- 5 mere
- 5 linguri zahar pentru zahar ars
- 5 linguri zahar pentru compozitie
- 5 linguri gem
- 5 linguri faina
- 5 linguri ulei
- 5 linguri apa
- 5 oua
- 1 plic praf de copt
- esenta de rom si vanilie
- 150 g zahar
- 300 ml apa
- esenta de rom
Reteta tortului de mere coapte cu zahar ars este usor de tinut minte si de adaptat pentru orice tip de vas deoarece folosim aceeasi cantitate din toate ingredientele (in functie de numarul merelor). La inceput caramelizam zaharul si tapetam cat mai uniform vasul cu zahar ars. Se pune zaharul intr-un vas la foc mediu, amestecand mereu si atunci cand se topeste si face putina spuma il luam de pe foc si il intindem pe vas rotind cu grija vasul. Se curata merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem cu gem. Eu am folosit gem de gutui si gem de mere cu stafide insa se poate folosi orice gem sau dulceata. Punem merele umplute cu gem in vasul cu zahar ars si le bagam la copt pentru zece minute, cat sa se inmoaie putin merele. Pregatim acum compozitia tortului de mere coapte - spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un vas alaturi de zahar, ulei, apa si esente si se freaca bine. Albusurile se bat spuma iar cand s-au intarit se adauga galbenusurile si se incorporeaza cu grija, amestecand de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul. Amestecam cele cinci linguri de faina cu praful de copt si apoi presaram in ploaie in vasul cu compozitia, amestecand in acelasi fel. Turnam compozitia peste vasul cu merele coapte si bagam vasul la cuptor. Tortul de mere coapte cu zahar ars se tine la cuptor la foc mediu (175-200 grade C) aproximativ o jumatate de ora (dar testul scobitorii este cel mai sigur). Acum este momentul sa preparam siropul pentru tort. Apa si zaharul se fierb pana cand scad la jumatate, iar dupa ce siropul se opreste din fiert punem esenta de rom. Tortul de mere coapte se insiropeaza turnand incetisor siropul pe toata suprafata imediat ce acesta a fost scos din cuptor. Dupa ce a fost insiropat, punem un platou sau o farfurie intinsa deasupra tortului si apoi il rasturnam (trebuie manipulat cu atentie, pentru a nu se rupe). Eu nu am ornat acest tort de mere coapte cu zahar ars pentru ca imi place foarte mult felul in care arata, adica arata exact asa cum se numeste si nu prea vad rostul sa-l "ascund". Insa, in functie de preferintele fiecaruia, tortul poate fi ornat cu frisca sau cu ciocolata.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Interesant si arata chiar bine. Mamaaa, ce pofta mie. O intrebare: nu e prea dulce?
RăspundețiȘtergereNu e deloc prea dulce. Tortul este delicios, l-am facut deja o data si acum il am pe al doilea in cuptor. Multumiri pentru retete si asteptam cu nerabdare altele noi si poate si exotice.
ȘtergereSurprinzator, tortul nu este prea dulce. Pana la urma, sunt doar 10 linguri de zahar si 5 linguri de gem. Dar, la o adica, se poate "jongla" putin cu siropul. Daca ti se pare totusi prea dulce, folosesti mai putin zahar in sirop. Cand am insiropat tortul eu n-am pus chiar tot siropul, crezand ca poate va iesi prea moale. Dar, peste cateva ore mi-am dat seama ca nu e nicio problema, asa ca l-am pus pe tot :)
RăspundețiȘtergereE normal sa se mai lase putin dupa ce pun siropul?
ȘtergerePoate doar foarte putin, tortul n-ar trebui sa se lase prea mult dupa ce este bine insiropat.
ȘtergereSalut, tocmai am scos din cuptor tortul cu mere. Arata foarte bine, astept cu nerabdare sa se raceasca un pic sa-l gust.
RăspundețiȘtergereSalutare! Deeeci? Se pare ca te-a lasat fara cuvinte :)
RăspundețiȘtergereE bun tortul, jos cu palaria!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a placut!
RăspundețiȘtergereAsta pare sa fie un desert bun
RăspundețiȘtergeresuper retete.Ma intreb ce varsta ai si daca esti insurat;))
RăspundețiȘtergere:)) Pentru ca mi-ai laudat retetele, iti satisfac curiozitatea: am 32 ani si nu sunt insurat. Dar, cu riscul de a te dezamagi, trebuie sa adaug si faptul ca incerc din rasputeri sa raman asa :D
RăspundețiȘtergere:))) Acest comment trebuie sa fie acolo in fruntea blog-ului ca sa spun asa . Hahahahahahah, na...eu cautand creme pentru tort...am dat de el...dar....cine stie daca nu trebuia sa fac un tort acum in weekend....peste cat timp dadeam de aceasta informatie :))).
Ștergere:)) dupa o citire mai amanuntita a commenturilor despre aceasta reteta ( hahahahaha mor de ras ) ..am concluzionat o chestie ...numele tortului e gresit! :))
Glumesc, sper ca nu te superi, m-am amuzat copios :)
Si totusi... comment-ul tau dateaza din 3 dec. 2010 ( hmm 3 dec... ziua mamei :P )...ce s-a mai intamplat de atunci?
Ai razbit ? Inca esti burlac? Sau...te-a doborat careva? :) :*
:)) Curiozitatea asta... :P Eu am mai spus cate ceva despre mine, prin comentariile retetelor, pe pagina de Facebook... Pana la urma cred ca voi face o pagina speciala numita "Despre BarbatLaCratita" ;)
ȘtergereIntre timp nu s-a mai intamplat nimic notabil, am ramas tot burlac iar prietena mea nu cred ca ma va face prea curand un "barbat cinstit" :D
Era cat pe ce sa uit: cum ar trebui sa se numeasca tortul asta de mere coapte? Tort Robert mi se pare ok :P :))))
si eu iti spun ca era doar o simpla curiozitate;). Deoarece mai rar barbati care sa gateasca asa delicatese :).Eu am doar 21 ani si usnt deja casatorita (anonim)
RăspundețiȘtergereOhooo, ce hotarata trebuie sa fii daca ai ales deja cu cine-ti vei petrece urmatorii 60 ani... Iti spun "Casa de piatra", probabil inca e de actualitate, nu? :))
RăspundețiȘtergereda este.pai abea in iulie am facut cununia civila:X:X:X:X si acum vrem sa programam nunta pentru anul viitor,dar este criza de nasi :-))
RăspundețiȘtergeresa dai clic pe numele meu daca vrei sa vezi poze.eu tare curioasa sunt sa vad cu tine dar nu am gasit:(.Sau mai bine sa vorbesc cu dumneavoastra??:)
RăspundețiȘtergere:))) Domnia mea iti permite sa-mi spui Robert. Multa lume e curioasa... deocamdata pozez in bucatarul misterios :D Pana atunci, am poze cu un tort de mere coapte cu zahăr ars :))
RăspundețiȘtergereok.Incantata atunci si sper sa iesi curand din ipostaza asta misterioasa.;))
RăspundețiȘtergereha ha ha.....ce curtat esti mai Robert.....
RăspundețiȘtergeresi eu am incerkt acest desert dar nu dupa reteta ta bucatarasule si sincer...mi-a iesit k un "cauciuc explodat"...am ras de ....imi este putin frik sa-l incerc iar.. dar asa mult imi doresc =((((((
RăspundețiȘtergereFa-ti curaj si incearca reteta mea. Probabil tu ai facut o reteta neincercata, unde cantitatile erau date la nimereala.
RăspundețiȘtergereDaca citesti toate comentariile, vei observa va eu sunt al doilea barbat caruia i-a iesit reteta de tort de mere coapte cu zahar ars :D Deci n-ai cum sa dai gres daca respecti reteta :)
gata am revenit astazi prepar tortuletzul :x doamne ajuta sa am spor si reusita :X,revin cu impresii :">
RăspundețiȘtergeregt,moa deci multumesc frumos ptr expliktii, chiar va rog pe urm. vizitatori sa incerkti acest tortuletz e asa gustos si usor de facut:X:X:X:X: k sa bat kmpii putin ..este "raiul pe pamant " :">
RăspundețiȘtergere:)) Cu placere si te mai astept!
RăspundețiȘtergereBuna,
ȘtergereAm facut reteta ta in w-e, dubland cantitatile deoarece a fost nevoie de un tort mai mare.
As dori sa vin cu o modificare la reteta siropului... In loc de sirop de zahar cu esenta de rom, eu am fiert cu zahar cojile ramase de la mere. A iesit un sirop rozuliu, dulce si aromat care a dat o savoare deosebita blatului. De asemenea, i-am pus deasupra un strat de budinca de ciocolata si apoi l-am imbracat in frisca.
A iesit o minunatie! :D
Buna modificarea asta a ta, nu m-as fi gandit la asa ceva... Imi pare rau ca nu m-am gandit eu la ea :)) Sunt convins ca ti-a iesit o minunatie de tort, nici n-avea cum sa-ti iasa altfel din moment de l-ai imbracat practic de doua ori. Interesanta si alegerea budincii de ciocolata.
Ștergere...a venit si randul tortului de mere,de fapt a torturilor ca am facut 2,primul cu un gust minunat dar un aspect groaznic:-D(nefiind atenta la detalii nu am tapetat si marginile formei cu caramel,va inchipuiti cum s-a desprins...)iar cel de-al doilea ca si aspect castigam de departe premiul 1,dar gustul.....hhhhhh cred ca "am prea caramelizat zaharul"dupa cum bine a diagnosticat nepotelul meu:-P
RăspundețiȘtergereCred ca asa ar trebui sa fac si eu, mai ales in cazul torturilor: sa fac mereu cate doua! Sa am de unde alege pozele pentru blog, pentru ca iti dai seama ca mai dau si eu cate un rateu din cand in cand :)
RăspundețiȘtergereDin comentariul tau eu vreau sa raman doar cu ideea ca primul tort de mere a avut un gust minunat :D
Asta era ideea ca gustul este minunat,gospodina ar trebui sa fie pe masura:-P
RăspundețiȘtergereLa cat de mult am observat ca gatesti tu, ai tot dreptul sa mai faci din cand in cand si cate o greseala. E normal, mai ales in cazul torturilor.
RăspundețiȘtergeream facut tortul asta de ziua mea:)) a fost super,putin cam dulce,dar na merita:))
RăspundețiȘtergere:) O singura data pe an este ziua ta, deci daca faci tortul asta doar atunci, glicemia ta va ramane ok :D Si La Multi Ani!
RăspundețiȘtergereVreau sa spun MULTUMESC!! e una din cele mai delicioase retete din lume!... si simplu de facut.
RăspundețiȘtergereMagda
Cu placere Magda! Tortul de mere coapte mie mi se pare ca in realitate e mai simplu de facut decat o arata pozele.
RăspundețiȘtergerefoarte bun tortul mie mi sa cam prins dar cred ca e de vina cratita in care l-am facut....ms de reteta
RăspundețiȘtergereDepinde acum si de cuptor, norocul meu este ca folosesc unul electric si coace cat de cat uniform. Sper ca data viitoare sa fie totul perfect si sa te poti bucura cum trebuie de acest tort.
RăspundețiȘtergeream facut pt a 2 oara tortul si a iesit mai bun decat prima data:) l-am facut pt ziua surorii mele,a zis k e bestial:)) abia astept sa il pregatesc pt sotul meu....
RăspundețiȘtergereWow, deci se pare ca tortul de mere coapte da dependenta :))
RăspundețiȘtergereEu am facut tortul asta doua zile la rand, deci e clar, am devenit si eu dependenta! Imi place ca mi-a iesit din prima; mi-a dat putine emotii cand l-am rasturnat, dar a iesit fix ca in poze!! Merci mult! Pot confirma ca merge si cu 4 parti (in loc de 5) din fiecare ingredient (pentru cine are tava mai mica).
RăspundețiȘtergereDaaa, tu nu mai ai nicio scapare! :D Doua zile la rand... Faptul ca ai folosit o tava mai mica sa stii ca nu constituie circumstanta atenuanta :))) Mie mi-a placut cel mai mult la tortul asta faptul ca e deosebit, dar totusi extrem de usor de facut. Ca sa-l laud si mai mult, as putea spune chiar ca e mai dificil sa dai gres :)
RăspundețiȘtergerela ce temperatura se tine?
RăspundețiȘtergereIntai am incins cuptorul la 250 grade C. Dupa ce am bagat tortul (l-am pus la mijlocul cuptorului), am scazut temperatura la 200 grade. Dar mai depinde si de cum coace cuptorul fiecaruia, la o adica se poate incerca si cu 175 grade, sau chiar cu 150.
RăspundețiȘtergerefelicitarile mele pentru toate retetele, am facut si eu tort de mere si a iesit ft bun
RăspundețiȘtergeredevin dependenta de site-ul asta si retete
o sa ajung sa stau doar pe la bucatarie:))
o zi minunata
Ca sa nu fiu nici eu mai prejos: felicitarile mele pentru tortul reusit! :) Asta este de fapt scopul meu, sa creez dependenta si apoi sa dau lovitura furnizand antidotul :))
RăspundețiȘtergerebuna , as fi vrut sa incerc si eu tortul ieri de ziua mea dar sincer nu ama vut timp, dar promit sa il incer...
RăspundețiȘtergereSunt convins ca-ti vei gasi pana la urma timp sa-l faci, sper doar ca apoi sa-ti mai ramana suficient timp sa-l si savurezi :) La Multi Ani!
RăspundețiȘtergereTrebuie tapetate si marginile formei cu zahar ars ,sau doar fundul vasului?
RăspundețiȘtergereHola, din insorita Piura- Peru,
RăspundețiȘtergereAm reusit sa fac un tort de mere magnific dupa reteta ta, familia mea peruana de aici a ramas atit de incintata astfel incit au cerut repetitie,
weekendul acesta o sa ii incint din nou cu acest deliciu.
Multumesc mult de tot!!!
Laura Ramos
Hola! :) N-avea cum sa nu le placa, tortul seamana cu un soare si ei sunt urmasii incasilor, nu? Poate a ajutat si asta :))) Ma bucur sa aud ca ti-u iesit atat tortul, cat si ciorba.
RăspundețiȘtergereCu gandul la meleagurile insorite, era cat pe ce sa uit :) Da, se tapeteaza toata suprafata vasului cu zahar ars.
RăspundețiȘtergereda , si eu fac acest tort des si pot spune ca este cea mai simpla reteta de tort si f gustos ( cateodata il las asa simplu sau il ornez cu frisvca pt cine vrea ) e delicios !
RăspundețiȘtergereMie imi place foarte mult cum arata, chiar daca unora poate li se pare neterminat. Acum l-as orna doar in cazul in care nu s-ar dezlipi cum trebuie de pe vas, dar initial imbracam tortul asta de mere coapte in ciocolata.
RăspundețiȘtergereBuna seara, am incercat si eu aceasta retea:) Problema e ca eu am facut in cratita (am avut experiente neplacute cu castroanele din yena - s-a spart la cuptor asa ca nici gand sa pun un castron yena pe flacara aragazului) si mi s-a lipit de fund:( culmea e ca pe margini nu:D (desi am caramelizat si marginile). Eu l-am rasturnat cand s-a racit, oare trebuia sa-l rastorn cand l-am scos din cuptor? Ma gandesc ca daca il faceam in bain marie nu mai aveam aceasta problema, dar nu stiu cat de bine se cocea. Trebuie sa marturisesc ca abia cand am vazut comentariul am observat ca este un barbat cel care pregateste bunatatile de pe acest site:) si apoi mi-a sarit in evidenta si denumirea site-ului:) (ca orice utilizator de internet am cautat pe google retete de tort cu mere), asa ca va felicit! Rar barbati care stau la cratita:p si la cate retete am gasit aici ma intreb daca nu cumva sunteti de meserie bucatar?:) P.S. Intre timp v-ati casatorit?:))
RăspundețiȘtergere:) Nu, inca nu m-am casatorit. Dar din moment ce-ti permiti sa ma intrebi daca m-am casatorit, ar trebui sa-ti permiti sa ma si tutuiesti, nu? ;)Ar trebui sa institui o regula pe blog. Nu sunt bucatar, gatitul e un fel de joaca combinata cu necesitate.
RăspundețiȘtergereNu m-am gandit niciodata sa coc tortul la bain marie, poate si pentru ca n-am intampinat probleme pana acum. Imediat ce scot tortul de mere coapte din cuptor torn siropul caldut peste el, il las cateva minute sa traga bine siropul si apoi il rastorn. Pun platoul deasupra si il intorc brusc, iar daca nu se desprinde imediat, il bat putin cu pumnul. Am inteles ca folosesti un cuptor pe gaze, ai pus cumva tortul foarte aproape de flacara?
Buna seara, am sa fac iar alt tort de mere pentru ca nu ma las pana cand nu-mi iese:P Eu in stilu-mi caracteristic:P, am mai schimbat-o un pic:D, n-am umplut merele cu nimic, ci pur si simplu le-am curatat de coaja, le-am taiat in 2, si le-am pus separat intr-o tava la cuptor sa se inmoaie pentru a nu mai fi nevoita sa adaug si unt:P - am facut asta pentru ca imi place la nebunie blatul insiropat (in alte retete nu am gasit si etapa cu insiropatul), m-am gandit ca daca le lasam intregi si umplute nu prea se mai simtea si blatul:P. Tortul nu l-am pus aproape de flacara, ci pe un gratar la mijloc, in cratita evident:). Am asteptat sa se raceasca si tortul si siropul, abia apoi l-am pus deasupra si l-am rasturnat (a trebuit sa-l bat nitel) :). Cand o sa refac reteta o sa-l rastorn cand e insiropat si cald:) Referitor la frisca ce marca recomanzi? Eu am luat de la Milli dar nu prea s-a intarit desi am amestecat-o bine (am incercat sa o bat mai mult dar se taie) asa ca nici partea cu ornatul nu a iesit cum trebuia:(
RăspundețiȘtergereBuna! Imi place ca nu te dai batuta :)) Mie mi se pare ca tortul de mere coapte cu zahar ars parca n-are niciun farmec daca nu e insiropat. Incearca si tu sa folosesti niste mere mai micute, dar ar trebui sa faci exact asa cum scrie in reteta - daca nu incerci, nu poti sa stii daca-ti place sau nu.
RăspundețiȘtergereNu stiu ce frisca sa-ti recomand, in afara de cea facuta personal din smantana :) Nu am gasit niciuna care sa ma multumeasca pe deplin, dar le prefer totusi pe cele lichide. Le cumpar cam la nimereala, nu prefer o firma anume, am cumparat chiar si d`alea facute de firme necunoscute si mi s-au parut cam la fel.
Am incercat azi tortul si a iesit foarte foarte bun. Tot vroiam sa intreb ce pregatesti pentru masa de Craciun... Si sarbatori fericite!!! Arabela
RăspundețiȘtergereCu riscul de a te dezamagi putin, trebuie sa-ti marturisesc ca nu voi gati absolut nimic :) Sunt plecat de acasa... Altfel, evident ca as fi pregatit numai retete de aici, de pe blog :D
RăspundețiȘtergereSarbatori Fericite!
Este ora 6 dimineata , baiatul meu este plecat la colindat cu Mos Ajunul iar eu fac tort de mere asa cum facea mama mea cand eram copil. Sper sa i-mi iasa si sa le fac o surpriza placuta celor dragi. Tortul este la coptor, arata super si este aproape gata!SARBATORI FERICITE!
RăspundețiȘtergereAm revenit asupra comentarului facut anterior sa va spun ca tortul este super! Multumesc pentru reteta!Am folosit mai multe mere fiindca am avut tava mare si deasemeni am marit si cantitatea de compozitie de blat. Dupa ce s-au rumenit merele deasupra eu le-am intors invers in tava ajutandu-ma de doua linguri.L-am insiropat bine si nu am avut probleme la rasturnat tava si nu s-a lipit deloc.Acum astept sa se intoarca baietelul de la colindat.Multumesc inca o data.Sarbatori fericite!OANA Z
RăspundețiȘtergereOana, ce matinala esti... Imi aduci aminte de copilarie, exact asa facea si mama, doar ca ea facea cozonaci :) Ma bucur ca n-ai intampinat probleme si sper ca baietelul tau sa fie la fel de incantat de tort, pana la urma decizia lui este cea mai importanta :)
RăspundețiȘtergereCraciun Fericit!
Salut, barbatlacratita!
RăspundețiȘtergereAzi am facut tortul. A iesit super, din 8 mere!
Imi place foarte mult cum lucrezi, cum iti faci publicitate pe retele de socializare. De aceea, te rog sa-mi spui daca esti de acord sa adaug link la blogul meu, care desi e in engleza, e citit si de prieteni romani. Verifica, si daca nu doresti, il sterg. In acest fel am blogul tau la indemana. Precis ca-l mai folosesc.
http://otiliamoldovan2001.wordpress.com/category/traditional-food/
Otilia
Buna! N-am facut niciodata tortul din atatea mere, nu le-as putea inghesui niciodata in vasul meu de jena :)
RăspundețiȘtergereNu era nevoie de acordul meu pentru un simplu link, nu cred ca poate fi cineva deranjat de asa ceva. Pe retelele sociale mai degraba imi promovez blogul, pentru publicitate cred ca ar trebui sa platesc :D
Deci e absolut minunat tortul acesta.Azi am vazut reteta si normal, nu m-am putut abtine,am si facut-o.
RăspundețiȘtergereSincer ,felicitari pentru retete si nu in ultimul rand felicitari pentru ca m-ati facut pe mine sa gatesc (ceea ce se intampla foarte rar,aproape deloc)
Promit ca am sa mai incerc si alte retete ale dumneavoastra
Se pare ca tortul de mere ne determina sa facem chiar si lucruri considerate "tabu" :) Multumesc pentru cuvintele frumoase, cred ca ar suna la fel de bine si la per tu. La cat mai multe retete reusite!
RăspundețiȘtergeree tortul meu preferat,pe care mi-l pregatea mama,de fiecare data cand avea ocazia.Acum sunt eu cea care voi incerca sa il fac,pt k se aproprie ziua mea de nastere si mi-ar placea sa imi impresionez prieteni si logodnicul,in acelasi timp.Abia astept!ms de reteta,Robert!
RăspundețiȘtergereCu placere, Amalia! Pentru a fi si mai sigura de reusita, poate n-ar strica sa citesti si comentariile retetei, poate te vor ajuta sa obtii un tort de mere fara cusur si astfel sa fii sigura ca toti vor fi impresionati. Evident, daca ai timp si rabdare sa le citesti pe toate :)
RăspundețiȘtergereEu iti urez de pe acum "La multi ani!" si te astept sa testezi si alte torturi de pe blog.
Buna ! Azi am facut si eu tortul de mere.E inca in cuptor.O sa va anunt cum a iesit :)
RăspundețiȘtergereAm scos tortul din cuptor ! Este mi-nu-nat !!!
RăspundețiȘtergereEu l-am copt intr-o tava de teflon dreptunghiulara, mai mica, si am folosit 6 mere.
Merele le-am umplut cu dulceata de visine amestecata cu bucatele mici de nuci si am adaugat putina scortisoara.Este delicios !
Multumesc pentru reteta simpla :)
Buna! Cred ca fac tortul acesta a 5-a oara azi. :-) Este un succes total.Multumesc de reteta! O respect in totalitate, dar pentru ca sunt mai lenesa, nu separ ouale si creste foarte bine si asa. Si adaug gemului/dulcetei nuca macinata. Am totusi o intrebare: imi iese cam maroniu in partea de jos- se arde un pic zaharul cat se coace la cuptor. Ce pot face sa pastez culoarea caramel? Si am cuptor electric-il coc la temperatura medie: 180 de grade...
RăspundețiȘtergereBuna! Si eu sunt la fel de lenes, ma mir ca nu m-am gandit sa fac la fel :) Chiar daca avem acelasi gen de cuptor, totusi acestea coc in mod diferit. Poti incerca sa asezi tortul cat mai sus in cuptor, dar maroniul ala de jos cred ca e inevitabil - sau poate ar iesi impecabil jos, insa s-ar putea arde deasupra :) De un lucru sunt sigur: mi s-a ars si mie destul de rau in partea de jos atunci cand am asezat tortul de mere direct pe baza cuptorului.
ȘtergereFiind ca la retete imi place sa citesc si comentariile, acum, dupa o jumatate de an, "imi bag si eu nasul" cum se zice, desi nu am incercat reteta ta, in legatura cu faptul ca tortul se innegreste in partea de jos. Stiu si o varianta de acest tort la care peste merele puse pe caramel se toarna compozitia de crema de zahar ars (oua+lapte+zahar, amestecate) si dupa ce aceasta s-a coagulat putin, ca o budinca, se pune pandispanul. Astfel tortul nu mai trebuie insiropat. Dar e adevarat ca se caramelizeaza 200 g zahar si compozitia de crema de zahar ars e lichida. In felul acesta, cand se intoarce tortul, se insiropeaza (si are si crema). Din reteta de crema de zahar ars stiu ca vasul cu compozitie se pune intr-o tava cu apa in cuptor. De fapt aici vroiam sa ajung - oare ar fi asta o solutie ca sa nu se mai innegreasca tortul la baza? Sa fie pus intr-o tava cu apa? Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu acest comment. Mi-ar parea rau, chiar imi place acest blog si de obicei ma retin de la comentarii, prefer mai bine sa le citesc.
ȘtergereNu trebuie sa-ti faci probleme, niciodata n-ai sa deranjezi atunci cand vii cu sugestii. Este posibil ca atunci cand intre flacara cuptorului si tort este un vas cu apa tortul sa nu se mai arda atat de rau. Insa cred ca solutia ar fi valabila doar in cazul cuptoarelor pe gaz, nu si al celor electrice. N-am incercat, nici macar crema de zahar ars n-o prepar astfel, eu o pun direct in cuptor.
ȘtergereTortul de mere este in cuptor! Sunt sigura ca o sa-mi iese super pentru ca cu retetele tale nu dau gres.Felicitari! Esti un bucatar minunat!
RăspundețiȘtergere:) Multumesc, Elena! Nu sunt chiar un bucatar minunat, insa imi place aura asta de invincibilitate cu care m-ai inconjurat :D
ȘtergereOperaţiunea tort de mere un total succes, doar ca eu in loc de gem (pentru că nu îmi place de nici o culoare gemul, decât dacă e dulceaţă de vişine :D)am pus nuci, foarte multe nuci (astea imi plac la nebunie) şi deasupra pe mere am pus şi un pic de scorţişoară... miroase a Craciun la mine în casă... abia aştept sa vină prietenele mele să îmi dea vedictul, deşi până vin ele cred că voi mai avea doar jumătate de tort...
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru reţetă!
Si eu ar trebui sa-ti multumesc tie, doar mi-ai imbunatatit reteta tortului de mere coapte :) Pana la urma, ai reusit sa pastrezi ceva tort si pentru prietenele tale? :P
ȘtergereDa... dar cand au decoperit termitele gustul tortului nu au plecat pana nu a mai ramas nimic... mai fac... Mi-am propus ca in fiecare week-end sa incerc cate o prajitura noua... deci ne vedem sambata la urmatoarea prajitura!
RăspundețiȘtergereSi eu, care-mi faceam griji ca poate sunt prea critice... :)) Ramane sa vad sambata care va fi prajitura pe care o vei face vedeta ;)
ȘtergerePlacut....Facut....Mancat :)
RăspundețiȘtergereFoarte "faina" si buna reteta :D
Citit... Bucurat... Multumit :D
Ștergerefffffff bun tortul si f simplu...multumesc de reteta
RăspundețiȘtergereCu placere! Sper ca vei gasi aici si alte retete care sa-ti faca cu ochiul ;)
ȘtergereL-am facut a doua oara. Prima data din 5 mere, acum din 7. A iesit foarte bine. Doar ca nu am reusit sa scot cotorul fara sa trec in partea cealalta. Asa ca gemul s-a scurs pe jumatate ceea ce i-a dat crustei o culoare rosiatica (de la visine).
RăspundețiȘtergereMerci de reteta
Cu placere! Ma gandesc ca ar fi trebuit sa incerci sa pui o bucatica de mar pe post de dop in partea de jos a marului, astfel gemul nu s-ar mai fi scurs.
ȘtergereAm vrut demult o reteta de tort de mere asa cum mancam in tinerete la cofetaria Orient din Brasov. :-) Ei bine, reteta asta e foarte aproape!! Felicitari!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa spuna de la inceput ca eu nu sunt foarte talentata in bucatarie, nu ma pricep cum sa fac sa iasa, de aceea urmez retetele intocmai. Cu toate acestea, am fost nevoita sa fac niste ajustari mici care m-au scos din zona de confort...:-)
Am pus 5 mere, dar am folosit tava rotunda de tort, pentru ca vasele mele de jena sunt prea mici si sincer, mi-a fost si frica sa pun un vas de jena direct pe flacara. (Tu/voi nu aveti o problema cu asta?)
Insa compozitia mi s-a parut ca nu are pe unde sa se duca si s-a umflat destul de mult (mere prea mari???). Le-am umplut cu gem de afine, desi ma gandeam ca ar merge un amestec de miere si nuca.
Una peste alta a iesit spectaculos, fiul meu de 5 ani a fost mesmerizat de cum se intoarce tortul!
Cam dulce pentru gustul meu si nu din cauza compozitiei care e perfecta ca gust, ci a siropului. Pacat ca nu am citit si comentariile inainte sa ma apuc de copt, as fi facut un sirop mai putin dulce.
Aspectul a lasat putin de dorit pentru ca s-a innegrit in partea de jos, desi l-am copt la mijlocul cuptorului. Plus ca a ramas lipit pe o parte si a trebuit sa il "petecesc", ceea ce nu mi-a placut deloc. Drept pentru care am batut repede niste frisca si l-am imbracat. Poate trebuie sa il coc la foc mic, nu mediu.
E prima data cand imbrac un tort in frisca si nu prea m-am priceput sa il fac sa arate frumos. Vreo sugestie? Trebuie sa pun frisca intr-o punga si sa o storc deasupra?? :-)
La Orient insa ei taiau merele bucatele si le caramelizau asa, ceea ce e posibil sa fac si eu data viitoare, dat fiind faptul ca aseara am taiat sa gust si mi-a parvenit o bucatica fara urma de mar.:-) In plus, ei nu foloseau gem in reteta lor si gemul oricum il face mai dulce.
Il mai gust o data azi, dupa ce a stat peste noapte la frigider, ca aseara nu am avut rabdare sa se raceasca cum trebuie...
Oricum, inca o data felicitari, mi se pare o reteta EXTREM de usoara si in acelasi timp extrem de reusita!
Multumesc, Adina!
ȘtergereTrebuie sa-ti faci curaj si sa ajustezi mai mult retetele, pana la urma nu e o mare tragedie daca mai dai si un rateu cateodata, tuturor ni se intampla. Dar asa poti sa le adaptezi gusturilor tale si ingredientelor de care dispui.
Eu n-am avut nicio emotie cu vasul de jena pus direct pe plita, imi risipisem deja emotiile atunci cand preparasem reteta de crema de zahar ars :)
Cred ca trebuie sa tii cont si de felul in care coace cuptorul tau, iar in cazul in care ai unul pe gaz, poate data viitoare ar trebui sa pui tortul in partea de sus. Din pacate, coptul nu este o stiinta exacta si trebuie sa ne adaptam cuptorului de care dispunem.
Imbracatul tortului cu frisca cred ca tine mai mult de experienta si indemanare decat de tehnica folosita. Nu strica nici un pos, pentru a-l decora mai frumos :)
Update:
RăspundețiȘtergereTortul a fost un triumf a doua zi, dupa ce s-a racit complet. Nu mi s-a mai parut prea dulce, totul s-a imbinat perfect! A fost laudat de toata lumea la masa unde l-am dus si ti-am dat credit pentru reteta, sa stii! :-)))
Imi place update-ul asta al tau :D Pare exact ca in povesti, totul se termina cu bine pentru toate personajele :))
ȘtergereBuna,
Ștergereazi am incercat si eu reteta, mi s-a parut cratita in care pusesem merele prea goala asa ca am mai adaugat mere, fapt care a facut ca aluatul sa nu se mai poata prelinge printre si pe sub ele(asa cum vad in poze), din nefericire mie nu mi-a fost teama sa modific...
Siropul nu l-am pus tot si asa mi se pare prea mult.
Mama mea facea o reteta asemanatoare doar ca ea umplea merele cu miez de nuca dulceata si stafide.
totul a mers cum a mers pana a trebuit sa-l intorc pe farfurie.
Am scos usor cratita dar cand am ridicat-o merele s-au imrastiat in toate partile pentru ca nu erau cuprinse de aluat decat la baza si ceea ce nu stricasem punand prea multe mere am stricat poate punand prea mult sirop si asa totul a devenit o budinca de mere, dulce foarte buna la gust dar ca aspect de nota '0'. Am adunat-o si am pus-o intr-o cutie de plastic si am lasat-o la frigider, merge foarte bine cu inghetata de vanilie! Asta pentru ca uitasem sa cumpar frisca.
Cel din pozele de la reteta arata exact ca tortul mamei.
Din pacate ea nu mai traieste sa-i cer reteta, o am poate acasa, dar aici nu o am cu mine.
Multumesc oricum pentru reteta si promit sa scriu si eu o buna recenzie data viitoare pentru ca vreau sa repet experienta de data aceasta fara modificari!
Lorry, eu intotdeauna incurajez oamenii sa experimenteze in bucatarie. Nici mie nu-mi ies toate experimentele, ba uneori nu-mi ies asa cum trebuie nici macar retetele pe care le-am facut de cateva ori cu succes. Chiar daca mai dam gres cateodata, important este sa nu fim foarte dezamagiti si sa ne lasam descurajati.
ȘtergereSper ca data viitoare tortul de mere coapte sa-ti iasa exact asa cum iti amintesti tu tortul mamei.
Asta a si fost tortul tau: o poveste! :-)
RăspundețiȘtergereBuna!Felicitari pentru tot ce faci :)
RăspundețiȘtergereTortul arata foarte bine,curand o sa incerc si eu reteta :) Pana acum am incercat salata d pui cu porumb(super buna),saratele cu branza si maioneza care s face super simplu si rapid :D si nu o sa ma opresc aici :)
Pe curand!
Multumesc, Ioana! Sper sa bifezi si tortul pe lista reusitelor tale si sa te opresti doar dupa ce testezi toate retetele de pe blog :)
Ștergerebuna! am revenit :) Am scos tortul din cuptor,l-am insiropat..toate bune si frumoase..doar k dupa ce l am intors...s-a lasat..si nu a fost suficienta compozitia.am pus 4 mere,4 lg de faina,4 oua..etc.la gust e super bun(a ramas o bucatica pe oala si am gustat :D)
ȘtergereCe sa fac sa nu s mai lase?
Mersi :)
Albusurile joaca un rol foarte important in prepararea tortului de mere coapte. Intai acestea vor trebui sa fie foarte bine batute, ideal ar fi sa poti intoarce vasul cu albusurile iar acestea sa se tina pe vas. Apoi trebuie sa ai grija ca acestea sa ramana pufoase atunci cand incorporezi galbenusurile si faina. Eu folosesc miscari circulare, amestecand usor de jos in sus. Cam asta ar fi, sper ca data viitoare sa-ti iasa perfect )
Ștergerel-am incercat si eu.fara cuvinte.bv!
RăspundețiȘtergereeu am dublat toata cantitatea ca sa aj la toata lumea:) si a iesit super bun!
RăspundețiȘtergereDeci ai estimat la fix dimensiunile vasului necesar pentru cantitatea dubla :) Daca revii la aceasta reteta, ti-as fi recunoscator daca ne impartasesti si noua diametrul si adancimea.
ȘtergereBuna.Am reusit sa fac si eu astazi acest tort.
RăspundețiȘtergereA avut mult succes si de aceea te rog sa primesti toate laudele invitatilor mei .Multumesc.
Cu placere! Si cu aceeasi placere primesc laudele invitatilor tai :) Cred ca am fi primit amandoi si mai multe laude in cazul in care ai fi dublat cantitatile retetei, asa cum a facut "antecomentatorul" tau :D
ȘtergereSuper tortul .multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereservus! l am facut si eu pt a 3-a oara. uitasem compozitia pandispanului si am nimerit pe site-ul tau. genial torul si mi-a iesit si de data asta. incercati l cu inghetata. pe caldura asta, este genial.
RăspundețiȘtergereMmmm, chiar ar merge o inghetata cu tortul de mere...
Ștergereaaa, era sa uit! eu am facut extra-pandispan. 7 oua//7/7/etc
RăspundețiȘtergereiamiii
Ai inlocuit 5 cu 7 pentru a adapta reteta apetitului tau sau vasului folosit? :)) Din nefericire eu nu dispun de vase pe masura apetitului :D
Ștergerefoarte buna reteta...mi-a iesit ca in poza!
RăspundețiȘtergerel-am facut, doamne ce frumos arata, ce mere negre...e o frumusete, am facut o mica adaptare dar e 1 si 38 minute si abia mai tin ochii deschisi, maine spun tot!!
RăspundețiȘtergere:) Ai uitat sa ne spui ce anume ai adaptat...
Ștergeredaca eram ocupata cu reteta de castraveti si nu stiam cata apa sa pun (175ml, 1750ml...eu eram..)mai aveam timp de tort? asadar am facut tortul intr-o cratita cu diametrul de 22 cm, am taiat merele in doua pentru ca nu m-am descurcat cu scosul mijlocului, am pus in ele gem de capsuni, in rest am pastrat totul ca in reteta...am pus cratita pe ultimul nivel in cuptor (cu gaze), la 180 grade...a iesit excelent, nu s-au innegrit merele, gustos...parfumat ...o bunaciune, vorba unei colege de serviciu..maine e duminica sa vad ce bunatati mai gasesc pe aici...as vrea galuste cu prune...caut..numai bine..
RăspundețiȘtergereE pacat totusi ca n-ai pastrat merele intregi, tortul ar fi aratat si mai bine. Insa important e ca a fost perceput drept "bunaciune" de catre colega ta :))
ȘtergereBineinteles ca exista pe blog si galustele cu prune. In caz ca nu le-ai gasit, ti-am lasat link direct ;)
imi spui si mie dimensiunile vasului de yena in care ai facut superbul tort?
RăspundețiȘtergereTocmai am masurat vasul: are diametrul de 18 cm (in partea de jos/fundul) si 7 cm inaltime/adancime.
ȘtergereBuna seara . Sint ,, noua ,, in arta torturilor .Un sfat va rog frumos . Am vazut comentariul de la Anonim din 29 septembrie . As vrea sa stiu daca iese bine tortul , cu merele taiate si puse in doua , si nu intregi . Copiii mei mi-au zis ca vor cit mai multe mere , nu sa manince ,, tort unde nu este mar ,, ci doar blat .
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru retete BARBAT LA CRATITA . Am facut multe retete de pe site dvs. si au fost un real succes . Sincer ma bucur ca pot invata ceva util si mai ales de la un barbat .Va doresc multa sanatate si ,, multe , multe retete noi ,, .
Crystal
Buna si multumesc! :) N-are rost sa te formalizezi atat, poti sa-mi spui Robert.
ȘtergereTortul ar iesi bine si cu merele taiate pe jumatate, insa ar trebui sa maresti cantitatea de mere, nu doar sa le tai - si atunci va trebui sa ai grija sa nu fie prea putin blat.
Iti recomand sa te uiti si pe aceasta reteta, s-ar putea sa te atraga.
Buna seara , Robert . Iti multumesc frumos in primul rind pt. ca mi-ai raspuns , si in 2 rind pentru sfaturile pretioase .
RăspundețiȘtergereDumnezeu sa te binecuvinteze .
Cu multa placere, te mai astept pe blog si dupa ce prepari tortul de mere.
ȘtergereA iesit un tort extraordinar din 7 mere.... Pur si simplu il ador!!! Multumesc
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, cand te vad scriind cuvinte ca "ador" si "extraordinar" mai ca-mi vine sa-ti multumesc si eu pentru comentariu :)
ȘtergereBuna!!! Am facut si eu tortul acum. Sunt foarte multumita. Blatul nu s-a lasat. Merele au o culoare placut iar la gust e de vis. Mentionez am 15 ani si cu ajutorul blogului tau fac ciorbe, prajituri. Si cel mai important ies foarte bune. Familia e impresionata. Multumesc!!! D.
RăspundețiȘtergereCu placere! Te invidiez putin, eu la 15 ani nu stiam decat sa fac omleta, deci nici nu se punea problema sa impresionez pe cineva :) Poate doar prin faptul ca reuseam sa nu dau foc bucatariei :))
ȘtergereAsta da:)). Si eu eram la fel inainte cu o luna si ceva. Sti cum se zice: nevoia te invata....
ȘtergereBuna!!! Ma bucur ca am ales si eu tortul tau...este atat de bun, ca nu a durat nici o ora si farfuria a fost goala, normal trebuie sa mai fac unul sa reusim sa savuram cu adevarat din bunatatile tale!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDaca nu te superi am si o rugaminte, as dori o reteta de cozonac.
Multumesc mult !!!!!!!!
Am gasit reteta!!!!!!!!
ȘtergerePe blog este si o casuta de search, imediat iti gaseste orice reteta :) Daca cu tortul nu s-a putut, cu siguranta veti reusi sa savurati asa cum trebuie cozonacul - iese mai mult :)
ȘtergereDeci: sunt un car de nervi!!! Am facut la viata mea 'nspe mii de prajituri si torturi absolut delicioase, mi-au iesit toate super bine si 'm-a facut' un tort de mere... am avut musafiri aseara si cum timpul era prea scurt sa fac ceva elaborat mi-am zis ca nu strica sa fac ceva usor si rapid... numai ca am avut un mare ghinion cu zaharul care s-a ars de doua ori aiurea in tramvai si... ma rog, nu mai conteaza, nu mi-a iesit dar seara asta ghici: razbunareee! Si asa stam acasa asa ca incerc sa-l fac iar. Nu se poate sa dau rateu chiar acum. Oricum arata bine tortul din pozele tale.
RăspundețiȘtergereDeci, ai reusit sa te razbuni? :))
ȘtergereBuuuun!!! L-am scos din cuptor si, bineinteles, mi-am oferit o portie...darnica! Ma declar multumita-am pus in mere gem cu multa nuca tocata, ceea ce il face minunat...data viitoare il insiropez cu zeama de compot si scortisoara, ca se apropie adierea iernii...in rest, felicitări! Sunt curioasă să incerc si alte retete!
RăspundețiȘtergereSi eu sunt curios sa vad daca si celelalte retete te vor multumi la fel ca aceasta. Dar te grabesti putin cu scortisoara, eu astazi am fost in tricou pe plaja :P
ȘtergereDa, e o vara tomnatica...treaba ei, mie imi este dor de zapada, asa ca pun scortisoara! Chiar in seara asta, cand scot din cuptor inca unul-pentru Mihail...
Ștergere:) Deja s-a mai racorit astazi... La multi ani lui Mihail! Si lui Gavriil! :)
ȘtergereBuna seara, am doar o intrebare. am facut tortul de mere insa nu am folosit un vas yena ci o cratita obisnuita.. la sfarsitul celor 30 de minute de copt, am scos tortul din cuptor si in momentul in care am incercat sa il rastorn am constatat ca nu era copt decat la suprafata. intradevar cratita a fost adanca asa ca testul cu scobitoarea nu a fost foarte eficient.. ideea e ca l-am bagat inapoi in cuptor pentru inca 30 de minute..l-am scos putin ars dar macar nu se prelinge. si in concluzie intrebarea: am respectat cu strictete reteta...cu ce am gresit?
RăspundețiȘtergereBuna Lavinia, nu cred ca a influentat cu nimic faptul ca ai copt tortul intr-o cratita. Poate doar faptul ca era o cratita adanca, insa puteai folosi niste betisoare pentru frigarui (care sunt mult mai lungi decat o scobitoare). Probabil tortul nu era facut, timpul dat de mine nu stiu cat de relevant este pentru cuptorul tau (eu am un cuptor electric).
Ștergerebuna seara de o ora l-am scos din cuptor deja jumatate nu mai este ...tot ce pot spune e sa -l incercati este fffff bun.Toate cele bune...
RăspundețiȘtergerechiar acum am un tort de mere in cuptor.<3
RăspundețiȘtergerepff bun bun bunnnnnn multumesc pentru reteta :*
RăspundețiȘtergereCu placere... te mai astept pe blog ;)
Ștergere...arata asa de bine ...de mi-ar iesi si mie la fel :) e inca in cuptor PFF
RăspundețiȘtergere,,Bonissimo,,Chef Robert dar merele erau tari de ce?
RăspundețiȘtergereRelu, ma gandesc ca poate o fi din cauza soiului de mere pe care l-ai folosit. Unele mere am vazut ca sunt foarte "dure" si ma gandesc ca e posibil sa opuna mai multa rezistenta si caldurii...
ȘtergereMultumesc, e ok
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce... La Multi Ani!
ȘtergereBun tortul! Recunosc ca sunt niste ani buni de cand nu l-am mai facut.Si ar trebui sa-i fiu recunoscatoare sotului meu care si-a amintit de el. "Batranica" de mine nu-si mai amintea daca se rastoarna cald sau rece.
RăspundețiȘtergereReteta mea e asemanatoare cu a ta, doar ca eu am umplut "miezul" merelor cu un amestec de nuci, stafide si bucatele de ghimbir(fara dulceata, iar peste mere am ras nucsoara si am presarat scortisoara.
Felicitari pentru blog si pentru perseverenta!
Multumesc! Nici eu nu-mi amintesc mereu toate etapele unei retete, norocul meu este ca am scris totul pe blog si stiu exact cum sa aflu :)
ȘtergereCred ca mi-ar placea si mie sa umplu merele cu putin ghimbir, de ceva vreme am descoperit ca am o slabiciune pentru ghimbir :)
Mai bine arata al meu :P
RăspundețiȘtergerehttp://postimage.org/image/8v046cgdv/
:) Din moment ce ai pus si nuca, n-am cum sa te contrazic :P
ȘtergereDraga domnule BarbatLaCratita, sunteti genial, mirobolant,irefutabil si...va iubesccccccccc pentru reteta asta de tort de mere precum si pentru sutele de retete postate si exemplificate in cel mai facil mod cu putinta! Si daca as avea doua maini stangi si n-as face diferenta intre piper si foi de dafin, tot m-as indragosti de bucatarie citindu-va! :)
RăspundețiȘtergere:)) Ionyssa, in momentul in care mi-ai zis ca sunt genial, mirobolant si irefutabil ti-ai castigat automat dreptul de a-mi zice Robert si de a vorbi cu mine la pertu ;)
Ștergeream citit prima data baba la cratita :)))))
RăspundețiȘtergeresuna bine reteta, am sa incerc si eu
:))) Deci avea mai mult sens o baba la cratita decat un barbat :D
Ștergereclar ! poate pt ca mi-am petrecut verile la tara cand eram copil, unde babele erau la cratita, iar barbatii la munca pe camp :D
RăspundețiȘtergereEheee... s-au dus vremurile alea :) Acum campul sta mai mult necultivat, majoritatea barbatilor sunt la birtul din sat. Iar altii, dupa cum se vede, sunt la cratita :))
ȘtergereBarbatele, mai stii si alte retete de tort de mere, cu mere taiate sau altfel decat intregi?
RăspundețiȘtergereAm o comanda de tort de mere de la ai mei, dar nu vor cu mere intregi.
Ma poti ajuta?
Multumesc.
Cred ca te pot ajuta cu o reteta cu mere taiate. Eu o numesc chec de mere sau budinca de mere, insa am vazut ca unii ii zic tort de mere. Ca si in cazul acestui tort de mere, reteta respectiva nu este decorata, asa ca ramane la latitudinea ta sa hotarasti ce si cum. Iata si link-ul direct catre RETETA.
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereMa alatur si eu celor care ti-au multumit pentru aceasta reteta. Am incercat-o chiar azi si nu iti spun daca a fost buna sau nu, cert e ca a mai ramas doar un sfert din ea :)
Totusi, nu am respectat reteta in totalitate, am sarit chiar peste prima etapa, cea cu zaharul caramelizat, asta pentru ca tava in care am copt eu tortul e din cea teflonata, cu fund detasabil si nu prea aveam cum sa o pun direct pe flacara aragazului. Asa ca am facut doar un tort de mere coapte, fara partea cu "zahar ars".
Multumesc inca o data si spor la bucatarit!
iulia
Buna, Iulia! Important e ca s-a mancat, nu? :) Iar daca nu renuntai la partea cu zaharul ars, cred nu mai ramanea nici sfertul ala de tort :D Serios vorbind, chiar merita sa incerci reteta completa.
ȘtergereBuna ziua,
ȘtergereMultumesc pentru raspuns!
Reteta merita incercata oricum, dar sunt sigura ca zaharul caramelizat ii da un gust aparte. Asa ca ma voi incumeta intr-una din zilele viitoare sa fac reteta completa. Si pentru asta, am nevoie de un sfat (desi intrebarea mea probabil e putin prosteasca): pot sa caramelizez zaharul iar apoi sa tapetez cu el tava mea teflonata?
iulia
Nu e nevoie de multumiri si nici nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu intrebarea :) Ai putea face asta, insa cred ca te cam complici... Adica va trebui sa te misti foarte rapid, zaharul ars se intareste destul de repede (si in tot acest timp trebuie sa ai mare grija sa nu te arzi). Plus ca vei pierde o mare parte din zaharul ars, deoarece acesta va ramane pe vasul in care-l topesti.
ȘtergereWow, este cea mai buna prajitura pe care am facut-o. Am vazut reteta zilele trecute si am incercat-o pe loc. A iesit perfecta. Incredibil de buna!
RăspundețiȘtergereAdor acest blog, este la pagini favorite :)
Daca l-ai trecut la favorite, acum va trebui sa ma straduiesc putin mai mult daca vreau ca blogul sa ramana acolo :)
ȘtergereUn tort super!!! Multumim pt. reteta! Nici nu a apucat sa se raceasca de tot ca a si fost mancat. :) Ada
RăspundețiȘtergereCu placere, Ada! In situatia asta, nici macar nu stii ce sa mai gandesti: sa te bucuri ca tortul a fost atat de apreciat, sau sa te intristezi ca a fost mancat atat de repede... :D
ȘtergereM-am trezit de dimineata cu o pofta de un tort cu mere coapte si frisca si ,multumita lui "google" am gasit reteta aceasta,caci nu mai facusem unul de vreo...20 de ani.
RăspundețiȘtergereCa urmere,mi-am incheiat ziua cu o mini portie de tort(e 1 noaptea,nu-i voie sa maninci prajituri inainte de culcare!!!dar ma puteam culca fara sa-l gust????}
Reteta a fost super,excelent prezentata,multumesc mult.
Si eu, la randul meu, ii datorez multe multumiri "domnului" Google - pacat ca n-am cum sa i le ofer...
ȘtergereAdevarul este ca mi se pare de neconceput sa te culci fara sa gusti tortul, indiferent de ora. Dupa 20 de ani, tortul de mere coapte merita o derogare de la regula asta cu nemancatul dulciurilor inainte de culcare :D
Demential de BUN!!!! L-am facut, a iesit minunat si toata lumea la laudat!!!!! Si foarte usor de facut!
RăspundețiȘtergereAm observat ca multi au impresia ca tortul de mere coapte se face greu, asa ca-l apreciaza cu atat mai mult... Asa ca ultima parte e mai bine s-o pastrezi pentru tine :) Un mic secret care nu face rau nimanui, nu?
ȘtergereBUUUUUN!
RăspundețiȘtergereAm avut emotii ca nu se desprinde din forma,dar a iesit si este ca cel din pozele tale.Astept sa il gust.
Reusind sa desprinzi tortul din forma, ai trecut si de ultimul hop. Acum astept si eu sa-mi trec hopul: a fost gustul pe masura asteptarilor? :D
ȘtergereSuper laudat de toata familia!Deja s-au abonat si unele prietene pentru urmatorul tort.Pacat ca doar la papat nu si la preparat!
RăspundețiȘtergereAm mai facut din retetele tale si saratele(extreme,nu?)dar au iesit foarte tari.Oare sa fie faina?!?
Haha, daca vrei sa mai salvezi ceva din urmatorul tau tort, poate ar trebui sa le spui prietenelor tale sa se aboneze la retetele blogului meu.
ȘtergereAcum cateva zile mi-a zis cineva ca initial si-ar fi dorit ca saratelele sa fie mai crocante :) Ma gandesc ca nu doar faina putea fi cauza, ci si drojdia folosita. Teoretic, daca folosim drojdie la saratele, acestea ar trebui sa creasca si in niciun caz sa ne iasa foarte tari...
Sa stii ca am recomandat blogul si toti m-au pus sa repet cum se numeste...aveau impresia ca nu au auzit bine.Santem constanteni si ne bucuram ca esti "aproape" de noi la orice nelamurire.Apropo de saratele am respectat intocmai reteta dar am avut impresia ca aluatul era cam moale si am tot adaugat faina.Pe mine ma inebunesc retetele in care se spune ca aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini cand este gata.Si uite asa ma cam arunc cu faina inainte..Dar mai incerc si iti spun cum vor fi.
RăspundețiȘtergereSe pare ca blogul e cel mai putin cunoscut tocmai aici, in Constanta... cred ca ar trebui sa-mi agat in banner mare in balcon pe care sa scrie ceva de genu`: "Pe BarbatLaCratita.ro gasiti cele mai gustoase retete" :))
ȘtergereIn legatura cu saratelele, nu cred ca acestea au iesit taari din cauza surplusului de faina, ci mai degraba din cauza calitatii acesteia. Nu cred ca ai pus chiar atat de multa faina incat sa nu mai "faca fata" drojdia. Iar de asta cu "un aluat care nu trebuie sa se mai lipeasca pe maini" n-ai sa scapi niciodata, sa stii :) Pentru ca doar astfel stii ca aluatul a "inghitit" suficienta faina... practic aluatul iti "spune" cata faina are nevoie. Poti incerca sa faci si cu cantitatea aproximativa gasita in reteta si sunt sanse mari de reusita, insa nu toate sortimentele de faina de pe piata se comporta la fel. La inceput poate parea greu, insa iti garantez ca vei aunge sa ti se para floare la ureche dupa ce vei framanta cateva aluaturi.
stiu si eu o reteta de tort de mere
RăspundețiȘtergeresper sa va placa
ingrendiente :I 1kg de mere o cana de zahar si o cana de apa II: 7-8 oua 7 linguri de zahar , si 1 l de lapte III: 7-8 oua , 7-8 linguri de zahar si 7-8 linguri de faina
I: pentru inceput se topeste 10 linguri de zahar in tava dreptunghiulara se tapeteaza tava se adauga merele curatate de coaja si taiate pe lunlul lor feli se adauga pste lele cana de zahar si cana de apa si de baga la cuptior 40 d minut
II in timpul clor 40 de minute de face a doua compozitie 7-8 oua batut cu zahar si lapt cala crma de zahar ars se adauga in tava cu mere peste ele si se mai lasa pana se inchiaga la cuptior 30 de minute
ptr a treia etapa se bat separat albusurile de ou cu zaharul si se adauga faina treptat la ca un blat de tort si se adauga pest compozitia din tava adar asta dupa ce au trecut cele 30 de minute ptr crema se mai tine pana se coace blatul se scoate din cuptor se desprinde pe pe margini blatul cu un cutit de clatina putin tava si se lasa 20 de minute la racut apoi se rastoarna pe o tava de plastin dar tava se pune deasupratortului ptr a se rasturna mai usor mult succes ptr cei care o vor incerca
Iti multumim pentru reteta, Corina! Diversitatea este intotdeauna benefica, asa ca este bine ca lumea sa aiba de ales dintre cat mai multe retete de tort de mere.
ȘtergereAm încercat și nu mi-a ieșit. În primul rând nu sau bătut albușurile, nu au vrut să se întărească și când să o răstorn sa lipit de cratiță, cred că a înmuiat-osiropul prea mult, asta e am să mai încerc odată
RăspundețiȘtergereTortul de mere nu ti-a iesit tocmai din cauza albusurilor care nu s-au intarit - ar fi trebuit sa le arunci si sa incerci cu alte albusuri mai proaspete. Albusurile bine batute si transformate astfel intr-o spuma tare sunt cheia acestui tort... chiar am specificat in reteta faptul ca apoi trebuie sa amestecam compozitia cu mare atentie, tocmai pentru a pastra spuma cat mai tare. Este bine ca nu renunti asa usor la reteta, accidente de genul asta se mai intampla...
ȘtergereFelicitari pentru blog! Ma inspir de multe ori din retetele tale. Tortul cu mere a fost prima reteta de-a ta pe care am incercat-o si mi-a iesit super. Am refacut-o de multe ori. Imi place sa gatesc, cred ca toata lumea ar trebui sa incerce macar din cand in cand...pentru mine gatitul inseamna relaxare, amintiri placute, familie, uneori a fost chiar un refugiu...Sper sa-i pot transmite placerea asta si bebelusei mele...care tocmai s-a trezit :))))
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ramo! Daca bebelusa va dormi mai mult, poate in curand vei ajunge sa spui ca tortul de mere coapte este prima dintre multele retete incercate :))Ar fi frumos sa-i transmiti placerea asta a gatitului, pana la urma gatitul este un fel de joaca si ar trebui sa-i placa - mai ales daca-i permiti sa faca si putina mizerie :D
ȘtergereBuna, tocmai am facut tortul dupa reteta ta ..primul meu tort actually. A iesit delicios.
RăspundețiȘtergereLa capitolul imagine mai trebuie sa lucrez ..s-a cam faramitat dupa ce l-am ratusturnat in farfurie ..nu stiu daca am facut eu compozitia prea moale sau l-am inmuiat prea tare la sfarsit cu sirop.
Eh, am folosit si o tava cam intinsa :P
Mai incerc data viitoare cu o tava fix ca a ta.
Buna ziua domnul bucatar Robert, va scriam duminica despre tortul dumneavoastra, pe care l-am realizat si eu...dar vad ca nu a aparut comentariul:(
RăspundețiȘtergereBuna, Simona! Din pacate, cateodata timpul nu-mi permite sa raspund cu promptitudine tuturor mesajelor primite :( Insa nu e vina mea si in cazul de fata, mesajul tau a intrat in spam, am observat ca se mai intampla uneori acest lucru cu mesajele lasate de utilizatori neinregistrati...
ȘtergereFelicitari pentru primul tau tort! :) Nu-mi dau seama de ce tortul ti s-a faramitat atunci cand l-ai rasturnat, dar totusi nu prea cred ca siropul ar putea fi cauza.
Okey de acum voi folosi contul de gogle ca sa fim siguri ca putem comunica:P
ȘtergereEu m-am gandit ca fiind prea moale, de asta nu a ramas intact..nu s-a faramitat propriu-zis ci s-a desprins sa zicem.
Oricum eu am sa mai insist:)
Daca tortul de mere ti s-a parut delicios, atunci inseamna ca nu e mare lucru si ii vei da tu de cap pana la urma. Ar fi fost mai rau daca nu l-ai fi putut manca :) Sa recitesti cu atentie reteta inainte de a te apucz de preparare, poate ti-a scapat vreun detaliu data trecuta. Si sa schimbi faina, incearca una de la un alt producator.
Ștergeresuper tare acest tort simplu
ȘtergereBarbat la cratita, poti iesi putin de dupa cratita sa imi spui daca pot folosi si o tava clasica rotunda de tarta pt. acest tort minunat?nu am vas jena atata de inalt. :) Multumesc.
RăspundețiȘtergereAna, auzind ca ai nevoie de ajutorul meu, am iesit imediat de dupa cratita :) Poti folosi si o tava de tarta, ba chiar poti face tortul de mere coapte chiar si intr-o cratita. Succes si spor la treaba!
ȘtergereBuna. Eu nu am inteles o treaba. Atunci cand se dau merele la cuptor, in vas se pune apa? Cata apa? Nu se scrie nimic in reteta de asa ceva si in poza vad merele scaldate in apa inainte de a le pune la cuptor. Are timp apa aia sa se evapore in 25 de min pana scot si pun blatul, sau tb sa scurg? Un mare semn de intrebare am si pt toti care au facut reteta. Am nevoie sa fac tortul acesta chiar pesre cateva ore. Cum fac? Multumesc de rasp. Mihaela sunt.
RăspundețiȘtergereAaaaa...stai putin ca aia nu e apa, ci e caramelul de pe marginea vasului:)) foarte tare. Daca ma uitam mai atent din prima, nu iti mai pierdeam timpul citindu-mi prostiile:))
RăspundețiȘtergere:)) Nici eu n-am reusit sa intleg din prima mesajul tau, noroc ca l-am vazul pe cel de-al doilea... Mama a facut saptamana trecuta un tort de mere coapte folosind o reteta luata dintr-o revista - evident, ea habar n-avea ca eu sunt "taticul" :D (autodeclarat) al tortului de mere si nici ca putea gasi reteta pe blogul meu. In reteta din revista zicea ca trebuie sa puna si niste apa... nu-mi amintesc exact ce si cum, stiu doar ca a fost un esec total. Asa ca initial eu m-am gandit ca poate ai citit si tu reteta din revista respectiva si ca te astepti ca tortul de mere coapte cu zahar ars sa contina neaparat si niste apa :)
ȘtergereAm facut tortul, dar a fost un esec. L-am facut in tava de tort si dupa ce am bagat la cuptor am aflat ca nu era inchisa etans si mi s-a scurs aproape tot caramelul, plzs ca a iesit si cu gust de fum din cuptor:( MIE, careia ii ies toate retetele... Intr-adevar, inainte de reteta ta, citisem o reteta de tort in care se adauga apa si probabil am fost influentata sa ma duc cu gandul la apa aia. Data viitoare (daca mai incerc) voi face in alt vas s sigur va iesi cum trebuie. Mersi mult pt raspuns! Nunai bine! Mihaela.
ȘtergereSUPER TARE! Acest tort simplu si gustos ,ai mei au fost foarte încantati .Este a 5 oara cand îl fac .Are o aroma deosebita si cu ghimbir ras .E DELICIOS!
RăspundețiȘtergereHmm, la ghimbir nu m-am gandit... cred ca ai dreptate, se potriveste la tortul de mere, mersi pentru idee! Ma bucur ca reteta v-a placut atat de mult incat te-a determinat s-o prepari de cinci ori - ar trebui s-o faci mai rar, sa nu se plictiseasca de ea :)
ȘtergereDa stiu dar mama mea are astm bronsic si trebuie în permanență sa gatesc preparate cu : ghimbir,salvie,menta,hrean,ardei iute etc, asa ca orice reteta cu astfel de condimente este binevenita mai improvizam mai modificam sa iasa si gustos
RăspundețiȘtergereEste foarte bun. Toti care vor sa manance ceva bun si dulce sa-l incerce!
RăspundețiȘtergereServus, Robert,
RăspundețiȘtergeream o mare rugaminte, poti sa imi dai link-ul uneia dintre retetele tale in care se vede si marca cuptorului ? :)))
dupa jdemii de ani am hotarat sa schimb aragazul, care dateaza din vremea tineretii mele :)), si sa imi cumpar un aragaz cu cuptor electric. Problema e ca nu stiu ce sa cumpar ca sa pot coace si eu niste minunatii asemanatoare cu cele de le faci tu, iar la tehnica is.....bata....recunosc.
Sper sa nu te deranjeze mesajul meu.
Cu drag,
tot Nico
:) Nico, rugamintea ta nu e deloc atat de mare, n-a trebuit decat sa deschid usa cuptorului si sa-i citesc eticheta. Cuptorul meu este Zanussi ZOB 440X, insa este un cuptor incorporabil in mobila de bucatarie, nu este un aragaz cu plita si cuptor si chiar si asa, nu stiu daca mai gasesti exact modelul asta prin magazine - l-am cumparat acum mai bine de 5 ani. As vrea sa te pot ajuta cu mai multe sfaturi, insa nu e deloc simplu, sunt multe aspecte de luat in seama la cumpararea unui cuptor (pret, performante, design). Unele chiar subiective, cum ar fi faptul ca eu tin neaparat sa am afisaj electronic la cuptor. L-am cumparat pe-al meu pe vremea cand nu eram pasionat de gatit si deci nu i-am dat prea multa importanta, m-am interesat mai mult sa arate bine in bucataria pe care tocmai o renovam :) Acum, de cand scriu blogul culinar, vad bucataria cu alti ochi si probabil as da mult mai multi bani pe un cuptor si m-as documenta in privinta performantelor lui poate chiar mai temeinic decat atunci cand imi cumpar un smartphone sau un televizor. Cred ca atunci cand il voi scoate pe actualul la pensie o voi face nu nevoit, ci mai mult pentru ca-mi doresc ceva mai nou si mai sofisticat, un cuptor care sa-mi faca "joaca" asta in bucatarie si mai placuta decat e acum :)
ȘtergereDaca e sa-ti dau un sfat de cumparare, incerca totusi sa eviti marcile necunoscute, dar nici nu risipi banii pe cuptoare foarte scumpe daca nu esti pasionata de design interior, tehnica si tehnologie.
Multumesc mult ptr raspuns.
ȘtergereSper sa reusesc sa fac o alegere corecta.....uffff ...
o zi frumoasa !
O minunatie de tort la aniversarea celor 3 ani de casatorie.
RăspundețiȘtergere