- 500 g fidea de cataif
- 250 g branza mozzarella
- 300 g unt (un pachet si jumatate)
- pentru siropul cataifului:
- 600 g zahar
- 300 ml apa
- o lamaie (doar zeama)
Kunefe, cataiful cu branza turcesc, presupune asezarea unei branze (grase si nesarate) intre doua bucati de blat (obtinut prin coacerea fidelei inmuiate in unt topit), totul fiind apoi dat la cuptor si imbibat la sfarsit din abundenta cu un sirop dulce-acrisor (din zahar si zeama de lamaie). Optional, cataiful poate fi si presarat cu fistic macinat (sau alune). Ingredientele retetei sunt pentru cinci portii generoase. Topim un pachet si jumatate de unt (nu asezam cratita direct pe aragaz, ci il topim la bain-marie) si, in timp ce untul se topeste, tocam marunt fideaua pentru blatul de cataif. Aceasta fidea este una speciala, cu firele foarte subtiri si poate fi cumparata din magazinele turcesti, libaneze, arabesti etc. Pentru a se insiropa mai bine, este necesar sa maruntim fideaua (tocand-o cu un cutit sau chiar cu un blender). Punem fideaua maruntita intr-un vas incapator si peste turnam untul topit (treptat, incercand sa acoperim cat mai uniform fideaua). Amestecam foarte bine, pentru a ne asigura ca nu ramane nicio bucatita de fidea neatinsa de unt si pentru a nu se forma cocoloase. Transferam intr-o tava jumatate din cantitatea de fidea imbibata in unt si o presam foarte bine pentru a obtine un strat compact (eu am folosit dosul unei linguri). Peste acest strat de fidea imprastiem un sfert de kg de mozzarella pe care o rupem bucatele cu mana, apoi punem restul de fidea si-l presam la fel cum am procedat cu primul strat/ blat. Pentru acest tip de cataif se foloseste un anumit sortiment de branza de oaie care se gaseste in Turcia, insa branza respectiva poate fi inlocuita cu succes cu orice fel de branza care se topeste si este nesarata, asa cum este mozzarella. Introducem tava cu cataif in cuptorul incins si o lasam la foc mediu (175 grade C) pana cand vedem ca s-a rumenit deasupra (aproximativ 40 de minute). Prepararea siropului pentru cataif. Punem la foc 300 ml de apa peste care adaugam 600 g zahar, iar dupa ce zaharul se topeste si apa incepe sa fiarba, turnam zeama unei lamai. Mai lasam siropul sa fiarba la foc mediu aproximativ cinci minute, apoi luam cratita de pe aragaz. Dupa ce cataiful cu branza s-a rumenit, scoatem tava din cuptor si turnam imediat siropul (unii il mai reintroduc in cuptor pentru cateva minute suplimentare, insa nu mi se pare ca ar mai fi nevoie). La prima vedere, vom avea impresia ca este mult prea mult sirop, insa cataiful cu branza il va trage pe tot. Mie mi-a fost mai simplu sa-l coc intr-o tava mai mare (cu dimensiunile 15x20cm), insa de obicei kunefe se coace in vase mici (portii individuale) si se serveste fierbinte (pentru a ne bucura cat mai bine de branza de la mijloc care se topeste si devine elastica, la fel ca si cascavalul din pizza). Kunefe poate fi servit si rece, doar ca atunci branza dintre blaturile de fidea va fi tare si nu va mai avea chiar acelasi farmec. Desi l-am descoperit mult mai tarziu, cataiful cu branza mi se pare mai bun decat cel clasic, chiar si decat cel cu nuca si frisca pe care l-am publicat mai demult (reteta acestuia poate fi vazuta aici: CATAIF. Kunefe este un desert levantin popular in cam toate zonele care au facut candva parte din vastul Imperiu Otoman si se prepara in foarte multe variante, fiecare tara parand sa-l faca si sa-l denumeasca in mod diferit (kanafeh, ka'ket kanafeh, kataifi, reshteh khoshkar, rishta khatayi etc). Unii il fac sub forma de rulouri (cam ca niste mici sarmalute) sau il insiropeaza si cu apa din petale de trandafir sau din flori de portocal, fapt ce-i schimba destul de mult gustul cu care m-am familiarizat eu in Dobrogea noastra.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Neneaaaaa !!!!!!!!! Bomba caloricaaaaaa !!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereHehe, din cand in cand mai trebuie aruncata si cate-o o bomba d`asta calorica... viata e cam banala fara astfel de explozii :D
Ștergere:) asa e
ȘtergereMi-a lasat gura apa! trebuie sa il incerc si eu!!
RăspundețiȘtergereDeci nu te-a speriat numarul caloriilor :) Daca nu uiti, sa-mi zici cum ti-a iesit cataiful.
Ștergerea iesit ffffoooarrrttteee bun, o alta reteta minunata !
RăspundețiȘtergere