Friptură fragedă de porc cu bere (la cuptor)

friptura cu bere de porc frageda la cuptor taiata in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Friptura frageda de porc cu bere (la cuptor):
  • 4 felii carne de porc (aprox 800g)
  • 2 sticle de bere (330mlx2)
  • 4 cepe
  • 2 linguri faina
  • o lingurita cimbru
  • ulei, sare si piper
ingrediente reteta friptura de porc la cuptor - bere, ceapa, cimbru, faina
Modul de preparare a retetei:
La ingrediente n-am specificat ce carne de porc deoarece putem folosi orice ne place, cu mentiunea ca reteta de friptura cu bere este recomandata pentru carnea mai uscata, mai putin grasa (cum ar fi cotletul, pulpa) care in mod normal nu ar iesi nici pe departe frageda. Practic reteta este simpla, feliile de porc vor sta la cuptor acoperite de un sos din bere cu multa ceapa calita. Punem foarte putin ulei la incins si prajim feliile de carne porc pe ambele parti (doar ungem putin tigaia sau chiar nu punem deloc ulei daca folosim o carne de porc putin mai grasa). Carnea nu trebuie prajita integral, ci doar atat cat sa isi schimbe putin aspectul (prepararea termica se va produce atunci cand friptura e la cuptor in bere).
Curatam si tocam grosier patru cepe si le punem la calit in aceasi tigaie in care am prajit carnea de porc (eu am folosit rosie, dar friptura fragezita cu bere suporta orice ceapa). Dupa aproximativ cinci-zece minute, timp in care ceapa s-a inmuiat, adaugam o lingurita de cimbru, doua linguri de faina (nici rase, nici cu varf), sare si piper dupa gust. Amestecam foarte bine pentru a "desface" faina (cocoloasele), apoi turnam peste ceapa continutul a doua sticle de bere si lasam sosul cu ceapa si bere al fripturii sa dea intr-un clocot. Oprim focul si punem in tigaie bucatile de carne de porc prajite anterior, avand grija sa le acoperim bine cu sos de bere si bucatele de ceapa. Introducem tigaia/ tava/ vasul cu friptura de porc cu bere in cuptorul foarte bine incins (pentru a nu murdari mai multe vase, eu am folosit o tigaie cu maner detasabil). Coacem friptura de porc la cuptor la foc potrivit (175-180 grade C) aproximativ 45 de minute, timp in care sosul de bere va scadea vizibil (pe masura ce berea se va evapora, carnea noastra de porc se va fragezi - deci nu "sacrificam" berea degeaba). Si apropo de bere, la aceasta friptura de porc putem folosi orice sortiment de bere - eu am folosit o bere blonda, dar multora le place foarte mult berea bruna/ neagra la aceasta reteta.
Concluzionand, nu vom scoate din cuptor doar o friptura frageda de porc, ci si un fel de sos-garnitura de ceapa usor caramelizata.
doua bucati de friptura cu bere de porc frageda la cuptor in farfurie
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de friptura de porc!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

  1. Ia mai mult de 45 de min sa se evapore berea aia. Dar de frageda a iesit frageda, no comment. Nu am mancat ceapa aia ( dupa 2 ore de cuptor la maxim, ceapa era ca o pasta, dar mai avea mult pana la caramelizare.) Oricum apreciez retetele. Simple, chiar ies. De aici am invatat Tosca.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)