Cartofi umpluţi la cuptor

Cartofi umpluti la cuptor reteta
Ingrediente reteta Cartofi umpluti la cuptor:
  • 4 cartofi
  • o ceapa (sau 2 fire de ceapa verde)
  • 1/2 ardei
  • 1/2 legatura patrunjel (sau marar)
  • 100 g cascaval
  • 100 g afumatura (kaizer, bacon etc)
  • ulei, sare si piper
Cartofi umpluti la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Am inceput reteta ca de obicei, cu o lista de ingrediente, insa aceasta este mai mult orientativa - putem face cartofi umpluti la cuptor cu ceea ce avem prin frigider, singurul ingredient de care avem neaparat nevoie este, asa cum era de asteptat, cartoful. Pregatirea cartofilor. Spalam bine patru cartofi, ii punem la fiert in apa cu putina sare si ii lasam aproximativ 20 de minute (nu este obligatoriu ca la sfarsitul fierberii cartofii sa fie fierti foarte bine pentru ca oricum vor mai sta si la cuptor, iar daca ii lasam mai mult de 20 de minute riscam sa crape si atunci cartofii umpluti nu vor mai fi la fel de aspectuosi). Dupa ce scoatem cartofii din apa, asteptam sa se raceasca un pic (cat sa-i putem manevra fara a ne frige degetele), ii taiem pe jumatate (pe lungime) si le scobim mijlocul cu o lingura sau cu un cutit econom (trebuie sa avem grija sa nu scobim prea adanc, pentru a nu ajunge la coaja). Prepararea umpluturii cartofilor. Turnam cateva linguri de ulei intr-o tigaie pe care o asezam pe aragaz, apoi tocam marunt o ceapa si o jumatate de ardei pe care le punem la calit in momentul in care uleiul s-a incins (eu am ales sa folosesc ceapa verde si ardei rosu strict pentru aspectul cartofilor umpluti). Dupa ce legumele s-au inmuiat putin, adaugam 100 g de orice fel de carne afumata taiata bucatele mici si tinem umplutura la foc mic inca cinci minute, dupa care ii punem si miezul scobit al cartofului (pasat putin). Mai lasam umplutura cartofilor la foc vreme de cinci minute pentru a se imbina aromele, apoi adaugam patrunjelul tocat (sau marar, daca ne place mai mult) si condimentam cu sare si piper dupa gust. Asamblarea si coacerea cartofilor umpluti sunt atat de simple incat aproape ca nu mai au nevoie de explicatii. Umplem fiecare dintre cele opt jumatati de cartof cu amestecul rezultat, distribuind umplutura cat de cat egal in fiecare. Eventual presam putin umplutura, insa incercand sa nu o facem prea tare, pentru a nu risca sa rupem "cochiliile" de cartof. Dam 100 g de cascaval pe ochiurile mari ale razatorii (in caz ca n-avem una, il putem rascheta cu un cutit) si il presaram uniform deasupra cartofilor umpluti. Vom coace cartofii intr-o tava pe care o introducem in cuptor dupa ce ne asiguram ca acesta este bine incins (ii tinem in cuptor aproximativ 20 de minute la foc mediu de 175 grade C).
Cartofi umpluti decorati cu putina ceapa verde
La sfarsit, le putem presara deasupra niste patrunjel, ceapa verde sau, varianta mea preferata, niste smantana. Cartofii umpluti la cuptor i-am incadrat pe blog in categoria retetelor mele de gustari/ antreuri, dar acestia se pot servi cu succes si ca fel principal (alaturi de o salata) sau pot juca un rol secundar de garnitura (alaturi de o friptura simpla).
Cartofi umpluti taiati
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu cartofi la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. multumesc pentru reteta, este sanatos si bun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... si foarte simplu de preparat, daca-mi permiti sa te completez. Cu placere, Eva! Dupa ce incerci cartofii umpluti, sper sa ti se para la fel de buni precum ai gandit ca sunt atunci cand ai vazut reteta.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)