- 2 oua
- 50g unt (1/4 pachet)
- 200 ml lapte
- 400-500g faina
- 7g drojdie uscata (sau 25g proaspata)
- 100g zahar tos
- putin zahar pudra (optional)
- sare, ulei, poate niste esenta
De ce gogosi la cuptor? Pentru ca oamenii sunt inventivi si incearca sa savureze o gogoasa chiar si atunci cand organismul (sau doctorul) nu le mai permite sa manance prajeli. Reteta gogosilor la cuptor este aproape identica cu reteta gogosilor clasice cu paharul, adica preparam un aluat pe baza de drojdie din care formam gogosile cu paharul pe care le dam la cuptor in loc sa le prajim in ulei iar la sfarsit le ungem cu unt pentru a nu se intari deasupra. Prepararea aluatului gogosilor. Spargem cele doua oua, le punem intr-un vas incapator in care adaugam un pliculet de drojdie uscata (sau 25g drojdie proaspata), un varf de sare si, optional, esenta preferata (putem folosi si coaja de lamaie, daca nu ne temem de chimicalele cu care probabil a fost tratata). Punem intr-o cratita 200ml de lapte (cam un pahar), 100g de zahar tos si un sfert de pachet de unt. Incalzim (nu clocotim!) laptele si amestecam pentru a topi untul si zaharul, dupa care turnam amestecul peste cele doua oua (insa trebuie sa avem grija ca acest amestec sa nu fie fierbinte, altfel riscam sa "omoram" drojdia sau sa transformam ouale in omleta). Presaram treptat 400g de faina si o incorporam in aluatul gogosilor - daca aluatul obtinut nu este elastic si nu se desprinde usor de pe maini, continuam sa-i mai adaugam faina (aluatul pentru gogosile la cuptor trebuie sa fie unul ferm si nelipicos). Modelarea gogosilor cu paharul. Framantam aluatul timp de cateva minute, apoi il acoperim cu un prosop si il lasam la crescut (ideal ar fi sa-l tinem intr-un loc caldut). Atunci cand vedem ca aluatul gogosilor si-a dublat (sau chiar triplat) volumul, il transferam pe blatul de lucru (uns cu ulei sau pudrat cu faina) si il intindem cu sucitorul. La final foaia de aluat trebuie sa fie cam de grosimea unui deget. Din foaia obtinuta decupam gogosile cu paharul (sau o ceasca) la dimensiunea dorita si le lasam din nou la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Este recomandat sa le punem la crescut direct in tava in care le vom coace, avand grija sa lasam spatiu intre gogosi pentru a nu se lipi una de alta dupa ce vor creste. Pentru a obtine aspectul din imaginile retetei, eu am decupat fiecare gogoasa cu pahare de dimensiuni diferite (evident, resturile de aluat ramase le framantam din nou, le intindem si decupam din ele alte gogosi). Cocerea gogosilor la cuptor. Ne asiguram ca avem cuptorul foarte bine incins si ca gogosile au crescut frumos, apoi intoducem tava cu gogosi la cuptor si le coacem la foc mediu (circa 175-180 grade C) pentru aproximativ 15-20 de minute (atat cat sa se rumeasca putin). Este imperativ necesar ca imediat ce scoatem gogosile din cuptor, atunci cand acestea inca sunt calde, sa le ungem cu un putin unt topit (sau ulei, apa, apa cu zahar) pentru a evita sa se intareasca (sa faca o crusta deasupra) si pentru a "capta" zaharul cu care probabil le vom pudra (asta daca nu cumva avem de gand sa imbunatatim reteta de baza si sa facem niste gogosi la cuptor mai spectaculoase - si asta doar cu un minim de efort - acoperindu-le cu ciocolata topita sau cu glazura). Spor la gatit si va astept sa testati bogata mea colectie de retete de gogosi!
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)