

      Ștergere
  3. foooaaarte buuuna!foaia iese criminal!inca o data complimenti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Aurora! Meritul este si al celui care prepara reteta, nu doar al celui care-o scrie ;)

      Ștergere
  4. Blatul iese cumva tare sau moale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu de dat un raspuns clar la aceasta intrebare :) Dar, daca e sa aleg, pot spune ca blatul acestei prajituri cu mere iese mai degraba moale (insa nu pufos!).

      Ștergere
  5. nu mi-a iesit... cred ca am facut aluatul prea tare.. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca prajitura n-ar iesi datorita aluatului prea tare (adica in care sa fi pus prea multa faina)... Mai degraba suspectez praful de copt folosit (fie a fost expirat, fie a stat in umezeala si astfel si-a pierdut proprietatile).

      Ștergere
  6. Heloo !!! am facut si eu prajitura foarte buna :) :) insa merele au iesit mai inchise la culore fata de de cele din fotografie :( :( oare de de ? exista un secret?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hellooo! :) Bineinteles ca exista un secret pentru a mentine merele deschise la culoare, insa n-am adus vorba despre el in reteta deoarece m-am gandit ca nu conteaza culoarea umpluturii, fiind vorba despre o prajitura cu mere fara pretentii...
      Merele rase oxideaza, deci ar trebui sa le stropim cu putina zeama de lamaie pentru a-si pastra culoarea sau/si sa le folosim imediat, nu sa le radem cu mult timp inainte de a le pune la calit. Apoi, din cate am impresia, s-ar putea sa mai conteze si soiul merelor folosite... Am citit undeva ca merele nici macar n-ar trebui date pe o razatoare de metal (evident, a mea e de metal).
      Oricum, eu nu am stropt merele rase cu zeama de lamaie, doar le-am pus la calit imediat ce le-am ras (si poate am avut si un pic de noroc :) ).

      Ștergere
  7. Reteta este usor de preparat si prajitura foarte buna. Mie in general nu prea imi ies retetele; de data asta am fost surprinsa!
    Mersi,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai fost surprinsa inseamna ca n-ai mai gatit retete de pe blogul meu :) Chiar daca nu ai experienta in bucatarie, surprinsa ar trebui sa fii doar daca nu-ti iese vreo reteta. Nici eu nu sunt vreum mare maestru bucatar si tocmai de aceea explic retetele exact asa cum mi-ar placea mie sa le citesc data viitoare cand le voi reface - pentru ca uneori asta se intampla dupa ceva timp si iti dai seama ca mai uit :)) Nu ma crede pe cuvant, te astept sa-mi verifici afirmatiile testand cateva retete noi de prajituri ;)

      Ștergere

.