Cuşcuş cu legume (Cous-cous)

Cuscus cu legume Cous-cous
Ingrediente reteta Cuscus cu legume (Cous-cous):
  • 250 g cuscus
  • 100 g legume congelate sau proaspete
  • o ceapa
  • 100 g ciuperci
  • ulei, sare, piper (optional si vegeta)
Cuscus cu legume Cous-cous ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Am tot evitat sa postez aceasta reteta deoarece nu ma puteam hotari cum s-o numesc. Pe internet l-am gasit scris cus-cus, cous-cous, cuscus sau couscous. Pe ambalaj scria cus-cus, dar pe eticheta cu pretul din raftul supermarketului scria cous-cous. Pana la urma eu am ales varianta care suna cel mai romaneste, adica cuscus. Pentru cei care nu stiu, granulele de cuscus sunt un fel de paste fainoase originare din nordul Africii. Poate inlocui painea, poate fi garnitura sau chiar fel de mancare de sine statator. Atunci cand am gustat cuscus prima data, eu am crezut ca este un fel de orez de calitate care a fost gatit de vreun bucatar genial :)) Turnam cateva linguri de ulei la incins intr-o tigaie in care punem apoi ceapa tocata marunt. O calim timp de doua-trei minute, pana cand incepe sa se inmoaie, dupa care adaugam ciupercile maruntite si le lasam la calit inca vreo doua-trei minute, cat sa se inmoaie si ele. Peste ceapa si ciupercile calite punem apoi legumele congelate si le mai calim cinci minute. Din comoditate - sau, pentru a parea mai putin lenes decat sunt - din dorinta de a prepara mai repede mancarea, eu am ales sa folosesc legumele congelate. Insa, daca folosim legume proaspete, va trebui sa le spalam, sa le curatam si sa le taiem bucatele (putem alege orice fel de legume dorim, cam toate sunt bune la cuscus). Intr-un vas punem un litru de apa la fiert si adaugam un praf de sare si o lingura de ulei pentru a fi siguri ca boabele de cuscus nu se lipesc. In momentul in care apa incepe sa clocotesca punem cuscusul si il lasam la fiert cinci minute. Dupa ce s-a fiert, scotem cuscusul si il punem peste legumele calite (cuscusul nu trebuie scurs foarte bine). Lasam cuscusul sa se prajeasca cateva minute impreuna cu legumele, amestecand din cand in cand, pentru a imprumuta din aroma acestora. La sfarsit, luam cratita de cuscus de pe foc si piperam dupa gust. Cuscusul cu legume este o reteta de post foarte gustoasa, iar la cuscus se poate adauga si patrunjel.
Cuscus cu legume Cous-cous preparare reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

20 de comentarii:

  1. ai dreaq africani... cum gatesc ei cous-cous fara vegeta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Iti spun eu: din fericire pentru ei, inca nu au ajuns dependenti de monoglutamat. Eu mai trec vegeta in lista de ingrediente a retetelor mai mult pentru cei care nu concep o mancare fara asa ceva. Nu spun nici ca eu sunt vreun puritan, mai ajut si eu cu ea mancarurile iarna, cand legumele sunt mai putin gustoase si poate putin mai scumpe.

      Ștergere
  2. in loc de vegeta am pus baharat (amestec de ingrediente indiene). delicios
    dar 250g cus-cus e prea mult. mi-a iesit din cratita. sa vedem cine o sa o manince.
    elly

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai folosit o cratita micuta rau :) Adevarul e ca poate destul de mult daca-l folosesti pe post de garnitura. Eu tratez acest cuscus cu legume ca pe un fel principal de mancare si il mananc fara paine. Imi place si rece a doua zi, asa ca nu mi se pare foarte mult.

      Ștergere
    2. In caz ca nu stiai, dar poate mai citesti si tu cateva carti sau articole (pentru ca sunt mai usor de citit!), dar BAHARAT nu este sub nicio forma condiment indian, ci ESTE UN MIX DE CONDIMENTE ARABE - adica mai multe condimente amestecate (in cazul in care nu sti ce inseamna mix).

      Ștergere
  3. Merge si cu putin bacon. Reteta este super. Multam!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat reteta ta de cus-cus, e prima data cand prepar tipul asta de paste, doar ca am mai adaugat o lingura de sos de soia din lipsa de ciuperci si a iesit foarte buna. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu intotdeauna am fost adeptul improvizatiilor, insa iti sugerez sa incerci cuscusul si cu ciuperci. Nu stiu cum a fost cu sos de soia, insa cred totusi ca este mai bun cu ciuperci, eventual si cu o lingura de sos de soia :)

      Ștergere
  5. Am facut deja de trei ori reteta aceasta si a iesit excelenta. La fel ca si prazul umplut la cuptor, deja toata familia mea e fan si solicita saptamanal cuscus-ul...nu stiu ce o sa ma fac cu ei ;)) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Anca! Cred ca vei scapa doar dupa ce vor reincepe cursurile... insa si atunci s-ar putea sa ai aceeasi problema cu prietenii, doar ai zis ca nu-ti place sa mananci singura :))

      Ștergere
  6. Sunt dezamagita.Mi se pare mie sau couscous-ul e cu totul altceva decit ceea ce vad eu in poze?.Ceea ce vad eu in poze e paste fainoase folosite de unguri.Couscous-ul e mult mai marunt, facut din grau dur si uscat la soare.De regula se consuma cu sos de legume si carne de pui/miel, kefir, Principalul condiment fiind scortisoara.Asa se pregateste in Tunisia,Maroc, Algeria.In afara de asta pregatirea couscous-lui nu e asa simpla.Reteta nu e rea, chiar si couscous-ul original poate fi pregatit cu ciuperci.Fantezie sa avem.Sper ca prin observatia mea nu primesc o bila neagra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai de ce sa-ti faci griji, scopul meu este sa explic felul in care prepar eu retetele, nu sa dau bile negre :) Si cred ca nici n-ai de ce sa fii dezamagita... n-am zis ca ceea ce am publicat eu aici ar fi vreo reteta originala sau traditionala de preparare a cuscusului, deci nu vad de ce ar trebui sa-l fac neaparat cu miel sau kefir. Habar n-am de existenta vreunor paste fainoase unguresti care seamana cu acest cuscus - eu locuiesc in Constanta, deci nu prea intru in contact cu produsele unguresti. In fine, asa cum ziceai si tu, fantezia joaca un rol important in bucatarie, asa ca eu mi-am folosit-o...

      Ștergere
    2. Ceea ce ai gatit sunt paste fainoase, o imitatie penala a cous cous-ului... cous cous-ul este din famila grau, e o cereala fina! Exista in granulatii diferie, marunta sau f marunta si metoda lui de preparare nu este fierberea ci se face la aburi folosind stock de pui, curcan, vita, oaie etc.
      In rest nu exista limite in a combina cu condimente, ierburi, carne si legume.
      Succes.

      Ștergere
  7. Buna ziua! :) Nici eu nu vreau sa primesc bila neagra, dar ultima persoana (Anonim din 30 martie) care pomenea de cuşcuşul unguresc are dreptate. :) Cuşcuş-ul din reteta de sus este acea pasta fainoasa care în Ungaria se numeşte "tarhonya" şi este un produs specific al ţării. https://en.wikipedia.org/wiki/Egg_barley Conţine ouă şi se face întocmai ca alte paste obişnuite la noi. Cele din comerţ sunt rotunde sau sferice, cele pregatite acasa nu au forma specifica, deoarece aluatul se da pe razatoarea mare. De ce s-a tradus aşa în lb. română nu ştiu, probabil din cauza asemănării cu couscous-ul. Doamna însă scria despre couscous-ul arabilor care este tot un fel de paste făinoase, dar de dimensiuni mult mai mici, şi nici nu necesită fierbere, se prepară doar cu apă fiartă turnată peste ea. https://en.wikipedia.org/wiki/Couscous Sper că n-am deranjat pe nimeni cu comentariul meu. O zi bună! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Buna! Nici tu primesti bila neagra, dar esti urecheata putin pentru ca ai indraznit sa-i dai dreptate altcuiva decat mie :P Daca ungurii vor sa-i spuna cuscusului "tarhonya" si sa si-l faca produs specific, nu e de mirare, doar si romanii au facut la fel cu sarmalele turcesti :)) Acum serios vorbind, nu sunt expert in cuscus (nici macar in sarmale!) si cred ce scrie pe ambalaj, nu stau sa iau la analizat un produs etichetat "cuscus/ cous-cous" de catre firma producatoare si vandut intr-un ditamai hipermarketul. "Bobitele" erau mici (poate or parea mari in imaginile retetei mele si din cauza distantei de la care le-am fotografiat sau a dimensiunii bucatelelor de legume) si, nepricepimdu-ma la cuscus, prefer sa-l fierb mai mult - parca nu ma linisteste pe mine treaba aia doar cu apa fiarta turnata ca la pliculetele de ceai :)

      Ștergere
  8. Cred ca ar fi interesant de incercat un cuscus facut in casa...

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună ziua! Ce fel de ciuperci ați folosit? Se pot pune și ciuperci din conservă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apelez ;a ciupercile pe care le am la indemana, in cele mai multe cazuri champignon. Cum nu prea au gust, incerc sa evit ciupercile din conserva, dar si acestea se pot folosi la reteta de cuscus.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)