publicitate

Cuşcuş cu legume (Cous-cous)

Cuscus cu legume Cous-cous
Ingrediente reteta Cuscus cu legume (Cous-cous):
  • 250 g cuscus
  • 100 g legume congelate
  • o ceapa
  • 100 g ciuperci
  • ulei, sare, piper (optional si vegeta)
Cuscus cu legume Cous-cous ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Am tot evitat sa postez aceasta reteta deoarece nu ma puteam hotari cum s-o numesc. Pe internet l-am gasit scris cus-cus, cous-cous, cuscus sau couscous. Pe ambalaj scria cus-cus, dar pe eticheta cu pretul din raftul supermarketului scria cous-cous. Pana la urma eu am ales varianta care suna cel mai romaneste, adica cuscus. Pentru cei care nu stiu, granulele de cuscus sunt un fel de paste fainoase originare din nordul Africii. Poate inlocui painea, poate fi garnitura sau chiar fel de mancare de sine statator. Atunci cand am gustat cuscus prima data, eu am crezut ca este un fel de orez de calitate care a fost gatit de vreun bucatar genial :))
Turnam cateva linguri de ulei la incins intr-o tigaie in care punem apoi ceapa tocata marunt. Calim doua-trei minute ceapa, pana cand incepe sa se inmoaie, dupa aceea adaugam ciupercile maruntite si le lasam la calit inca vreo doua-trei minute, cat sa se inmoaie si ele. Peste ceapa si ciupercile calite punem apoi legumele congelate si le mai calim cinci minute.
Intr-un vas punem un litru de apa la fiert si adaugam un praf de sare si o lingura de ulei pentru a fi siguri ca boabele de cuscus nu se lipesc. In momentul in care apa incepe sa clocotesca punem cuscusul si il lasam la fiert cinci minute. Dupa ce s-a fiert, scotem cuscusul si il punem peste legumele calite (cuscusul nu trebuie scurs foarte bine). Lasam cuscusul sa se prajeasca cateva minute impreuna cu legumele, amestecand din cand in cand, pentru a imprumuta din aroma acestora. La sfarsit, luam cratita de cuscus de pe foc si piperam dupa gust. Cuscusul cu legume este o reteta de post foarte gustoasa, iar la cuscus se poate adauga si patrunjel.
Cuscus cu legume Cous-cous preparare reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare de post!
Pofta buna Recomandă această reţetă pe Google

13 comentarii:

  1. ai dreaq africani... cum gatesc ei cous-cous fara vegeta?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Iti spun eu: din fericire pentru ei, inca nu au ajuns dependenti de monoglutamat. Eu mai trec vegeta in lista de ingrediente a retetelor mai mult pentru cei care nu concep o mancare fara asa ceva. Nu spun nici ca eu sunt vreun puritan, mai ajut si eu cu ea mancarurile iarna, cand legumele sunt mai putin gustoase si poate putin mai scumpe.

      Ștergere
  2. in loc de vegeta am pus baharat (amestec de ingrediente indiene). delicios
    dar 250g cus-cus e prea mult. mi-a iesit din cratita. sa vedem cine o sa o manince.
    elly

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai folosit o cratita micuta rau :) Adevarul e ca poate destul de mult daca-l folosesti pe post de garnitura. Eu tratez acest cuscus cu legume ca pe un fel principal de mancare si il mananc fara paine. Imi place si rece a doua zi, asa ca nu mi se pare foarte mult.

      Ștergere
  3. Merge si cu putin bacon. Reteta este super. Multam!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... iti multumesc si eu pentru pont.

      Ștergere
  4. Am incercat reteta ta de cus-cus, e prima data cand prepar tipul asta de paste, doar ca am mai adaugat o lingura de sos de soia din lipsa de ciuperci si a iesit foarte buna. Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu intotdeauna am fost adeptul improvizatiilor, insa iti sugerez sa incerci cuscusul si cu ciuperci. Nu stiu cum a fost cu sos de soia, insa cred totusi ca este mai bun cu ciuperci, eventual si cu o lingura de sos de soia :)

      Ștergere
  5. Am facut deja de trei ori reteta aceasta si a iesit excelenta. La fel ca si prazul umplut la cuptor, deja toata familia mea e fan si solicita saptamanal cuscus-ul...nu stiu ce o sa ma fac cu ei ;)) Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Anca! Cred ca vei scapa doar dupa ce vor reincepe cursurile... insa si atunci s-ar putea sa ai aceeasi problema cu prietenii, doar ai zis ca nu-ti place sa mananci singura :))

      Ștergere
  6. Sunt dezamagita.Mi se pare mie sau couscous-ul e cu totul altceva decit ceea ce vad eu in poze?.Ceea ce vad eu in poze e paste fainoase folosite de unguri.Couscous-ul e mult mai marunt, facut din grau dur si uscat la soare.De regula se consuma cu sos de legume si carne de pui/miel, kefir, Principalul condiment fiind scortisoara.Asa se pregateste in Tunisia,Maroc, Algeria.In afara de asta pregatirea couscous-lui nu e asa simpla.Reteta nu e rea, chiar si couscous-ul original poate fi pregatit cu ciuperci.Fantezie sa avem.Sper ca prin observatia mea nu primesc o bila neagra.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai de ce sa-ti faci griji, scopul meu este sa explic felul in care prepar eu retetele, nu sa dau bile negre :) Si cred ca nici n-ai de ce sa fii dezamagita... n-am zis ca ceea ce am publicat eu aici ar fi vreo reteta originala sau traditionala de preparare a cuscusului, deci nu vad de ce ar trebui sa-l fac neaparat cu miel sau kefir. Habar n-am de existenta vreunor paste fainoase unguresti care seamana cu acest cuscus - eu locuiesc in Constanta, deci nu prea intru in contact cu produsele unguresti. In fine, asa cum ziceai si tu, fantezia joaca un rol important in bucatarie, asa ca eu mi-am folosit-o...

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails