Raţă pe varză călită la cuptor

Pulpa de rata pe varza calita la cuptor - imaginea retetei
Ingrediente reteta Rata pe varza calita la cuptor:
  • o rata
  • o varza dulce (sau murata)
  • 2 cepe
  • un morcov
  • o lingurita cimbru
  • o lingurita boia
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 foi de dafin
  • ulei, sare si piper
O rata intreaga, o varza dulce, doua cepe, un morcov, pasta de tomate, cimbru, boia, dafin - ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei:
Eu am ales varza dulce, insa multi considera ca cea mai buna reteta de rata pe varza la cuptor ar fi cea cu varza murata (rata fiind destul de grasa, aceasta ar mai anihila-o). Prepararea retetei este identica, doar ca poate n-ar strica sa tinem putin varza murata in niste apa inainte de a o gati (sa nu fie prea sarata). Prepararea ratei. Transam/ portionam rata si o punem la fiert in apa cu o lingurita de sare (folosim apa cata sa acopere bucatile de rata). Dupa ce incepe sa fiarba, inlaturam spuma care se va forma deasupra si adaugam in oala o ceapa si un morcov taiate bucati mari (sau chiar intregi). Tinem rata la fiert in jur de o jumatate de ora, fara sa ne stresam daca este sau nu fiarta suficient (fiindca oricum vom transfera rata la cuptor mai spre sfarsitul retetei). Prepararea verzei o facem in timpul in care rata sta la fiert, pentru a termina cat mai repede cu reteta (sau, daca deja am obosit, profitam si ne tragem putin sufletul 😅). Tocam varza fideluta (fasii lungi), dupa care tocam in acelasi mod si cea de-a doua ceapa. Punem o cratita cu putin ulei la incins (nu mult deoarece mai tarziu oricum in tava rata va lasa multa grasime), apoi punem ceapa tocata si o calim vreo doua minute, doar pana cand incepe sa-si imprastie aroma prin bucatarie. Atunci adaugam varza tocata si o tinem la foc vreme de cateva minute, atat cat sa se inmoaie. "Asamblarea" ratei pe varza. Transferam varza calita din cratita intr-o tava si o condimentam cu o lingurita de boia, o lingurita de cimbru, doua foi de dafin si sare si piper dupa gust. Punem in tava cu varza si doua linguri cu pasta de tomate, iar la sfarsit peste toate turnam doua polonice din apa in care fiert rata ("apa" este de fapt acum deja supa de rata). Amestecam bine varza calita cu supa de rata si condimentele, dupa care asezam bucatile de rata pe varza intinsa uniform in tava (in acest moment rata noastra este deja cam pe jumatate fiarta). Coacerea ratei. Acoperim tava cu folie sau capac, introducem rata pe varza in cuptorul foarte bine incins si o coacem la foc potrivit (circa 175 grade C) timp de 45 minute, apoi inlaturam folia si mai tinem rata pe varza la cuptor inca aproximativ 40 de minute, mai exact pana cand vedem ca se rumeneste frumos.
Spor la gatit si va astept sa incercati reteta de rata cu portocale!
Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)