Pulpă de porc la cuptor (cu vin alb)

Friptura de pulpa de porc la cuptor cu vin alb feliata (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Pulpa de porc la cuptor (cu vin alb):
  • 1,5kg pulpa de porc
  • 2 linguri untura (sau 5 linguri ulei)
  • 200 ml vin alb (sau apa)
  • o lingurita boia dulce
  • o lingurita cimbru
  • 1 /2 lingurita piper
  • sare dupa gust
Pulpa de porc la cuptor cu vin alb si untura (ingredientele retetei)
Modul de preparare a retetei:
Reteta fripturii este simpla: o bucata de pulpa de porc data la cuptor cu vin alb si acoperita cu untura condimentata cu cimbru, boia si piper. Pentru a ne asigura ca friptura nu va iesi prea uscata, trebuie sa acordam putina atentie pulpei de porc inainte de a o da la cuptor (aceasta fiind o carne fara grasime)... cea mai la uzitata abordare este clasica marinare a carnii de porc, insa pentru aceasta reteta am ales ceva putin mai deosebit: fragezirea pulpei cu ajutorul unturii. Pregatirea pulpei de porc. Punem intr-un vas doua linguri (cu varf, nu rase) de untura, o lingurita de boia dulce (se poate condimenta pulpa de porc si cu boia iute daca dorim o friptura picanta), o lingurita de cimbru, o jumatate de lingurita de piper (recomand piperul proaspat macinat) si sare dupa preferinte. Apoi amestecam untura cu condimentele pana ce obtinem o pasta omogena. Daca nu avem untura la indemana (sau daca nu ne atrage ideea de a folosi untura), atunci o putem inlocui cu cinci linguri de ulei. Acoperim/ ungem pulpa de porc cu untura condimentata (pe toate partile) si apoi ideal ar fi sa o lasam cateva ore, acordand astfel timp suficient aromelor sa o patrunda mai bine inainte de a o introduce in cuptor. Dar este o etapa optionala, putem introduce pulpa de porc la cuptor imediat daca nu avem rabdare sau timp. Coacerea pulpei de porc. Optional (dar de preferat) putem sa punem mai intai niste legume taiate in tava in care vom face friptura (daca tot incingem cuptorul, garnitura este un mic bonus - apropo, eu am folosit niste telina, morcov si sfecla rosie). Asezam pulpa de porc in tava, turnam 200ml de vin alb (putem inlocui vinul cu apa, supa de porc sau de oase) si acoperim tava cu un capac sau folie de aluminiu (pentru a se coace inabusit si a se patrunde un interior fara a se arde si usca exagerat la exterior). Introducem tava cu pulpa de porc in cuptorul bine incins in prealabil. Setam temperatura medie (circa 175-180 grade C) si tinem friptura timp de aproximativ 45 de minute. Apoi inlaturam folia/ capacul si continuam prepararea termica pentru inca 20 de minute, scopul fiind acela de a rumeni putin pulpa de porc (cuptoarele nu coc la fel, deci ar fi bine sa nu ne culcam pe-o ureche bazandu-ne doar pe timpul indicat in reteta - spre sfarsit, mai aruncam din cand in cand un ochi la friptura si ajustam timpul in functie de cat de rumenita observam ca este).
pulpa de porc intreaga proaspat scoasa de la cuptor alaturi de legumele din tava
Spor la gatit si va recomand sa incercati si reteta de muschi la cuptor (impanat cu usturoi)!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Arata apetisant! Multumim mult pentru Reteta, Info. si Foto!
    Eu am un mic secret, cum sa fac sa iese la final carnita.
    Cel putin cu 1 zii sau mai bine doua, spal buc. decarne si cu un cutit cu cutit cu virf si bine ascutit, se impunge carnesa devina precum o sita, nici o grija, nu i-se intimpa nimic :-), iar in functie de cit de mare este buc. de carne se pregateste o marinada din 1-2 cepe taiate in rondele subtiri, chimen(intreg si macinat), usturoi feliat, piper(boabe si macinat), foi de dafin, daca se doreste ceva paprica si chili(ori ardei ori praf ori de amindoua) si 1lc rasa de bicarbonat. Toate aceste ingrediente se pun intr-un recipient incapator , in asa fel incit carnita sa fie acoperita de marinada.
    1 cana de apa fiarta in clocote se toarna peste aceste ingrediente, se amesteca putin, dupa care se adaoga apa rece, se amesteca, degusteaza daca este destul de sarata si condimentata, se seaza carnita, se acopera, eu o bag intr-un sac de plastic si pun la frigider. 2 zile este de indicat, iese carnea si mai aromata si frageda. Inainte de a se baga la cuptor, se zvinta bine de apa si se unge asa cum a-ti procedat Dv. Sper ca Ideea mea este bine venita si va doresc, Harul Domnului Isus Cristos să fie cu voi/noi cu toţi! Maranatha

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice reteta noua ar trebui sa fie mai mult decat binevenita pe un blog culinar. Deci, multumesc pentru sugestie! N-am incercat niciodata sa marinez pulpa de porc cu bicarbonat, am sa tin minte si am sa fac si eu un test.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)