Ruladă de porc cu omletă (la cuptor)

Rulada de porc reteta
Ingrediente reteta Rulada de porc cu omleta si carnat:
  • un kg carne de porc
  • o bucata carnat afumat (200 g)
  • 3 oua
  • un ardei rosu
  • o ceapa
  • 2 lingurite boia de ardei
  • 2 lingurite cimbru
  • 200 ml vin
  • sfoara pentru legat
  • ulei, sare si piper
Rulada de porc ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Rulada de carne arata destul de impresionant in farfurie si asta ii face pe multi sa creada ca reteta este greu de preparat sau ca necesita experienta in bucatarie. Nimic mai gresit, daca cineva se simte in stare sa faca o omleta, atunci ar trebui sa poata face si o rulada de carne, mai ales daca apeleaza la varianta mea simpla (nu cred ca-ti trebuie cine stie ce dexteritate pentru a lega fedeles o bucata de carne si a seta cuptorul pe temperatura medie). Daca tot am vorbit despre reteta mea simpla de rulada de porc, acum sa zic pe scurt si ce anume presupune aceasta: un carnat invelit cu omleta, care la randul ei este invelita cu carnea de porc si apoi totul este dat la cuptor. Pregatim carnea de porc, adica o taiem in asa fel incat sa obtinem o bucata cat mai mare pe care sa o putem rula (nici aici nu ne trebuie vreun talent de macelar, la o adica putem taia carnea de porc in mai multe fasii subtiri, important este sa reusim s-o legam bine la sfarsit). Pentru rulada de porc putem folosi pulpa, muschi sau orice alta carne pe care putem sa o transformam intr-un fel de "foaie". Batem bine carnea (daca nu avem o bucatarie foarte bine dotata, o putem bate chiar si cu fundul unui borcan), la fel ca pentru snitel (avand insa grija sa nu o rupem). Apoi condimentam carnea de porc cu doua lingurite de boia (dulce sau iute, in functie de gusturile fiecaruia), doua lingurite de cimbru, sare si piper. Prepararea omletei pentru rulada de porc. Curatam si tocam feliute subtiri o ceapa si un ardei (este de preferat sa folosim ardei rosu, pentru a contrasta cat mai puternic cu galbenul oualor). Punem pe plita o tigaie cu cateva linguri de ulei si adaugam legumele tocate atunci cand uleiul s-a incins. Le lasam la calit timp de cateva minute, pana se inmoaie putin si apoi adaugam trei oua batute (cu putina sare si piper). Prajim omleta pe ambele parti, avand grija sa n-o rupem atunci cand o intoarcem (sau, daca o rupem, macar sa n-o facem prea rau). Asamblarea ruladei de porc. Imediat ce luam omleta de pe foc, o asezam pe bucata de carne pregatita anterior si in mijlocul omletei punem o bucata de carnat afumat (de aproximativ 200g, insa marimea acestuia ar trebui sa fie in functie de cat de mare este bucata noastra de carne de porc). Am ales sa folosesc un carnat afumat pentru a da si mai mult gust ruladei, insa putem folosi un carnat simplu, daca nu ne place afumatura. Rulam carnea cu grija, iar in cazul in care bucata de carne este mai mare decat omleta (asa cum a fost in cazul meu), o rulam indoind marginile in interior (formand practic un fel de sarma uriasa). Apoi legam rulada de porc cu sfoara (pentru ca altfel sunt sanse mari sa ni se desfaca la cuptor). Asezam rulada intr-o tava si turnam peste 200 ml de vin rosu. Introducem tava in cuptorul incins si coacem rulada de porc la foc potrivit (175 grade C) timp de aproximativ o ora (pana cand se rumeneste frumos). Va trebui ca din cand in cand sa stropim rulada cu zeama din tava. Daca nu ne atrage combinatia de omleta cu carnat, putem folosi orice alta umplutura consideram ca ne-ar fi pe plac (de exemplu, umplutura de ciuperci a ruladei mele de pui).
Rulada de porc cu omleta reteta
Nu ne sunt necesari mai mult de doi metri de sfoara - in imaginea retetei apare un ghem intreg, insa mai mult pentru "impresia artistica" (asta ca sa nu zic ca de fapt comoditatea este cauza). Am incercat sa redau cat mai bine in imaginile retetei modul in care am legat rulada, mi se pare mai greu sa explic cum ii facem un nod zdravan la inceput si cum trecem apoi de fiecare data capatul sforii pentru a ajunge la cel de-al doilea nod de la sfarsit - insa cititorii blogului sunt in general oameni mai inteligenti decat mine si sunt convins ca nu vor vedea vreun nod gordian in reteta mea :)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

13 comentarii:

  1. Arata delicios, dar cred ca nu e foarte sanatos sa o mananci mai mult de o data pe an :) Multumesc pentru reteta pas cu pas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Radu! Tocmai d`asta am postat reteta tocmai in perioada sarbatorilor, sperand ca poate acum trece neobservata de catre cei care evita mancarurile "grele" - doar Craciunul e perioada abuzurilor alimentare, nu? :)

      Ștergere
  2. Pot sa zic..wow.....inainte de "La multi ani?"Sunt convinsa ca e atat de buna pe cat de bine arata. O idee buna...multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Multi Ani, Anda! Poate si pui reteta in aplicare, nu strica sa te convingi 100% :D

      Ștergere
  3. Buna seara.De curiozitate...ce recomandati garnitura la rulada de porc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, eu as alege o garnitura simpla la rulada de porc - niste muraturi sau o salata de varza.

      Ștergere
  4. buna ziua. am o mica nelamurire. in tava se pune doar vinul rosu fara nici un pic de ulei? m-as bucura mult de un raspuns, pentru ca vreau sa o prepar azi. multzumesc si o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Vinul rosu ar trebui sa fie suficient (nu prajim rulada), insa nici nu strica daca punem si putin ulei... Mie mi s-a parut inutil, asa ca nu am pus. Spor la gatit!

      Ștergere
  5. Buna,vreau sa prepare reteta ta astazi si am nevoie de 2 sfaturi;1-cu ce pot inlocui vinul?...2-nu am sfoară ci doar niste ace pentru rulada pe care sper sa învăț sa le folosesc astazi cu ajutorul tau.Mersi si astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sau pot inlocui acele cu ață mai groasă de cusut???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, vinul l-ai putea inlocui cu putin otet diluat cu apa, insa nu-ti recomand s-o faci. Mai degraba as face friptura fara vin - multa lume e de parere ca nu trebuie pus in mancare vinul pe care altfel nu l-am bea :) Poti lega rulada cu o ata de cusut (pui mai multe si le rasucesti putin). Spor la gatit, Claudia!

      Ștergere
    2. Buna si multumesc pt.răspunsul tau f.prompt.Acum gătesc reteta ta si sunt convinsă că v-a fi buna.Nu vreau sa uit sa-ti multumesc pt.rețetele tale probate si de care am fost super mulțumită.In plus de asta am invatat sa gătesc...chiar sti sa "predai" aici in mediul virtual.

      Ștergere
    3. Cu placere, Claudia... si sper sa ma ierti daca nu intotdeauna voi reusi sa fiu la fel de prompt. Probabil ma straduiesc sa "predau" cat mai bine reteta pentru a nu trebui apoi sa raspund avalansei de intrebari cu care as fi "bombardat" de catre cititorii nelamuriti pe deplin :)
      Ma bucur sa aud ca am reusit sa te ajut in bucatarie si, in caz ca nu am facut chiar totul "ca la carte", important e ca rezultatul retetelor te-a multumit.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)