- o varza murata sau dulce (circa 500 g)
- 200 g taitei (orez sau orice tip de paste)
- o ceapa
- o lingurita chimen
- o lingurita boia
- 4-5 linguri ulei (sau 2 linguri untura)
- sare si piper
Reteta este practic o varza calita cu taitei si o putem face amestecand taiteii cu varza murata sau cu varza dulce (cu mentiunea ca mie mi se pare mult mai reusita combinatia de taitei cu varza murata). Taiteii pot fi inlocuiti cu orice alt sortiment de paste sau chiar cu orez (desi pe mine nu ma prea convinge varianta cu orez). Tocam ceapa si varza in fasiute cat mai subtiri si punem cateva linguri de ulei sau untura la incins intr-o tigaie. Pentru un gust cat mai bun, la mancarea de taitei cu varza este indicat sa folosim mai mult ulei decat am folosi in mod obisnuit si ar fi de preferat sa folosim untura. Atunci cand uleiul s-a incins, punem in tigaie ceapa tocata si o lasam sa se caleasca doua-trei minute la foc potrivit (atat cat sa se inmoaie un pic, nu trebuie sa se rumeneasca), apoi adaugam cate o lingurita de chimen si de boia dulce (poate fi un si un amestec de boia dulce cu iute, insa trebuie sa ne asiguram ca mancarea nu ne va iesi prea iute). Amestecam bine pentru a acoperi ceapa cu condimentele, dupa care adaugam imediat varza murata tocata si bine scursa de zeama. Acoperim tigaia sau cratita cu un capac si lasam taitei cu varza murata sa fiarba la foc potrivit timp de aproximativ 30 de minute, amestecand din cand in cand (cel mai sigur este sa gustam, deoarece timpul de preparare termica al verzei poate varia uneori cam la fel ca si in cazul fasolei). Cu vreo zece minute inainte ca varza sa se fiarba, ne apucam sa pregatim taiteii: punem la foc o cratita cu apa (eventual si cu un praf de sare), adaugam taiteii atunci cand apa incepe sa clocoteasca si ii lasam la fiert in jur de 8-10 minute. Apoi ii scurgem foarte bine de apa, ii punem in tigaie peste varza calita, amestecam bine si mai lasam mancarea la foc inca 5-10 minute, pentru a intra aroma in taitei. Pentru o aroma mai intensa de chimen, putem pune in apa in care fierbem taiteii cateva seminte. La reteta de mai sus eu am folosit tagliatele - sunt pastele mele preferate si am tendinta sa le folosesc cam la orice - dar celor necazuti in mrejele tagliatelelor :D si care-si doresc o mancare cu un iz autentic romanesc le recomand folosirea taiteilor de casa (las si un link catre reteta).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu taitei!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
varza cu orez este preferata mea! O sa incerc si cu taitei! De ce nu?
RăspundețiȘtergereNu stiu de ce, insa pe mine nu ma prea atrage ideea... Insa, daca zici ca iti place atat de mult, m-ai facut curios si am s-o incerc. Adevarul este ca, de cele mai multe ori, ajung la concluzia ca am fost un fraier avand idei preconcepute si neincercand anumite retete :)
ȘtergereFoarte bun , eu am mai adaugat pe langa morcovi , fasole verde boabe, usturoi si un pic de ghimbir si au iesit super!!Multumesc de inspiratie !!
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru ideea cu ghimbirul, mi se pare interesanta combinatia de chimen cu ghimbir si varza.
ȘtergereAsta se face maine! Nevasta-mea mi-a tot zis de taietei cu varza.. Nu am mancat niciodata, asa ca maine .... Am de toate acasa as ca...
RăspundețiȘtergereMultumim !