Prăjitură Deliciu (cu blat din nucă)

Prajitura Deliciu cu blat din nuca si crema reteta
Ingrediente reteta Prajitura Deliciu cu blat din nuca si crema:
  • pentru blatul prajiturii Deliciu
  • 7 albusuri
  • 200 g zahar
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2 linguri pesmet
  • 2 linguri faina
  • pentru straturile adiacente blatului
  • 250 g miez de nuca
  • 250 crema de ciocolata
  • pentru crema prajiturii Deliciu
  • 7 galbenusuri
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri lapte
  • 500 ml frisca lichida
  • un pliculet gelatina (10 g)
  • pentru stratul de biscuiti
  • 200 ml cafea
  • 24 biscuiti (un pachet)
Prajitura Deliciu cu blat din nuca si crema - toate ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Prajitura Deliciu presupune un blat (din nuca macinata si bezea de albusuri) acoperit cu un strat de nuca maruntita (coapta in acelasi timp cu blatul) si apoi uns cu crema de ciocolata. Fiind mare amator de retete simple, eu as putea sfarsi reteta aici, deoarece consider ca aceasta deja ar fi o prajitura reusita... insa prajitura Deliciu trebuie sa se ridice la inaltimea numelui, asa ca blatul este apoi acoperit cu o crema (din galbenusuri si frisca lichida), peste crema se aseaza un strat de biscuiti inmuiati in cafea care apoi sunt acoperiti cu un strat subtire din aceeasi crema, totul fiind la sfarsit pudrat cu cacao. Prepararea blatului prajiturii Deliciu. Batem spuma sapte albusuri (carora le punem un praf de sare), iar atunci cand acestea si-au marit considerabil volumul incepem sa adaugam, treptat, cele 200 g de zahar. Continuam sa mixam pana ce se topeste tot zaharul si obtinem o bezea tare si lucioasa, apoi adaugam doua linguri de pesmet, doua linguri de faina si patru linguri de nuca macinata (lingurile nu trebuie sa fie nici rase, nici cu varf). Incorporam ingredientele blatului cu ajutorul unei spatule (fara mixer!), incercand sa nu stricam bezeaua. Tapetam tava cu hartie de copt (am copt prajitura Deliciu intr-o tava cu dimensiunile 25x35cm) si presaram pe fundul tavii 250 g de miez de nuca maruntit (doar il rupem cu mana, nu trebuie sa exageram cu maruntitul). Turnam apoi in tava compozitia blatului de nuca cu bezea si o nivelam usor cu spatula. Introducem tava in cuptorul foarte bine incins si coacem blatul prajiturii Deliciu timp de aproximativ 20-25 de minute, la foc mediu (175-180 grade C). Atunci cand blatul este rumenit, il scoatem din tava, dezlipim hartia de copt, il intoarcem cu nuca in sus si il lasam sa se raceasca. Dupa ce ne asiguram ca blatul s-a racit complet, intindem uniform peste partea cu nuca un strat de crema de ciocolata (circa 250 g). Unele retete renunta la stratul de crema de ciocolata, deci putem s-o facem si noi in caz ca nu ne surade ideea ori nu avem o astfel de crema prin bucatarie - totusi, recomandarea mea este sa-l pastram. Prepararea cremei prajiturii Deliciu. Punem intr-un vas cele sapte galbenusuri peste care adaugam sapte linguri de lapte si sapte linguri de zahar. Amestecam foarte bine ingredientele si punem vasul la fiert la bain-marie (adica nu il punem direct pe aragaz, ci il asezam deasupra altui vas in care se afla apa, pentru a fierbe la aburii degajati de aceasta). Tinem crema de galbenusuri la fiert pana cand se ingroasa, avand grija sa amestecam in ea din cand in cand (dureaza in jur de 10-20 minute). Profitam de timpul in care crema sta la foc pentru a pregati frisca si gelatina (adica batem bine 500 ml frisca lichida si o introducem in frigider pentru a se mai intari pana cand ii vine randul s-o folosim). Preparam si pliculetul de gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (adica o hidratam si o dizolvam la bain-marie - atentie, isi pierde proprietatile daca o oparim!). Turnam gelatina peste crema calduta-spre rece, amestecam bine si apoi turnam totul peste frisca de la frigider. Amestecam pana cand se incorporeaza si lasam apoi crema prajiturii Deliciu sa stea in frigider timp de zece minute (cat sa se intareasca putin, deoarece initial aceasta este destul de lichida si ne-ar curge de pe blat). Asamblarea prajiturii Deliciu este de fapt o continuare a asamblarii pe care am inceput-o atunci cand am asezat stratul de nuca pe fundul tavii si apoi am uns blatul cu crema de ciocolata. Turnam cam doua treimi din crema peste blatul cu nuca, o intindem uniform si apoi asezam un strat de biscuiti imbibati cu cafea (va trebui sa introducem fiecare biscuit in cafea si sa-l asezam rapid pe prajitura, altfel biscuitii se vor rupe). Peste stratul de biscuiti intindem apoi restul de crema si introducem prajitura in frigider (nu trebuie sa masuram exact straturile de crema, ideea este ca prajitura Deliciu sa aiba deasupra un strat mai subtire decat cel de sub biscuiti). Pentru a evita complicatiile, crema care va fi pusa deasupra este bine sa fie tinuta in frigider in timpul in care imbibam biscuitii cu cafea si-i asezam peste primul strat de crema (o vom scoate din frigider doar in momentul in care suntem pregatiti s-o intindem). Optional, prajitura Deliciu poate fi pudrata cu cacao in momentul servirii.
Prajitura Deliciu cu blat din nuca si crema pudrata cu cacao
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu nuca!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

2 comentarii:

  1. Am facut prajitura, e un deliciu. Nu am pus gelatina in crema, e ok si far ea crema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca ti-a placut prajitura, Camelia. Gelatina este trecuta in reteta si pentru siguranta (asa stim sigur ca nu va curge), dar si pentru consistenta aparte pe care i-o confera cremei.

      Ștergere

.