Eclere cu cremă de vanilie

Eclere cu crema de vanilie
Ingrediente reteta Eclere cu crema de vanilie:
  • pentru cojile de eclere:
  • 200 ml apa
  • 5 linguri ulei (120 ml)
  • 5 linguri faina (125 g)
  • 4 oua
  • pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 3 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • esenta de vanilie
coji de eclere cu crema de vanilie ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Incepem cu prepararea compozitiei pentru cojile de eclere. Intr-un vas punem apa la foc impreuna cu cele cinci linguri de ulei. Atunci cand amestecul incepe sa fiarba, oprim focul si adaugam faina (pe toata dintr-o data). Amestecam energic compozitia cojilor de eclere pentru a se desface cocoloasele de faina. Luam cratita de pe foc si o lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, adaugam pe rand cele patru oua si amestecam pana cand ouale se integreaza in compozitia de eclere si aceasta va deveni fina si cremoasa (punem un ou, il incorporam, apoi il punem pe al doilea ou si tot asa pana le incorporam pe toate patru). Formam cojile de eclere cu ajutorul unui sprit (sau pungi pe care o taiem la un capat). Spritam batoane-bete lunguiete de 7-8 cm, insa trebuie sa tinem cont ca aceste coji de eclere isi vor mari volumul in timpul coacerii - deci trebuie sa lasam un spatiu intre ele. Eu am obtinut 25 coji de eclere, 18 dintre acestea incapandu-mi in tava cuptorului. Incingem bine cuptorul si apoi introducem tava cu coji de eclere. Lasam in continuare cuptorul la temperatura ridicata si trebuie sa avem in vedere faptul ca in primele 15 minute trebuie sa nu deschidem deloc cuptorul. Dupa cele 15 minute, timp in care cojile de eclere s-au umflat si au inceput sa se rumeneasca, dam temperatura mai mica si le mai lasam 15-20 minute. In timp ce cojile de eclere sunt la cuptor, ne apucam de preparat crema de vanilie. Amestecam cele trei oua cu zaharul si faina pana cand vom topi zaharul. Peste crema turnam laptele si omogenizam. Punem apoi crema intr-o cratita si o tinem la foc mic pana cand incepe sa se ingroase. Trebuie sa avem grija sa amestecam din cand in cand crema pentru eclere cat timp sta pe foc, deoarece aceasta are tendinta sa se lipeasca de fundul cratitei. Dupa circa 15-20 de minute crema pentru eclere trebuie sa fie gata. Dupa ce oprim focul, adaugam si esenta de vanilie. Crema de vanilie a eclerelor trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase. Inainte de a incepe sa umplem cojile de eclere, lasam crema de vanilie sa se raceasca (vom observa ca ea se va ma intari putin). Taiem cojile de eclere pe jumatate cu un cutit bine ascutit, le umplem cu crema de vanilie si apoi le glazuram cu ciocolata topita sau glazura din comert. Daca nu vrem sa ne mai batem capul cu glazura, putem pudra eclerele cu zahar. Daca nu le servim/ terminam imediat, vom pastra apoi eclerele la frigider.
coji de eclere cu crema de vanilie de casa
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

70 de comentarii:

  1. trebuie sa recunosc ca sunt impresionata de aceasta prestatie a ta la bucatarie!
    eu nu am facut niciodata eclere pana acum -- i am so ashamed!!! trebuie sa incerc! imi parea o reteta dificila.
    iti vand un pont: foloseste la crema de vanilie amidon in loc de faina, iese mai fina (50 gr la 500 ml lapte)
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Claudia mi-a luat-o inainte.....toata lumea face eclere...ce as mai face si eu..dar sunt la regim...dar am facut o salata...ca tare mi-a placut cum arata salata ta....sufleu,Robert,cand faci????

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudia, reteta de eclere nu e dificila deloc. Pare destul de migaloasa la prima vedere, dar de fapt nu dureaza foarte mult. Din ce mi-am dat eu seama, cel mai important lucru este sa ai un cuptor bun, pentru a creste bine cojile de eclere. Am sa incerc amidonul la crema de vanilie, multumesc pentru sfat.
    Ela, sufleul mai are de asteptat, deocamdata ma gandesc serios sa mai fac o portie de eclere pentru a "verifica" sfatul Claudiei :D Stii ca eu exagerez mereu cu dulciurile :))

    RăspundețiȘtergere
  4. haha! nu trebuie sa faci tot eclere!
    eu fac 2 foi mai subtiri de pandispan/chec intr-o froma dreptunghiulara intre care pun crema de vanilie, iar deasupra fructe din compot feliate (eu prefer ananasul) si gelatina pt tarte. las la frigider 2-3 ore. este o prajitura f racoritoare si usoara, nu te poti opri mancand!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  5. Prea tarziu, deja am facut iar eclere :D Dar n-au intrat zilele in sac, voi incerca eu si prajitura ta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. atunci astept feedback ;) Claudia

    RăspundețiȘtergere
  7. poti incerca sa adaugi in crema si o budinca de vanilie,ii da o culoare galbena mult mai frumoasa! Eu am vazut diferenta intre culoarea pe care o da unei prajituri sau creme OUL.Este foarte important sa fie de tara si gainile sa fie hranite cu mancare bio...Ehhhh,desigur,asta cand si daca putem sa gasim astfel de oua...Viata ne cam "obliga"sa ne multumim cu ce avem...!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu incerc sa fac pentru eclere o crema de vanilie cat mai "de casa". La cat sunt de comod, as umple eclerele doar cu budinca de vanilie - daca as avea-o :D Ai dreptate, ouale conteaza foarte mult intr-o crema.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna.Eu acum incerc reteta ta si am observat ca aluatul pentru coji a iesit cam subtire si nu pot face forma in tava...se intinde....am gresit eu undeva si de aia?merci

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca ai respectat intocmai reteta de eclere, atunci este posibil sa fie din cauza marcii de faina folosite. Mi se intampla si mie uneori sa ajustez anumite retete. Sper ca ai mai adaugat putina faina si totul a mers bine...

    RăspundețiȘtergere
  11. buna! tocmai am incercat reteta:) doar ca am o problema.. nu am avut foaie de copt si am folosit margarina pentru a unge tava. prima serie e gata, insa nu reusesc sa le desprind de pe tava:( sunt compromise? as vrea un sfat pt viitor... ms!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Ioana! Cred ca n-ar trebui sa-ti faci griji :) Nu desprinde cojile de eclere de pe tava acum, ci dupa ce se racesc. Cat inca sunt calde, cojile de eclere sunt mai moi si foarte sensibile, dar apoi se vor mai intari.

    RăspundețiȘtergere
  13. s-au racit si tot nu am reusit.. tapetatul tavii cu faina.. ajuta? multumesc!:(

    RăspundețiȘtergere
  14. Scuze pentru intarziere, nu ma asteptam sa mai ai nevoie de asistenta :) Eu as fi incercat macar sa le fortez cu o spatula.
    Acum inteleg de ce ti s-au lipit cojile de eclere. Tava trebuia unsa cu margarina (sau orice alt fel de grasime) si apoi presarata cu faina - aceasta este procedura standard. Din greseli invatam...

    RăspundețiȘtergere
  15. multumesc! sper sa am mai mult succes data viitoare:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Cu placere! Chiar daca aspectul a lasat de dorit, sper ca eclerele au fost "mancabile" totusi :)

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc!sper sa iasa bine.sunt in cuptoe acum.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna,am facut eclere insa au iesit crude; poti te rog sa ma ajuti mentionand temperatura la care le ai facut la cuptor si timpul utilizat; eu am unul electric....multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna! Sper ca ai incins bine cuptorul inainte. Eu tin cojile de eclere la 250 grade C timp de 15 minute, fara a deschide usa cuptorului. Apoi le mai las inca 15-20 minute la 150 grade C.
    Dar coacerea nu este chiar o stiinta exacta, fiecare cuptor are "personalitatea lui" si coace in mod diferit, cel mai bine e sa supraveghezi cojile de eclere si sa dai temperatura mai mica dupa ce observi ca acestea se umfla si incep sa se rumeneasca.

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc pentru raspunsul prompt; data viitoare voi tine cont de sfatul primit. Felicitari pentru site; am incercat si reteta de suberec cu menta si a iesit bestiala. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc si eu, sper sa-ti foloseasca sfatul.

    RăspundețiȘtergere
  22. crema: bat ouaale cu zaharul cu mixerul bine bine..pun faina, iar cand laptele incepe cu vanilia sa fiarba pe foc se adauga compozitia de oua. nu se amesteca din prima! cand laptele fierbe si ridica compozitiA de oua, NUMAI ATUNCI AMESTEC CU TELUL DE CATEVA ORI. un minut si e gata crema.am vazut asta la luca montersino, crema pasticcera.sper ca nu te superi domnule robert! feelicitari de reteta. zilele astea mai fac si eu eclere si o sa incerc reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu-ti face probleme, n-am cum sa ma supar atunci cand primesc sfaturi sau variante imbunatatite ale retetelor propuse de mine. Apreciez increderea investita in reteta mea si iti urez succes la prepararea eclerelor.

    RăspundețiȘtergere
  24. buna, am zis ca am sa fac eclere si am facut! au iesit ca de cofetarie mai ales ca din lipsa de timp le-am lasat vreo 10 min in cuptorul inchis si stins:) perfect. o sa iau mereu retete de aici ca imi ies ca in poze(sau poate mai bune..rumene si goale..haha). deci mersi! katia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Rumene si goale... deci e clar ca au fost mai bune. Retetele de pe blogul meu ar trebui sa iasa macar la fel ca in poze. Daca mi-au iesit mie, un barbat care gateste de mai putin de un an si jumatate, de ce nu v-ar iesi si voua?!? ;)

      Ștergere
    2. wow impresionant! e timp f scurt pentru asa o prestatie in bucatarie.ehehe eu am numai 3 ani de cand gatesc..dar ce-mi place la blogul asta e ca folosesti numai ingrediente la indemana..si retetele sunt cu linguri, pahare..asa cum imi place mie sa fac.so thank you.

      Ștergere
    3. Eu in general gatesc retete simple si cat de cat rapide, sunt de parere ca putem obtine ceva bun si fara a pierde toata ziua in bucatarie. In retetele de pe blog folosesc ingrediente autohtone, accesibile oricui. Daca cineva alege sa prepare o reteta de-a mea, imi place sa cred ca se poate apuca imediat de gatit, nu trebuie sa faca drumuri la cateva magazine diferite pentru a gasi toate ingredientele necesare :))

      Ștergere
  25. dar praf de copt nu se pune?

    RăspundețiȘtergere
  26. Astazi am facut si eu coji de eclere dupa reteta postata de tine si mi.au iesit..sunt o minunatie..crema am facut.o din 600 ml lapte si 2 budinci, una cu gust de vanilie si una cu gust de frisca..mulumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  27. Cate grame de faina ai pus in compozitie.Caci sincera sa fiu mie imi convine de minune cand cantitatile sunt convertite din grame in linguri,numai ca uneori ne putem pacali.Lingura mai difera si ea,de asemenea trebuie specificat lingura rasa ,plina,ori cu varf? In cazul de fata cam cate grame inseamna 5 linguri faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 125 g de faina si 120 ml de ulei. Voi adauga si in lista cu ingredientele retetei, probabil nu esti singura care doreste sa cantareasca la fix :)

      Ștergere
  28. Si uitam,dupa ce ai turnat faina toata deodata,nu trebuie vasul trecut iarasi putin pe foc ,nu stiu,1-2 minute? Sau am turnat faina am amestecat zdravan pana ce aluatul s-a adunat,il lasam sa se racoreasca si apoi incorporam treptat ouale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai trebuie sa tinem apoi vasul pe foc, ni se va arde compozitia eclerelor daca facem asta. Iar ouale se vor coagula in cazul in care le punem in compozitia fierbinte.

      Ștergere
  29. cand am vazut ca sunt umflate si au inceput sa se rumeneasca am dat temperatura la 150 de grade si s-au de sumflat :( sti cumva care este cauza?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ceea ce ai scris, pari sa fi facut totul conform instructiunilor mele, iar daca nici n-ai deschis usa cuptorului, atunci mi-e greu sa-mi dau seama care poate fi cauza. Nu stiu daca in situatia asta se poate da vina pe o eventuala calitate proasta a fainii folosite, dar nici nu exclud asta... Dupa cum vezi in imaginile retetei, cojile de eclere nu mi-au ramas nici mie chiar la fel de umflate ca atunci cand sunt in cuptor la foc mare, o usoara diminuare a acestora este normala...

      Ștergere
  30. ale mele s-au desumflat de tot si sunt si usor cleioase inauntru;si dupa cum spui si tu nu am deschis usa cuptorului deloc pana nu a trebuit sa le scot din cuptor...cu siguranta nu mai fac...:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ar trebui sa te lasi pagubasa atat de repede, toti mai dam rateuri din cand in cand...

      Ștergere
  31. Te declar Master Chef!Am incercat si eu eclerele tale,si mi au iesit o minunatie !!!Numai ca eu am modificat forma,le am facut mici asa cat o nuca sa le bag dintr o inghititura:)),le am stropit cu 2 linguri de finneti cu o lingura de unt sa le dau un look de nota 10,mi au iesit 45 de bucati,crema a ajuns exact pana la ultima!Pana si galustele mi au iesit dupa reteta ta,multumesc mult,o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow!! Sunt declarat Master Chef si eu vad asta tocmai dupa 4 zile... :) Prima intrebare care-mi trece prin cap: premiul de 50.000 euri e impozitat sau nu? :P
      Si mie imi plac eclerele micute pe care le mananci dontr-o inghititura, insa nu prea am rabdare sa le fac :D

      Ștergere
  32. Hi hi,azi sunt la a 5 runda de eclere,fac si pt colegele mele si profa ,le am inebunit cu eclerele tale,cu rabdarea...o duc bine,mai ales cand stiu cat de bune sunt...le am umplut o data cu creme ole,fratele meu credea ca e inghetata :D
    Ma gandeam eu.....ca aceste coji le as putea umple si cu o pasta de branza cu unt si marar...cred ca ar arata tare bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca n-ar fi rele deloc cojile de eclere umplute cu pasta de branza. Asta daca te lasa inima s-o faci, de obicei desertul bate mancarea :))
      Toata lumea are de castigat: eu primesc laude, colegele se infrupta iar tu, tot facandu-le, ai devenit experta in prepararea eclerelor :)

      Ștergere
  33. Pentru glazură sugerez glazura caramel de la dr oetker .... da un gust identic ca cel al eclerelor din comert ... poate ca nu sunt tocmai sanatoase prafurile astea, dar de bune sunt bune rau, ca sa nu mai spunem si de economia de timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ce ar zice acum cei din televiziune: Stefania, treci pe la casierie! :)) Isi merita totusi reclama, glazura lor mi s-a parut si mie ca este foarte buna, eclerele chiar par ca cele din cofetarie.

      Ștergere
  34. Nota 100+ daca se poate,Robert!Sunt minunate,acum le-am scos din cuptor,iar crema e delicioasa(am inlocuit fina cu amidon).Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mada, pe blogul meu orice este posibil, mai ales cand e vorba sa fiu eu laudat :D Cred ca ar trebui sa specific si in reteta faptul ca amidonul inlocuieste cu succes faina, nu stiu cata lume are rabdare sa citeasca toate comentariile retetelor...

      Ștergere
    2. Buna,
      mmmm tare bun!!
      Esti insurat? :)

      Ștergere
    3. Buna! E clar, n-ai descoperit blogul de foarte mult timp, altfel ai fi aflat deja raspunsul la intrebare :) Inca nu sunt insurat.

      Ștergere
  35. multumim pt reteta, sotul meu este fan eclere iar acum o sa-i fac mereu pt ca se fac foarte usor si repede. eu am schimbat putin reteta la crema pentru ca am pus doar 2 linguri de faina, motivul fiind ca mi se parea k nu se fierbe indeajuns (specific faptul k fac crema direct pe flacara la foc mic).Ai multe retete interesante bune de incercat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ma asteptam sa iasa prea subtire crema cu doar doua linguri de faina, dar se pare ca nu-i asa din moment ce tie nu ti-a curs din cojile eclerelor...

      Ștergere
  36. am o nelamurire in ceea ce priveste gramajul, adica 5 linguri de ulei sunt mult mai putin decat 120 ml...deci ce folosesc .. bine probabil depinde si de lingura , eu am folosit o lingura obisnuita si a trebuit sa pun cam 10 pt a obtine 120 ml

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca poti pune fara probleme undeva intre 90 ml si 150 ml de ulei. Reteta eclerelor am publicat-o acum fix doi ani, iar intre timp mi-am schimbat lingurile si acum m-ai facut curios - tocmai am masurat cu noile linguri si 5 linguri mi-au dat 100 ml :)

      Ștergere
  37. Am ajuns de la prajitura cu nuca la eclere.Au iesit foarte bune eclerele dar recunosc ca am cam modificat reteta.La cojiile de eclere din necesitate.Am facut reteta dubla si am cantarit toate ingredientele de teama sa nu am ,,linguri defecte,,.Problema a aparut cand am adaugat ouale.Ar fi trebuit sa fie opt dar eu la sase m'am oprit pt ca altfel ar fii iesit compozitia prea moale.Oricum s'au copt foarte frumos.Crema am combinato cu o budinca de vanilie si in ecler langa crema am adaugat si frisca.In loc de glazura am topit ciocolata pe bain marie.In concluzie nici acum nu am reusit sa stric ouale :).O zi buna si dulce va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nicoleta, degeaba ai cantarit la fix toate ingredientele, pentru ca pana la urma ouale tot necantarite au ramas... Iar ouale garantat au marimi diferite - ceea ce-mi confirma faptul ca uneori trebuie sa mai adaptam putin retetele, nu le putem face ca farmacistii :) Exact asa cum ai facut tu: ai observat ca ar iesi cam subtire compozitia din patru oua si ai renuntat la un ou (inteleg ca ai facut portie dubla de eclere). Deci de data asta nu doar ca n-ai stricat ouale, ci ai si salvat doua :D

      Ștergere
  38. Am reusit!!! Uraaaaa! Multumim!
    Laura Gafton

    RăspundețiȘtergere
  39. am facut eclerele si mi-au reusit :), nu sunt o specialista in bucatarie insa pregatind mai multe retete postate de tine am vazut ca n-am dat gres niciodata, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, putere si rabdare sa mai pregatesti muuultee retete si bineinteles sa le impartasesti si cu noi :) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru reusita, Crina! Daca ti-au reusit si eclerele, deja poti incepe sa te consideri o specialista in devenire :) Oricum, specialista sau nu, sper sa nici nu dai gres vreodata cu retetele mele :D

      Ștergere
  40. si eu...in ceea ce priveste dulciurile nu imi ies niciodata...foarte putine reusesc sa fac.cate ingrediente irosite:)))dar eclerele care nici in vise nu credeam ca voi ajunge sa fac:P au iesit super...bravo pt reteta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci si felicitari pentru reusita :) Probabil culegi in sfarsit roadele tuturor acelor ingrediente irosite pana acum in incercarile tale de a prepara dulciuri :D Datorita lor ai capatat ceva experienta, ai prins mai mult curaj si ai gasit reteta buna de eclere. Spor la gatit, sper sa nu mai irosesti niciun ingredient folosind retetele de prajituri de pe blogul meu!

      Ștergere
  41. esti fff bun la gatit eu am facut multe retete de la tn am sa fac si eclerele esti tare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, desi stiu ca nu sunt chiar atat de bun la gatit :) Dar ma bucur ca ai incredere in retetele mele si ca ai hotarat ca vei face si eclerele.

      Ștergere
  42. dupa atatea reusite ale celor de mai sus, trebuia sa dau eu rateu. Nu s-au umflat, sincer nici nu prea aveam sperante de la inceput .. poate cu alta ocazie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa mai fie si alta ocazie, ar fi pacat sa abandonezi ideea de a face eclere acasa. Reteta de eclere, ca de altfel toate celelalte retete pe care le-am publicat, in mod normal ar trebui sa asigure reusita celui care le foloseste. Insa, uneori se mai intampla si accidente, iar cauzele pot fi multiple: vreun ingredient de slaba calitate, un cuptor neperformant, o mica scapare in citirea retetei care poate duce la omiterea unui pas important...

      Ștergere
  43. Buna Robert,
    Daca mi s-au intarit cojile de eclere ce e de facut? :(

    Andreea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, inteleg ca nu e de bine, insa nu prea inteleg cum anume s-au intarit cojile... Adica n-au crescut in cuptor, sau cum?

      Ștergere
  44. Sunt în culmea fericirii! Nici n-aș fi visat să iese așa de bine. Sunt perfecte!
    P.S.Eu la cuptorul meu (electric) le-am lăsat doar 10 min la 240 de grade și 10 la 150, altfel mi s-ar fi ars.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca eclerele te-au multumit. Si cuptorul meu tot electric este, deci pare-se ca cel mai sigur este sa stam cu ochii pe cojile de eclere :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)