- o lamaie (sau 200ml limoncello)
- 250g mascarpone
- 200g piscoturi
- 2 oua
- 100g zahar pudra
Tiramisu cu lamaie este o variatie a clasicei retete italienesti cu crema de mascarpone (reteta de tiramisu clasic aici). Din ingredientele acestei retete se obtin patru portii de tiramisu (fie ca sunt in pahare medii, fie intr-o intr-o tava mica de 15x20cm). Prepararea cremei de mascarpone pentru tiramisu. Spalam ouale, le spargem si separam albusurile de galbenusuri. Punem o cutie de mascarpone (250g) si jumatate din cantitatea de zahar (50g) intr-un vas alaturi de cele doua galbenusuri si amestecam bine totul, de preferat cu un mixer. Dupa ce ne asiguram ca s-a topit integral zaharul, aromam crema de mascarpone cu coja de lamaie data pe razatoarea mica. Intr-un alt vas, batem spuma albusurile impreuna cu un praf de sare (cata putem lua cu trei degete) iar atunci cand acestea si-au dublat volumul si si-au schimbat consistenta, le adaugam doua linguri de zahar. Continuam sa mixam pana cand se topeste zaharul si albusurile se transforma intr-o bezea tare, apoi adaugam spuma de albusuri peste crema de mascarpone cu galbenusuri si o incorporam, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus (crema tiramisuului cu mascarpone trebuie pastrata cat mai pufoasa, asa ca NU folosim mixerul la aceasta etapa a retetei). Prepararea siropului de lamaie. La tiramisuul clasic reteta presupune inmuierea piscoturilor intr-un fel de sirop aromat, deci si pentru tiramisu cu lamaie va trebui sa inmuiem piscoturile in ceva. Pentru acesta, avem la dispozitie mai multe optiuni, desi "puristii" retetei de tiramisu cu lamaie nu vor fi niciodata de acord cu altceva in afara de folosirea lichiorului italienesc limoncello. Nefiind italieni, limoncello nu se gaseste prin toate bucatariile, asa ca solutiile de avarie ar fi:
- sa inmuiem piscoturile direct in zeama de lamaie (eventual indulcind-o cu putin zahar);
- sa facem un sirop fiert din zeama unei lamai si zahar (o masura zeama de lamaie cu doua de zahar si doua de apa, fierte pana cand se topeste zaharul)
- doar sa amestecam zeama de lamaie cu zahar si apa in functie de gusturile fiecaruia, fara a le mai fierbe
- bineinteles, mai exista si sirop de lamaie din comert, dar parca totusi... daca tot facem tiramisu acasa...
Spor la gatit si va recomand sa incercati si reteta de prajitura cu lamaie si foi "Alba ca Zapada"!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)