Mâncare de ardei copţi

Mancare de ardei copti in tigaie
Ingrediente reteta Mancare de ardei copti:
  • un kg ardei (de preferat capia)
  • 4 rosii proaspete (sau conservate)
  • o ceapa
  • 2-3 catei usturoi
  • o lingurita faina
  • o legatura mica de patrunjel
  • ulei, sare si piper
Mancare de ardei copti ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Asa cum am facut-o eu, mancarea de ardei copti este vegetariana (de post), insa ii putem pune si niste carne daca vrem sa-i multumim si pe carnivorii convinsi (o taiem suvite si o calim putin alaturi de ceapa). Sau, mai simplu, putem folosi mancarea pe post de garnitura la o friptura sau chiar ca sos la paste. Spalam ardeii (prefer capia deoarece sunt mai dulci), ii lasam sa se scurga de apa (eventual ii stergem, pentru a nu mai astepta pana se usuca) si ii punem la copt pe gratar sau grill. Ardeii se coc destul de repede, trebuie doar sa avem grija sa ii intoarcem pe toate partile (pentru a se coace uniform). Dupa ce s-au copt, ii lasam putin sa se mai raceasca si apoi ii curatam de coaja (nu trebuie sa irosim zeama ardeilor copti, o vom pune si pe aceasta in mancarea noastra). Nu este nevoie sa folosim neaparat rosii proaspete pentru mancarea de ardei copti, la aceasta putem folosi si bulion, suc de rosii sau rosii la conserva. Daca alegem varianta de vara (adica cea care ne va tine cel mai mult timp in bucatarie), atunci punem la foc o cratita cu circa un litru de apa, iar in momentul in care incepe sa clocoteasca, adaugam cele patru rosii (crestate in varf, asa cum se poate vedea in imaginile retetei). Le lasam cateva minute in apa clocotita (pana cand vedem ca incepe sa li se desprinda coaja), apoi le scoatem din apa, le lasam putin la racit, dupa care le decojim si le pasam cu blenderul (sau le dam pe razatoare). Terminand de pregatit ardeii si rosiile, putem in sfarsit sa ne apucam de incropirea mancarii de ardei copti. Intr-o tigaie incapatoare, incingem doua-trei linguri de ulei si punem o ceapa tocata si trei catei de usturoi taiati feliute. Le lasam la foc mic, doar atat cat sa se inmoaie, apoi adaugam o lingurita cu faina (nici cu varf, nici rasa) si amestecam bine. Turnam si sucul de rosii obtinut mai devreme si lasam totul sa fiarba la foc potrivit timp de cateva minute, pana cand se evapora apa lasata de rosii. Apoi adaugam ardeiul copt taiat fasii subtirele si continuam sa fierbem mancarea de ardei copti timp de alte zece minute. La sfarsit, luam mancarea de pe foc si ii adaugam patrunjelul tocat (ar ajunge si o jumatate de legatura).
Mancare de ardei copti in farfurie
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca mi-ati amintit de aceasta reteta.Aici ,fiind iarna ,nu am decat ardei rosu copt in vara.Il pot folosi?Fara rosii proaspete poate nu are acelasi gust,dar am sa incerc.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Ella! Eu am sugerat ardeiul capia in reteta gandindu-ma in primul rand la propriile mele gusturi :) BIneinteles ca merge folosit si ardeiul rosu pe care l-ai copt in vara (ce ciudat suna, in Romania noi fiind acum fix in miezul verii :)) ) Mancarea facuta cu rosii proaspete are savoarea ei, insa mai depinde si de cat de coapte sunt rosiile folosite, uneori mancarea poate iesi mai bine cu banalul bulion...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)