Prăjitură cu caise

Prajitura cu caise reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu caise:
  • 1/2 kg caise
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 200 ml ulei
  • 200 ml iaurt
  • 1/2 plic praf copt
  • 350-400 g faina
  • coaja unei lamai
Prajitura cu caise ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Spargem sase oua si le separam albusurile de galbenusuri. Punem un praf de sare peste albusuri si le batem spuma, iar atunci cand acestea si-au marit considerabil volumul si s-au intarit bine, incepem sa adaugam cele 12 linguri de zahar (punandu-le treptat, pe masura ce mixam). Continuam sa o facem pana ce se topeste zaharul si obtinem o bezea tare si oarecum sticloasa. Daca dorim o prajitura cu caise mai putin dulce, putem renunta la o lingura sau chiar doua de zahar (eu le-am pus fara sa le dau prea mare atentie, adica nici rase, nici cu varf). Intr-un alt vas, amestecam cele sase galbenusuri cu 200 ml de ulei, 200 ml de iaurt si coaja rasa a unei lamai. Turnam amestecul rezultat peste spuma/ bezeaua de albusuri si presaram o jumatate de pliculet de praf de copt si circa 350-400 g de faina (compozitia pentru prajitura cu caise trebuie sa aiba o consistenta asemanatoare cu cea a iaurtului - 350 g de faina ar trebui sa fie indeajuns, totusi este posibil sa mai fie nevoie). Trebuie sa avem grija sa amestecam cu o lingura sau o spatula, pentru a nu strica spuma de albusuri (nici nu se pune problema sa ne ajutam de mixer). Trebuie sa mentinem compozitia cat mai pufoasa, aceasta este cheia unei prajituri de caise reusite. Turnam compozitia prajiturii intr-o tava tapetata cu faina sau imbracata in hartie de copt (am folosit o tava mai mica, avand dimensiunile 20x30 cm). Spalam cam o jumatate de kg de caise, le scurgem bine si le tamponam cu hartie absorbanta pentru a le usca. Le taiem pe jumatate, le scoatem samburele si le asezam incetisor pe compozitia din tava. La cuptor, caisele se vor lasa putin, permitand blatului sa creasca frumos in jurul lor (deci trebuie sa nu le inghesuim prea tare, asa cum se poate observa si in imaginile retetei). Prajitura poate fi facuta cu orice soi de fructe, dar daca folosim unele mai zemoase, atunci va trebui sa le scurgem bine inainte si sa le tavalim prin faina. Incingem foarte bine cuptorul, dupa care introducem tava cu prajitura de caise si o tinem timp de 20 de minute la foc mic (125 grade C), apoi crestem temperatura la foc mediu (175 grade C) si o mai lasam o jumatate de ora (avand grija sa nu se rumeneasca prea tare). O putem incerca si cu o scobitoare, daca nu avem prea multa incredere in cuptorul folosit. Iar daca nu ne ferim de prea mult dulce, dupa ce o scoatem din cuptor, prajitura de caise poate fi pudrata cu zahar sau glazurata cu ciocolata.
Prajitura cu caise taiata in tava
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Maine am musafiri la masa---SOACRA---. Sunt sigura ca o sa reusesc sa o dau pe spate cu desertul asta (am in plan si tarta cu ciuperci pe care am probat-o acum ceva timp-(-am comentat--) si care mi-a placut f ff mult ).Multzumesc mult de idei.Cu stima, Gianna.P.S.--Revin cu verdictul final.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciao Robert, am revenit. Am terminat cam de ceva minute pranzul, si abia asteptam sa-mi plece soacra,sa pot sa comentez. Incantata, si m-a intrebat de unde am cumparat desertul:). M-am trezit de la 7:00 cu gandul ca tre sa-l fac, si sa nu gresesc.Rezultatul---OK--.Langa, eu am pus si o portzie de inghetzata de vanilie.Multzumesc mult de ajutor. Cu stima, Gianna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gianna, vazandu-te cat de grabita esti sa-mi scrii, ma simt putin vinovat... Vorba vine putin, de fapt ma simt tare vinovat vazand ca nu sunt in stare sa-ti raspund mai repede - a trecut deja sezonul caiselor pana sa vina raspunsul meu...
      Ma bucur sincer sa vad ca retetele te multumesc pe deplin. Daca pana si soacra a fost placut impresionata de prajitura, inseamna ca impreuna facem o echipa buna in bucatarie :)

      Ștergere
  3. Buna ziua si multumesc din nou(pentru a cata oara),pentru minunatele idei!Tot ce m-ai invatat mi-a iesit foarte bine!Omul cat traieste invata!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)