Ciorbă de perişoare

Ciorba de perisoare reteta
Ingrediente reteta Ciorba de perisoare:
  • 300 g carne tocata
  • 2 linguri orez
  • un ou
  • o legatura marar
  • 2 ardei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • o legatura leustean
  • cateva linguri de bors (optional)
  • o lingura bulion
  • ulei, sare si piper
Ciorba de perisoare ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Daca n-ar trebui sa preparam perisoarele, atunci ciorba de perisoare nu ar fi altceva decat o simpla ciorba de legume, ceea ce inseamna ca este o reteta destul de simplu de preparat. Cei cu state vechi in bucatarie vor zice ca este la mintea cocosului, insa eu cred ca trebuie neaparat sa mentionez acest lucru: pentru ca perisoarele noastre sa fie cat mai gustoase, trebuie sa folosim o carne tocata cat mai proaspata. Vom incepe prin a pregati compozitia pentru perisoare. Tocam jumatate din legatura de marar si dam pe razatoare un morcov si o ceapa. Amestecam legumele tocate cu 300 g carne tocata, un ou, doua linguri de orez si condimentam totul cu sare si piper dupa gust. Cu mainile umezite, ne apucam de modelat perisoarele pentru ciorba (am facut fiecare perisoara dintr-o lingurita cu varf de compozitie, nu trebuie sa le facem foarte mari). Cat timp pregatim perisoarele, este bine sa punem o cratita cu un litru si jumatate de apa la fiert. Vom pune perisoarele in cratita atunci cand apa incepe sa clocoteasca si le fierbem in jur de zece minute la foc mediu. Este posibil ca deasupra ciorbei de perisoare sa se formeze o spuma, asa ca trebuie sa o indepartam din cand in cand cu spumiera sau chiar cu lingura. Tocam si restul legumelor (un morcov, o ceapa si cei doi ardei), le punem in ciorba si le tinem la fiert timp de un sfert de ora. Spre sfarsitul fierberii, adaugam o lingura de bulion si bors dupa gust (daca nu avem bors sau nu ne plac ciorbele acre, putem sa renuntam la bors). Lasam ciorba de perisoare sa mai dea intr-un clocot, oprim focul si adaugam leusteanul tocat si cealalta jumatate a legaturii de marar (in caz ca va intrebati, leusteanul din imaginile ciorbei arata astfel deoarece este un leustean congelat).
Ciorba de perisoare reteta
Ciorba de perisoare reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

43 de comentarii:

  1. in perisoare eu pun cimbru si busuioc in loc de marar si ardei cu un pic de ardei iute in loc de morcov; in ciorba pun morcov, albitura, ardei si ceapa tocate marunt, bulion sau rosii din gradina; la sfarsit adaug bors facut in casa cu leustean si patrunjel...
    punem pariu ca a mea e mai buna?
    :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Busuioc in ciorba de perisoare??? Nu am mai auzit

      Ștergere
  2. :)) M-am lasat de jocurile de noroc. Sunt convins ca a ta e mai buna, doar ca mie-mi place a mea. Altfel as prepara-o in alt mod, nu? :D Chestie de gusturi, daca ai rabdare si-mi citesti mai multe retete, vei observa ca mie-mi place mararul si il folosesc foarte des.

    RăspundețiȘtergere
  3. si mie-mi place mararul dar il asociez mai mult cu cartofii, fasolea, in carnea tocata prefer ceva mai puternic si mai aromat, chestie de gust...:)
    sa avem pofta!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu va certati ;) ca sunt bune amandoua fffff bune.nu vad ora sa vin acasa sa mananc o ciorba romaneasca!!!!!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. :) Ai dreptate, cand esti afara mult timp ajungi sa ti se pare puerile asemenea discutii. Ai manca o ciorba romaneasca gatita ORICUM, nu prea mai conteaza daca e gatita sau nu exact pe gustul tau.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu nu inteleg gustul la marar in ciorba, e mai bun la prajeli!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Stii ca se zice ca gusturile nu se discuta :) Mie imi place mararul la ciorba de perisoare, asa ca-l pun. Pana la urma, ai incercat sa pui macar o singura data marar in ciorba? Probabil ca nu, asa ca nici nu stii daca-ti place sau nu :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu se calesc legumele ?
    Eu am gasit si in varianta asta pe net .
    Am facut si e buna , dar pare mai sanatoasa asa fara ulei si prajeli .....

    RăspundețiȘtergere
  9. Bineinteles ca se si pot cali legumele pentru ciorba de perisoare, dar eu am ales varianta mai sanatoasa. O poti incerca si astfel, iar apoi te hotarasti care-ti place mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am luat cam jumatate de kg de carne insa este bine sa pun o cana de zeama de varza la ciorba? E prea mult?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinand cont de faptul ca vei obtine mai multe perisoare, nu cred sa fie prea multa acea cana de zeama de varza. Dar eu ti-as recomanda sa torni intai doar jumatate de cana si apoi sa gusti ciorba, astfel vei putea determina exact cat de acra va fi ciorba ta de perisoare.

      Ștergere
  11. La ciorba se pune bors pentru a l acri nu otet moare corcoduse sare de lamaie agurida sau alte prostii acre

    RăspundețiȘtergere
  12. Super extraordinara...am personalizat-o un pic...am scos morcovul din perisoare si am pus si cartofi in ciorba. Nu concep ciorbele fara cartofi, e un pitic de-al meu. A iesit dementiala...sotul meu a lins si cratita. :))) Ti-am mai zis ca sunt fanul tau numarul unu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si uite asa ai scapat de spalatul vaselor :)) Ma simt flatat, insa sa stii ca nu e deloc greu sa fii fanul meu numarul unu atunci cand n-ai deloc concurenta :)))

      Ștergere
    2. Slt,
      Concurenta exista si sigur mai sunt si altii ca mine. Am ajuns sa nu mai gatesc nimic fara sa "imi arunc un ochi" pe site-ul tau. E greu cand esti afara si nu ai pe nimeni ssa te mai sfatuiasca :(.

      Ștergere
  13. felicitari!deci super buna retetaaaa,cu marar neaparat!si reteta de cheesecake e dementiala!in ultima luna,am gatit inspirata fiind de retetele tale,deci pica treaba cu un singur fan nr 1.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Hopaaa... deja e prea de tot, in curand voi incepe sa ma simt vedeta. Numai sa nu fie ceva trecator, poate perisoarele astea ti-au sucit mintile :)) Trebuie sa testezi retete o perioada mai lunga de o luna pentru a fi sigura ca-ti plac cu adevarat toate.

      Ștergere
  14. foarte buna reteta asta de ciorba....de asta imi place mie blogul tau..ai tu cate un ingredient doua, in plus sau in minus fata de ce stiam eu care imi schimba mie mancarea in cel mai bun mod posibil..delicios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricat de buna ar fi o reteta, pana la urma ne-am plictisi mancand-o mereu la fel. Asa ca din cand in cand nu strica sa mai schimbam putin retetele.

      Ștergere
  15. Continui de lecturez....
    Asta pentru ca ieri tocmai am facut ciorba de perisoare ``din amintiri``, asa cum mai facusem pana acum. Dar, ce citesc eu aici??? Pui perisoarele in apa, simplu, apoi adaugi legumele??? Nu m-as fi gandit... De obicei e invers! Mai citisem pe undeva cum ca si galustele de gris se fierb separat in apa si apoi se adauga in supa, dar si perisoarele??? Data viitoare voi proceda asa! A, si mie imi place mararul!!! In schimb, leusteanul imi face efectiv rau doar daca-l miros!
    p.s. te felicit si pentru ca scrii corect gramatical!
    Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca pe mine prea putin m-a interesat care este modul clasic de preparare al ciorbei de perisoare :) Am incercat s-o prepar logic si mi s-a parut ca astfel este cel mai simplu: daca puneam mai intai legumele, apoi mi-ar fi fost mai greu sa inlatur spuma (pentru ca o parte din legume ar fi plutit la suprafata ciorbei). E posibil ca un bucatar adevarat sa spuna ca am procedat gresit, insa pana la urma rezultatul final este cel care conteaza :)

      Ștergere
  16. Super tare reteta...eu pun leustean dar o sa adaug si marar,sunt convinsa ca o sa iasa ceva bun...acrita cu zeama de varza ca la mama acasa!!!Felicitari ptr retete si multumim ca ni le impartasesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu ca ai incredere si imi incerci retetele :) Asta cu leusteanul sau mararul tine de gusturile fiecaruia, insa nu strica sa incercam cat mai multe variante ale ciorbei...

      Ștergere

  17. Am facut ieri pentru prima data(am avut emotii)spre fericirea mea a iesit delicioasa si s-a mancat toata :)
    Am facut si niste chiftelute si un minunat chec,binenteles tot dupa retetele tale.
    am avut un real succes ce mai...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Petro, daca folosesti retetele mele, atunci n-ar trebui sa ai emotii nici macar daca faci pentru prima data ciorba de perisoare - trebuie sa-mi fac si eu putina reclama, cine stie cine mai citeste comentariile astea :D In conditii normale, reusita retetelor ar trebui sa fie garantata, insa accidente se mai intampla...

      Ștergere
  18. In cratitza sa faci tu ciorba, eu o fac in oala:)) . Si marar nu pun la ciorba, prefer patrunjel verde si leustean. Uneori prefer ciorba de perisoare a la grec, o dreg cu smintina si galbenus de ou

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Logic asa ar fi, sa facem ciorba in oala... insa, la un litru si jumatate de apa, mie mi-a incaput fara probleme in cratita. Plus ca, asa cum spune si numele blogului, eu sunt barbat la cratita, nu barbat la oala :)

      Ștergere
  19. Buna, Robert! Azi (ti-)am gatit aceasta reteta si gulasul. Mai aveam de gand sa fac si chiftelele, plus ceva dulce (tiramisu). Dar m-au lasat puterile si m-a luat somnul :D, asa ca am sa continui maine.
    Eu de obicei puneam si cartof in ciorba de perisoare. Azi nu am mai pus, evident. A iesit "de nota 10"(asa a notat-o sotul meu). Asa ca...multumesc! :)
    A..eu am inlocuit mararul cu patrunjel. Nu prea imi place mararul.
    Si tot intr-o craticioara am facut si eu ciorbita. Ce-are?! Ca doar nu se cearta :D
    Spor la bucatarit in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, auzind ce planuri aveai, deja ma simt un mare lenes :) Patru retete?!? Las-o si tu mai moale in bucatarie, ciorba si gulasul sunt suficiente intr-o zi... in ritmul asta imi termini imediat toate retetele :)
      Mie parca-mi place mai mult mararul (si nu doar in ciorba de perisoare), dar asta e chestie de gusturi si, poate, de obisnuinta. Daca e sa mananc mancare gatita de altcineva, atunci prea putin ma intereseaza daca a folosit marar sau patrunjel :)

      Ștergere
  20. eu stiam ca se pune si gris in compozitia de perisoare sa lege compozitia sa nu se desfaca la fiert...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt multe variante ale retetei de perisoare... important este ca acestea sa nu se desfaca in ciorba. Iar ale mele nu se desfac, deci le poti incerca cu incredere! ;)

      Ștergere
  21. Super reteta , acuma e pe foc sper sa iasa ceva bun !

    RăspundețiȘtergere
  22. ba neica ...musai zeama de oase la ciorba aiasta ca n-are niciun gust ,poate a doua zi.s-apai cu-n ardei iute or o tara de smantana...muicaaa... .sa-aveti pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Neica prefera ciorba de perisoare exact asa cum este in reteta de mai sus... normal ca o ciorba cu zeama de oase va iesi mai gustoasa, cu atat mai mult daca e si dreasa cu smantana - insa atunci prea incepe sa semene cu alte retete de ciorba. Si, oricat as vrea sa mananc o ciorba "full option", la un moment dat va deveni plictisitor sa mananc practic numai aceeasi ciorba, dar cu mici variatii (cu perisoare, fara, cu costita afumata, cu pui, cu porc, cu vita etc).

      Ștergere
  23. a...ca uita-i.musai acrita cu bors acrit in putina.asta-i neica.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună Robert,
    Azi am făcut pentru prima dată ciorbă de perișoare, urmând reteța ta, bineînțeles. Problema e că perișoarele mele nu au rezistat toate. Vreun sfat pentru mine? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Andreea! Perisoarele s-au "desfacut" mai mult ca sigur din cauza focului prea tare - sfatul meu ar fi ca data viitoare sa dai focul la minim sau sa temperezi fierberea ciorbei turnandu-i putina apa rece. Ai fost aproape de perfectiune si acum, din moment ce au fost si perisoare care au rezistat :)

      Ștergere
  25. Salut. Sunt foarte bune si utile toate retetele tale. Cam majoritatea mancarurilor cu care o dau pe spate pe prietena mea in bucatarie sunt de pe blogul tau. Eu merg pe principiu ca barbatul ramane cel mai bun bucatar, si probabil de aia. O mica remarca de facut, ar fi foarte util si practic sa specifici ce cantitate de mancare iese la final. De exemplu la ciorba cati litri, la felul 2 cate portii, s.a.m.d. Pentru ca mi-a luat ceva sa gasesc ingredientele pentru cantitatea dorita. De exemplu la majoritatea retetelor folosesc cam 1.5 din toate ingredientele pe care le pui ca sa imi iasa o cantitate pentru 3-4 zile in 2 persoane. In rest, nimic de obiectat. Numai bine si la cat mai multe retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Vivian! Evit intentionat sa specific in retete numarul portiilor obtinute... asta deoarece mi-am dat seama ca lumea percepe portiile in mod diferit si aproximarile mele ii pot incurca pe unii. Pana si eu percep portiile altfel acum in comparatie cu perioada cand m-am apucat de gatit 😁 Probabil si pentru ca mi-am schimbat obiceiurile alimentare, in parte si datorita blogului: mananc mai variat si deci portii mult mai mici. Apropo, am publicat reteta ciorbei de perisoare in 2010, acum mi se pare ca iese prea multa ciorba 😁

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)