- pentru blatul prajiturii Rakoczi:
- 300g faina
- 100g unt (1/2 pachet)
- 100g smantana
- 3 galbenusuri
- 100g zahar
- un praf de sare si esenta
- pentru crema prajiturii:
- 800g branza dulce
- 100g stafide
- 3 oua
- 100g zahar
- esenta dupa gust
- pentru stratul de gem al prajiturii:
- un borcan mic gem de caise (aprox. 400)
- pentru bezeaua prajiturii Rakoczi:
- 3 albusuri
- 3 linguri zahar
Prajitura Rakoczi turos (pe care eu o stiam drept prajitura cu branza si bezea) are un blat oarecum asemanator cu cel al prajiturii Linzer, un strat de crema din branza dulce cu stafide, un strat simplu din gem de caise si o bezea. Prepararea blatului prajiturii Rackoczi. Amestecam intr-un vas toate ingredientele (300g de faina, o jumatate de pachet de unt, trei galbenusuri, 100g de smantana, 100g de zahar, un praf de sare si esenta preferata) si framantam un aluat ferm si nelipicios (daca cumva nu ne iese astfel, ii mai adaugam treptat putina faina). Este important ca la prepararea blatului prajiturii cu branza sa folosim ingredientele aflate la temperatura camerei (adica trebuie sa avem in vedere scoaterea lor din timp din frigider). Punem aluatul pe blatul de bucatarie pudrat cu putina faina (pentru a nu se lipi) si il intindem cu sucitorul pentru a obtine o foaie cu dimensiunile tavii in care urmeaza sa coacem prajitura Rackoczi (tava mea este de 20x30cm). Punem foaia de aluat in tava, o intepam din loc in loc cu o furculita si o coacem la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 15 minute. Daca in timpul coacerii observam ca blatul prajiturii se umfla din loc in loc, nu este nicio problema - il nivelam cu dosul unei linguri si acesta se va aplatiza cu usurinta. Prepararea cremei de branza a prajiturii o facem in timpul in care blatul este la cuptor pentru a se coace partial. La fel ca la blat, punem intr-un vas toate ingredientele (800g de branza dulce, 100g de stafide, trei oua si 100g de zahar). Aromam cu esenta preferata si amestecam energic totul pana cand se topeste zaharul si se transforma intr-o pasta omogena (la prajitura cu branza mi se pare ca se potriveste cel mai bine coaja de lamaie sau vanilia).
Dupa ce trec cele 15 minute de copt blatul prajiturii, scoatem tava din cuptor si turnam peste blat crema de branza cu stafide, intinzand-o uniform. Reintroducem repede tava in cuptor, unde o vom tine timp de inca 30 de minute. Prepararea bezelei prajiturii Rackoczi o incepem atunci cand cele 30 de minute de coacere se apropie de final. Batem spuma trei albusuri, iar dupa ce se intaresc incepem sa adaugam, treptat, cele trei linguri de zahar si un praf de sare (cata putem lua cu trei degete). Continuam sa batem/ mixam pana cand obtinem o bezea tare si lucioasa.
Dupa ce trec si cele 30 minute, scoatem tava cu prajitura din cuptor si intindem uniform deasupra continutul borcanului cu gem de caise. Peste gem punem apoi bezeaua - fie formam clasicul grilaj cu ajutorul unui pos, fie pur si simplu o turnam deasupra si intindem cu dosul unei linguri. Reintroducem prajitura cu branza si bezea la cuptor pentru inca 15-20 minute, doar atat cat sa se intareasca bezeaua si sa se rumeneasca putin (cum fiecare cuptor coace in ritmul lui, trebuie sa fim putin atenti sa n-o rumenim prea tare). Este important ca prajitura cu branza si bezea sa fie complet racita inainte de a o portiona, altfel sunt sanse foarte mari sa se prelinga gemul (cel mai bine este sa tinem prajitura in frigider macar o ora).
Prajitura Rakoczi este una destul de dulce pentru gusturile mele - tinand cont de faptul ca gemul de caise si stafidele sunt dulci, iar bezeaua contine si ea trei linguri de zahar, deja mi se pare ca este suficient, consider ca ne putem lipsi de zaharul din blat si de cel din crema de branza (este doar o sugestie, pana la urma totul tine de gusturile fiecaruia).
Spor la gatit si va astept sa incercati si celelalte retete de prajituri cu branza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
La multi ani si la multe retete interesante!
RăspundețiȘtergereLa Multi Ani si sa ne reuseasca toate noile retete!
Ștergere