Prăjitură cu căpşuni şi frişcă

Prajitura cu crema de capsuni si frisca reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de capsuni si frisca:
  • pentru blatul prajiturii:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • pentru crema de capsuni si frisca:
  • 500 g capsuni
  • 200 ml frisca
  • 4 linguri zahar
  • o lingurita coaja de lamaie rasa
  • un pliculet gelatina (10 g)
  • pentru glazura prajiturii:
  • un plic tort gelle (optional, putem folosi si altceva)
  • 2 linguri zahar
  • 250 ml apa
Prajitura cu crema de capsuni si frisca ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
In ciuda aspectului oarecum pretentios din poze, prajitura cu crema de capsuni si frisca este destul de simplu de preparat. Pentru poza am "decupat" prajitura cu ajutorul unui pahar, insa nu recomand nimanui sa faca asta - parca mi-a fost mai usor sa fac prajitura decat s-o scot mai apoi din pahar intacta pentru pozele retetei :) Incepem prin a prepara blatul prajiturii cu crema de capsuni si frisca. Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile si apoi adaugam pe rand cele patru linguri de zahar. Dupa ce am incorporat zaharul, adaugam pe rand fiecare galbenus si cele patru linguri de faina. Amestecam usor de jos in sus pentru a mentine pufoasa compozitia blatului prajiturii. Turnam compozitia in forma de tort si o introducem in cuptorul incins (blatul prajiturii se coace aproximativ 20-30 minute). In timp ce se coace blatul, vom prepara crema de capsuni si frisca a prajiturii noastre. Spalam capsunile, le inlaturam coditele si le taiem pe jumatate. Punem intr-o cratita capsunile, adaugam patru linguri de zahar si punem cratita la foc. Lasam capsunile la foc mediu in jur de 10-15 minute, pana cand se topeste zaharul si crema incepe sa se lege putin. Apoi luam crema de capsuni de pe foc, o lasam putin sa se mai raceasca si o punem peste frisca batuta si amestecam bine. Pentru mai multa siguranta, am adaugat si un pliculet de gelatina in crema de capsuni si frisca (preparam gelatina conform instructiunilor aflate pe ambalaj). Intindem apoi cat mai uniform pe blatul prajiturii crema de capsuni si frisca obtinuta. Pentru glazura prajiturii cu crema de capsuni si frisca putem folosi orice dorim, iar daca eu am ales varianta cea mai simpla si rapida, asta nu inseamna ca este neaparat cea mai buna sau cea mai inspirata. Amestecam plicul de tort gelle cu doua linguri rase de zahar si adaugam 250 ml de apa (sau suc de fructe). Lasam glazura la foc cateva minute (fara insa a o fierbe). Turnam imediat glazura peste prajitura cu crema de capsuni si frisca si apoi o lasam sa stea peste noapte la frigider. Cu cat tinem prajitura mai mult timp la frigider, cu atat blatul acesteia se insiropeaza mai bine de la crema de capsuni si frisca.
Prajitura cu crema de capsuni si frisca reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu crema!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

52 de comentarii:

  1. Deci da, ma scurg, ma lichefiez, ma transform in saliva, in sirop de capsuni! Simt moliciunea blatului pe ale mele papile, uf:))! Ce e asta ce ai facut tu aci:-w?

    RăspundețiȘtergere
  2. asa barbat , da.... sa faca asa bunaciuni....
    exceptional arata

    RăspundețiȘtergere
  3. am sa o prepar chiar azi,nu-i pot rezista

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bunaciune de praji ai mai facut mai BARBATE ...si mai mult de-atat si roz ,pfffff , sa mor si alta nu .
    Pastram la favorite , ca altfel nici nu se poate .
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  5. Banuiam eu ca prajitura asta cu crema de capsuni roz va parea irezistibila, acum sa vedem cum va mai parea si dupa ce va fi gustata :D Apropo, eu am mancat deja prajitura :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cine ma pune pe mine sa fac revista blogurilor dimineata?????

    RăspundețiȘtergere
  7. pur si ismplu irezistibil!!!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum, uitandu-ma la pozele prajiturii si amintindu-mi cat de gustoasa si racoroasa era, imi dau seama ca merita pe deplin toate laudele voastre :)

    RăspundețiȘtergere
  9. fericine de cine te are! like, like, like de n ori. Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am incercat reteta si a iesit super tare, am impresionat foarte tare doua prietene.
    mersi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu placere, sper sa gasesti pe blog si alte retete care sa produca aceeasi impresie, daca nu chiar si mai buna ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. of.. nu stiu cine esti, dar te'as lua de sot la ce bunatati faci aici :)) ma plictisesc sa gatesc cu orele singura :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci te-am cam impresionat cu prajitura asta din moment ce ai intentii serioase cu mine... :D

      Ștergere
  13. daca iti arat si prajiturile mele, ai sa intelegi de ce m'ai impresionat :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Cine stie... doar se zice ca frumusetea sta in ochiul privitorului. Acum sa speram ca, folosind reteta mea, prajitura iti va iesi la fel ca in fotografii.

      Ștergere
  14. acum o incerc si eu pe asta, sa vad ce iese :D

    RăspundețiȘtergere
  15. ti'am dat add, nu stiam k ai si pagina de fb. cata mancare ai acoloooooooo. ma tii ocupata de acum cu retetele alea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Iti dau acum confirm. Orice blog culinar care se respecta are pagina de fb, asa ca nu puteam ramane tocmai eu fara :P

      Ștergere
  16. uite prima reteta care nu sufera modificari majore in prepararea ei :D ,singura modificare este la jeleu;am facut jeleul din compot de visine deoarece aici nu au tort gelle...gustul il aflam putin mai tarziu ;) foarte usoara reteta si foarte frumoasa de altfel,o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu majore, dar totusi reteta a suferit modificari :)) E deja "mai tarziu", cum ti s-a parut gustul prajiturii noastre roz?

      Ștergere
  17. sublim, asta este cuvantul potrivit pentru descrierea aceste prajituri,urmeaza cea cu mac :D si din pacate si aceea va suferii modificari :( ,am gasit numai 100 g mac,in completare pana la 150 g voi pune cocos si renunt la ciocolata pentru fetita,inca nu stiu ce voi pune in loc de ciocolata;daca ai vreo idee sunt bucuroasa sa o ascult! o seara frumoasa iti dorim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt de acord ca sublim e cuvantul potrivit pentru prajitura :) Merge folosita nuca de cocos la cealalta prajitura, de fapt chiar asa este reteta originala (ca si tine, eu am adaptat-o). In loc de ciocolata, ai putea sa pui deasupra o budinca frumos colorata.

      Ștergere
  18. astazi am descoperit blogul si deja am listat ...14 retele pentru sarbatori...
    bravo pentru tot...mai barbate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 14 retete?! :) Eu ar trebui sa te laud, probabil de sarbatori vei sta mai mult in bucatarie...

      Ștergere
  19. Pare o prajitura buna pt sfarsitul asta de saptamana dar mai intai trebuie sa imi dau seama ce reprezita plicul de tort gelle si de unde il pot obtine.Profit de ocazie sa imi cer scuze daca sunt prea critica in celelalte comentarii .Chiar daca retetele nu sunt litera de lege pt mine ale tale sunt o adevarata sursa de inspiratie si am avut norocul sa imi iasa bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai de ce sa-ti ceri scuze, Nicoleta. Desi, ca tot omu`, poate am si eu uneori momentele mele mai putin bune, incerc sa nu ma supar deloc atunci cand primesc critici. Daca acestea sunt obiective sau constructive, atunci atat eu, cat si cititorii blogului, avem numai de castigat din asta. E frustrant doar atunci cand se trezeste cineva sa scrie un sec "reteta nu e buna" :)
      Plicul de "tort gelle" este un sortiment de gelatina de la Dr. Oetker (aceasta este rosie sau transparenta, poti da un search pe Google), se gaseste in mai toate magazinele.

      Ștergere
  20. nu ar trebui folosit praf de copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie folosit praf de copt pentru aceasta prajitura (bineinteles, daca tu vrei sa pui neaparat, poti pune). E nevoie doar de un blat subtirel, care va fi suficient de pufos daca mentinem albusurile pufoase atunci cand amestecam compozitia.

      Ștergere
  21. Buna an si eu o întrebare ce este tort gelle asi vrea sa fac si eu acesta prajitura dar nu stiu ce este tort gelle

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Deci n-ai citit comentariile retetei, am raspuns deja putin mai sus la intrebarea ta :) Plicul de "tort gelle" este un sortiment de gelatina de la Dr. Oetker (aceasta este rosie sau transparenta, poti da un search pe Google), se gaseste in mai toate magazinele. La o adica, poti folosi orice glazura crezi tu ca s-ar putea potrivi mai bine prajiturii cu capsuni (sau gusturilor tale).

      Ștergere
  22. Excelenta idee de sezon!!!
    Ai remarcat cata savoare au capsunele romanesti? pietele sunt pline, aroma se simte in aer...
    Deocamdata le mancam asa, natur...
    In weekend, pornim cuptorul! :)
    Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici nu se compara cu cele care se gasesc la vanzare iarna... Doar ca aroma asta a lor te cam "obliga" sa le cumperi, desi inca nu s-au ieftinit foarte mult :) Bine, fata de preturile astronomice din iarna, acum sunt ok.

      Ștergere
  23. buna Robert, felicitari pentru site-ul si retetele tale mi-nu-na-te! ce ma mira e ca doar urmand pasii din retete - ies 100% garantat :)

    as vrea sa incerc aceasta reteta in weekend-cum reusesti sa tai prajitura in bucatii asa rotunde?

    multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Iti spun si care cred eu ca este secretul acelui 100% la reusita retetelor de pe site: faptul ca eu inca ma consider incepator intr-ale gatitului si explic retetele exact asa cum mi-ar placea mie sa le citesc :) As fi putut explica reteta prajiturii astfel: amestecam toate ingredientele, le punem in tava si coacem prajitura. Doar ca atunci nu oricine s-ar mai fi incumetat sa prepare prajitura, micile detalii sunt cele care asigura succesul retetei...
      Am scris la inceputul retetei cum am reusit sa obtin forma rotunda a prajiturii cu capsuni... Asa cum am scris si ca nu recomand asta :) Pur si simplu am pus un pahar deasupra prajiturii, am apasat incetisor pentru a nu presa/ turti prajitura si apoi am scos (cu mare greutate!) bucatica din pahar. Este foarte dificil sa scoatem prajiturica intacta din pahar, am reusit doar dupa ce i-am dat cativa pumni - dar poate gasesti tu o metoda mai putin brutala... :D

      Ștergere
    2. Cred ca cea mai buna metoda ar fii acele inele mici de patiserie sau cum se numesc :P
      Eu le-am luat din auchan cu 6 lei 2 buc :)

      Ștergere
    3. Merci, Brigitta :) Inelele sau formele acelea sunt cu siguranta mult mai bune decat paharul meu - taie mai usor prajitura pentru ca au marginile subtiri si apoi, neavand "fund", prajitura poate fi scoasa usor din ele.

      Ștergere
    4. Multumesc mult pentru raspuns :) o voi incerca in weekend, cu toate ca azi am vazut o reteta pe care ne o facea mama cand eram copiii, acum rasfatz eu copiii mei. un weekedn placut

      Ștergere
  24. L-am pregatit si eu in weekend,DELICIOS :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Deosebita reteta, abia astept sa o incerc - cea cu visine si frisca a fost tare buna, a bucurat multi prieteni :). As avea o singura intrebare - caut o alternativa la tort gelle - crezi ca ar merge un piure(sos) din capsuni foarte fin fiert cu 1-2 linguri zahar pudra si apoi adaugat gelatina?

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. Da, merge sa faci prajitura folosind un sos din capsuni fierte cu zahar pudra si gelatina, nu trebuie neaparat sa folosesti tort gelee. Doar ca trebuie sa ai grija cata gelatina pui... din cate stiu eu, pliculetul acela este pentru o cantitate destul de mare, adica mult mai mare decat ai nevoie pentru prajitura asta.

    RăspundețiȘtergere
  27. In loc de capsuni se poate folosi un amestec de fructe de padure?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate folosi un amestec de fructe de padure, doar ca atunci trebuie neaparat sa nu uitam sa schimbam si numele prajiturii :)

      Ștergere
  28. buna seara. cu ce se poate inlocui plicul gelle pentru glazura? pentru ca eu sunt in strainatate si nu cred ca gasesc asa ceva pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Plicul de tort gelee poate fi inlocuit cu un sos din fructe (nu neaparat capsuni) fierte cu zahar pudra si gelatina.

      Ștergere
  29. Banuiesc ca sosul de capsuni se lasa la racit inainte sa-l punem peste frisca???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai banuit corect, nu este bine sa punem sosul de capsuni chiar imediat ce-l luam de pe plita aragazului. Parca imi amintesc ca am scris asta undeva, insa e posibil sa fi fost pe facebook... :)

      Ștergere
  30. Prajitura ta roz, va deveni un tort-floare :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Super reteta! Am facut-o o data si mi-a iesit super insa cand am facut-o a doua oara nu mi-a mai iesit. Am amestecat crema cu capsunile si am pus si gelatina, exact asa cum ai specficat, insa compozitia s-a lichefiat. Ai idee unde am gresit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai stricat gelatina expunand-o la o temperatura prea ridicata, menirea ei este tocmai aceea de a inchega/intari lichidele. Gelatina isi pierde proprietatile daca nu este preparata corespunzator. Si nu strica nici sa verificam termenul de valabilitate de pe pliculet, nu se stie niciodata...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)