Budincă de cozonac

budinca de cozonac pudrata cu zahar (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Budinca de cozonac:
  • un cozonac
  • 700ml lapte
  • 4 oua
  • 1/4 pachet unt (50gr)
ingrediente reteta budinca - cozonac, lapte, oua si unt
Modul de preparare a retetei:
Reteta budincii de cozonac a aparut din necesitate, pentru a-i da o noua viata cozonacului vechi, uscat - deci in mod normal la prepararea acestei retete se foloseste un cozonac mai vechi, insa putem folosi fara probleme si cozonac proaspat (trebuie doar sa il taiem bucatele si sa il lasam cateva ore la uscat, intins pe masa). Taiem felii cozonacul si apoi le taiem si pe acestea bucatele (sau il rupem cu mana, cum ne vine mai usor). Spargem cele patru oua, le punem intr-un vas si le batem putin pentru a le omogeniza. Adaugam 700ml de lapte in vasul cu oua si amestecam putin. Apoi turnam peste bucatile de cozonac laptele cu oua si presam usor cu dosul unei linguri, pentru a ne asigura ca toate bucatile de cozonac s-au imbibat cu lapte. Imbracam o tava cu hartie de copt sau o tapetam cu unt si faina/ pesmet. Am copt budinca de cozonac intr-o forma de tort cu diametrul de 24cm (am folosit-o deoarece are pereti detasabili si astfel am fost sigur ca ramane intreaga atunci cand o scot de acolo). Turnam compozitia budincii in tava, o nivelam uniform si apoi ii presaram deasupra, din loc in loc, bucatele de unt (cam un sfert de pachet). Introducem budinca de cozonac in cuptorul foarte bine incins si o coacem timp de circa 40 de minute la foc potrivit (175-180 grade C) avand grija sa nu o rumenim prea tare. La sfarsit eu am pudrat-o cu zahar, dar putem acoperi budinca de cozonac cu o glazura de ciocolata, caramel sau, preferata mea, frisca din smantana, nu d`aia la tub).
felie de budinca de cozonac
La acesta reteta de budinca avem libertatea sa facem cam orice dorim, multa lume o inbunatateste cu ciocolata, banane, mere, alune, nuci, stafide, fructe confiate sau orice altceva ne place (desi eu unu` nu prea mai vad rostul, cozonacul are destule "bunatati" in compozitie). In timpul coacerii, vom observa ca budinca de cozonac se va umfla destul de mult, insa nu trebuie sa ne facem sperante ca va ramane asa - la scurt timp dupa ce o vom scoate din cuptor se va dezumfla, este ceva normal si nu trebuie sa gandim ca am gresit undeva ceva.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de budinca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Multumim pentru retetele de mare utilitate.Craciun fericit si linistit,cu multa sanatate!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel, Olivia! Ne-am grabit putin amandoi,😅 mai sunt doua saptamani pana atunci (reteta asta probabil e mai utila dupa Craciun, cand se invecheste cozonacul).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)