Răcitură de porc (Piftie)

Racitura de porc rasturnata din vas
Ingrediente reteta Racitura de porc:
  • doua picioare de porc ("adidasi")
  • un rasol de porc (sau ceva similar)
  • o telina
  • un morcov
  • un pastarnac
  • o lingurita piper boabe
  • 4 catei de usturoi
  • cateva lingurite de sare
Racitura de porc imaginea ingredientelor retetei
Modul de preparare a retetei:
Fierbem in apa carnea de porc cu legumele si piperul, apoi amestecam supa rezultata cu usturoiul frecat si o turnam peste bucatelele de carne fiarta dezosata. Dupa care lasam frigiderul sa faca restul... Spusa astfel, nu-i asa ca pare foarte simpla reteta raciturii de porc? Pentru a obtine o racitura care sa se inchege singura (si deci sa nu mai fie nevoie de gelatina), trebuie neaparat sa folosim cat mai multe oase. Pe langa oase, mai putem pune (si ar trebui sa punem!) niste carne macra, pentru ca altfel, in opinia mea, rezultatul ar fi doar o racitura cu aroma de porc :) Si nici n-ar fi satioasa... Punem oasele si carnea de porc intr-o oala incapatoare si turnam peste ele apa cat sa le depaseasca cu circa trei degete, apoi le punem la fiert. In timpul fierberii, se va forma spuma deasupra apei si va trebui sa o inlaturam ori de cate ori este nevoie, pana ce vom reusi sa scapam definitiv de aceasta. Pentru a spuma de cat mai putine ori apa raciturii de porc, putem apela la urmatorul truc: dupa ce apa incepe sa fiarba, o aruncam si o inlocuim cu o apa proaspata. In general, prima apa in care fierbe carnea este bine sa o aruncam fiindca in ea iese sangele din carne. Atunci cand am terminat cu spumatul, punem in oala legumele curatate si taiate cat sa incapa in cratita (daca sunt mai mici, atunci putem pune legumele intregi). Acesta este momentul in care este indicat sa adugam o lingurita cu boabe de piper (intregi, nu macinate) si cateva lingurite cu sare (dupa gustul fiecaruia). Acoperim cratita si lasam ingredientele raciturii de porc sa fiarba la foc mic timp de cateva ore (adica pana atunci cand carnea incepe sa se desprinda de pe oase). Timpul de fierbere nu poate fi spus cu exactitate, acesta depinde de cat de repede se va desprinde carnea de pe oase (eu le-am fiert aproximativ doua ore si jumatate). Dupa ce luam oala de pe flacara aragazului, scotem carnea si legumele din supa rezultata; desprindem carnea de pe oase si o taiem bucatele mici, iar legumele le tocam in functie de preferinte. Punem cateva bucatele de legume pe fundul fiecarui vas, avand grija sa le distribuim cat de cat uniform, apoi punem bucatele de carne (unele retete de racitura renunta la legume, pun doar carnea in vase). Curatam patru catei de usturoi, ii pisam si ii frecam cu sare si putin ulei (cu ajutorul unei linguri) pana cand obtinem o crema alba. Strecuram supa raciturii, eventual mai inlaturam din grasimea adunata deasupra (acum asta depinde de preferintele fiecaruia, unii nu suporta deloc acea grasime), o lasam putin la racit si adaugam mujdeiul de usturoi (supa nu trebuie sa fie fierbinte atunci cand o amestecam cu usturoiul). Turnam supa cu usturoi in vasele pregatite, strecurand-o din nou daca dorim sa scapam de bucatele de usturoi (putem sari peste aceasta etapa). Introducem in frigider caserolele/ vasele cu racitura de porc si le lasam sa stea macar doua-trei ore, timp in care ar cam trebui sa se intareasca. Cateva sfaturi de final... Nu strica sa ne asiguram de faptul ca fiertura noastra se va inchega - o putem testa inainte de a opri focul. In primul rand, daca ne umezim degetele cu zeama respectiva, aceasta ar trebui sa faca degetele sa se lipeasca. Sau, pentru a fi 100% siguri ca nu vor aparea surprize neplacute, putem pune cateva linguri de zeama intr-un vas pe care il introducem in frigider si verificam daca da semne ca incepe sa se intareasca dupa 10-15 minute. Ideal este sa avem rabdare si sa lasam picioarele de porc sa fiarba cat mai mult timp (cu cat fierbe mai mult, cu atat racitura ar trebui sa ne iasa mai clara). La racitura de porc se pot pune, pe langa ceea ce am trecut eu la ingredientele retetei, urechi si/sau bucati de cap de porc (urechile mi se par destul de interesante in racitura, le recomand). Se vor obtine opt caserole micute de circa o jumatate de litru fiecare.
Racitura de porc reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu porc!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

17 comentarii:

  1. daca o fierbi 2 ore jumate s-ar putea chiar sa ai surprize sa nu se inchege. dar nu inteleg o treaba. de ce strecori zeama? toata bunaciunea o arunci? e aiurea. chestia aia incheaga fara probleme...

    RăspundețiȘtergere
  2. si mama mea o strecura, poate se mai desprinde o aschie de os ramas de la macelarit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal ca se strecoara,ca sa fie limpede.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piftie va fi limpede daca se fierbe la foc mic si se ia spuma la timp! Si durata fierberii este pana scade apa la jumatate (de obicei se pune apa cat sa acopere inca odata bucatile).

      Ștergere
  4. se strecoara se fierbe la foc mic de tot 10 ore

    RăspundețiȘtergere
  5. eu stiam ca prima apa nu se arunca pentru ca nu se vor mai prinde c

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine stie, poate o conta putin, insa mai degraba cred ca e un fel de mit :)

      Ștergere
    2. Eu am facut ieri racitura si chiar am aruncat prima apa dupa ce fiersese minute bune (poate chiar aproape o ora). Totusi s-a prins foarte bine.

      Ștergere
    3. Anul trecut am facut pentru prima oara racituri, dupa aceasta reteta si mi-au iesit perfect. Anul acesta, din multitudinea de retete de pe google si de pe youtube, tot pe asta o urmez. Multumim, foarte bine explicat! Sarbatori fericite!

      Ștergere
  6. Buna si Sarbatori Fericite !Eu nu pun mujdei de usturoi in racitura ,ci pisez usturoiul ,pun intr-o strecuratoare si torn peste zeama fiarta de la racitura,asa ia gustul usturoiului ,dar nu ramane gustul neplacut persistent in gura. Incercati si Voi ,va salut ,Elisa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elisa! Dar ce ne facem cu cei care-si doresc sa ramana cu acel gust de usturoi dupa ce mananca racitura?!? :D :)) Serios vorbind, mi se pare foarte interesant modul tau de a trata partea cu mujdeiul raciturii, chiar e de incercat. Sarbatori Fericite!

      Ștergere
    2. Nu sunt de acord că în supa de răcituri, să se introducă și cap de porc,ptr.ca devin prea gretoase.

      Ștergere
  7. Buna. Eu tin carnea di oasele toata noaptea in apa rece , asa iese tot sangele si zeama va fi limpede. Spor la treaba!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Iti multumesc pentru pont, merge pus in aplicare atunci cand planuim din timp prepararea raciturii.

      Ștergere
    2. Foarte bună a ieşit
      Partea principală este că eu arunc prima apă la orice fierbere a cărnii...fie că vorbim de
      ...ciorbă sau mâncare.
      În ea sunt toate toxinele.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)