- 50 ml vin alb
- 50 ml apa
- 100 ml ulei masline (sau floarea soarelui)
- o lingurita drojdie (1/2 pliculet)
- 1/2 lingurita sare
- o lingurita rozmarin (optional)
- 400 g faina
Reteta este pentru covrigei sarati (usor crocanti si frageziti cu vin), dar ceva asemanator se poate face si in varianta dulce, cu aroma de vanilie. Vom prepara un aluat simplu doar amestecand ingredientele si framantand putin, modelam covrigeii (este mai rapid decat ne-am astepta), ii oparim cateva secunde in apa clocotita si apoi ii dam la cuptor. Prepararea aluatului covrigeilor sarati. Punem intr-un vas 50 ml de apa claduta (dar nu fierbinte, pentru a nu "strica" drojdia) in care dizolvam o lingurita de drojdie (nici rasa, nici cu varf), o jumatate de lingurita de sare si un praf de zahar (adica atat cat putem apuca cu trei degete). Adaugam in compozitia covrigeilor 50 ml vin alb, 100 ml ulei de masline, lingurita cu rozmarin si amestecam bine (daca nu tinem mortis sa obtinem cei mai buni covrigei sarati de casa, atunci putem folosi ulei de floarea soarelui, putem renunta la a-i mai aroma cu rozmarin si putem folosi orice alt vin avem prin bucatarie). Incepem sa adaugam cele 400 g de faina - aceasta se pune treptat in aluatul covrigeilor, pe masura ce amestecam si o incorporam. La sfarsit, framantam putin aluatul obtinut (aluatul covrigeilor sarati cu vin trebuie sa ne iasa ferm si usor de modelat, cam la fel ca o plastilina - in cazul putin probabil in care ni se pare ca este departe de asa ceva, il mai putem intari cu putina faina). E bine de stiut faptul ca aluatul covrigeilor nu este obligatoriu sa fie folosit in aceeasi zi, el poate fi pastrat in frigider si doar adus la temperatura camerei inainte de folosire. Formarea covrigeilor sarati cu vin. Din aluatul obtinut rupem bucatele mari cam cat o nuca si le modelam rulandu-le cu mana pana ce reusim sa formam bastonase o idee mai subtiri decat un deget si lungi de vreo patru centimetri. Apoi rasucim bastonasele in jurul degetului aratator si le unim capetele, presandu-le cu degetul mare si eventual rulandu-le putin intre cele doua degete inainte de a le scoate de pe degetul aratator (pentru a se lipi mai bine si pentru a da forma cilindrica si portiunii aplatizate la lipire). Am pus la reteta si trei imagini care mi s-au parut concludente, insa fiecare poate modela covrigeii asa cum crede ca este mai simplu sau asa cum ii vine mai la indemana. Fierberea covrigeilor sarati. Dupa ce terminam de format toti covrigeii, punem o cratita cu apa la fiert, ii adaugam un praf de sare, iar atunci cand cand incepe sa clocoteasca dam focul mic si punem in apa o parte din covrigei. Tinem la fiert covrigeii sarati doar cateva minute, pana cand se ridica la suprafata, apoi ii scoate cu o paleta, ii scurgem bine de apa si ii asezam in tava in care avem de gand sa-i dam la cuptor (eu i-am asezat direct in tava, n-am folosit hartie de copt sau ceva similar). Coacerea covrigeilor. Incingem bine cuptorul, introducem tava si coacem covrigeii sarati la temperatura medie (in jur de 175 grade C) timp de aproximativ 30 de minute (pana cand vedem ca se rumenesc putin deasupra). N-ar fi rau daca am incerca sa fim putin ordonati/ organizati atunci cand modelam si fierbem covrigeii, adica sa incercam sa fierbem mai intai primele randuri de covrigei formati (pentru ca acestia au avut timp sa creasca putin pana cand am terminat de modelat si ultimii covrigei). Din ingredientele retetei mi-au iesit 110 covrigei pe care i-am copt in doua tavi (tava clasica a cuptorului si o alta de dimensiuni apropiate, 25x35cm).
Spor la gatit si va recomand sa incercati si reteta de biscuiti sarati crocanti!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Yamiii....arata delicios...abia astept sa incerc reteta...Multumim..
RăspundețiȘtergereSper sa-ti iasa reteta macar exact asa cum mi-au iesit mie, nu vreau sa-mi atrag cumva mania ta... am remarcat numele din semnatura, sa stii! :) Spor la modelat covrigeii!
Ștergere