Ingrediente reteta Galuste cu prune (Gomboti cu prune):
- 10-15 prune
- 4 cartofi
- 2 oua
- 300 g faina
- 100 g unt
- 6 linguri pesmet
- 4 linguri zahar
- 2 lingurite scortisoara
- un praf de sare
Modul de preparare al retetei:
Acest blog culinar tocmai a implinit
doi cinci ani de existenta (2010) si, dupa acesti doi ani, am ajuns la concluzia ca niciodata nu le vom sti pe toate, intotdeauna vom invata lucruri noi atunci cand este vorba de retete. Asa cum eu am aflat recent ca galustele cu prune mai sunt cunoscute si drept gomboti cu prune, sunt convins ca prin intermediul meu se vor gasi cateva persoane care vor afla ca
galustele pot fi transformate chiar si in desert.
Punem la fiert cartofii in coaja, iar dupa ce s-au facut ii curatam, ii punem intr-un vas si ii pasam (exact ca si cum am prepara un piure). Peste cartofii pasati punem cele doua oua, adaugam 300 g de faina si un praf de sare. Amestecam bine ingredientele pentru galustele cu prune, avand in vedere ca la final va trebui sa obtinem un aluat tare, insa destul de lipicios (cantitatea de faina nu este batuta in cuie, aceasta variaza in functie de cat de mari sunt cartofii si ouale, asa ca la final este destul de probabil sa fim nevoiti sa "reglam" cantitatea din ochi). Pentru a obtine niste
galuste mai pufoase, ar fi bine ca in aluat sa punem si 2-3 linguri de gris.
Scoatem samburii din prune si in locul ramas liber punem cate un praf de scortisoara si putin zahar. Rupem o bucata din aluatul galustelor (cam de marimea unei nuci mai mari) si o intindem in palma (cu ajutorul degetelor). Asezam in mijloc pruna si o acoperim cu marginile foii de
aluat, modelandu-l in palma pana ce vom forma o bila (in cazul in care explicatiile mele nu sunt suficient de clare, cred ca imaginile retetei sunt destul de sugestive). Pentru ca aluatul este lipicios si greu de modelat, este foarte important ca atunci cand formam galustele cu prune sa avem in permanenta mainile umezite cu apa.
Punem o cratita cu apa la fiert, adaugam un praf de sare si punem galustele cu prune in momentul in care apa a inceput sa fiarba. Le lasam la fiert pana se vor ridica la suprafata (daca se lipesc cumva de fundul cratitei, atunci le ajutam putin cu o paleta). Pana ce vom termina noi de modelat toate galustele de prune, o parte dintre cele formate la inceput se vor lasa un pic. Prin urmare, daca este cazul, le refacem forma inainte de a le pune la fiert. Topim 100 g de unt intr-o tigaie si adaugam sase linguri de pesmet. Lasam cateva minute pesmetul la foc mic (pana cand se rumeneste), apoi adaugam doua lingurite de scortisoara si patru linguri de zahar. La sfarsit tavalim galustele cu prune fierte prin pesmetul prajit.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte
retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
In loc de pesmet folosesc biscuiti Petit Beure maruntiti.
RăspundețiȘtergereEu prefer varianta mai simpla, n-as mai pierde timpul sa maruntesc biscuitii :)
Ștergerefoarte buna ideea, ca nu am gasit pesmet :) si am sa folosesc biscuiti sper sa fie la fel de delicios
ȘtergereMihaela, sper ca ti-au placut si cu biscuiti. Eu nu le-am incercat si cu biscuiti, deci habar n-am cum ies. Oricum, sunt sigur ca rele n-au cum sa fie :D
ȘtergereLa noi, atunci cand pui galustele in farfurie, pui si o lingura, doua de smantanape deasupra.
RăspundețiȘtergereBuna idee, astfel gomboti cred ca reusesc sa para un desert mai sofisticat.
ȘtergereNu mai vine nimeni cu completari?
RăspundețiȘtergereNu de alta dar devine interesant...
Si eu care-mi faceam iluzii ca reteta este suficient de interesanta :) Norocul meu este ca intre timp au mai aparut completari si astfel au salvat reteta.
ȘtergereSunt foarte bune si reci. Pentru un plus de aroma, in pruna se poate adauga un miez de nuca usor prajit.
RăspundețiȘtergereTrebuie neaparat sa incerc asta, mersi pentru idee ;)
Ștergereeooooooooo salut,
RăspundețiȘtergeream facut pentru catalani anul trecut si nici macar nu le-au gustat..numai unii..asa ca atunci cand mai fac, sigur le fac numai ptr familia mea si ptr mine!
B.
Asa, Brigitt, invata-i minte pe catalani :))
ȘtergereSALUT ROBERT,
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI SI MULTE FELICITARI PTR BLOG! TINE-O TOT ASA! EU MA INSPIR DE AICI CAND MI SE GATA IDEILE SI MAI ALES CAND VINE IARNA...MANCAREA CALDA SI DESERTURILE FAC IARNA MAI USOARA...
B.
Multumesc, Brigitt! Te astept sa-mi tii de urat pe aici la iarna ;)
ȘtergereFelicitari, nu mai trebuie nici o completare. Sunt minunate, si arata grozav. Anul acesta nu am facut inca, poate ma invrednicesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc Marcela, completarile pentru mine sunt intotdeauna folositoare. Orice reteta poate fi imbunatatita, insa pana la urma cred ca totul tine de gusturile fiecaruia dintre noi.
Ștergerefoarte bn arata...dar eu la toate prietenele le-am spus si am primit"aplauze"...cele mai bune galuste cu prune sunt cele din cartofi,putin ulei si faina(fara ou)...merita incercat :)
RăspundețiȘtergereInseamna ca multa lumea va fi fericita auzind ca exista si varinata de post a retetei de galuste cu prune :)
Ștergerenu refuz niciodata o asa bunatte!
RăspundețiȘtergereArata destul de super, te mai astept si cu alte retete deci nu ne uita te rog!
RăspundețiȘtergereTe astept cu mult drag cu ceea ce se poate numi o alta reteta,numai bine.
RăspundețiȘtergerein familia mea se face gomboc, inca de pe vremea strabunicilor, cam o data pe saptamana, indiferent de anotimp, numai sa se gaseasca prune. avem si reteta cu cartofi, dar si una foarte usoara, fara cartofi. nu punem niciodata zahar peste prune, nici scortisoara in pesmet. prunele le desfacem cat sa scoatem samburele si sa presaram inauntru lor scortisoara. asa avem niste gomboc plini de prune, intreagul fruct fiind cuprins uniform in aluat. aaaa, si muuuult pesmet rumenit, amestecat apoi cu zahar; tot ce ramane dupa ce ii tavalim, turnam in vasul de prezentare. calzi, reci, nici nu conteaza cum se mananca, pentru ca sunt deliciosi oricum...
RăspundețiȘtergereHmmm, cred ca as fi interesat de reteta aceea foarte usoara :D Iti multumesc ca ai impartasit cu noi felul in care se prepara galustele cu prune in familia ta, ma gandesc ca trebuie sa iasa foarte bune din moment ce reteta a fost pastrata de atatea generatii... N-am mai auzit de gomboc pana acum, dar nu e de mirare - pana acum o luna nu auzisem nici de gomboti :))
ȘtergerePuneti si zahar vanilat in amestecul de pesmet . Gustul va fi mai placut.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru pont!
ȘtergereNumai doi ani de blog? Parcă știam de mai mulți... bine, oricum în ultima vreme trece altfel timpul pentru mine.
RăspundețiȘtergereDoi ani si trei luni in momentul de fata :) Se poate vedea din arhiva blogului, e in sidebar-ul din stanga. Si pentru mine timpul e destul de relativ, uneori am impresia ca sunt blogger culinar de-o viata, iar alteori am senzatia ca sunt inca la inceput de drum...
Ștergeream facut si eu azi reteta de galusti,doar ca nu am pus oua.au iesit foarte bune,dar eu am intins o foaie mai groasa si am folosit un pahar,am pus jumatate de pruna si le-am facut bile mai mari,bineinteles am urmat sfatul tau de a uda mainile,a mers treaba mai repede fata de alta data,dar au un dezavantaj,ies putine si se mananca repede.am mai incercat si alte retete de pe blogul tau si au fost bune.o sa te urmaresc in continuare
RăspundețiȘtergere:) M-am gandit acum si am gasit o solutie: cum nu putem face nimic in privinta faptului ca se mananca repede, va trebui sa facem macar portie dubla de gomboti... sau chiar tripla, daca tot merge destul de repede treaba :D
ȘtergereAzi am facut reteta,e super ,dar vreau sa iti spun ca eu la pesmet i-am pus citeva picaturi de ANIS DULCE. E o beutura spañola care ii da un gust deosebit ,cred ca merita probata pentru cei ce au posibilitatea de a gasi ANIS DULCE.
RăspundețiȘtergereM-am uitat pe datele blogului si stiu ca sunt foarte multi cititori in Spania, deci ideea ta poate fi pusa in aplicare :)
ȘtergereAstazi mi-am propus sa fac galuste cu prune...desertul copilariei. Revin cu un post sa va spun cum au iesit! :)
RăspundețiȘtergereZi frumoasa si plina de soare!
am facut reteta...sunt delicioase :)
RăspundețiȘtergereAndreea, iti multumesc pentru feedback!.Si ma bucur ca ti-au placut galustele.
Ștergeream facut si eu astazi......... nu ma dat pe spate ....... aluatul cu acel toping de unt , pesmet, zahar , scortisoare.... e ok
RăspundețiȘtergereUnora le plac la nebunie aceste gomboti, insa nici pe mine nu ma prea dau pe spate... Imi place sa mananc vreo 2-3, mai mult de pofta, apoi ma plictisesc de ele :) Chestia e ca-mi aduc aminte de bunici, de copilarie, iar asta ma face sa poftesc din cand in cand la ele, iar daca tot sunt atat de usor de preparat...
ȘtergereIncercati-le si cu cirese sau visine ,minunate! La multi ani!
RăspundețiȘtergereMultumesc Monica, cu toate ca sunt mai migaloase, le voi incerca!
Ștergere