Salată rusească cu pește marinat (șuba)

reteta salata ruseasca cu peste marinat suba
Ingrediente reteta Salata ruseasca cu peste marinat (suba):
  • 400g peste marinat in ulei
  • 400g maioneza
  • 4 cartofi
  • 3 sfecle rosii
  • 3 morcovi
  • 3 oua
  • o ceapa
  • sare si piper
ingrediente reteta salata ruseasca - peste marinat, maioneza, sfecla rosie, oua, cartofi, morcovi, ceapa
Modul de preparare a retetei:
Salata șuba (sau shuba) este o salata ruseasca cu peste marinat pe care eu o percep ca pe o ruda a salatei de boeuf. La fel ca aceasta, contine maioneza, cartofi si morcovi, dar are in plus sfecla rosie si peste marinat. Si mai are faptul ca ingredientele sunt asezate ordonat, ceea ce face ca salata ruseasca sa fie o idee mai aspectuoasa. Spalam patru cartofi medii, trei sfecle rosii micute, trei morcovi si le punem la fiert in apa cat sa le acopere, adaugand putina sare. Daca tinem la aspectul salatei rusesti, va trebui sa fierbem legumele separat, in doua cratite - asta deoarece in timpul fierberii sfecla va inrosi apa, alterand culoarea morcovilor si mai ales pe cea a cartofilor. Tinem legumele la fiert in jur de 30-40 de minute, mai exact pana cand acestea trec "testul furculitei" (le intepam pana cand observam ca s-au inmuiat). Vom pune si ouale la fiert tot in cratita cu cartofi si le scoatem dupa primele zece minute de fierbere (ouale pentru salata ruseasca șuba trebuie sa fie tari). Lasam legumele fierte sa se raceasca, le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare (sau le taiem cubulete - mai mult de munca, insa astfel salata ruseasca ne va iesi mai aspectuoasa). Procedam similar si cu ouale fierte, adica le razuim, iar ceapa o maruntim cu cutitul, la fel si bucatile de peste marinat. In momentul in care avem toate ingredintele pregatite, incepem ansamblarea salatei rusesti - pur si simplu asezam straturi de legume acoperite cu un strat subtire de maioneza. Nu exista o regula in ceea ce priveste ordinea straturilor de legume, trebuie doar ca intre straturi sa intercalam unul de maioneza (iar peste fiecare strat de legume ar fi bine sa presaram sare si piper dupa gust).
Salata ruseasca cu peste marinat suba in vas (imaginea de la sfarsitul retetei)
Lectura optionala. Ca sugestie, iata cum am impartit eu straturile de legume ale salatei rusesti, intre care am intins cate doua linguri de maioneza: primul strat a fost cel din cartofi, urmeaza stratul din peste marinat si ceapa tocata, un strat din doua oua date pe razatoare, apoi penultimul strat din morcovi si ultimul strat din sfecla rosie. Am improvizat putin si deasupra salatei rusesti eu am aranjat o mica gramajoara dintr-un ou fiert razuit, am considerat ca salata ar arata mai bine astfel.
Pare-se ca in mod traditional prepararea retetei de salata ruseasca șuba se face cu hering sarat marinat in ulei, insa lumea foloseste cam orice fel de peste marinat, ba chiar si peste afumat - pana la urma, facem salata ruseasca pentru a o manca noi, nu pentru a respecta nu stiu ce traditii culinare sau pentru a fi servita intr-un restaurant cu specific rusesc.
Si daca tot am hotarat sa nu luam reteta atat de in serios, hai sa barfim putin si pe seama denumirii ei... cica numele salatei vine de la șubă, haina aia groasa si ar vrea sa sugereze faptul ca pestele marinat a fost "infofolit" in legume, la fel cum șuba e purtata pentru a tine de frig, nu pentru a arata bine in ea 😁 Si totusi, daca ne straduim putin, salata ruseasca poate arata chiar foarte bine - folosind un vas micut, cu o forma simpla si asezand straturile de legume cu atentie (adica exact pe dos fata de cum am procedat eu cu vasul ala de jena).
Spor la gatit si va recomand sa consultati lista cu imagini a retetelor de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)