- pentru blatul cu mac:
- 8 albusuri
- 150 g mac
- 200 g zahar
- 4 linguri faina
- un praf de copt (10 g)
- pentru crema de vanilie:
- 8 galbenusuri
- 150 g zahar
- 300 ml lapte
- un plic budinca de vanilie
- 300 g unt (sau margarina)
- pentru blatul/stratul de biscuiti:
- 24-25 biscuiti petit beurre
- 200 ml cafea tare
- pentru glazura:
- 200 g ciocolata
- 100 ml frisca lichida
- 100 g unt
Prajitura cu mac este o prajitura pentru care trebuie sa ne inarmam cu putina rabdare, insa nu pentru ca ar fi o reteta complicata, ci pentru ca este destul de migaloasa - cel putin pentru un barbat :) Va trebui sa coacem un blat cu mac, peste acesta sa intindem o crema de vanilie, apoi sa asezam un strat de biscuiti inmuiati in cafea si la sfarsit sa acoperim prajitura cu o glazura de ciocolata. Deoarece acesta va trebui tinut la cuptor, mai intai vom prepara blatul cu mac al prajiturii. Punem un praf de sare si batem cele opt albusuri pana cand se intaresc, dupa care adaugam treptat cele 200 g de zahar si mixam in continuare. Spuma de albusuri va deveni stralucitoare si se va intari (batem albusurile pana cand suntem siguri ca s-a topit tot zaharul). Apoi incorporam cele 150 g de mac in compozitia prajiturii, adaugam un pliculet cu praf de copt si patru linguri de faina. Presaram faina in ploaie si amestecam cu grija, de jos in sus, pentru a nu se lasa prea mult albusurile batute. Dupa ce am incorporat toate ingredientele, turnam compozitia blatului intr-o tava tapetata cu hartie de copt (pentru prajitura cu mac am folosit o tava cu dimensiunile 35x25 cm). Introducem blatul in cuptorul incins si il lasam la copt aproximativ o jumatate de ora, la foc mediu (175 grade). Pentru a ne asigura ca este facut, il testam cu o scobitoare - atunci cand blatul prajiturii este gata, scobitoarea va trebui sa iasa uscata. Pentru crema de vanilie amestecam intr-un vas cele opt galbenusuri cu 150 g de zahar (aproximativ opt linguri) pana cand zaharul se topeste (pentru a scurta timpul, putem folosi zahar pudra). Turnam apoi 300 ml de lapte si continutul unui plic cu budinca de vanilie, iar dupa aceea punem crema pe foc la bain-marie, amestecand permanent. Lasam crema de vanilie la foc pana in momentul in care observam ca se va ingroasa, apoi o lasam sa se raceasca si scoatem untul de la frigider (asta in cazul in care nu l-am scos mai din timp, asa cum este recomandat). Dupa ce crema s-a racit, ii adaugam 300 g de unt aflat la temperatura camerei (un pachet si jumatate) si amestecam pana vom obtine o crema omogena. Ne asiguram ca blatul cu mac s-a racit si intindem uniform pe acesta crema de vanilie. Peste crema vom pune un strat de biscuiti inmuiati in cafea - putem folosi orice fel de biscuiti dorim, daca folosim biscuiti petit beurre, atunci 24-25 biscuiti sunt suficienti pentru o prajitura de 35x25 cm. Pentru a nu se face terci, va trebui sa trecem rapid biscuitii prin cafeaua rece si sa-i asezam imediat pe prajitura aflata in imediata apropiere. Ne-a mai ramas de preparat doar glazura prajiturii cu mac. Rupem in bucati mici doua tablete de ciocolata (200 g), adaugam 100 g de unt si 100 ml de frisca lichida. Punem craticioara cu ingredientele glazurii la bain-marie (la foc mediu) si le amestecam pana cand obtinem un sos de ciocolata. Turnam glazura de ciocolata calduta peste prajitura cu mac si o intindem putin, inainte ca aceasta sa apuce sa se raceasca. Inainte de a o portiona, vom tine prajitura cu mac in frigider cel putin o jumatate de ora. Prajitura Tosca mai are in blat si nuca de cocos rasa, insa mie mi s-a parut ca macul este suficient si n-am inclus-o in lista cu ingrediente. Din fotografiile retetei e greu sa-ti dai seama de asta, insa prajitura nu este una foarte inalta (are maxim 3 cm), asa ca eu am taiat-o in bucatele mici de 2x2 cm.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
am s-o fac,dar pun cantitatile pe jumatate,ca suntem doar doi :)
RăspundețiȘtergereLa cat e de buna , cantitatile trebuie dublate
ȘtergereHmmm... s-ar putea sa nu fie suficienta :)
RăspundețiȘtergeredar ce bine arata ....merita incercata
RăspundețiȘtergereCat de bine arataaaaaaa...Bravo !
RăspundețiȘtergereDe mult o am in plan dar nu mai apuc sa o fac.....
Duminica relaxanta !
Poate iti fac eu pofta si te pui pe treaba :)
ȘtergereHopa!!Alta bunatate...musai sa o fac...revin cu pareri:))))))
RăspundețiȘtergereDaca-i musai, atunci te astept cu pareri :))) Spor la treaba!
ȘtergereFoarte delicioasa aceasta prajitura,buna,buna!
RăspundețiȘtergereMie mi-a soptit o randunica ceva. Azi e ziua ta, asa ca iti urez multa sanatate , fericire , bunastare si cat mai multe realizari!
RăspundețiȘtergereLa multi ani !
Multumesc! Nu s-a inselat deloc randunica :))
ȘtergereE f fina si buna prajitura:)...adio dieta:))))
RăspundețiȘtergereCe atata strictete... Poti incepe oricand o noua dieta, nu? :))))
ȘtergereEvident:)))))....dar eu tot incep de cateva luni.
RăspundețiȘtergereAm facut si eu prajiturica asta de cateva ori si ador combinatia de mac si crema de vanilie :)
RăspundețiȘtergereSi mie mi se pare o combinatie tare reusita. Mi-ar fi placut prajitura chiar si fara biscuiti sau ciocolata...
ȘtergereBuna seara! Am facut si eu minunata prajitura din imagine, pentru ca mi-a facut pofta :). Eu am pus 10 oua pentru ca tava mea este mai mare(deh nu ma satur cu putin :P). Crema de vanilie mie mi-a iesit mai putina (comparativ cu cea din imaginea ta), cred ca trebuia sa pun 2 plicuri de budinca, nu? Desi am pus mai mult lapte... si mi-a iesit cu cocoloase (asta probabil pentru ca nu am mai pus unt in compozitie - mi se parea ca reteta contine prea mult unt :P). Cat despre blat...eu am inteles ca iti plac blaturile insiropate, ce s-a intamplat cu asta? :) Eu am facut un "sirop" din cafea cu lichior de cioco, pentru ca mi s-a parut cam tare :) In rest delicioasa!
RăspundețiȘtergereLa 10 oua ar fi fost prea mult un al doilea plic de budinca - un sfert este suficient. Nu comentez decizia ta de a renunta la unt, pot sa spun doar ca, facand asta, reteta a iesit din garantie :P Imi plac blaturile insiropate, insa nu pot face astfel toate prajiturile. Chiar daca le prefer asa, m-as plictisi daca n-as mai incerca si altceva :)
ȘtergereDA ESTE O PRAJITURA TARE BUNA . BRAVO BARBATE. DEMULT NU AM MAI FACUT ACEASTA PRAJITURA DAR POATE ACUMA DE RUSALII II VINE RINDU.VA DORESC NUMAI BINE.CU DRAG NELI.
RăspundețiȘtergereDa, Tosca este o prajitura aspectuoasa, ar merge facuta de sarbatori...
ȘtergereDeci este a doua prajitura care va fi pusa in lista celor preferate din retetarul tau...am facut-o la petrecerea de sfarsit de an scolar si vreau sa iti spun ca a fost prima care a disparut din platou si care a dat gata toate cadrele didactice belgiene prezente la acea petrecere ;) ;asadar felicitari noua :) ...multumesc pentru minunatia asta de prajitua!
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce... Mi-a placut asta cu "felicitari noua" :)) Iti urez sa ai o vacanta placuta!
ȘtergereDeci nu ne saturam de aceasta prajitura... :D
RăspundețiȘtergereNormal, este o prajitura care da dependenta - am simtit-o si eu pe pielea mea :D
ȘtergereCafeaua sa fie dulce sau nu ?
RăspundețiȘtergereNu conteaza prea mult. Daca-ti plac prajiturile mai putin dulci, atunci ar fi mai bine sa nu indulcesti cafeaua.
ȘtergereIn cazul acesta va fi dulce cu siguranta cafeaua :P
Ștergeredaca nu imi place cafeaua cu ce insiropez biscuiti??
RăspundețiȘtergereVad ca deja ti-a raspuns cineva mai jos... :) Practic poti insiropa biscuitii cu orice lichid dulce, important e sa-ti placa tie acel lichid.
ȘtergereDaca folosesti biscuiti Picknic, nu trebuie insiropati.
Ștergerecu apa, zahar si putina esenta de rom
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru ajutor, sper ca ti-a urmat sfatul. Eu n-am fost atat de prompt, am intarziat 7 minute :)
Ștergerebuna...eu am facut prajitura asta de Craciun si in crema am bagat si stafide...in seara de craciun n-a mai ramas nimic,desi am facut prajitura in tava mare..mai ca nu se bateau musafirii mei de la prajitura :)) asa ca azi mai fac inca o tava...super reteta,felicitari
RăspundețiȘtergereBuna, Suzy! Multumesc! Si spor la treaba! :) Tinand cont de reactia musafirilor tai, cred ca ar fi trebuit ca macar astazi sa faci prajitura dubland cantitatile retetei. Imi place ideea ta cu stafidele, mai ales ca nu necesita cine stie ce efort suplimentar :D
ȘtergereBuna din nou,Robert! de data asta n-am vesti bune...:( am avut proasta inspiratie sa repet prajitura asta cu nuca in loc de mac...nu asta a fost marea problema,dar cum am facut prajitura in 31 dec,aici unde stau eu (langa Madrid) nu am gasit magazine deschise in acea zi si la crema in loc de un pachet jumate de unt am pus un pachet de unt si restul margarina...si crema a ramas moale...nu ca cea de la prajitura cu mac ce o facusem de Craciun...nu-i problema ca oricum s-a mancat,dar m-am dezamagit ca nu a iesit ca prima :( asa ca tot la varianta cu mac raman :D
ȘtergereEu mai repede m-as fi gandit la susan decat la nuca :) Neincercand niciodata, chiar nu stiu sa zic cum se comporta intr-o crema margarina amestecata cu unt, insa probabil acolo a fost "buba". Este bine macar ca prajitura s-a mancat, ar fi fost pacat de munca ta si, de ce nu, de ingrediente.
ȘtergereRoberrrrrrrrrrrrttttttttttttttttt :) asta cautam :) o voi face dupa anul nou :) ca mi-am propus altceva deocamdata :) Spor, daca maine esti de @serviciu@ :) eu una sunt :D
RăspundețiȘtergereSemnat D-ra Muffins
Ma bucur ca ai gasit prajitura, chiar daca n-o faci acum, sa stii ca reteta te asteapta cumintica aici :) Eu sunt cel care trebuie sa-ti ureze "Spor la treaba!", momentan sunt in vacanta (cam de vreo doua saptamani) :) La Multi Ani!
ȘtergereEu acum am venit de la ziua undei rude.Acolo am mancat aceasta prajitura si vreau sa spun ca imi place la nebunie.Am sa fac si eu saptamana urmatoare.Tine-o tot asa.
RăspundețiȘtergereSper sa fii multumita de rezultatul retetei. Transmite-i multumirile mele rudei care te-a facut sa ajungi pe blogul meu :)
ȘtergereAm incercat reteta azi si sunt foarte multumita me-a iesit exact k in poza.Reteta e foarte usor de facut vo recomand in caz k vreti sa va uimiti prieteni.papapa
RăspundețiȘtergereAm incercat reteta si toata familia a fost incantata fiind inclusa pe lista " favorita " , adica o vom face in fiecare sambata pana vom descoperi " altceva "
RăspundețiȘtergereSper ca tot blogul meu sa va ajute sa gasiti "altceva"-ul cu care veti inlocui prajitura Tosca :)
ȘtergereAm mancat aceasta prajitura la rude de Craciun si am cautat repede , repede reteta . cand am citit-o am zis - au , e complicat avand in vedere experienta mea . A iesit exact ca in poza .Tota familia este incantata si mai vor.
RăspundețiȘtergereTi-a luat o luna, dar pana la urma ai reusit sa-ti faci curaj sa incerci Tosca :) La prima vedere, reteta pare complicata - insa pare asa mai mult datorita multitudinii de etape pe care trebuie sa le parcurgem. Daca disecam reteta si luam fiecare etapa in parte, observam ca toate sunt destul de simple.
ȘtergereAcum deja poti spune ca ai mai acumulat experienta la "prajiturit" ;)
Am descoperit aceasta reteta inainte de ziua mea ( decembrie) si am facut-o pt colegii de serviciu.Mai este cazul sa va spun ca a disparut de pe platou imediat ce au apucat sa infulece?? inca una si inca una....Acum am intrat sa o revad ca vreau sa o fac tot pt ei, dar acum este o alta ocazie, ne intrunim la un picnic unde toti vor veni cu desertul" home made" care se va premia. Vreau sa castig si din acest motiv am ales aceasta prajitura. Duminica ma intorc si iti spun ca...Am Castigat! Am sanse mari, nu?? sau imi dai alta reteta cu care pot castiga?
RăspundețiȘtergereMultumesc pt tot!
Nutella
Kriss, daca ai gasit reteta castigatoare, ma gandesc ca n-are rost s-o schimbi deocamdata (ca la fotbal, nu prea se fac schimbari in echipa care castiga ultimele meciuri). Daca observi la un moment dat ca incepe sa scada interesul pentru prajitura cu mac, ai putea sa incerci sa-ti dai gata colegii cu prajitura asta cu crema de ciocolata (ganache)... sau cu prajitura cu nuca si crema de vanilie... Iti tin pumnii si, castigatoare sau nu, distractie placuta la picnic!
ȘtergereDeși nu intru pentru prima oară pe barbatlacratita, doar astăzi mi-am făcut timp să și arunc o privire la rețete, în special la cele de prăjituri, și sunt super. Cât despre prăjitura asta, am mai întâlnit-o pe la nunți și botezuri și mi-a plăcut la nebunie, deci o voi încerca și pe asta în viitorul apropiat.
RăspundețiȘtergereFelicitări și pentru poze, fiindcă unele sunt foarte reușite :)
Multumesc, Cristina! Inteleg ca nu erai prea interesata de gatit, mai mult iti placea sa te uiti pe pozele prajiturilor mele :) Noroc cu prajitura Tosca, se pare ca aceasta te-a convins s-o si citesti. Sper s-o si prepari si sa-mi spui cum ti-a iesit.
ȘtergereArata intr-un mare fel si sunt convinsa ca este delicioasa. E musai sa o fac in weekend. Felicitari pentru site, e preferatul meu.
RăspundețiȘtergereDiana, cu siguranta site-ul va ramane preferatul tau si dupa ce incerci prajitura Tosca. Este una dintre putinele retete care reusesc sa satisfaca mai toate gusturile :)
ȘtergereDesi este asa laudata,totusi prajitura are un mare defect...se termina prea repede(cand se mananca,bineinteles),deci felicitari si multumim ptr retete!
RăspundețiȘtergere:) Deh, asta-i "problema" cu prajitura asta... niciodata nu ajunge! Nu-i nevoie de multumiri, ma bucur ca reteta mea ti-a fost de folos.
ȘtergereN-as vrea sa va contrazic,dar eu cred ca-i bine sa multumesti cuiva,care face lucruri bune si frumoase spre folosul altora,mai ales cand sunt tot mai putini astfel de oameni si mai ales cand e barbat "la cratita" si prezinta asa explicit si apetisant retetele,asta e umila mea parere,va doresc numai bine!
ȘtergereMultumesc, poate ar trebui sa-mi placa sa fiu contrazis atunci cand este vorba de laude la adresa mea si a retetelor pe care le public :) N-are rost sa ne formalizam pe un blog culinar, toata lumea imi zice Robert.
ȘtergereIn loc de mac pot sa pun nuca macinata??Nu am gasit mac:(
RăspundețiȘtergereDesi n-am incercat, cred ca prajitura Tosca va iesi bine si cu nuca macinata - doar ca nu va fi la fel de aspectuoasa. Tot raul spre bine, probabil parajitura va fi si mai buna, macul nu are cine stie ce gust :)
Ștergeream facut-o si s-a taiat crema. Din ce cauza?
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca probabil crema ti s-a taiat datorita temperaturii prea mari... acesta este principalul motiv pentru care nu preparam crema Toscai direct pe plita aragazului, ci la bain-marie... Data viitoare incearca sa faci crema pe baie de aburi, cu siguranta nu vei mai avea probleme.
ȘtergereBuna, acum am vazut postarea. Daca mai conteaza si raspunsul meu dupa atata timp va sugerez sa incercati sa o faceti la foc mic de tot daca nu faceti pe bain-marie. E nevoie de mai mult timp si rabdare la amestecat dar e mai sigur ca nu se taie.
Ștergerearata fff bine,am sa incerc si eu.
RăspundețiȘtergereSpor la gatit, sper sa fii multumita de reteta mea!
ȘtergereEste o prajitura usor de preparat dar cu un impact vizual deosebit , ca sa nu mai vorbim de gust...
RăspundețiȘtergereAratand atat de bine, prajitura Tosca are si un mic dezavantaj :) Ma refer aici la faptul ca multa lume se fereste sa prepare reteta, avand impresia ca nu-i deloc usor de facut. Asa ca-ti multumesc pentru mesaj, poate le va da curaj unora.
ȘtergereIt's on my "To Do List". De mult imi doresc sa fac prajitura cu mac, insa dupa ce am vazut reteta m-am si convins, pare destul de usurel de preparat si nu e extrem de scumpa. Cred ca o fac vinerea viitoare, weekend-ul asta ne refacem dupa amandinele alea delicioase. :)) Te tin la curent si sar cu intrebari in caz de ceva :D. Multumim pentru retete! Maria.
RăspundețiȘtergereMaria, cum n-ai sarit cu intrebari, trag concluzia ca nici n-ai intampinat probleme cu Tosca :) Parca imi doresc si eu acum sa mananc atatea amandine incat sa simt nevoia sa ma refac :D N-am mai mancat de o ramada de timp si mi-ai facut acum o poooofta... :))
ȘtergereCu ce se poate inlocui cafeaua?
RăspundețiȘtergereVreau sa le dau si copiilor :D
Poti inlocui cafeaua cu orice lichid dulce, important e sa-ti placa - daca vrei ca acel lichid sa si semene oarecum la gust cu cafeaua, ai putea face un "ceai" din caramel (adica "stingi" cu putina apa 2-3 linguri de zahar ars).
ȘtergereDaaar... poate copiii vor si ei Tosca cu cafea, pe ei i-ai intrebat? :D Stiu ca e bine sa stea departe de cafea copiii, insa imi amintesc ca-mi placeau la nebunie prajiturile cu cafea inca de mic. Ba chiar mai beam cate un ness din cand in cand si culmea, acum nici macar nu sunt dependent de cafea, asa cum vad ca sunt majoritatea celor din jurul meu.. Mai degraba sunt dependent de aceasta prajitura Tosca :))
Am facut reteta ,a fost un succes,SUPER reteta ....Felicitari pentru tot!
RăspundețiȘtergereMultumesc, ma bucur sa aud ca Tosca a fost atat de apreciata.
ȘtergereUrmaresc acest blog de ceva vreme si imi doresc sa va multumesc di. tot sufletul. Mamei mele nu i-a placut niciodata gatitul (desi gateste super-bine), iar orice incercare de a o indemna sa imi faca ceva bun esua mereu lamentabil, asa ca mititica de mine m-am apucat intr-o zi sa caut retete pe net. Dintre toate, ale dv sunt explicate foarte bine, astfel ca pana si o incepatoare ca mine le poate duce la capat fara prea multe erori (inafara clasicelor degete crestate in unele cazuri, dar deh, riscul cutitarului nepriceput). Cat despre minunata prejiturica in cauza, ei bine, a iesit foarte gustoasa, desi cam pleostita, dar probabil pentru ca nepriceperea mea isi spune cu mult tupeu nesuferitul cuvant....
RăspundețiȘtergereHehe, pe masura ce va trece timpul, nepriceperea asta va deveni din ce in ce mai putin tupeista, iar degetele nu se vor mai simti in pericol atunci cand intri in bucatarie. Probabil ai inmuiat prea mult biscuitii in cafea... data viitoare, stiind ca se imbiba imediat, n-o vei mai pati. Ma bucur atat de mult sa aud ca te-ai oprit din cautat atunci cand ai gasit retetele mele incat te las sa-mi spui Robert :)
ȘtergereSunt in urma cu doi ani, dar ce conteaza? Reactualizez! Ma apuc de treaba - multumesc!
RăspundețiȘtergere( De Paste am maiestrit trei prajituri fantastice, miroase a lauda, dar asta e! :D Sper sa ne fie pe plac si Tosca )
Te mai rasfoiesc....... :)
Voi incerca sa public mai multe retete, sa ai ce rasfoi :) Iar daca la tine in bucatarie miroase a trei prajituri, de ce n-ar mirosi putin si a lauda? Meriti! Asa cum sper sa merite si prajitura Tosca.
ȘtergereAm facut reteta ,a fost un succes,SUPER reteta ....Felicitari pentru tot!
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu, ma bucur ca reteta mea te-a ajutat.
ȘtergereSuperrrr buna..de 2 ori am facut-o intr-o saptamana.Recomand
RăspundețiȘtergereHmmm, nici nu stiu daca sa zic ca ai facut reteta de prea putine ori sau de prea multe ori :) Eu, ca fan al prajiturii Tosca tind sa zic ca ai facut-o de putine ori, dar "nutritionistul" din mine tipa ce ai exagerat putin :) Dar banuiesc ca ai mai dat si altora sa guste din cele doua prajituri.
ȘtergereSuper buna ! Am facut-o si va recomand si voua !Multumesc pentru reteta !
RăspundețiȘtergereInteresant ID :) Iti multumesc si eu pentru recomandare!
ȘtergereE pusa pe lista cu prajiturii de Craciun, arata minunat. Multumesc pentru reteta sper sa le placa celor dragi.
RăspundețiȘtergereIti tin pumnii, n-as vrea sa mi se fi multumit degeaba :) Desi cu prajitura Tosca de obicei se merge la sigur, are "aerul" ala de prajitura de Craciun.
ȘtergereBuna ziua! Am o intrebare. Macul il prajesc putin sau il pun asa crud?
RăspundețiȘtergereBuna, nu este nevoie sa mai prajim macul, prajitura Tosca va iesi la fel indiferent daca-l prajim inainte sau nu.
ȘtergereMultumesc.Nu am prajit macul ,dar a iesit o ptajitura foarte buna.Am facut si prajitura rumba so a avut un succes nebun! O super super prajitura .O sa mai fac Rumba cat de curand.superba ! La multi ani!!
Ștergeream facut-o si eu azi. nu am pus tot untul, in crema am pus 250 si la glazura 50. foarte buna.
RăspundețiȘtergereAm pus margarina pentru prajituri in crema in loc de Unt, si s-a cam taiat crema si a ramas foarte moale...este normal, a mai incercat cineva cu margarina?
RăspundețiȘtergereE cea mai buna prajitura in existenta. Hands down
RăspundețiȘtergereeu sincer am incercat si cu biscuiti inmuiati in cafea si neinmuiati in nimic, n-am vazut nici o diferenta, de acum fac fara cafea; oricum la cat zahar e in prajitura asta , cafeaua - oricat de tare - se pierde . Ionut G
RăspundețiȘtergereIonut, adevarul e ca prajitura Tosca are suficient de multe ingrediente aromate care pot face ca lipsa cafelei sa treaca neobservata. Eu unu` simt diferenta si continui sa recomand folosirea retetei "nealterate", insa poate o fi si datorita faptului ca sunt mare amator de cafea 😁
ȘtergereBuna ziua! Macul este macinat ?
RăspundețiȘtergereBuna, macul nu este macinat.
Ștergere