- 5 oua
- 100g branza
- 100g sunca
- o ceapa
- 1/2 ardei
- ulei, sare si piper
Cand ma gandesc la o omleta taraneasca, branza, sunca si ceapa sunt automat ingredientele care-mi vin in minte. Probabil deoarece asa ne imaginam noi, astia de la oras, ca preparau taranii omleta (vorbesc la trecut pentru ca acum pare-se ca n-ar mai exista, au fost transformati in fermieri 😉). Deci, ca sa fac o omleta taraneasca "autentica", le-am folosit pe toate si chiar am plusat cu niste ardei. Turnam o lingura de ulei intr-o tigaie pe care o punem la foc pana cand se incinge bine uleiul, apoi adaugam o ceapa tocata si o jumatate de ardei (tocam legumele asa cum ne este mai usor, chiar as putea spune ca ar trebui sa incercam sa le tocam taraneste - stiu, cum o mai fi si aia?!?😅 ramane la latitudinea fiecaruia). Le lasam la calit timp de doua-trei minute, iar atunci cand ceapa s-a inmuiat punem in tigaie si 100g de sunca taiata bucatele (🐷 kaizer, slanina, afumatura, orice credem noi ca ne-ar face omleta mai taraneasca). Amestecam putin si mai prajim ingredientele omletei la foc potrivit inca doua-trei minute. Intre timp spargem cele 5 oua, le punem intr-un vas incapator si le batem foarte bine impreuna cu putina sare si piper (cantitatea tine de gusturile fiecaruia), folosind o furculita sau un tel (este important sa batem foarte bine ouale deoarece omleta noastra va fi mai mult sau mai putin pufoasa in functie de felul in care le batem). Amestecam apoi ouale batute cu 100g de branza telemea data pe razatoare sau chiar rupta bucatele (mi se pare ca omleta taraneasca ar merge cel mai bine cu branza telemea, insa putem folosi orice branza avem prin frigider). Turnam ouale batute cu branza peste sunca si ceapa din tigaie, acoperim tigaia cu un capac si prajim omleta taraneasca la foc mediu circa zece minute, dupa care o intoarcem pe partea cealalta. Daca am folosit un capac in timpul prajirii, atunci putem opri focul dupa ce intoarcem omleta - aceasta ar trebui sa fie deja aproape facuta si doar trebuie putin rumenita si pe cealalta parte. Lectura optionala. In situatia in care nu avem prin bucatarie ustensile ajutatoare si nici nu ne pricepem la jonglat, putem intoarce omleta taraneasca cu ajutorul unei farfurii - pur si simplu asezam o farfurie intinsa deasupra omletei, o presam cu mana si intoarcem brusc tigaia, apoi o lasam sa alunece incetisor inapoi in tigaie. Atentie! trebuie neaparat sa ne asiguram ca nu este ulei in tigaie, altfel riscam sa ne ardem. Sau, daca la sfarsit nu tinem mortis sa avem o omleta intreaga impaturita frumos in farfurie, taiem omleta in patru cu furculita (facem o cruce pe mijloc) si atunci putem intoarce fara probleme fiecare sfert ajutandu-ne de aceeasi furculita. Spor la gatit si va astept sa testati si celelalte retete de omleta!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Este foarte bună, dar as da cateva sugestii: ceapa e mai bine tăită cubulețe și nu julienne, apoi intâi prăjește șunca și apoi adaugă ceapa cu ardeiul. Ca și o idee, după ce s-a călit ceapa împreună cu toate cele, pune o lingură de boia dulce, amestecă bine și imediat pune ouăle bătute. Amestecă bine și prăjeste omleta așa. Merită încercat, o să întâlnești niște gusturi fantastice!
RăspundețiȘtergereHmmm, boiaua de ardei in omleta clar o face sa para mai taraneasca, deci s-o punem! 😎 Iti multumesc pentru ponturi, Peter.
Ștergeremmmm imi ploua in gura si sunt in post
RăspundețiȘtergerePentru a-mi mai spala din pacate, iti recomand o reteta de post care sa te faca sa uiti de omleta taraneasca: Covrigei crocanţi (săraţi) cu vin si ulei de masline (sau floarea soarelui).
ȘtergereExcelenta reteta, big like :D
RăspundețiȘtergereCea mai buna omleta ;)
RăspundețiȘtergere