publicitate

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume calugaresc reteta
Ingrediente reteta Ghiveci de legume:
  • un cartof
  • o vanata
  • un fir de praz (sau doua cepe)
  • un ardei
  • un morcov
  • 1/2 telina
  • 1/4 varza
  • 200 g rosii
  • o legatura patrunjel
  • ulei, sare si piper
Ghiveci de legume ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Ghiveciului de legume i se mai spune si ghiveci calugaresc, deci este de la sine inteles ca aceasta este o reteta de mancare de post. Chiar daca la sfarsit eu l-am introdus la cuptor, ghiveciul de legume se poate totusi prepara si fara a folosi cuptorul.
Curatam si tocam legumele in functie de preferinte. Deoarece pe acestea le vom folosi primele, incepem cu ardeiul si prazul (care poate fi inlocuit fara probleme cu doua cepe) pe care le taiem fasii, apoi tocam si celelalte legume in bucati mai mari. Turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita si punem la calit prazul si ardeiul atunci cand uleiul s-a incins. Le lasam la foc cateva minute, cat sa aromeze uleiul, dupa care incepem sa adugam pe rand si celelalte legume.
Este indicat sa incepem ghiveciul cu legumele care se fac mai greu, asa ca punem morcovul si telina pe care le lasam calit in jur de zece minute. Apoi adaugam restul legumelor, adica cartoful, vanata si varza. Dupa inca zece minute, adaugam in ghiveciul de legume un pahar de apa, rosiile si condimentam cu sare si piper (pentru ca riscam sa mi se strice, am folosit niste rosii cherry, dar se pentru ghiveciul de legume putem folosi rosii proaspete, rosii in suc propriu sau pasta de tomate).
Incingem cuptorul si dam ghiveciul de legume la cuptor pentru aproximativ 50 minute la foc mediu (eu am ales sa transfer ghiveciul din cratita intr-un vas termorezistent). Punem patrunjelul tocat in ghiveci dupa ce-l scoatem din cuptor, cele 50 minute sunt estimative, cel mai bine este totusi sa incercam legumele (pentru ca daca au fost calite bine, ghiveciul va fi gata mult mai repede).
Ceea ce ma atrage pe mine cel mai mult la aceasta reteta este faptul ca putem folosi ceea ce avem la indemana, ghiveciul de legume se poate prepara din orice combinatie de legume, trebuie doar ca legumele care fierb mai greu sa fie puse primele la calit.
Ghiveci de legume calugaresc reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu legume!
Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

25 de comentarii:

  1. spectaculos,imi place deja si n-am mancat de o luna!

    RăspundeţiȘtergere
  2. daca nu punem vinete are cv?ca nu prea im i plac vinetele...

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nu-i problema, vinetele nu influenteaza radical gustul ghiveciului.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Nu are legatura cu reteta, dar imi poate spune cineva cum se pregatesc acele legume congelate, mix mexican, nu stiu exact cum ii spune, contine mazare morcov, etc, ca sa aiba un gust bun.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de obicei folosesc ca garnitura acel mix mexican de legume. Calesc legumele in putin unt, apoi pun sare si piper dupa gust.

      Ștergere
    2. se poate schimba denumirea in Adunare Generala ca in armata?

      Ștergere
    3. :)) da, putem schimba denumirea ghiveciului. N-am apucat sa fac armata, asa ca nu stiam de Adunare Generala.

      Ștergere
  5. Si eu tot pentru asta as fi vrut sa il prepar, dar nu stiam cum. Ma gandeam ca poate se fierbe:))
    In orice caz va multumesc pentru "pont".

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Daca n-ai la indemana, poti folosi ulei in locul untului. Si mai poti face ceva: poti vorbi cu mine la pertu ;)

      Ștergere
  6. Are cv daca nu punem varza si vinete??Nu mai are acel gust???Am 13 ani si vreau sa o impresionez pe mama ,chiar daca nu am maii facut o mancare in viata mea!!!:))))))

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi inainte! Ma bucur ca pentru prima ta mancare gatita ai ales una dintre retetele mele :) Ghiveciul nu va mai avea exact acelasi gust, insa tot gustos va fi, deci nu-ti face griji. Succes! ;)

      Ștergere
  7. Retetele dvs. sunt foarte bune. Detaliile date sunt de o importanta "vitala" atunci cand gatesti! Nu pot decat sa va felicit si sa va spun ca, de ceva timp, cand am nelamuriri in privinta prepararii unei mancari, intru repejor si caut aici reteta, pentru ca am mare incredere in sfaturile dvs.!
    Va multumesc! Simona G.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru increderea acordata si promit ca voi continua sa dau aceeasi importanta detaliilor atunci cand scriu retetele.

      Ștergere
  8. mai trebuie adaugat la legume si un fir de telina verde si vreo 2-3 catei de usturoi, asa pentru aromatizare...(mai pe la sfarsit).

    RăspundeţiȘtergere
  9. si chiar si putin cimbru nu strica...
    Anonimus 2.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, legumele nu strica niciodata, cu cat sunt mai multe, cu atat mai bun va iesi ghiveciul. Eu parca n-as pune cimbru in ghiveci, dar asta tine de gusturile fiecaruia.

      Ștergere
  10. Acum am facut si eu ghiveci de legume..........sper sa iasa bun!Ma gandesc ca nu ar strica si putin usturoi......Multumesc pentru postare!Multa sanatate si binecuvantare!
    Tina,Arad

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru idee, la usturoi nu ma gandisem pana acum.

      Ștergere
  11. O delicatese! Multumesc frumos pentru reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  12. Nu stricà acolo un ardei iute,asa tine mai mult "Adunarea Gheneralà*

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ai mare dreptate, nu strica deloc un ardei iute in aceasta reteta.

      Ștergere
  13. Pe langa ingredientele recomandate, mi-am permis sa pun si un dovlecel taiat cubulete. Acum, tocanita mea cu patrunjel si marar proaspat deasupra, se "odihneste" pe plita calda a sobei din bucataria mamei, asteptand pe a mea sotie sa-i dea calificativul.
    O fi oare tocanita gustoasa? Eu sunt sigur, pentru ca am urmat instructiunile celui mai renumit barbat la cratita!
    La mai multe retete!



    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florin, saca cel mai renumit barbat la cratita este cel care a scris instructiunile, atunci nici nu se pune problema sa nu fi primit calificativ bun din partea sotiei :))) Mai ales ca era si niste dovlecel acolo, practic a gustat varianta imbunatatita a retetei de ghiveci!

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails