Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat reteta
Ingrediente reteta Fasole cu ciolan afumat:
  • 300 g fasole boabe
  • 500 g ciolan afumat dezosat
  • o ceapa
  • un ardei
  • 2 morcovi
  • un pastarnac
  • o radacina de patrunjel
  • 3 linguri pasta de tomate
  • o lingurita cimbru
  • 3-4 frunze de dafin
  • o legatura marar (sau patrunjel)
  • ulei, sare si piper
Fasole cu ciolan afumat ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Deoarece fasolea uscata are nevoie de un tratament special, mancarea de fasole cu ciolan afumat trebuie planificata cu ceva timp inainte. Boabele de fasole, dupa ce le eliminam pe cele stricate si eventualele mizerii, vor trebui tinute neaparat in apa la inmuiat cel putin cateva ore (in general se tin peste noapte) pentru a fierbe mai repede si a-si mai pierde din potentialul "exploziv" ;) Aruncam apa in care a stat fasolea, adaugam apa proaspata cat sa o depaseasca cu vreo trei degete, apoi o punem pe aragaz si o tinem pana cand incepe sa fiarba (aproximativ zece minute). Tot acum trebuie sa pregatim si niste apa fierbinte (cam vreo trei litri), deoarece apa in care fierbe o vom schimba de trei ori, de fiecare data cand incepe sa clocoteasca (vom folosi apa fierbinte pentru a nu opri fasolea din fierbere, altfel procesul ar dura mai mult). Spalam, curatam si tocam legumele in functie de preferinte si taiem bucati carnea ciolanului. Punem intr-o cratita cateva linguri de ulei si adaugam ceapa si ardeiul in momentul in care uleiul incins. Le calim pana cand incep sa se inmoaie, apoi adaugam bucatile de ciolan afumat, morcovul, pastarnacul si radacina de patrunjel. Lasam la foc potrivit legumele impreuna cu ciolanul timp de cateva minute, apoi adaugam trei linguri cu pasta de tomate, cateva foi de dafin si o lingurita cu cimbru (pasta de tomate se poate pune si la finalul prepararii, multa lume se fereste sa o puna inca de la inceput pe motiv ca ar prelungi timpul de fierbere al mancarii - e posibil sa fie doar un mit). Punem si boabele de fasole si amestecam foarte bine mancarea, dupa care completam cu apa fierbinte (la fel, cat sa acopere si sa depaseasca cu cateva degete fasolea). Saram dupa gust, acoperim vasul cu un capac si lasam fasolea cu ciolan sa fiarba la foc mediu. A mea a fost gata dupa vreo 45 de minute, insa cel mai bine este sa incercam din cand cate un bob. Timpul de fierbere al fasolei este greu de estimat si, pentru a-l reduce, nu putem decat sa folosim o fasole "noua" (pe piata se gasesc si unele care au fost recoltate cu ani de zile in urma) pe care sa o tinem in prealabil la inmuiat cat mai mult timp. La sfarsit, dupa ce gustam si suntem siguri ca fasolea este fiarta suficient, punem mararul sau patrunjelul tocat.
Fasole cu ciolan afumat reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu fasole!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Eu mai adaug si cimbru si daca este facuta la ceaun cu foc de lemne iese ceva de vis iar pe frigul asta merge si o tuica fiarta langa ceaun !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, unii ar zice ca la fasolea cu ciolan afumat ar merge si pe caldura o tuica fiarta langa ceaun :D Sau chiar si daca n-ar fi deloc fasole in ceaun...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)