Ciorbă de fasole uscată

Ciorba de fasole uscata reteta
Ingrediente reteta Ciorba de fasole uscata:
  • 300 g fasole uscata
  • un ardei
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • 200 g rosii in suc propriu
  • o legatura marar (sau patrunjel)
  • ulei, sare
Ciorba de fasole uscata ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Punem boabele de fasole la fiert in apa cat sa le acopere in intregime, lasam sa dea in cateva clocote si apoi schimbam apa. Facem asta de trei ori, de fiecare data cand apa incepe sa clocoteasca (per total, vom tine fasolea la fiert in jur de 20-25 de minute). Atunci cand punem apa curata, aceasta trebuie sa fie fierbinte. Pentru a fierbe mai repede, dar si cica pentru a reduce cantitatea potentialelor gaze pe care le provoaca, ideal este sa punem fasolea uscata in apa rece si sa o lasam sa stea acolo peste noapte (sau macar timp de cateva ore). Tocam un ardei si o ceapa, iar morcovii ii dam pe razatoare (sau ii taiem dupa preferinte, nu este o regula stricta). Atunci cand fasolea este fiarta cam trei sferturi, punem 2-3 linguri cu ulei, legumele si sare dupa gust (incercam din cand in cand cate un bob de fasole pentru a putea aprecia cat mai exact gradul de fierbere). Stiu, este practic imposibil de apreciat cand anume fasolea a ajuns la fix 75%, insa trebuie doar sa aproximam cat de cat - doar aici este vorba despre gatit, nu despre o stiinta exacta :) Mai lasam la fiert ciorba timp de inca cinci-zece minute, cat sa se fiarba si legumele, apoi adaugam 200 g de rosii in suc propriu tocate cubulete mici. Mai fierbem ciorba de fasole timp de alte zece minute (la foc potrivit), apoi luam oala de pe flacara aragazului si adaugam mararul sau patrunjelul tocat marunt (mie imi place combinatia de marar cu leustean, dar astazi n-am avut leustean). Trebuie sa atrag atentia asupra urmatorului aspect: am tinut boabele de fasole la inmuiat aproximativ 15 ore, iar fasolea folosita de mine a fost una din recolta de anul acesta. Trebuie sa avem in vedere acesti factori, deoarece timpul de fierbere al ciorbei de fasole se poate prelungi foarte mult in cazul in care fasolea este mai veche sau nu a fost tinuta deloc la inmuiat.
Ciorba de fasole uscata reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. Fasolea uscata e foarte sanatoasa. Pe la noi in Ardeal, ciorba de fasole alba o facem cu tarhon.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, la noi in Dobrogea tarhonul nu se prea gaseste la piata. Deci nu e foarte des intalnit in bucatariile noastre :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti pot trimite un borcan sa incerci fasolea cu tarhon. Pentru pastrare culegem frunzulitele, le frecam cu sare si se pun la borcan in otet. Otetul preia aroma tarhonului si se poate folosi la acrirea ciorbei. La fel se pune la borcan si leusteanul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru oferta :) Dar mai repede cred ca voi gasi tarhon in Real sau Carrefour. Foarte interesant modul de conservare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos si ordonat,cum ii sta bine unui "gospodin"....hi hi hi

    RăspundețiȘtergere
  6. Prea bun, prea ca la tara! Conita Alina nu se inseala :))! A iesit super!
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut din nou Robert! Eu acresc putin ciorba nu foarte mult dar asa mi se pare mai buna,ar fii bn sa incerci si tu sa o acresti odata macar sa incerci.Spor la gatit esti un chef al bucatariei tale:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea ma dau eu in vant dupa ciorbele acre, insa de ceva timp m-am hotarat sa le dau o sansa. Nu sunt nici macar chef al propriei bucatarii, mai degraba ma consider blogger culinar :))

      Ștergere
  8. Ciorbă de fasole boabe cu ciolan afumat, și tarhon la final.
    .. un deliciu c-an Ardeal...:)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)