- 200 g ciocolata amaruie
- 2 lingurite esenta de migdale
- 50 g unt
- 200 g zahar tos
- 100 g zahar pudra
- 2 oua
- 200 g faina
- o lingurita praf de copt
Din aceste ingrediente vom obtine atatea fursecuri cat sa umplem fix o tava clasica de cuptor. In cazul in care nu sunteti convinsi din start de aspectul fursecurilor cu ciocolata si migdale, atunci va asigur ca sunt la fel de bune precum arata. Eu trebuie sa marturisesc faptul ca am fost convins de numele lor... combinatia ciocolata si migdale mi s-a parut irezistibila :) Ideal ar fi ca pentru aceste fursecuri sa nu folosim o ciocolata amaruie de menaj, ci o ciocolata amaruie cu un continut cat mai ridicat de cacao. Punem intr-un vas ouale si jumatate din zaharul tos (100 g), apoi le batem bine cu telul. Dupa ce se topeste zaharul adaugam cele doua linguri de esenta de migdale si amestecam compozitia. Rupem ciocolata bucatele si o punem la topit alaturi de unt la bain-marine (pentru cei nefamiliarizati cu procedura, bain-marie presupune introducerea vasului cu ciocolata si unt intr-un alt vas mai mare cu apa, nu direct pe foc). Tinem ciocolata la foc mic si amestecam tot timpul pana cand aceasta se topeste (ajunge exact ca o crema de ciocolata din comert). Odata topita ciocolata, o amestecam cu ouale batute cu zahar. Trebuie sa ne miscam repede, pentru a nu se intari ciocolata si mai ales trebuie sa amestecam energic cu telul pentru a nu se coagula ouale din cauza ciocolatei calde. Amestecam faina cu praful de copt si apoi o adaugam in compozitia de fursecuri. Incorporam faina si aluatul rezultat va arata ca o crema mai groasa - daca respectam cantitatile, nu trebuie sa ne ingrijoram de faptul ca pare prea moale, chiar asa trebuie sa arate aluatul de fursecuri cu ciocolata. Aluatul de fursecuri cu ciocolata trebuie sa stea la frigider cel putin cateva ore pentru ca trebuie sa se intareasca inainte de a-l coace (eu am tinut aluatul la frigider cam sase ore). Pentru a nu prinde miros, am pus aluatul de fursecuri intr-o folie si i-am dat o forma cilindrica pentru a-mi fi mai usor la urmatoarea etapa a retetei. Pregatim doua vase cu zahar - unul cu 100 g zahar tos si celalalt cu 100 g zahar pudra. Dupa ce suntem siguri ca aluatul de fursecuri s-a intarit la frigider, puteem sa ne apucam de modelat fursecurile cu ciocolata. Adica modelam cu mana bilute de marimea unei nuci pe care le tavalim mai intai prin zahar tos, apoi prin zahar pudra. Asezam bilutele de fursecuri intr-o tava in care am pus hartie de copt (deoarece fursecurile cu ciocolata vor mai creste putin in timpul coacerii, trebuie sa lasam putin spatiu intre ele). Incingem cuptorul si tinem tava cu fursecuri la copt pentru fix zece minute la 170-180 grade C (asta ar fi cam foc mediu spre tare). Fursecurile cu ciocolata vor fi moi la inceput, asa ca trebuie sa le lasam sa se raceasca inainte de a le lua din tava.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
doamne cum arata! suuper Robert, bravo
RăspundețiȘtergereAnelise, se pare ca noi doi suntem singurii entuziasmati de aceste fursecuri cu ciocolata :)
RăspundețiȘtergere.........
RăspundețiȘtergere:)
:) Ahaaaa, deci ai devora si tu doua-trei fursecuri...
RăspundețiȘtergereCraciun fericit!
RăspundețiȘtergereMulta sanatate si tot ce doresti sa se implineasca!
Astazi as vrea si eu un fursec de la tine,
la schimb cu un cornulet de la mine.
sarbatori fericite...imi plac fursecurile tale
RăspundețiȘtergereEla eram.....anonimul
RăspundețiȘtergereRobert....unde umbli????
RăspundețiȘtergereMananca fursecurile! :)))
RăspundețiȘtergere:)))Miha......cred ca s-a inecat cu ele ca nu mai spune nimic
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite tuturor! Miha avea dreptate :)) Imi mancam fursecurile, cat mai departe de bucatarie si calculator :D
RăspundețiȘtergereYummy:D Multumesc ca impartasesti si nepriceputilor ca mine priceperea ta:D ! Ciocolata si migdale:X:X:X, cele 2 iubiri dulci ale mele:X Poate o sa incerc. Poate. Cam complicat:D!
RăspundețiȘtergereSunt fericita ca te-am descoperit:)
:) Nu trebuie sa-mi multumesti si nici nu e complicat. Daca am facut fursecuri eu, un barbat, sunt convins ca si tu vei reusi :D Ce bine ar fi daca as face fericiti toti oamenii care ma descopera... :)
RăspundețiȘtergereEu cred ca de fapt sunt, dar au omis sa-ti spuna!:)
RăspundețiȘtergereHehe, la asta nu m-am gandit... Pentru ca mi-ai deschis ochii sa stii ca meriti nu unu, ci doua fursecuri :D
RăspundețiȘtergereArata f bine aceste fursecuri, cu siguranta le voi face, dar nu voi folosi aroma de migdale, cea din comert este amara, o prefer pe cea de migdale dulci.
RăspundețiȘtergereClaudia
A dreptate, esenta de migdale din comert este putin amaruie. Dar pe mine nu ma deranjeaza prea mult, in fursecuri parca nu se simte la fel - poate ciocolata mascheaza putin amareala.
RăspundețiȘtergereAm citit pe multe bloguri reteta de fursecuri TRUFFLE, insa m-am oprit aici….si nu am gresit. Iti multumesc mult pentru deliciaosele fursecuri! Sunt dementiale! De Pasti am facut portie tripla si tot nu au ajuns….:) ma mir ca in final, am reusit sa le fac o poza din portia de saptamana trecuta…..cum?!...nici eu nu stiu!!!!!!!
RăspundețiȘtergereCe sa zic, multumesc si eu pentru increderea acordata ;) Deci ai ajuns sa faci fursecurile astea mai des decat mine :P Cred ca fac si eu iar in week-end, mi-ai facut pofta...
RăspundețiȘtergereApropo, imi place si cum suna numele lor - Truffle :)
Ei na... ce sa spun?! Eu cred ca sunt alte fete care le-au facut inaintea Laurei si nu-si mai aroga drepturi de autor...
RăspundețiȘtergereMda... si eu, care credeam ca in mileniul trecut s-a cam inventat tot ceea ce era de inventat in bucatarie :) De obicei nu sterg comentariile, dar acum l-am sters pentru ca nu-mi place sa vad link-uri in comentarii, mai ales postate anonim. Dar scriu aici ideea comentariului sters: Laura a inventat crinckles-urile pe care eu, in ignoranta mea, le numesc fursecuri cu ciocolata.
RăspundețiȘtergereCâte reţete am "furat" de la tine, vai vai vai :)) mâine fac şi eu biscuiţii ăştia. Întrebare: nu s-au ars rău pe fund de la zahăr? Aşa citisem undeva, că se ard mai repede dacă au şi zahăr la bază. Habar nu am, sunt încă începătoare :D Mersi!
RăspundețiȘtergereVad ca esti cea mai prolifica bloggerita :)) In ritmul asta vei termina toate retetele in cateva zile. Fursecurile nu s-au ars deloc pe fund, eu am un cuptor electric...
ȘtergerePăi m-am apucat de gătit acum vreo 2,3 luni şi mi-am înnebunit prietenii de pe Facebook cu poze :)) s-au rugat de mine să fac un blog , să vadă şi ei reţetele si m-am supus :P
ȘtergereMersi mult pentru răspuns; şi eu am cuptor electric în Bucureşti, dar aici la maică-mea e unul de toată ruşinea. :))
Numai bine, aştept cu sufletul la gură următoarele reţete!
No, am dat un rateu......... Mai bine faceam inca o portie de inghetata. Acu' lasand gluma la o parte, serios, nu stiu ce s-a intamplat dar fursecurile mele nu arata ca cele din poze. Fir-ar sa fie, cred ca le-am lasat prea mult la copt, pt ca s-au cam uscat si s-au intins in tava . De fapt ordinea-i inversa: s-au intins si s-au uscat . Pe cand m-am uitat la ele, erau un tot. In fine, dupa ce s-au prea copt, zic eu, le-am scos din tava si le-am rupt bucati. Gustul este foarte bun, fiica-mea le-a mancat cu inghetata, dar as fi vrut , totusi, sa ramana bucati de sine statatoare.
RăspundețiȘtergereDar stai linistit, nu ma dau batuta! Revin !!
O zi buna !
Bine macar ca au fost bune, ce te faceai insa daca aveai musafiri? Nu pot spune exact ce s-a intamplat, se poate sa fi fost chiar si din cauza vreunuia dintre ingredientele folosite. Uneori se mai intampla, imi place ca nu te dai batuta atat de usor.
ȘtergereNiciodata nu fac pentru musafiri ceva ce n-am experimentat macar , macar o data !!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereArata superb abia astept sa fac si eu aazii
RăspundețiȘtergereIti tin pumnii, sa-mi spui cum ti-au iesit fursecurile ;)
ȘtergereAm facut si eu fursecurile tale, multumesc pentru reteta. Aseara am facut compozitia si de dimineata le-am bagat in cuptor. Am adaptat putin reteta ca asa imi place mie sa fac unde se poate, adica am inlocuit cantitatea de faina cu 100 gr faina si 100 gr faina de migdale fiindca aveam un rest prin casa. Au iesit superrrrrr! Mihaela
RăspundețiȘtergereCu placere, Mihaela! Nici ca se putea nimeri mai bine faina aceea de migdale...
ȘtergereSe poate pune in locul zaharului tos, zahar neprocesat din trestie? Arata delicios dar parca nu ma lasa sufletul sa apelez iar la zaharul din sfecla....
RăspundețiȘtergereDa, se poate pune si cel din trestie de zahar, poate asa fursecurile iti vor iesi mai maro :)) Si probabil mai aromate...
ȘtergereCe as putea pune in loc de migdale? sunt alergica la migdale...si arata super delicios si e pacat sa nu incerc :)
RăspundețiȘtergereDaca-ti place romul, atunci poti incerca sa faci fursecurile cu esenta de rom - oricum, ciocolata este ingredientul principal al retetei.
ȘtergereAm facut aceste minunatii, sunt foarte fine, ceva deosebit. Iti multumesc. pentru tot efortul pe care il depui sa imparti cu noi cunostintele tale in materie culinara.
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, Daniela... ma bucur ca ti-au placut. Nu sunt ele prea multe cunostintele mele culinare, insa le impart cu placere cu toata lumea.
Ștergere