- 500 g mascarpone
- 400 g piscoturi
- 250 ml espresso sau cafea tare
- 3 linguri zahar pudra
- 3 oua
- o lingura cacao
- 3 lingurite amaretto sau o lingurita esenta migdale
Pentru a obtine aspectul atat de familiar din cofetarie, prajitura tiramisu va trebui sa incapa la fix intr-o tava. Astfel va avea sustinere laterala si vom elimina riscul curgerii cremei mascarpone. 400 g de piscoturi inseamna 48 piscoturi, din care eu am folosit fix 40 - tiramisu a fost asamblat intr-o tava cu dimensiunea 20x30 cm. Pentru crema mascarpone folosita la tiramisu va trebui sa scoatem din timp de la frigider toate ingredientele necesare, deoarece acestea vor trebui sa fie la temperatura camerei. De asemenea, un amanunt important in prepararea retetei de tiramisu este utilizarea unei cafele foarte tari. Chiar daca unii vor considera ca este un fel de pleonasm, am intitulat aceasta reteta "Tiramisu cu mascarpone" deoarece am vazut ca pe internet exista foarte multe retete de tiramisu fara mascarpone. Spargem cele trei oua si separam galbenusurile de albusuri. Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam trei linguri de zahar pudra si le amestecam pana cand acestea isi schimba consistenta si culoarea. Peste compozitia obtinuta adaugam 500 g mascarpone (doua cutii) si continuam sa amestecam cu mixerul pana cand crema se leaga. In cazul in care nu avem lichior amaretto la indemana, adaugam in crema pentru tiramisu o lingurita cu esenta de migdale. Batem spuma tare albusurile, dupa care turnam peste ele crema mascarpone si amestecam incetisor, de jos in sus, pentru a nu se lasa prea mult albusurile (este total nerecomandata utilizarea mixerului!). Apoi introducem crema pentru tiramisu in frigider si o lasam acolo pana cand terminam de pregatit primul strat de piscoturi. Trecem rapid prin cafea ambele parti ale fiecarui piscot - piscoturile pentru tiramisu nu ar trebui sa fie imbibate cu cafea, ci doar umezite putin (in caz contrar, ne vom alege cu un tiramisu "flescait"). Cafeaua pentru tiramisu trebuie sa fie neindulcita, neaparat rece si amestecata cu trei lingurite de amaretto (caz in care, evident, nu mai este necesara esenta de migdale in crema). Asezam in tava primul strat de piscoturi (acoperind cu bucatele mici spatiile goale, exact cum se vede in fotografiile retetei) peste care intindem jumatate din crema mascarpone. Asezam deasupra un al doilea strat de piscoturi si apoi peste acesta turnam restul de crema mascarpone. Prajitura tiramisu se pudreaza cu o lingura de cacao si se poate servi dupa ce a fost tinuta la frigider macar o ora. Nu este important, dar ca un mic pont: am observat ca tiramisu este mult mai aspectuos daca se pudreaza cu cacao chiar inainte de a fi servit.
Lectura optionala. De curiozitate, m-am uitat sa vad cum este definit tiramisuul in dictionarul explicativ al limbii romane si m-am amuzat copios imaginandu-mi reactia unui gurmand adevarat dupa ce ar gusta o reteta de tiramisu facuta cu ingredientele date acolo - stim prea bine ca internetul este plin de retete incomplete, proaste, gresite, iar pe de alta parte DEX-ul este considerat o sursa sigura de informatii, doar e implicata Academia Romana... stiu, DEX-ul nu este o carte de bucate si nimeni nu cauta retete acolo, dar eu am o imaginatie bogalnava?!?🐵 Conform DEX 2009 (adica cel mai recent), tiramisu este preparat din branza, biscuiti si lichior de cacao 😅 Macar definitia asta se pliaza foarte bine stilului meu de gatit - incerc sa adaptez retetele pentru a folosi ingrediente simple, autohtone, la indemana - insa in cazul tiramisuului chiar nu ne putem permite sa improvizam prea mult. E musai sa preparam tiramisu cu mascarpone (nu alt sortiment de branza!), piscoturi (nu biscuiti!) si amaretto (sau esenta de migdale, in niciun caz aroma de cacao!). Ne-ar iesi o prajitura buna, insa in mod clar nu ar fi un tiramisu.
Spor la gatit si va recomand sa incercati si reteta de tiramisu cu lamaie!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
mmmmmmmmmmmm ce bine arata. Ce mai faci mai Robert??????????? cred ca nu ma mai tii minte nu?????????
RăspundețiȘtergereFac bine, testez tiramisu :) Cum sa nu te tin minte? Credeam ca tu m-ai uitat, n-ai mai intrat deloc pe blog :P
ȘtergereBuna! Am o mare rugaminte,,Spune mi te rog cu ce pot inlocui crema de mascarpone .vreau sa fac tiramisu si nu am gasit si nici timp sa mai caut nu am ......
ȘtergereFi mio vrea tiramisu.si tiramisu tb sa ma fac :))pls
Am incercat multe retete de la tine si toate mi au iesit suuuuuper!!! :)
Buna! Nu stiu daca am inteles bine intrebarea ta... :) Daca inlocuiesti crema de mascarpone din tiramisu, atunci acele nu mai este tiramisu :) Insa banuiesc ca n-ai gasit mascarpone pe care eu zic ca l-ai putea inlocui cu o smantana foarte groasa si grasa. Au trecut aproape doua ore, mai rezista cel mic? :)
Ștergerehello! ai o reteta excelenta!am facut un tiramisu superb !1a iesit super bun! ms pt reteta!!
Ștergerea iesit super bun!!
ȘtergereHello! :) N-ai pentru ce, ma bucur ca tiramisu facut dupa reteta mea te-a determinat s-o numesti "reteta excelenta". Sper sa incerci si altele.
ȘtergereFoarte bun,delicios!Arata si tare bine!
RăspundețiȘtergereProbabil d`asta a si fost devorat imediat :) Din pacate...
ȘtergereEste foarte bun.Am si eu multe retete de tiramisu,le-am testat pe toate.Numai bine iti doresc.
RăspundețiȘtergereAha, deci trebuia sa ma consult cu tine inainte :) Ca m-am tot gandit daca sa folosesc si frisca sau nu. Ia sa intru eu acum putin in bucataria ta, sa vad ce si cum... :D
ȘtergereStii ca te iubesc inca de pe cand eram devoratoarea de muzica,nu-i asa? :D
RăspundețiȘtergereLa urmatoarea reteta o sa te si cer de barbat in spatiul virtual,bineinteles,ca sa nu supar pe nimeni. :)
:)) M-ai linistit... ma miram cum de nu ti-au mai curs deloc balutzele pe aici. La un moment dat, chiar incepusem sa-mi pun la indoiala atractivitatea :)
ȘtergereDeci trebuie sa postez repede o reteta :D Dar ce te faci daca sunt mormon?!? :))
Nu trebuie sa faci decat ce stii mai bine,nu am sa te incurc cu nimic.De rutina ma ocup eu,dupa cum vezi sunt imprevizibila,pot sa-mi schimb si numele cat ai zice "prajituri".
ȘtergereAsadar astept cu mare nerabdare noua reteta si ma pana atunci fug sa-mi pregatesc si declaratia,daca tot fac o cerere in casatorie ,sa fie romantica. :)
Da, da... :D buna idee, as avea nevoie si de putin romantism. Trebuia s-o fi facut de Valentine`s Day, mai ales ca mai aveam si niste tiramisu :))
ȘtergereSALUT,
RăspundețiȘtergereBUNA IDEE! DE SF. VALENTIN....FAC TIRAMISU...DAR INCA NU STIU CE SA FAC DE MANCARE...DE CATE ORI COTROBAIESC PE-ACI IMI CURG BALELE!
"NU-I CORECT!"
B.
:))) Partea si mai proasta e ca dau dependenta :D Fiind ziua indragostitilor, cred ca prajitura e suficienta, nu stiu daca ar trebui sa-ti mai bati capul cu mancarea.
ȘtergereDe Sf. Valentin am facut reteta de Tiramisu pentru sot si a iesit super, daca tot am dat de blogul dvs. am mai tras cu ochiul si la alte retete care mi sau parut super si in cel mai scurt timp am sa le incerc. O zi buna Dana Nedelcu
RăspundețiȘtergereAsa cum se zice in fotbal, victoriile atrag alte victorii. Acum ramane de vazut daca aste se aplica si in cazul retetelor, dar nu cred sa ramana tiramisu doar o victorie de palmares :) Eu sunt cu un ochi la meci si nu pot sa ies chiar de tot din atmosfera :D
ȘtergereCred ca e una dintre cele mai bune prajituri. Imi place la nebunie , pana nu mai demult, o cumparam deja gata facuta. Nu am stiut de aceasta reteta, pe care probabil o sa incerc, caci in domeniul in care lucrez,aceasta bautura Amaretto o am la indemana zilnic ;)) . Probabil ca am sa incerc, daca timpul imi va permite :) . Multumiri pentru reteta
RăspundețiȘtergereCu placere! Amaretto a fost tocmai ingredientul care mi-a lipsit mie, deci tu deja ai un as in maneca :)
ȘtergereTare bine arata!!.. Uite ca tiramisu nu am facut niciodata!!.. Trebuie sa fac si eu!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Felis! E si pacat sa nu faci tiramisu, am vazut pe blog ca ai facut prajituri muuult mai complicate decat asta ;)
ȘtergereMinunat arata !!!Si cred si ca a fost delicios.
RăspundețiȘtergereBravo tie !
Sidy, esti draguta ca de obicei. Sper sa nu mi se urce la cap laudele tale :)
ȘtergereSi mie imi place tiramisu foarte mult!! Eu am mai facut si o alta varianta a acestei prajituri. Pun un strat de piscoturi insiropate cu suc de fructe, un strat de crema pe care o pregatesc la fel ca la tiramisu, apoi pun visine sau cirese( din compot sau visinata hihi), apoi iar un strat de piscoturi insiropate, se repeta iar un sir de crema, se presara fructe si ultimul strat (da, eu mereu fac tiramisu sau varianta aceasta din 3 straturi) se procedeaza la fel, dupa ce se termina cu fructele, presar din abundenta nuca de cocos, demential! uneori am mai pus cocos si intre straturi, cum vrei. Este foarte bun si varianta asta "inzapezita", sa incerci.
RăspundețiȘtergereSunt convins ca e tare buna varianta ta de tiramisu si merita incercata, chiar daca unora le place sa nu fie modificata absolut deloc reteta clasica.
ȘtergereEu am facut tiramisu cu doar doua straturi de piscoturi deoarece nu aveam o tava suficient de inalta si n-am vrut sa-mi asum riscul de a-mi curge cumva crema, stiind ca voi trebui sa-l fotografiez pentru blog.
cea mai buna praji ever !!!
RăspundețiȘtergeretiramisu merge oricand si oriunde !
mi s-a facut pofta deja :)
Astăzi am făcut şi eu prima dată Tiramisu, după reţeta ta! Acum e la frigider, sunt tare curioasa cum e. Sper că a ieşit bine!
RăspundețiȘtergereSi eu! Dar ai uitat sa anunti rezultatul, ma lasi aici sa astept cu sufletu` la gura... :P Oricum, apreciez faptul ca ai ales tocmai reteta mea pentru primul tau Tiramisu :)
ȘtergereA ieşit chiar bun! Mă gândeam că are prea puţină cremă, dar cred că aşa ar trebui să fie, nu? Ce e prea mult strică :)
RăspundețiȘtergereStrica si ingrasa :) Si mie mi-a iesit destul de putina crema, dar data viitoare ai putea incerca sa adaptezi reteta gusturilor tale.
Ștergeree super bun.am facut si eu dupa reteta ta, dar cum nu agreez albusul crud (plus ca mi se parea ca e un gust ciudat dat de albus )am facut un artificiu de calcul...:D am luat un plic de frisca, l-am preparat asa cum spunea pe plic si l-am adaugat in locul albusurilor batute spuma. a fost super buna la gust crema care a iesit din mascarpone, frisca si galbenusuri! daca sunteti printre cei/cele care nu agreeaza albusul, va recomand cu caldura "artificiul" meu. sa aveti pofta! :*
RăspundețiȘtergereInteresanta solutia aleasa de tine :) Iti multumesc eu in numele tuturor celor care urasc albusurile crude :))
ȘtergereSi eu am facut la fel. Mi-a spus o colega ca face in acest fel si mi s-a parut interesant.
ȘtergereSi mie mi-a fost cam greu sa mananc prima data, n-am mancat nimic cu ou crud si ma gandeam ca are un gust ciudat, dar nu s-a simtit deloc!
RăspundețiȘtergereprobabil depinde si de ouale folosite, eu am avut oua de tara si pe langa ca mi-a iesit crema ff colorata, am simtit un gust de albus....oricum mie nu imi prea place albusul, poate si de asta :D
ȘtergereNici eu nu simt albusul din tiramisu, Lydutza poate are cateva papile gustative in plus :) Sau poate chiar o fi din cauza oualor de tara, le-am si uitat gustul la cat de rar prind eu asa ceva...
Ștergerebuna! poate e o intrebare stupida dar mai bine intreb decat sa gresesc. amaretto sau esenta de migdale se adauga si in crema si in cafea? multumesc anticipat si multe retete delicioase in continuare. Madalina
RăspundețiȘtergereBuna! Este bine ca ai intrebat. Incercand sa anticipez, am dat o sugestie si pentru situatia in care nu avem amaretto, insa se prea poate ca aceast lucru mai mult sa incurce, decat sa ajute :)
ȘtergereDaca avem amaretto, punem doar trei lingurite din acesta in cafea si renuntam la esenta. Daca nu avem amaretto, atunci punem doar o lingurita de esenta in crema pentru tiramisu (in cazul un care esenta folosita nu este puternica, atunci putem pune o lingurita si in cafea).
Ma declar invinsa , aceasta reteta este minunata iar instructiunile sunt asa cum mereu mi-am dorit sa gasesc. Nu am talent in bucatarie - dar cu ajutorul acestei pagini am facut lumea in jurul mau sa zambeasca.
RăspundețiȘtergereEste a doua oara cand prepar tiramisu si abia astept sa-l gust.
Ce alte retete imi recomanzi !? :)
Cu drag Gabi
Nici despre mine nu cred ca se poate spune ca sunt cine stie ce talentat, important este sa ne placa sa gatim si sa ne simtim bine facand asta. Nu stiu cat talent ai in bucatarie, insa cu siguranta ai talent in a lauda pe cineva :) Mi-ar placea sa primesc mai des comentarii ca acesta al tau...
ȘtergerePentru ca in curand vor incepe sa se mai ieftineasca, iti recomand prajitura cu capsuni.
Super buna reteta! Am facut-o si a iesit delicioasa! Merci mult si continua tot asa!
RăspundețiȘtergereCu placere, Oana! Eu voi continua tot asa, sper ca reteta de tiramisu sa te fi facut si pe tine sa continui sa revii pe blogul meu.
ȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereAm incercat reteta de tiramisu si e foarte buna.
Din greseala am pus zahar si in albus si a iesit foarte buna si asa,in loc de cafea espresso am avut doar cafea ness.
Am sa incerc si alte retete.
Mult succes
Buna! Cateodata se pare ca greselile confirma parerea mea conform careia retetele ies ok chiar si daca nu sunt respectate cu sfintenie, iar cateodata se intampla sa faci totul ca la carte insa pur si simplu sa nu iasa... Sa-mi spui cum ti s-au parut si urmatoarele retete, la o adica accept si criticile :D
ȘtergereBuna,
ȘtergereAm mai incercat salata de icre,in Canada nu am gasit salata de icre,am cumparat icre rosii si le-am preparat dupa reteta ta.
Reteta a iesit buna,insa am o intrebare de ce salata iese subtire am gasit alte retete care puneau in salata si gris fiert.
Desi ar fi o minune sa gasesc gris aici.
Ooo si poate poti posta niste retete cu tot felul de fructe exotice.
Pa
Da, daca nu-ti place subtire, atunci poti folosi gris pentru a o mai "lega". Mie-mi place fara gris, insa e vorba de gusturile fiecaruia... Acum va trebui sa si gasesti asa ceva in Canada :)
ȘtergereAm sa ma gandesc si la reteta cu fructele exotice ;)
Buna,cam pentru cate persoane ajunge reteta asta?
RăspundețiȘtergereBuna! Deoarece marimea fiecarei portii de tiramisu difera in functie de cum vrei tu s-o tai, eu n-am cum sa-ti spun exact pentru cate persoane ajunge reteta. Insa iti poti face usor o idee stiind ca tiramisu obtinut are dimensiunea 20x30 cm (adica latimea de o palma si lungimea de o palma si jumatate).
ȘtergereEu acum am luat reteta si ma pregatesc s-o prepar si dupa o sa vin, si o sa spun cum a iesit... Reteta ta arata super si pare foarte usor de facut, uraza-mi succes! o zi faina!
RăspundețiȘtergereAlexandra, iti urez succes doar asa, de incurajare, in realitate reteta de tiramisu nu cred ca-ti va da nici cea mai mica bataie de cap ;)
ȘtergereAstazi am facut tiramisu dupa reteta ta dar am inlocuit albusul de ou cu frisca si a iesit super.Multumesc pentru aceste retete minunate:))
RăspundețiȘtergereCu placere, sper sa nu te opresti la tiramisu si sa incerci cat mai multe dintre ele ;)
ȘtergereCEA MAI TARE RETETA
RăspundețiȘtergereai dreptate
ȘtergereMi se pare ca ati uitat sa mantionati piscoturile la necesarul de ingrediente, in rest imi place descrierea retetei, sper sa imi iasa.
RăspundețiȘtergereProbabil pentru ca eram prea preocupat sa numar exact piscoturile folosite :) Multumesc pentru atentionare, modific imediat ingredientele retetei. Sper ca tiramisu a iesit asa cum trebuie.
ȘtergereSă fie și-un comentariu de octombrie :)
RăspundețiȘtergereTocmai ce am preparat primul meu Tiramisu ever după rețeta asta.
Crema a ieșit foarte gustoasa și de o consistență bună, doar că pare cam puțină dacă ar fi să compar ce mi-a ieșit mie cu ce mănânc la restaurant.
Altfel, am pus Amaretto în cremă (așa mi-a venit) și un pic de cognac în cafea, deci am obținut o variantă și mai de adulți - acum trebuie să o ascund de copii :-)
Chiar asa, Ioana... :)) se facea luna fara sa mai comentam nimic la reteta asta :D Ma bucur ca ai ales sa faci primul tau tiramisu folosind reteta mea. In imaginile retetei se vede ca este destul de putina crema, insa poate nu le-ai prea dat importanta - data viitoare poti mari cantitatile, adaptand catitatea de crema gusturilor tale. Drept sa-ti spun, de cand am descoperit cat de simplu este de preparat tiramisu, n-am mai mancat asa ceva la restaurant :) Chiar daca trebuie ascunsa de copii, sa stii ca-mi place varianta ta ;)
ȘtergereAdor Tiramisu, l-am facut de nenumarate ori, insa dupa alta reteta ( difera siropul - 500 ml apa, 3 lg de nes, 100 ml rom si 200 gr zahar). Am sa incerc si acesta reteta,multumim pt ea
RăspundețiȘtergereAndreea
Andreea, sa-mi spui cum ti s-a parut. Cred ca tiramisu ar trebui sa-ti placa mai mult cu gustul original de migdale decat cel pe care-l faceai dupa reteta cu rom. Apropo, reteta ta pare pentru o cantitate dubla de tiramisu (adica din 800 g de piscoturi).
ȘtergereHey,hey,hey.....tiramisu arata bine si este super delicios...chiar acum il savurez....MMMMMMMMMMMMM
RăspundețiȘtergereIar eu mor aici de pofta... Nu mi se pare corect :))
ȘtergereAM FACUT SI EU ASTAZI....E DIVIN!RAPID,USOR,DELICIOS!!
RăspundețiȘtergere!multumim!
Judecand dupa descrierea ta, se pare ca tiramisu ti-a iesit exact asa cum speram sa le iasa tuturor celor care incearca reteta :)
Ștergerebuna..arata super si cred ca e si foarte delicios....de vreo saptamana ma chinui sa fac si eu tiramisu si deabea azi am prins curaj..:).problema e ca nu am nici amaretto nici esenta de migdale...o prietena mi-a zis ca as putea sa pun zahar ars.ma duc sa incerc sa vad ce iese...
RăspundețiȘtergereGeorgiana
Buna, Georgiana! Cam tarziu am vazut mesajul tau, insa sunt curios: a reusit zaharul ars sa inlocuiasca cu succes aroma de migdale? :)
Ștergeream facut si eusi e delicios o sa fac in fiecare duminicasi de anul nou
RăspundețiȘtergereAm citit toate commenturile si ma anunt novicea lunii noiembrie:)). Este pentru prima data cand fac tiramisu..mai exact pentru prima data cand fac ceva dulce(dulciurile sunt zona lui,nu am intervenit pana acum). am urmat intocmai cantitatile, insa la capitolul asezare am schimbat un pic pentru ca am o tava mai micuta..adica am pus 3 straturi de piscoturi. am gustat din crema si e super. exceptand dezordinea si ca am manjit peste tot cu pudra de cacao:))) sper ca prietenul meu sa fie incantat cand se va intoarce acasa. iti multumesc si o seara minunata tuturor!
RăspundețiȘtergereCu placere, Andre - si bine-ai venit in zona noastra :)) Daca ai si facut curatenie in bucatarie, atunci sigur prietenul tau n-ar avea niciun motiv sa nu fie incantat de surpriza ta dulce.
ȘtergereMmm arata foarte bine!!! Deabea astept sa-l fac sambata :)):X
RăspundețiȘtergeream facut eu acum doua saptamani si a fost foarte bun. multumim pentru reteta!
RăspundețiȘtergereCu placere, Bogdan!
ȘtergereAstazi incerc si eu aceasta reteta gustoasa..este al doilea desert care il incerc dupa blogul tau..ai niste retete de te lingi pe degete!
RăspundețiȘtergereSper sa te lingi pe degete si la al zecelea desert gasit aici :D
ȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereAstazi prepar si eu Tiramisu ca sa ii surprind pe ai mei prieteni de Revelion. Doar o intrebare am: nu detin Amaretto, insa am Whisky, este in regula daca inlocuiesc? Mersi anticipat!
Buna, cred ca ar merge doar daca l-ai amesteca cu niste esenta de migdale. Amaretto asta se foloseste mai mult pentru aroma sa puternica de migdale si mai putin pentru taria alcoolului... Spor la treaba, Madalina!
ȘtergerePoate o sa razi daca iti spun ca nu stiu ce e ,,mascarpone"....nu cred ca e o scuza faptul ca locuiesc inafara tarii de 10 ani ,dar sincer nu stiu.cu respect L.A
RăspundețiȘtergereNu am sa rad, nimeni nu s-a nascut invatat si nici eu nu le stiu pe toate :) Mascarpone este un sortiment de branza italieneasca care ar trebui sa se afle macar in magazinele mari. Dar daca totusi nu gasesti, il poti inlocui amestecand foarte bine branza dulce proaspata cu smantana (in cantitati egale).
Ștergerefoarte bun!!! am mancat la cineva si mi-a spus ca e dupa reteta ta.Acum ma apuc si eu,sper sa am acelasi rezultat :)
RăspundețiȘtergereIti tin pumnii! :D
ȘtergereLuni am descoperit reteta, iar azi o pun a 2-a oara in practica, e yammmmmmmiiiii!!;)
RăspundețiȘtergere:) Te cred, din moment ce ai preparat tiramisu de doua ori in trei zile. As vrea sa fiu si eu la fel de harnic... :D
ȘtergereO intrebare: e ok sa ramana albusurile crude in prajitura? Stiu ca albusul crud se altereaza foarte repede, in cateva ore.
RăspundețiȘtergereDaca nu este mancat imediat, tiramisu va trebui tinut in frigider. Deci faptul ca albusurile raman crude nu poate reprezenta o problema decat in situatia in care am uita sa introducem tiramisu in frigider :)
ȘtergereIti multumesc din toata inima acum stiu ce ar trebui sa i pregatesc mamei de 8 martie .Ma bucur ca in sfarsit am gasit o reteta pe care as putea sa o fac chiar daca sunt un dezastru in bucatarie.
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, Robert. Frumoasa intentia, sper sa-i placa mamei tale. Iti tin pumnii, desi mi-e greu sa cred ca cineva care-mi poarta numele poate fi un dezastru in bucatarie :)
ȘtergereBuna...tocmai ce am terminat tiramisu'ul dupa reteta dvoastra, doar ca mi-e putina teama ca nu cumva crema mea sa fie putin cam moale,in ideea in care am pus-o peste piscoturi s-a intins singura ( bine, nu foarte moale),in special in laterale se prelingea usor pe marginile vasului...intrebarea mea este daca tinut la frigider 1 ora minim, se va mai intari putin crema?! multumesc frumos :)
RăspundețiȘtergereDa, crema se va mai intari in timp de sta in frigider. Oricum, daca nu s-a prelins prea mult, nici nu cred ca o va mai face, asa ca n-ar trebui sa-ti faci griji. Poti sa-mi vorbesti la pertu, asa cum o face toata lumea ;)
ȘtergereFoarte buna si aceasta reteta de prajitura, multumesc Robert :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Andreea! Nu cred ca tiramisu rezista nemancat pana luni, asa ca nu se vor mai bate colegii :)
ȘtergereSalut!!!!
RăspundețiȘtergerePt mine e una dintre cele mai usoare si practice retete de prajitura! O folosesc ca si crema de tort (din comoditate....) dar ii adaug frisca si gelatina ca sa o intaresc un pic si bineinteles CAPSUNI sau ZMEURA eventual kiwi
Ps:de fapt intrasem sa caut reteta pt mucenici....am sa-i incerc au "aerul" delicios
Salut, Ella!!! :)
ȘtergereSi mie mi se pare ca aceasta crema de mascarpone a tiramisuului este foarte practica, la cat de usor se prepara - cu putina imaginatie, poate fi folosita la foarte multe prajituri.
Daca ti se pare ca mucenicii au "aerul" delicios in imagine, stai sa vezi ce "aer" va iesi din cuptor in timp ce-i vei coace ;)
De ce folositi ouale crude in prajituri? N-ar fi mai "safe" sa gatiti galbenusurile pe baie de abur si in loc de albusuri crude sa folositi frisca la care se adauga restul ingredientelor,etc?
RăspundețiȘtergereFolosesc ouale crude pentru ca asa o fac dintotdeauna si nu m-am simtit niciodata in pericol :) Apoi, folosind ouale crude, reteta mea de tiramisu este mai simpla, mai usor de preparat si mai ieftina: nu trebuie sa pierd timpul cu baia de abur si nici sa cumpar frisca (sau smantana din care apoi sa prepar frisca)... Insa asta nu inseamna ca afirm cumva ca reteta mea de tiramisu este cea mai buna si mai "safe" reteta, ci pur si simplu ca astfel aleg eu sa fac tiramisu.
ȘtergereNora mea ştie că îmi place tiramisu şi drept surpriză, de Paşte, a adus o tavă pregătită după acestă reţetă. A fost nemaipomenită, a dispărut cât ai bate din palme. O recomand mai ales în aceste perioade când se mănâncă mult şi mai ales, mâncăruri grele.
RăspundețiȘtergereStefana, nu pot sa zic decat ca ai o nora pe cinste! Nu doar pentru ca-ti prepara tiramisu stiind ca va fi pe placul tau, dar se si pricepe sa aleaga reteta perfecta dintre sutele de retete de pe net :D Sunt de acord cu tine, tiramisu este o prajitura usoara si merge la fix in perioada asta a Pastelui, pacat doar ca se mananca atat de rapid..
ȘtergereEste pt prima oara cand fac tiramisu,si am ales aceasta reteta.Nu a iesit tocmai cum ma asteptam,nu are gust de tiramisu,de fapt,nu are nici un gust.nu stiu exact ce ii lipseste...zaharul mi se pare prea putin,crema la fel.am folosit esenta de migdale,pt ca nu aveam amaretto,probabil asta e cauza.o sa mai fac,pana iese cum trebuie,pt ca este desertul meu preferat
RăspundețiȘtergereMihaela, ma bucur sa aud ca nu te lasi pagubasa. As vrea sa nu fiu singurul care se bucura ca ai ales aceasta reteta de tiramisu, asa ca voi incerca sa te ajut s-o adaptezi gusturilor tale. Inteleg ca ti-ai dori mai multa crema - asta este foarte usor de rezolvat, poti chiar dubla cantitatile ingredientelor cremei, daca crezi ca ti-ar placea atat de multa crema cu mascarpone (se vede clar in imaginile retetei faptul ca acest tiramisu are un strat subtire de crema, pacat ca n-ai studiat cu mai multa atentie imaginile inainte de a-l prepara). Poti pune si mai mult zahar in crema, insa trebuie sa-l pui treptat si sa gusti crema, altfel risti sa-o faci prea dulce. Nu trebuie neaparat sa pui amaretto pentru a avea acel gust de tiramisu pe care-l stii (desi in mod clar tiramisu iese mult mai bun daca este preparat cu amaretto sau bauturi similare). Banuiesc ca ai folosit o esenta de proasta calitate, altfel ar fi trebuit sa se faca simtita aroma migdalelor - data viitoare incearca sa folosesti una produsa de o firma cunoscuta, chiar daca e mai scumpa, in general isi merita banii. Succes si sper ca data viitoare tiramisu sa-ti iasa exact asa cum te asteptai sa-ti iasa.
ȘtergereCum pot face tiramisu fara albusuri? Eu una nu agreez ideea de oua crude in creme sau inghetata. Multumesc.
RăspundețiȘtergereEu n-am facut niciodata tiramisu fara albusuri, deci nu pot sa-ti dau o reteta pe care s-o garantez. Mai sus oferea cineva sugestii pentru evitarea albusurilor crude (inlocuirea acestora cu frisca), am lasat link catre mesajul respectiv.
Ștergerespuneti-mi va rog galbenusurile nu se fac la baimarin??
RăspundețiȘtergereDupa cum se poate observa in reteta, eu am pus galbenusurile in tiramisu fara sa le prepar termic...
Ștergerevai sa te bata focu cu migdale cu tot are un gust ca naiba numa migdale sa nu puneti daca nu vreti sa mancati samburi de caise
RăspundețiȘtergere:) Parca n-as vrea sa ma bata focu` tocmai acum, pe caldura asta... mai ales ca ma si simt nevinovat. In primul rand, nu eu sunt cel care a inventat reteta de tiramisu cu migdale (desi mi-ar fi placut sa fiu eu ala) si, in al doilea rand, nu ma poti invinui pe mine pentru faptul ca tu nu stiai ca gustul migdalelor este asemanator cu cu cel al samburilor caiselor :) Acum asta e, nu mai ai ce-i face... insa data viitoare vei sti ca nu-ti place tiramisu "ca la carte" si vei renunta la amaretto sau esenta de migdale.
ȘtergereNu mi-a iesit. Si am respectat intocmai reteta, toti pasii. Ba chiar am incercat si a doua oara. La fel. Se "taie" crema.
RăspundețiȘtergereDaca si a doua oara ai intampinat probleme cu crema pentru tiramisu, desi ai respectat intocmai reteta (adica ai folosit ingredientele la temperatura camerei si le-ai amestecat astfel incat albusurile batute sa ramana pufoase), ma gandesc ca e posibil sa fi fost o problema cu ingredientele folosite (cel mai probabil ouale erau cam vechi)...
ȘtergereNu cred ca e de vina vechimea oualelor. Si eu am patit la fel, din pacate :(. Asa ca am scos albusurile, modificand putin reteta. Pentru crema am amestecat galbenusurile cu zaharul, bine-bine, apoi am adaugat doar 1 cutie de mascarpone(cca 250 gr) si apoi am adaugat 500 ml de frisca batuta separat. A iesit iami-iami! :)
ȘtergereTotusi, ceva trebuie sa fie in neregula cu albusurile alea... altfel nu vad de ce s-ar comporta asftel in crema pentru tiramisu. Or fi fost de la gaini stresate :D Stiu ca nu prea e bine sa fac glume atunci cand cineva intampina probleme, insa e posibil sa fie ceva adevar in asta. Ai observat ca uneori sunt albusuri care nu se fac "spuma", oricat de mult le-ai bate?
Ștergerem-au distrat grozav raspunsurile tale, ai mult umor. Albusurile se bat doar daca ouale au fost tinute minim 30 minute la temperatura camerei, deci sub nici o forma sa nu fie reci! altfel nu se bat bine, sau chiar deloc. Am patit-o si eu, si sigur asta e motivul.
Ștergere:) Oamenii percep in mod diferit umorul, sunt convins ca as avea mai mult succes in domeniul asta daca as fi mai sobru. Problema e ca m-as plictisi, as ajunge sa percep asta ca pe un fel de o slujba si atunci n-ar mai avea niciun farmec...
ȘtergereCred ca ai dreptate in legatura cu ouale... eu am vazut ca maioneza rapida cu blenderul iese fara probleme daca ouale nu sunt puse direct de la frigider. Insa trebuie sa mai fac niste teste, sa ma conving singur :D Mi-ar placea sa gasesc undeva o carte numai cu sfaturi de genul asta.
Pentru cei mai "avansati": Incercati sa insiropati diferit straturile de piscoturi(cele de la baza mai putin). Altfel or sa fie diferenta de consistenta intre stratul de la baza si cel de deasupra. Nu-mi amintesc formula lui Newton, dar gravitatia incepe sa lucreze imediat ce asezati piscoturile;).
RăspundețiȘtergereInteresanta observatia ta :) Cum nimeni nu prepara tiramisu in imponderabilitate, tind sa cred ca ar trebui sa tinem cont si de gravitatie - dar asta numai in cazul in care insiropam prea tare piscoturile. Chiar am insistat asupra faptului ca trebuie sa evitam sa le transformam in terci. Pe de alta parte, unora chiar le place ca tiramisu sa nu fie prea uscat, deci ar trebui sa-ti urmeze sfatul.
ȘtergereSi eu iubesc tiramisu, si baieti la care le fac de mancare zilnic, dar eu prefer Alexandrion cu expresso ^_^, oricum baza e bine realizata la el:D
RăspundețiȘtergereRemus, tiramisu merge facut si cu Alexandrion "cafeinizat" - asa parca este mai barbatesc decat cu lichiorul ala amaretto :))
ȘtergereIntradevar...
RăspundețiȘtergereHey Robert!Am incercat si eu aceasta reteta,si a iesit delicios!Chiar acum mananc din ea!O sa practic mai multe retete,dar maine o sa practic pizza capricioasa abea astept! Radu
RăspundețiȘtergereSa-l savurezi cu placere, Radu! Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai multi barbati imi incearca retetele. Spor la framantat maine si pastreaza o portie de tiramisu - nu strica sa ai si un mic desert dupa cateva felii de pizza ;)
ȘtergereBuna Robert! Acum am încercat și eu aceasta rețeta de tiramisu și a ieșit excelent! Ține'o tot asa... Te pup :* Alina
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai fost multumita de reteta, Alina! Te astept sa ma pupi cat mai des, sunt sigur ca iti vor iesi excelent si alte retete de pe blogul meu :)
ȘtergereReteta asta e delicioasa! Am dat lovitura cu ea la 4 randuri de invitati, si azi am preparat-o a cincea oara (deseara avem iar musafiri).
RăspundețiȘtergereEra timpul sa iti multumesc ;), asa cum si eu am primit felicitari la randul meu.
Bogdan,
Un barbat (ocazional) la cratita
Bogdan, baniesc ca ai dat lovitura cu tiramisu si a cincea ora :) Iti multumesc si eu ca ti-ai facut timp sa-mi scrii mesajul de multumire, pe langa faptul ca e placut sa vad ca reteta este folositoare, mi-ai adus aminte de un film tare misto - "Pay it forward" :)
Ștergerebuna nu am tava.cu ce pot inlocui?
RăspundețiȘtergerePoti inlocui tava cu orice recipient care sa "tina" cat de cat tiramisu, nu trebuie sa fie ceva foarte rezistent (eu am folosit o tava subtirica de unica folosinta).
ȘtergereCati ani ai Robert??
RăspundețiȘtergere:) Am tot spus-o prin comentariile altor retete si pe facebook, deci inteleg ca deocamdata n-ai apucat sa citesti prea multe retete de pe blog.
Ștergerece parere ai de crema pt tiramisu din comert??
RăspundețiȘtergereN-am incercat crema pentru tiramisu din comert, deci nu pot avea o parere obiectiva. Dar primul meu gand este ca cea preparata in casa ar trebui sa fie mai sanatoasa si posibil mai gustoasa (daca ne alegem ingrediente de calitate).
ȘtergereNu puneti esenta sau amareto in crema pentru ca se taie, puneti doar in cafea sau mai bine deloc.
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate!
RăspundețiȘtergereBuna... Oricum se face Tiramisu, tot buna iese!!!!
RăspundețiȘtergereDoar un comentariu am (poate sa nu placa autorului ...)... Tiramisu se face NUMAI CU MASCARPONE !!!!!!!!!! De unde rezulta ca titlul / denumirea prajiturii este simplu TIRAMISU
Buna, autorul ar trebui doar sa incerce sa raspunda cat mai multor comentarii si intrebari primite la retetele sale si sa se cam abtina de la a judeca comentariile lasate de cititori :)
ȘtergereSe pare ca n-ai citit reteta mea de tiramisu (sau ai citit-o pe diagonala, doar cat sa prinzi ideea), altfel ai fi gasit si explicatia pentru "tiramisu cu mascarpone". Anticipand astfel de "reprosuri", am specificat in reteta faptul ca titlul/ denumirea retetei mi se pare chiar ca ar putea fi perceput/a drept un fel de pleonasm, insa m-am simtit dator sa adaug si "mascarpone langa tiramisu datorita faptului ca, inainte de a publica reteta, m-am documentat putin si am vazut ca pe internet apar foarte multe retete de tiramisu fara mascarpone. Si am vrut sa fie clar pentru cei care cauta reteta pe google ca aici este vorba de o reteta cat mai apropiata de cea considerata a fi reteta tiramisu de baza...
buna! am si eu intrebari
RăspundețiȘtergereungem tigaia cu ceva sau nu?
dupa ce terminam de facut tiramisu il punem doar pe o ora in frigider si atat?
merci mult :)
Buna! Nu trebuie sa ungem tava cu ceva - apropo, nu stiu de ce vrei tu sa asamblezi tiramisu tocmai intr-o tigaie :) Ideal, tiramisu ar trebui tinut in frigider cel putin o ora, insa nu ne impiedica nimeni sa-l mancam imediat... tinuta la frigider, crema de mascarpone se va "lega" mai bine, plus ca toate aromele vor avea timp sa se "contopeasca".
ȘtergerePrimul meu tiramisu.. sta la frigider.. cacao nu am pus inca pun cand il scot.. sper sa imi fii iesit bun, oricum reteta e super simpla.. eu am avut si esenta de migdale dar am pus totusi de rom , mirosul de migdale parca imi facea greata.. pun totusi data viitoare sa fac reteta "ca la carte " :D. Multumesc mult
RăspundețiȘtergereDaca nu-ti place mirosul de migdale, atunci poate n-are rost sa te mai complici sa faci reteta de tiramisu "ca la carte" (asta in cazul in care a fost multumitor dupa ce l-ai gustat, pentru ca nu cred sa faca romul "daune" prea mari la tiramisu). Oricum, sa stii ca e foarte posibil ca esenta de migdale sa nu ti se mai para atat de gretoasa dupa ce a fost "incorporata" in tiramisu, eu te incurajez sa incerci.
ȘtergereEu prefer cu crema de whisky, in rest, reteta e corecta. Imaginati-va ca nu am gasit piscoturi in Grecia si a trebuit sa le fac eu...insa nu m-am lasat si mi-au iesit cum trebuie. Felicitari pentru respectarea retetei, sunt oripilata de alte retete cu frisca, sau mai grav, creme la plic...
RăspundețiȘtergereGianina, piscoturi nu m-am gandit niciodata sa fac :) Asa cum niciodata nu m-am gandit ca ar putea cineva sa faca tiramisu cu crema la plic, insa am vazut ca e plin Google cu retete de tiamisu care de care mai ciudate. D`asta m-am si simtit oarecum obligat sa intitulez reteta Tiramisu cu mascarpone...
ȘtergereAm făcut astăzi tiramisu dupa această rețetă si e minunat! In 20 de minute a fost gata...si tot atât de repede o sa și dispară:)))
RăspundețiȘtergereHehe, Violeta... tiramisu poate disparea si in mai putin de 20 de minute :D Bine, probabil se poate prepara si in mai putin de 20 de minute, insa eu de obicei ma misc destul de incet prin bucatarie si nu doresc sa bat recorduri atunci cand e vorba de munca :)) Dar poate ne confirma altcineva...
ȘtergereAm facut ieri Tiramisu, dupa reteta ta. Pentru ca a fost destinat unei petreceri de sambata seara, am folosit Baileys Irish Cream in loc de Amarreto. Bestial
RăspundețiȘtergereDeci ai facut un fel de tiramisu irlandez :))
ȘtergereAm facut si eu tiramisu dupa reteta ta...super delicios!
RăspundețiȘtergereArata superb .. am sa prepar si eu aceasta reteta pentru ca sunt sigura ca va iesi delicios. ai talent !
RăspundețiȘtergereBuna, iese bun daca fac cu cafea turceasca?
RăspundețiȘtergereBineinteles ca tiramisu iese si cu cafea turceasca, majoritatea romanilor il facem astfel :) Incearca doar sa faci cafeaua cat mai tare.
ȘtergerePot inlocui amaretto cu lichior de cafea?
RăspundețiȘtergereNu am gasit amaretto.
Este suficienta esenta de migdale in crema??
Nu vreau sa denaturez gustul. :-)
Multumesc!
Maria, este buna ideea ta de a folosi si lichior de cafea in tiramisu, mai ales daca nu ai espresso. Insa acesta nu va compensa cu succes amaretto, de aceea folosim esenta de migdale (o alternativa mai la indemana si mai ieftina). Nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme, nu vei obtine un tiramisu cu gust denaturat, in cel mai rau caz "puristii" retetelor pot spune ca nu ti-a iesit impecabil, ca la carte. Iti impartasesc un mic secret: eu n-am facut niciodata tiramisu cu amaretto, nu ma atrage genul asta de bautura si mi se pare aiurea sa cumpar o sticla doar pentru trei lingurite :) Iar papilele mele gustative nu simt diferenta :D
Ștergeretocmai am terminat totul dupa reteta ta...sa ti spun ce probeleme am intampinat:))dupa ce am adaugat gabenusurile si albusurile s a cam taiat totul...ouale imi pareau un pic cam vechi,deci cred ca aici e problema..o sa o las mai mult la frigider sa nu ma trezesc cu vreo toxiinfectie alimentara:)))in rest...hm..cam putin mascarpone..tava mea era o idee mai mare decat cea folosita de tine...super oricum!!!felicitari
RăspundețiȘtergereDiana, daca ar fi fost atat de vechi ouale incat sa putem discuta despre o toxiinfectie alimentara, probabil acum ai fi capatat-o deja - faptul ca ai tinut tiramisu mai mult timp in frigider nu te-ar fi ajutat cu nimic :)
ȘtergereChiar si daca ai fi asamblat tiramisu intr-o tava identica, tot ti s-ar fi parut insuficienta crema de mascarpone... Acesta am vazut ca ar fi singurul neajuns (daca e sa-l numesc asa) al retetei mele, multa lume mi-a zis ca ar fi preferat mai multa crema. In imaginile retetei se vede ca este subtire stratul de crema, insa probabil nimeni nu le studiaza in detaliu suficient de atent :) Cred ca ar trebui sa completez reteta cu ceva de genu`: "mie-mi place tiramisu asa, insa ATENTIE la poze! e posibil sa doriti suplimentarea cantitatii de crema cu mascarpone" :))
Foarte aproape de reteta originala, mi-a iesit delicios. Eu am inlocuit esenta de migdale cu o inventie proprie: am copt putin in tigaie o mana de migdale crude pe care le-am rasnit dupa ce s-au racit cu o jumatate de lingurita de zahar bio, amestec pe care l-am presarat peste fiecare strat de crema, rezultatul fiind nemaipomenit.
RăspundețiȘtergereRazvan, felicitari pentru initiativa! Nu doar ca reteta ta de tiramisu a iesit mai gustoasa, ci a iesit si mai aspectuoasa... Eu as fi pus totusi si esenta de migdale, pentru a-l face si mai aromat.
ȘtergereBuna Ziua!Pentru cate persoane ar fi aceasta reteta,aproximativ...?
RăspundețiȘtergereBuna! Eu as zice ca ar fi vreo 12 portii. Dar, portionand in functie de nevoie, din aceasta reteta de tiramisu poti obtine chiar si mai multe (sau mai putine, daca le vrei mai generoase). Tiramisuul are dimensiunea 20x30cm, deci ar trebui sa-ti poti face cat de cat o idee.
ȘtergereAm facut azi tiramisu, cu o cutie de mascarpone, iar cele 3 galbenusuri le-am frecat cu zagar pudra si 3 plicuri de zahar vanilat. Pt insiropat, cafea si lichior de cafea. S-a terminat rapid. N-a mai apucat sa se inmoaie in frigider. Multumesc
RăspundețiȘtergereImediat dupa Revolutie, cand nu prea se gasea mascarpone, foloseam branza de vaci. Era f buna, dar e mai buna cu mascarpone.
N-ai pentru ce, te astept sa incerci cu acelasi succes si alte retete de pe blog. Auzind ca ai "sustinut" cafeaua si cu niste lichior de cafea, te cred ca tiramisu n-a mai apucat sa se inmoaie in frigider, mie unu` deja mi-ai facut pofta :)
ȘtergereIti dai seama ca noi, acum, ne cam alintam cu mascarpone si amaretto... tiramisu iese bun si cu o banala esenta de migdale si o branza normala, insa cu consistenta potrivita. Insa, daca le avem la indemana, nu strica sa le folosim cateodata si sa savuram un tiramisu ca la carte :)
Salut, domnule BarbatLaCratita :D
RăspundețiȘtergereIubesc aceasta reteta, de doua ori am facut-o pana acum :D
Buna, buna ideea cu esenta de migdale :D
Chiar aveam vreo 6 esente si nu stiam la ce sa le folosesc :)
Buna, doamna Florence Vi! :P
ȘtergereDaca doriti sa nu ne mai formalizam, data viitoare imi puteti spune Robert, asa cum o fac toti cei care intra de ceva vreme pe blog :)
In afara de tiramusu, cu atatea esente de migdale s-ar mai putea face si florio, un fel de amaretto autohton (mama facea asa ceva, insa nu-mi amintesc reteta).
Băiatul meu este Roberto,mereu fac tiramisu după reteta ta.E super.
RăspundețiȘtergereTiramisu provenind din Italia, ar fi trebuit sa-mi adaug si eu un "o" la sfarsitul numelui, astfel reteta mea de tiramisu ar fi capatat un aer de autenticitate :) Ma bucur sa aud ca reteta mea ti se pare super, sper sa ti se para la fel toate cele pe care le vei mai incerca.
Ștergeresi mama mea făcea florio :) eu am reteta notata in carnețel :)
ȘtergereChiar am intrebat-o pe mama, insa a uitat reteta dupa care facea florio. Dar, eu fiind din generatia tanara, poate ar trebui sa-mi gasesc propria reteta de amaretto, macar sa ma pot lauda ca fac un tiramisu autentic :D
Ștergereeeee am luat ce_mi trebuie deci sa trecem la treaba ;)
RăspundețiȘtergeresper sa_mi iasă bine :)
nu am făcut niciodată tiramisu, de când tot zic sa fac dar tot timpul făceam alte prăjituri :)
nu stiu de unde pana unde aveam eu in cap ca trebuie si frișcă lichida , vad ca nu si eu am trecut pe lista de cumpărături si frișcă, am trimis soțul la cumpărături care este un expert la așa ceva, tot timpul îmi cumpăra numai ce este bun si de calitate deci nu are cum sa nu_mi iasă , spor tuturor la prăjituri �� mulțumesc pentru rețetă :)
Dupa mine, menirea retetelor este sa fie imbunatatite, deci as manca cu placere un tiramisu imbracat intr-o frisca adevarata, preparata din smantana :)
ȘtergereDaca folosesti ingrediente de calitate, sansele sa dai gres tind spre zero. Oricum, reteta este una foarte simpla, singura intrebare ar fi doar asta: "ma multumesc cu crema retetei, ori maresc cantitatile?"
Apropo, sper ca stii cat de tare norocoasa esti avand un sot expert in cumparaturi ;)
buna seara, am făcut pentru prima data tiramisu după aceasta rețetă , mi_a ieșit perfect, mâine am sa fac iar tiramisu, Doamne ajuta sa_mi iasă :). mulțumesc pt rețetă, eu ma gândeam ca acum sa pun puțin coniac in cafea dar părca nu m_as risca :) o sa experimentez alta data :))). am mai făcut azi Alba ca zăpadă si amandina :)
RăspundețiȘtergereBuna Mery, nu risti nimic daca pui si niste coniac langa cafea. Tiramisu oricum este invatat cu alcoolul, amaretto nu-i deloc o bautura slaba :) Ma bucur sa aud ca ai avut incredere sa incerci prima data tiramisu facut dupa reteta mea, dar mai ales ca ai continuat sa apelezi la retetele mele! Nu-i nevoie de multumiri, mi se pare suficient faptul ca mi-ai scris asta ;)
ȘtergereAjutor! Mi-a iesit crema foarte lichida. Imi poate spune cineva daca mai pot face ceva sa o recuperez?
RăspundețiȘtergereClaudia, incerc sa-ti sar in ajutor, insa nu prea stiu cum s-o fac... Incearca sa tii crema mai mult timp in frigider, poate totusi se mai intareste. Ar mai fi si varianta gelatinei, insa atunci crema de mascarpone se va intari mai mult decat ar trebui. Crema pentru tiramisu ti-a iesit prea subtire datorita albusurilor pe care fie nu le-ai batut suficient de bine, fie le-ai stricat apoi "pufosenia" amestecandu-le prea energic.
ȘtergereFoarte buna reteta merita incercata!!!!!
RăspundețiȘtergereMie mi s-a tăiat crema �� când am pus crema de mascarpone în albușuri. Știți cumva care e cauza? Poate ar fi trebuit să pun invers: albușurile în crema de mascarpone? Mulțumesc,Irina
RăspundețiȘtergereIrina, indiferent cum le-am pune, practic este acelasi lucru. Important este sa le amestecam cu mare grija, pentru a nu strica "pufosenia" spumei de albusuri. In mod normal, n-ar trebui sa se taie crema pentru tiramisu... nu stiu de ce ai patit-o, poate au fost ouale prea vechi? sau sa fi fost ceva in neregula cu branza mascarpone?.. Ar trebui sa refaci crema, banuiesc ca e doar un accident nefericit care se intampla foarte rar.
ȘtergereTrebuiau puse doar galbenusurile
RăspundețiȘtergereas vrea sa intreb daca esenta de migdale poate fi inlocuita cu altceva, in cazul in care nu ai amaretto
RăspundețiȘtergereTiramisu are nevoie de ceva care sa-i dea o aroma de migdale, deci poti folosi orice iti trece prin cap - mie nu-mi trec acum prea multe, altfel ti-as face o lista intreaga :) Ai putea folosi Florio (sau Floris), o bautura cu aroma de migdale care inca se gaseste prin magazine (se gasea si pe vremea comunistilor). Dar, daca tot parasesti bucataria, ai putea sa cumperi o esenta de migdale :)
ȘtergereAm fost la profi si la megaimage si nu gasesc nici o esenta de migdale. Pentru inceput am pus niste ballentines brasil :D
RăspundețiȘtergere:) Atunci mai bine ca n-ai gasit esenta de migdale, tiramisu BRASIL suna mult mai bine! :D
ȘtergereE super rețeta,am facut-o si eu am redus la 2 oua si in plus am uns tava cu Quark de vanilie .Bravo domnule Robert.
RăspundețiȘtergerePoate ar fi trebuit sa mai pui putin mascarpone in locul oului la care ai renuntat, si asa tiramisuul are cam putina crema in reteta mea :) Si nu o zic doar eu, am primit mai multe "plangeri".
Ștergerebuna ziua as vrea sa stiu daca putem sa facem reteta fara albusuri
RăspundețiȘtergereBuna, n-am incercat niciodata, insa banuiesc ca se poate face crema de tiramisu si fara albusuri (chiar si renuntand la oua, insa punand mai multa mascarpone pentru a nu ne iesi prea putina crema).
ȘtergereBuna! Am vz ca se face tiramisu si cu frisca. Eu nu am incercat in nici un fel. Dar as dori astazi sa incerc unul, si chiar nu stiu cu ce sa il fac. Oare nu ar fi mai gustos cu frisca???
RăspundețiȘtergereBuna! In general, retetele percepute ca fiind clasice sunt cele mai bune pentru ca au trecut testul timpului. Dar pana la urma totul se reduce la gusturile fiecaruia dintre noi... Daca tot n-ai mai facut tiramisu pana acum, iti recomand sa-l incerci mai intai dupa reteta de mai sus. Apoi, daca nu te multumeste 100%, ai putea incerca sa faci si tiramisu cu frisca.
Ștergerefelicitari pt reteta! e excelenta!
RăspundețiȘtergereMultumesc! Ma bucur sa aud ca reteta ti-a fost pe plac.
ȘtergereDupa cativa ani de "ne-gatit" , m-a apucat brusc bucatareala, deci dupa felul 1 si felul 2, evident merge un desert( tiramisu mi-a venit instantaneu in minte). Search on google, ...read it, do it...and oh...it's delicious!
RăspundețiȘtergereThank you :)
Vad ca ai reintrat in forta in bucatarie :) Nu ma pot abtine sa nu parafrazez o expresie consacrata in fotografie (point and shoot camera)- citind mesajul tau, m-am gandit ca asa ar trebui perceputa reteta mea de tiramisu: read and do tiramisù! 😁 Iar daca pui cum trebuie accentul, atunci iese si cu rima 😇
ȘtergereAsa este domnule barbat la cratita :)
RăspundețiȘtergereAm ajuns la comentarii să văd păreri imparțiale despre rețetă, dar am ajuns să le citesc ca pe o carte savuroasă. Ce voie buna, ce flirtăceala, ce extaz! De unde și vorba "femeile iubește un tiramisu și un flirt bun". ...nu există vorba asta, zici? Atunci să o inventăm special pentru ocazie! Am putea chiar să o transformăm în slogan: "Bărbat la cratiță - tiramisu și flirt, din 2013 până în prezent!". Poftim. Și nici nu am pretenții financiare pentru serviciul de marketing :))
RăspundețiȘtergerePS: și tiranisu a fost bun. Eu am folosit doar 20 de piscoturi, pentru a obține un strat gros de cremă. Adică chiar au fost și utile comentariile. Pachet complet :))
Hehe, cam greu de gasit pareri impartiale despre o reteta de tiramisu scrisa de aceeasi persoana care modereaza parerile publicate 😁 (nu toata lumea stie faptul ca autorul tuturor blogurilor culinare poate sterge/neaproba comentariile care nu-i convin).
ȘtergereParca ma simt mai bine auzind din cand in cand despre comentarii ca sunt atat o lectura placuta, cat si utile (asta probabil pentru ca suntem pe aceeasi lungime de unda, mi-e groaza sa ma gandesc cata lume le detesta 🙂). Chiar ma gandeam mai demult, vazand prin statistici ca sunt mai mult de 10.000 de comentarii la retetele de pe blog, ca poate am pierdut timpul aiurea flecarind la sfarsitul retetelor in loc sa scriu mai multe retete noi sau sa refac vechi retete (unele au poze nereusite iar multe dintre cele scrise prin 2010 nu mi se par suficient de detaliate). Apropo de perioada publicarii, daca aveai pretentii financiare pentru slogan sa stii ca as fi negociat la sange si as fi cerut scaderea pretului invocand o scapare impardonabila: reteta de tiramisu a fost publicata in 2012 😉 Si, daca-mi permiti sa preiau ideea ta, daca "femeile iubește un tiramisu și un flirt bun" atunci concluzionez (putin fortat) ca "femeile iubește BărbatLaCratiță tiramisu" 😎
Salut.constat ca un blog culinar aproape exclusiv "matriarhal" are succes suficient si chiar fain de tot apartinind unui "coleg"... bravo gigi.
RăspundețiȘtergereSalut, Gigi! Poate relativul succes al blogului culinar se datoreaza si faptului ca statitsticile spun ca 25% dintre cititori sunt barbati... solidaritatea masculina pare ca nu-i doar o vorba-n vant 😁
ȘtergereMultumesc pentru reteta detaliata (cu secretele ei)! Am pe masa un tiramisu reusit! Urmeaza sa incerc si alte retete!
RăspundețiȘtergereCu placere (si intarziere), Luiza! Sper ca dupa ce ai dat gata tiramisuul de pe masa te-ai tinut de plan si ai incercat si alte retete 😁
ȘtergereSuper reteta!O fac mai mereu!Eu mai pun 250 gr mascarpone,1 ou si o lingura de zahar in plus fata de reteta!Multumesc!
RăspundețiȘtergereDoina, pare ca varianta ta de tiramisu este exact pe gustul sorei mele - ei ii place ca tiramisu sa aiba mai multa crema mascarpone, iar crema sa fie mai dulce... O fac mai tarziu, insa iti multumesc si eu pentru faptul ca ti-ai facut timp sa-mi scrii.
ȘtergereTiramisu 2021 😁
RăspundețiȘtergere